Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Pravo na godišnji odmor

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Pravo na godišnji odmor

Cijelu 2009. godinu bila sam na porodiljnom dopustu. Počela sam raditi u siječnju ove godine. Kako sam ponovno trudna, termin mi je sredinom 6. mjeseca uskoro planiram ići na porodiljni dopust, s tim da bi prije iskoristila cijeli godišnji. Prema mojoj interpretaciji Zakona o radu, čl. 58. i 69., imam pravo na isti. Svejedno, htjela bih biti sigurna, tako da u trenutku traženja godišnjeg imam spreman odgovor ako mi se postavi pitanje kako to.

Nadalje, informacije radi, zanima me da li bi prema novom ZOR-u imala pravo i na stari godišnji, iako nisam radila u 2009. godini, a sukladno izmjenjenom čl. 63. Ne mislim i to tražiti, ali čini mi se da bi i na to imala pravo.

Hvala.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za stari godišnji - ovisi o poslodavcu. PO ZORu do 2009 da bi mogla prenjeti go u narednu godinu trebala si iskoristi min 12 dana u komadu. Po novom ZORu bi ga mogla iskrostiti. Po meni ovdje nastaje procjep. Do 31.12.09 nisi imala pravo na prijenos g.o. u 2010., pa nekako sukladno tome u 2010 niti nemaš godišnjeg. No, stvarno sve ovisi o poslodavcu! (tko pita - taj ne skita).

Novi g.o. - imaš pravo na g.o., poslodavac ti mora omogućiti njegovo korištenje, no kada i kako to ovisi o poslodavcu.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pera, pogledaj i ovdje, nas više od nekoliko je dobilo i stari godišnji iako nismo radili ni dana u 2009., to je izgleda po novom zakonu - i ja sam došla raditi u siječnju uvjerena da nemam pravo na stari godišnji a u firmi me dočekalo rješenje na ukupno 50 dana godišnjeg (stari za 2009. i novi za 2010.)

http://www.roda.hr/forum/threads/516...iljnog-dopusta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pera, kako ti je i Willow rekla, probaj!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Hvala cure. Samo ste potvrdile ono što sam i mislila. Imam pravo i na stari i na novi go. Ja stari neću tražiti, jer idem na porodiljni, ali ako mi budu komplicirali oko novog, bome ću potegnut i pitanje starog. Mislim teza da imam pravo po zakonu ali da mi poslodavac isto može uskratiti mi je koma. Pa ja nemam kad iskoristiti taj go nego sada, s porodiljnog se vraćam iduće godine, druga polovica 6. mjeseca.

zipe

Početno

Mogu li prekinuti porodiljni kako bi iskoristila stari go, pa se onda opet vratiti na porodiljni?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Općenito sve možeš ako se dogovoriš sa poslodavcem i HZZO-om. Naime za prekid u korištenju prava, potrebna ti je suglasnost poslodavca (kao i za kasniji nastavak). Također, poslodavac ti treba omogućiti korištenje godišnjeg odmora, no kada će to biti, to između ostalog ovisi i o njemu.

Nadalje, moraš znati da za svaki prekid u korištenju nekog prava prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, a koji traje kraće od 30 dana, ne moraš priložiti novi izračun prosjeka plaća, a za one dulje, moraš.

I još nešto, ne znam što ti znači "porodiljni". Po novom Zakonu imaš dva vrsta dopusta: RODILJNI (prvih 6 mjeseci) i RODITELJSKI (narednih 6 mjeseci koje možeš u prekidima iskorisititi od djetetove 8. godine života). Razlike postouje i u načinima izračuna naknada. Zbog navedenog, moj savjet "uzmi" sa rezervom.

čičilolobela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Citiraj pera prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala cure. Samo ste potvrdile ono što sam i mislila. Imam pravo i na stari i na novi go. Ja stari neću tražiti, jer idem na porodiljni, ali ako mi budu komplicirali oko novog, bome ću potegnut i pitanje starog. Mislim teza da imam pravo po zakonu ali da mi poslodavac isto može uskratiti mi je koma. Pa ja nemam kad iskoristiti taj go nego sada, s porodiljnog se vraćam iduće godine, druga polovica 6. mjeseca.
    Zašto nećeš koristiti pravo na go za 09. godinu? Ja sam na porodiljnom bila isto od 2008. pa cijelu 2009. i u 3. mjesecu 2010. sam se vratila na posao i sad opet idem na komplikacije i porodiljni, termin mi je 10.11.2010. Imam pravo na go za 2009. i 2010. ukupno 49 dana, koje ću naravno iskoristiti prije komplikacija. Zašto se odričeš nečega na što imaš pravo??

čičilolobela avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Mislim da ti ga poslodavac ne može uskratiti. Meni su moje cure u obračunu rekle da ga možeš iskoristiti, a i ne moraš. Poslodavac ti ga mora dati, pogotovo što te u 2009. nije bilo da bi ga otvorila sa onih prvih 12 dana go.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ma znam, ali kako sam se vratila samo na 2 mjeseca raditi, koja mi sad za tjedan dana i ističu, ispalo bi da sam mogla samo oba g.o. iskoristit i opet otvoriti porodiljni, bez dana rada, što mi je bilo malo glupo prema njima.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Evo cure, samo da javim da ipak imam i ja pravo na g.o. iz 2009. g. (iako isto nisam radila niti jedan dan), te su mi izračunali ukupno 58 dana godišnjeg (stari iz 2009. i novi iz 2010.). Hvala!

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Imam i ja slicno pit5anje
    Prosle godine sam rodila 27.4. a od 1.4. sam bila na porodiljnom (poluprisilnom od strane poslodavca)
    Sad se namjeravam vratiti na posao nesto ranije.
    1. Da li bi trebala paziti da to bude 30 dana ranije kako bi i preostali dio porodiljnog dopusta mogla jednom u buducnosti eventualno koristiti?!
    2. Kome u HZZO-u uputiti i kojim rijecima zamolbu za vracanje na posao? (Sugerirano od strane poslodavca)
    3. Imam li pravo na godisnji: do sada je bilo da se ima pravo ali skriveno: pisalo se da radis iako si bio na godisnjem. NO prema novom zakonu duzni smo voditi svakodnevnu evidenciju pa mi poslodavac osporava pravo na godisnji.

Hvala na pomoci

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Da, moras ostaviti najmanje 30 dana porodiljnog ako ga mislis opet iskoristiti

U Hzzo- u uredu za porodiljne naknade napises molbu (mislim da ti oni daju zahtjev kojeg ispunis)- najava mora ici mjesec ranije.

Da, imas pravo na godisnji. Proslogodisnji ( ukoliko ga nisi iskoristila) mozes iskoristiti do 30.6. ove godine. Godisnji od ove godine takodjer mozes koristiti u dogovoru s poslodavcom.
    (linkovi na zakone su ti u moja dva posta na onoj drugoj temi na koju si pisala)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •