Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Uzimanje krvi iz pupkovine bez znanja roditelja

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Uzimanje krvi iz pupkovine bez znanja roditelja

Kada sam rodila Laru a MM bio na porodu uzeli su iz pupkovine krv bez mojega/našega pitanja. Nakon razgovora sa našom mamom Matildom prije neki dan i MM se priupitao jer nam nije jasno zašto to rade. Imam nalaz piše: kabinet za transfuziju krvi od Lare gdje je joj je određena krvna grupa0, RH(D) varijanta pozitivna i CooMBS-ov test direktni -(negativan).
    Zanima me da li je ovo uobičajeno u svim rodilištima i ljuti smo oboje roditelja zašto nam nisu rekli što i zašto to rade. Kao bolnica "prijatelj djece" u Gospiću dužni su nam sve reći a i nisu baš neki prijatelji iz našeg iskustva.
    Tako mogu bez roditelja i uzimati krv iz pupkovine i pokloniti nekome matične stanice bez znanja roditelja. Baš sam ljuta
    Ima li itko takvih ili kakvih iskustava jer mi nismo upućeni niti upoznati a želimo znati istinu. Hvala!

anchie76 editirala naslov da bude jasnije o čemu se radi

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja mislim da ti za uzimanje krvi u svrhu korištenja matičnih stanica posteljica još mora biti u ženi. To sam baš danas pitala doktoricu jer ću donirat stanice pa me zanima cijela procedura, ona govori da se krv uzima još dok je posteljica unutra i to se uzme malena vrečica krvi ne u epruvetu. Tako ako su uzeli krv nakon što je posteljica izašla, mislim da nije za matične stanice, al opet nikad ne znaš :/
    Iskreno nisam čula da se uzima krv iz pupkovine radi ikakvih pretraga vezanih za bebu. Ja bi na tvom mjestu zvala i pitala jer imaš pravo znati.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Uzima se krv iz pupčanika novorođenčeta za pretrage odmah po porodu ako su neophodne - krvna grupa, Rh faktor, Coombs, krvna slika, biirubin, CRP ...
    Pupčanik je u tom momentu otvoren venski put, te stoga nema potrebe bosti dijete u neku drugu venu da se izvadi krv za pretrage. Pretrage i način na koji se uzimaju su u interesu djeteta.
    I, ne, nije potrebna saglasnost roditelja.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pretpostavljam da si ti rh - , jesi?
    Ako jesi zato je bebi vađena krv i kontrolirana krvna grupa i antitijela. Mislim da nema šanse da je krv uzimana radi matičnih stanica. Za to uzimanje su porebni i drugi uvjeti: određeno vrijeme/trenutak uzimanja, određena količina krvi,... a mislim da to u vašem slučaju nije bilo ispunjeno.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kada želiš pohraniti matične stanice prethodno moraš ispuniti upitnik s nizom pitanja (npr. jesi li uzimala antibiotike u zadnjih mjesec dana, postoje li u obitelji neke genetske bolesti, jesi li preboljela hepatitis, ....). Sigurno ih neće pohraniti bez tvog znanja.

Inače, ja sam neki dan saznala da se bebama krv iz vene vadi iz - vene na glavi! Sad znam da je to normalno ali u trenutku kad su Juri išli vaditi krv nisam znala i totalno sam se šokirala. Tako da se meni čini da je puno bolje da uzmu malo krvi iz pupkovine nego da je poslije pikaju po glavi.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I ja i Lara imamo istu krvnu grupu, jedino što je najvažnije od svega toga je da sam ja alergičar na jaja pa su i to upisali kad su ispunjavali papire /babica a ja se trudila i mislila pa kud baš sad to ispunjavaš a ne kasnije :/
    Vještićica je lijepo napisala i ako to stoji onda nam je samo žao što nam nisu kao roditeljima rekli što i zašto rade
    MM je u Lici prvi otac koji je prisustvovao na porodu i moram reći jer ima tema druga o tome da sam ja sretna što je bio uz mene a ne da bi mi smetao/ometao porod, jer su me toliko gnjavile da se nisu mogle dogovoriti koja će mi govoriti kad da tiskam a kada ne.
    Na kraju su riješenje našle u dripu i sve je bilo brzo gotovo a mogla sam i bez dripa samo mrvicu duže. Uopće mi nisu dale šansu.
    Neću ovdje pričati loše o osoblju ali obzirom da je Gospićko rodilište u pitanju oni neispunjavaju sve uvjete za biti bolnica "prijatelj djece" ali zbog gdina ministra Milinovića se ne pita zar ne :/ Na primjer ako morate biti sa djetetom u bolnici vi to ne možete jer nema dovoljno kreveta ali to je sad OFT pa neću duljiti. Pošto nema dovoljno mama na forumu sa Ličko-Senjskog područja nisam sigurna za otvaranje pojedinih novih tema o takvim pitanjima.
    Zato bih voljela i pokušati malo progurati Rodine letke na to naše Ličko područje možda prođe 8) A to je već u tijeku :D
    Hvala i vama druge mame na odgovorima.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

[quote="Trilian"]Kada želiš pohraniti matične stanice prethodno moraš ispuniti upitnik s nizom pitanja (npr. jesi li uzimala antibiotike u zadnjih mjesec dana, postoje li u obitelji neke genetske bolesti, jesi li preboljela hepatitis, ....). Sigurno ih neće pohraniti bez tvog znanja.

Kad sam bila u trudovima sve je mene to sestra ispitala i ispunila par listova papira, čak i jel mi tko puši u obitelji, genetske bolesti, što sam ja bolesna /imala ili ne, da li uzimam kakve lijekove i koje, dali uzimam drogu,i MM-a su pitali to isto pa nas je to začudilo.
    Ali opet nisam sigurna da bi nam za matične stanice lagali ali nemam hrabrosti nazvati i pitati, ili pak za par dana kad uzmognem hrabrost pa nazovem, ne znam jer je prošlo 20 mjeseci

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Očito je da ti nisu uzeli krv za donaciju nego za neke pretrage,
    prvenstveno to mislim zato što imaš neki nalaz.

Ja sam darovala krv pa nisam dobila ništa, imam samo 'ugovor' koji sam potpisala kad sam se prijavila za doniranje.

Nazovi rodilište i pitaj pa ćeš vidjeti što će ti reći.

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I ja sam uvjerena da su uzeli krv zbog nekih pretraga, a ne matičnih stanica.

Kad sam ja rađala, isto su nešto spomenuli da će vaditi krv iz pupkovine, pitala sam zašto i rekli su mi, mislim da su spomenuli nešto u vezi pH. Ali bilo je to dok su me trudovi prali sto na sat, tako da stvarno nisam sigurna, a na kraju su odustali jer je pedijatar rekao da ne treba. Ali u svakom slučaju nekakva pretraga je bila u pitanju.

Osim toga, vađenje krvi za matične stanice nije baš samo tako, znam da je rodilište tu u karlovcu tek sad nedavno dobilo tu nekakvu licencu za uzimanje krvi iz pupkovine i to kao jedno od rijetkih rodilišta, tako da je pitanje rade li to uopće u gospiću.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

luci07
    A za što je Ph ? Pa to je kiselost. :?

luci07 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, znam.
    Kažem ti, nisam sigurna jesam li dobro čula i skužila, bilo je to usred izgona, bila sam malo u svom filmu. A kasnije nisam više ispitivala jer nije bilo aktualno, odustali su pa me nije previše ni zanimalo.
    Ali nije to ni bitno, ne želim reći da su zbog toga i tvojoj curki vadili, samo sam htjela reći da je i kod nas bilo govora o vađenju krvi iz pupkovine, jednostavno zbog nekih pretraga vezanih za bebino stanje.
    Sigurno su tako i kod vas, zbog nečeg od toga što vam je u nalazu.
    A jeste li ih pitali tad kad su vadili krv zašto to rade?

silverinne avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ph bi moglo biti kiselost krvi što, ako se ne varam ima veze s količinom kisika u njoj ili tako nešto - možda su sumnjali na nešto, pa zato... :/

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ph krvi određuje koncentracija vodikovih iona i znači kiselost odnosno lužnatost krvi.Vaditi krv iz pupkovine nije samo tako,velika većina naših bolnica nema ni licencu a kamoli da vadi krv u te svrhe(to je mala količina krvi i vadi se odmah poslije poroda).Uglavnom bolje da su vadili krv iz pupkovine nego bebi iz glave (znam iz vlastitog iskustva),ne znam zašto se bojiš jeli tvoja krv spasila nečiji život,uostalom imaš nalaz bebine krvi ne znam što te još muči?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U redu je da su vadili krv zbog pretraga, ali su to trebali i reći prije nego su izvadili.

Problem je u tome što su izvadili krv, a nisu rekli.

I to nije uobičajen postupak (u moja dva poroda nitko nije vadio krv iz pupkovine). Dakle, trebali su reći što rade i zašto.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Većini beba se vadi krv odmah po rođenju i nisam nikoga čula da mu je to rečeno,i ne kužim zašto bi to netko naglašavao ako je s bebom sve u redu?Mislim da im nije potreban pristanak roditelja.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj miele prvotno napisa
    Većini beba se vadi krv odmah po rođenju i nisam nikoga čula da mu je to rečeno,i ne kužim zašto bi to netko naglašavao ako je s bebom sve u redu?Mislim da im nije potreban pristanak roditelja.
    A ja bas mislim da bi svaki put trebali reci meni kao roditelju da rade nesto s mojom bebom, pa makar to bio neki rutinski pregled ili pretraga. Uz jasno objasnjenje cemu to sluzi.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj miele prvotno napisa
    A ja bas mislim da bi svaki put trebali reci meni kao roditelju da rade nesto s mojom bebom, pa makar to bio neki rutinski pregled ili pretraga. Uz jasno objasnjenje cemu to sluzi.
    Ja ću samo još dodati da to sve trebaju PRIJE nego što nešto naprave.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Mislim da sam se krivo izrazila pa ne želim da se loše protumači,mislim da zakonski nisu obavezni imati pristanak ako smatraju da beba hitno treba pretrage,što je po meni ok,isto tako kad sam trebala kući s Lucijom rekli su da ima dosta upaljen pupak i da su joj izvadili krv da vide da se ne radi o infekciji,naravno da bih voljela da to nije dan otpusta ali u tom trenutku mi nije bilo na pameti komentirati zašto mi prije nisu rekli,pa onda izvadili,meni je bilo dovoljno da su me obavijestili i da je sve u redu.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Svatko od vas ima svoje mišljenje i to je u redu. Lara se rodila zdrava i po mome su nam i dalje trebali reći zašto vade krv pogotovo zato što je i MM bio na porodu a ja bila malo omamljena od napora pa nisam ništa vidjela. Ma nazvat ću ja njih i ako treba kad mi kažu zašto su vadili krv i makar bila to normalna stvar nnjima našpotat ću ih do besvijesti

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Draga lasada,ja prvi put čujem za uzimanje krvi iz pupkovine,mislim da ste odmah trebali pitati kako,zašto..bar ja bih!jer nikad prije nisam za to čula.Ne znam koliko ćeš dobiti time što ćeš pitati sad,nakon skoro 2 godine?Ok.,prihvaćam da će ti možda biti srce na mjestu ako dobiješ odgovor,ali meni je jednostavno malo smiješno da netko nazove nakon ohoho vremena i pita-halo, ja sam ta i ta,rodila sam kod vas prije 20 mjeseci,ma ništa,malo me zanima što se vi mom djetetu vadili krv iz pupkovine?Ali to sam ja,tako da ako ti misliš da će ti biti lakše,uradi to.I izvijesti nas molim te što su ti odgovorili,baš me zanima!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ma to naprave u najvećem broju slučajeva za kontrolu RH faktora. To je u interesu djeteta, mame i svih budućih beba koje će ta mama imati (za slučaj da se ustanovi da je RH-). Bolje provjeriti (čak i ako nema pri ruci papira u kojima to piše, ne sjećam se da li takav podatak stoji u trudničkoj knjižici, ali ja imam knjižicu davatelja krvi).

Ne sjećam se da li su to nama radili, ali ja sam znala svoju krvnu grupu (0+) pa me to nije brinulo. Ako to nije poznat podatak, samo nek oni uzmu krv... Sigurno je sigurno. Da ne bude komplikacija u idućim trudnoćama. Ja ne bih zamjerila nikome tko na taj način brine o mojoj sadašnjoj i budućoj djeci.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja i MM smo dobrovoljni davatelji krvi i od nas oboje su imali knjižice krvi tamo al ja ću svejedno pitati jedan dan pa vas izvjestim .Samo sad neću zvati par dana jer su oni dani u mjesecu pa sam malo haj lajf

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam nigdje vidjela, da li si napisala koja ste krva grupa ti i muž, i koji Rh?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja sam krvna grupa 0 +(pozitivna), MM je krvna grupa A+ (pozitivna), a Lara je kao ja krvna grupa 0 + (pozitivna).
    Zašto pitaš :?
    Jel to važno za neke pretrage?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Ja sam krvna grupa 0 +(pozitivna), MM je krvna grupa A+ (pozitivna), a Lara je kao ja krvna grupa 0 + (pozitivna).
    Zašto pitaš :?
    Jel to važno za neke pretrage?
    Važno je važno, mislila sam da si rh - i to bi bilo pojašnjenje vađenja krvi bebi.

emre

Početno Mislim da cu pomoci

Ja sam iz Srbije i ucenik sam medicinske skole u Vranju....

Поред поделе на A B AB i O групе, постоји и резус фактор (Rh фактор), који је добио назив по Резус мајмуну код кога је и први пут откривен. Сви људи се деле на Rh+ (рх позитивне) и Rh- (рх негативне). Људи са Rh+ крвљу стварају резус протеин, док га људи са Rh- крвљу не стварају. При трансфузији, поред A B AB i O група, пази се и на Rh фактор....

Код трудноће, Rh фактор се наслеђује. Ако је мајка Rh-, постоји шанса од 50% до 100% да ће дете бити Rh+ (под условом да је отац Rh+). Током порођаја, фетусна крв може да дође у контакт са крвљу из плаценте и када реагују, може да се покрене стварање имуног одговора код мајке. Мајка ће после порођаја неминовно створити антитела и трајно ће доћи до промене имунитета. Оваква ситуација се сада медицински решава.

Kao prvo, nephodno je objasniti šta to znači biti “Rh pozitivan” ili “Rh negativan”. Svi mi imamo Rezus faktor (Rh faktor), većina nas pozitivan, a manji deo, oko 15%, negativan. Ovo može biti problem jedino ako Rh negativna žena zatrudni sa Rh pozitivnim muškarcem a beba nasledi njegov Rh faktor, a i to nije problem u prvoj trudnoći, nego može biti tek u kasnijim, nakon što dođe do kontakta između mamine i bebine krvi tokom porođaja, kada se mama “senzibiliše” na Rh faktor.

U sledećoj trudnoći, ako je i ta beba Rh pozitivna, majčino telo “prepozna” takvu krv i počne odmah da pravi antitela, što može da dovede do uništavanja eritrocita bebe i njene anemije. Upravo zato se, majkama koje su Rh negativne a rode bebe koje su Rh pozitivne, u roku od tri dana nakon porođaja, daje tzv anti D antitela, koja predupređuju razvitak antitela.

Zbog svega ovog je važno da znate svoju krvnu grupu i Rh faktor od samog početka trudnoće, a lekar će vam, ako ste Rh negativni, kontrolisati antitela. Dakle, nemojte se brinuti, u prvoj trudnoći ste mirni, a ako vaša beba bude Rh pozitivna, dobićete injekciju anti D antitela.

I ako se pronalazite u ovoj situaciji bolje bi bilo po pozovete i pitate sta se desilo iako su prosla 20 meseca.....hvala na paznji....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •