Pokazuje rezultate 1 do 4 od 4

Tema: Kolači bez jaja i mlijeka

  1. #1
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,588

    Početno Kolači bez jaja i mlijeka

    Obećano - učinjeno:

    Kolač od naranče

    Biskvit je gotovo potpuno isti kao i čokoladni, uz nekoliko preinaka.

    1 i pol šalica oštrog brašna
    prstohvat soli
    pola šalice smeđeg šećera
    1 vanilin šećer
    sok od 2 srednje naranče (ili od 1 velike)
    naribana korica od pola naranče
    malo hladne vode
    pola šalice ulja
    1 mala žličica octa (meni je jabučni bio dobar)

    Žlicom pomiješati suhe sastojke.
    Uliti sok od naranče u šalicu (onu od mjerenja) i na sok nadoliti hladnu vodu, ali ne punu šalicu (da nedostaje dva-tri prsta tekućine). Pomiješati sve tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Umiješati koricu naranče.
    Peći na 180 stupnjeva oko pola sata (dok ne zarumeni).


    Pita od jabuka (ovaj je i bez šećera!)

    2 šalice brašna tip 850
    pola šalice brašna od pira
    pola šalice ulja
    pola šalice jabučnog soka

    8-10 (slatkih) jabuka (ovisno o veličini)
    cimeta po ukusu

    Od gornjih sastojaka zamijesiti tijesto. Podijeliti ga na dva dijela. Jedan dio razvaljati u malo nauljenom protvanu i peći 10 minuta na 180 stupnjeva.
    Oguliti i naribati jabuke, iscijediti sok ( ne prejako), posuti cimetom i izmiješati; staviti ih na malo zapečeno tijesto.
    Razvaljati drugu koru i staviti na ribane jabuke. Ako vam tijesto malo pukne, ne brinite, lako se da "zakrpati", jer je dosta gipko.
    Izbušiti vilicom gornje tijesto i peći još 30-tak minuta na 180 stupnjeva.


    Improvizacija - by n.grace

    1 šalica brašna tip 850
    1 šalica zobenih pahuljica
    1 (a može i više) šalica kokosovog brašna
    pola praška za pecivo
    malo cimeta
    šaka grožđica (može, a i ne mora)
    1 i pol šalica zobenog mlijeka (možda bi mogla i voda, nisam još probala)
    5 malo prodinstanih jabuka u vlastitom soku
    pola šalice ulja
    2 žlice meda

    Odvojeno pomiješati suhe, odvojeno tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Izliti u malo nauljen protvan (manji). Peći pola sata, najprije 15-tak minuta na 200, a onda smanjiti temperaturu na 180 i peći još 15-tak minuta.
    Pečen kolač premazati čokoladnom glazurom i posuti kokosovim brašnom.

    Brownies

    Biskvit je isti kao i u Schwarzwaldici bez jaja, samo se u smjesu na kraju ubaci dvije šake krupno narezanih oraha. Peče se jednako dugo - oko pola sata na 180.

  2. #2
    emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    3,573

    Početno

    Kolač od naranče

    Biskvit je gotovo potpuno isti kao i čokoladni, uz nekoliko preinaka.

    1 i pol šalica oštrog brašna
    prstohvat soli
    pola šalice smeđeg šećera
    1 vanilin šećer
    sok od 2 srednje naranče (ili od 1 velike)
    naribana korica od pola naranče
    malo hladne vode
    pola šalice ulja
    1 mala žličica octa (meni je jabučni bio dobar)

    Žlicom pomiješati suhe sastojke.
    Uliti sok od naranče u šalicu (onu od mjerenja) i na sok nadoliti hladnu vodu, ali ne punu šalicu (da nedostaje dva-tri prsta tekućine). Pomiješati sve tekuće sastojke, a zatim sve zajedno. Umiješati koricu naranče.
    Peći na 180 stupnjeva oko pola sata (dok ne zarumeni).
    danas sam isprobala narancin kolac, moje preporuke
    sok od 2 narance, bez dodavanja vode (taman je ispalo soka skoro cijela salica)
    u receptu nigdje ne pise pecilni prasak, ja sam stavila 1/2 pp za svaki slucaj (nisam htjela riskirati da se ne digne niti malo)
    pekla sam ga 20 minuta i to je bilo dovoljno
    vruce sam prelila glazurom od cokolade
    jaako fino



    1 mala žličica octa (meni je jabučni bio dobar)
    zanima me cemu sluzi ocat? (vidim da ide i u svarcvaldicu bez jaja, pa me bas zanima koja mu je svrha)
    Rodina savjetnica za dojenje
    S (98.) i N (02.)

    "Oni su mali, ali su veliki, odnosno hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali"

  3. #3
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    mislim da ocat tu upravo sluzi kao pp!

    bas cu probat koji receptic. hvala n.grace!
    Zajednički život i odgoj djece po mnogočemu je doživotni eksperiment i nitko to ne može proći a da svaki dan nešto ne zabrlja jer se život ne svodi na to da budemo "u pravu" ili "savršeni", nego da iz kaosa izvučemo neki smisao. (J. Juul)
    Braco (2007) i Seka (2009) i Treca Sreca (~9/2012)

  4. #4
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    2,588

    Početno

    Drage curke, moje isprike, zaboravila sam u receptu navesti pola praška za pecivo - stavljam Alnaturin, njime sam jako zadovoljna.
    emily, negdje sam čitala da taj ocat pomogne kolaču da se bolje "podigne" i da bude rahliji, budući da u njemu nema jaja. Neka ti je caka valjda u tome što to nešto fermentirano u octu kemijski reagira s brašnom, ili nešto tako... nisam baš dobro shvatila - trebalo bi pitati nekog kemičara - ali važno je da se taj ocat u kolaču uopće ne osjeti.
    Drago mi je da ti se sviđa, baš sam sretna!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •