Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Raynaudov fenomen (vazospazam) - uzrok bolnog dojenja

  1. #1

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    4

    Početno Raynaudov fenomen (vazospazam) - uzrok bolnog dojenja

    Lijepi pozdrav svima!

    Registrirala sam se kako bih upozorila na ovaj problem koji mi je zadavao ogromne probleme tijekom dosadašnjeg dojilačkog staža koji traje već tri (ipak) sretna mjeseca i za kojeg sam tek nakon dva mjeseca otkrila uzrok.
    Od samog početka imali smo priličnih problema s dojenjem, redom: ravne bradavice, ragade u bolnici, konfuzija bočice i bradavice (zbog nadohrane u bolnici), konfuzija šeširića i bradavice, 2 mastitisa i soor. Kad smo se svega toga nakon teške muke riješili, ostala je bol u bradavicama tijekom svakog podoja i između njih. Bol bi bila najveća pri samom stavljanja na cicu i neposredno nakon skidanja, kada bi vrh bradavice pobijelio, pa poljubičastio, a bol bi se nastavila nekad par minuta, a nekad i više od sat vremena.
    Napominjem da sam apsolvirala položaje na dojci i da u tom nije bio problem.
    Patronažna, pedijatrica i ginekolog nisu imali pojma, a ja se liječila od soora, jer su simptomi dosta slični. Kako je to trajalo tjednima i nije prolazilo, počela sam odlazit u laktacijsku na Sv. Duh, gdje su isključili candidu. Dr. Stanojević mi je rekalo da mogu ili uzimati određeni lijek koji uzimaju srčani bolesnici s nemalim nuspojavama ili trpiti. Nije mi rekao zbog čeka bih trebala piti taj lijek. Tek tad sam bila u bedu, jer sam mislila da mi nema pomoći, a izabrala sam drugu opciju.
    U međuvremenu sam zvala sos telefon i bjesomučno surfala internetom, a kako sam skupljala više info s neta tako su mi cure s telefona malo po malo pomagale.
    Uglavnom, lijek se zove nifedipin i njega nisam željela piti zbog nuspojava koje se javljaju kod jedne trećine žena, a to su glavobolja, krvarenje, vrtoglavica (a ja sama s bebom skoro cijeli dan), pa sam se orjentirala na uzimanje prirodnih lijekova i izbjegavanju onog što uzrokuje ili pojačava bol.
    Ono što je meni jako pomoglo su ulje noćurka (u kapsulama) i pojačan unos kalcija i magnezija. Alkohol strogo zabranjen, a ni kofein se ne preporuča.
    Također, treba izbjegavati hladnoću, nakon podoja stavljati tople obloge (npr. prethodno zagrijani platneni jastučići za dojenje) i općenito utopliti cice, a povrh svega izbjegavati stres.
    Kad je najviše boljelo, popila bih brufen (doktor preporučio).

    Sada već 2 tjedna uglavnom ne boli i čak smo počeli dojiti ležeći, što je prije bilo nezamislivo. Kad se nanerviram ili mi je hladno bol se zna vratiti, ali ne traje dugo.

    To je ukratko moja priča, ispričavam se na dužem postu, ali smatrala sam da bi trebalo upozoriti i više pisati o ovom problemu, jer je meni jako dugo trebalo da skužim što mi je. Isto tako sam pročitala da je to u SAD-u drugi po redu razlog zbog kojeg žene odustaju od dojenja. Prvi je navodni nedostatak mlijeka.

  2. #2

    Datum pristupanja
    May 2009
    Lokacija
    SB
    Postovi
    147

    Početno

    Mariola...zanima me jesi imala probleme od početka(te bijele bradavice,koje spominješ),a tek kasnije si ih skužila(nakon 2 mj.) i kako si uopće dojila?Mi imamo sličnih problema,ali se meni količina mlijeka jako smanjila,pa sad krećemo u relaktaciju.ja sam se isto liječila od soora.Ajd mi,molim te potanko pojasni kako je izgledalo to tvoje dojenje?Jel se beba bunila,odbijala?Oprosti ako gnjavim,ali tražim mogući uzrok svojim problemima,pa ne isključujem ni jednu opciju.Da,meni isto bradavice pobijele,ali sam mislila da je to od šeširića,jer mali neće drugačije cicati.

  3. #3
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,362

    Početno

    mariola drago mi je da vam je napokon krenulo bolje i čestitam na upornosti!
    Imaš li kakav link na tekst o tome što opisuješ?
    Jer ono što ja nalazim je definicija
    ''Raynaudov fenomen je karakteriziran intermitentnim napadima ishemije prstiju ruku i nogu, zbog vazospazma arterija, a potaknut je hladnoćom i emocionalnim stresom.''
    i ne vidim tu neku poveznicu sa dojenjem.

    Po ovome što ti opisuje rekla bi da je Vas mučio Refleks stiskanja bradavice ugrizom
    koji prolazi sam od sebe taman do ove dobi koju ti spominješ.
    Evo tekst:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2591

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    Draga mariola,

    jako mi je žao da si kroz sve te probleme morala prolaziti, a najčešće se i događa da se svi ti problemi i "lijepe" jedan na drugoga

    Raynaudov fenomen je doista puno češći no što se misli, a ti si stvarno nabrojala načine na koje si žena može pomoći. Hvala ti!
    Dr. Stanojević ti je rekao terapiju, ali možda nije imenovao sindrom.

    Drago mi je ako ti je sada bolje i nadam se da će uz ove naputke biti lakše.


  5. #5
    Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,980

    Početno

    Ovdje lijepim svoj post o istom problemu (iz 2008.):

    I dalje imam jaka probadanja rekla bih svakih 20ak minuta (neovisno o podoju), i u trenucima tih probadanja bradavica se ispupči i cijela pobijeli (osjećaj je kao da sam stavila kocku leda i dugo držala). Pri tome, kad stisnem, ne može izaći ni kap mlijeka. Čim probadanje popusti, bjelina se povuče i odmah "idu" kapi mlijeka na stisak.

    Evo ga opet, lijeva cica je opet od zore drvena...stvarno ne mogu više, nemam živce razbijati to 24h svako nekoliko dana. Zašto mi se to stalno događa?
    Mislim da ima neke veze s ovom pojavom bjelila na bradavici i bolnosti (prekid cirkulacije, kako ste mi objasnile) jer se to zadnjih dana javlja pretežno na toj lijevoj cici, valjda svakih deset minuta i po danu i po noći i JAKO boli. Nešto očito nešto ne štima.


    Kod mene je bio isključen Soor, zapravo, "liječila" sam ga dugo Rojazolom, ali nije bilo nikakvih pomaka u ovom konkretnom problemu.
    Dakle, to bjelilo nije bilo ovisno o podoju i javljalo se 3-4 puta na sat, trajalo je skoro cijeli treći mjesec života (ta je pojava trajala koliko i zastoji i kvrge, kad su oni prestali prestalo je i bjelilo bradavice).

  6. #6

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    4

    Početno

    Hvala na podršci!
    Magdalena, konkretan problem sam uočila oko 3 tjedna nakon poroda, kad sam izlječila ostale tegobe koje sam spomenula. E sad, možda se pojavilo i ranije, ne znam, jer u svakom slučaju, bol je bila prisutna.
    Dojili smo samo u jednom položaju i to unakrsni hvat kolijevke, jer sve ostalo je bila koma. Djetetova glavica je bila skroz u mojoj cici, a čim bi tehnika dojenja bila malo plića, bol bi se pojačavala. Pri stavljanju na cicu redovito bih plakala, ali ta početna bol bi brzo prošla. Nakon podoja bih utoplila cicu i mazala purelanom, a sljedeći podoj sljedeća cica, a prethodna je na oporavku. Valjda s razlogom imamo dvije, jer drukčije ne bi išlo
    Moj mali je strašan cicoljubac i to mu niti u jednom trenutku nije smetalo. Na cici je bio miran i zadovoljan. Super je napredovao, pa sam zbog toga i odlučila bit uporna nadajući se da će proći s vremenom.
    Ne znam još uvijek što je uzrok tome, mislim da nisu šeširići, jer smo se njih riješili par dana nakon izlaska iz bolnice, a bol je trajala još 2,5 mjeseca nakon toga. Mislim da šeširići u svakom slučaju ne pomažu, jer (iz mog iskustva)
    podoji puuuno duže traju (valjda mu treba više da se najede) i s vremenom i oni počmu iritirati bradavicu. Slažem se da kod gadnih ragada nema druge i da je teško odviknut dijete od šeširića, ali uz malo strpljenja nadam se da ćeš uspjeti. Držim fige.

    evo par linkova
    http://www.bmj.com/cgi/content/full/314/7081/644
    http://pediatrics.aappublications.or...ull/113/4/e360
    http://www.breastfeeding.com/helpme/...klc_ans45.html
    http://www.sdgp.com.au/client_images/18175.pdf

    Čokolada,
    mislim da se često brka sa soorom, ja sam prije toga imala soor, no nakon nekog vremena kod djeteta ga nije bilo, Rojazol nije pomagao i skužila sam da to više ne može biti soor.
    Kod mene je za vrijeme trajanja bio samo jedan zastoj s ne tako viskom temperaturom i par kvržica kojeg smo se riješili za 2 dana, dok je malo gadniji mastitis bio neposredno nakon izlaska iz bolnice.
    Dakle, nije vezano za zastoj i kvržice.

  7. #7
    Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005
    Lokacija
    D.Resa
    Postovi
    1,962

    Početno

    Mariola, super da o ovome pišeš! Hvala ti što si podijelila s nama svoje iskustvo, sigurno će pomoći još nekoj mami

    Zanima me jesi li ranije imala nekih problema s cirkulacijom, slične bolove i osjetljivost na hladnoću u rukama i nogama, promjene boje kože?

  8. #8
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,362

    Početno

    Citiraj Honey prvotno napisa Vidi poruku
    Mariola, super da o ovome pišeš! Hvala ti što si podijelila s nama svoje iskustvo, sigurno će pomoći još nekoj mami
    Potpis i oprosti ako si se osjetila napadnutom, čisto iz neznanja sam pitala i hvala na linkovima

  9. #9

    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    4

    Početno

    Honey,
    problema s cirkulacijom sam imala u smislu da su mi ruke i noge često bile hladne (negdje sam čula za izraz "bolest hladnih ruku"), ali ništa dramatično. Čak su mi ovu zimu otkako je beba tu noge i toplije nego prije (možda je to zato što mi je grijanje u stanu nafrljeno na 300
    Uglavnom hladnoća jako loše utječe na moj problem, kad sam vani, a puše, strašno je.

  10. #10

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    378

    Početno

    Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    I dalje imam jaka probadanja rekla bih svakih 20ak minuta (neovisno o podoju), i u trenucima tih probadanja bradavica se ispupči i cijela pobijeli (osjećaj je kao da sam stavila kocku leda i dugo držala). Pri tome, kad stisnem, ne može izaći ni kap mlijeka. Čim probadanje popusti, bjelina se povuče i odmah "idu" kapi mlijeka na stisak.

    Mislim da ima neke veze s ovom pojavom bjelila na bradavici i bolnosti (prekid cirkulacije, kako ste mi objasnile) jer se to zadnjih dana javlja pretežno na toj lijevoj cici, valjda svakih deset minuta i po danu i po noći i JAKO boli. Nešto očito nešto ne štima.
    Potpisujem ovo od prve do zadnje. Meni nitko nije znao objasniti zašto je to tako, pretpostavljali da je vjerojatno zbog uskih kanalića i zastoja prvih par mjeseci a prestalo nam također kad i zastoji tamo negdje oko 6. mjeseca. Ajme kad se sjetim
    Mariola hvala ti draga što si to podijelila s nama, meni bi puno značilo da sam to znala prije tri godine a vjerujem da će mnogim mamama tvoji savjeti biti od pomoći

  11. #11

    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    ST, ZG
    Postovi
    71

    Početno

    žao mi je što za ovaj problem nisam znala prije gotovo pet godina. imala sam iste simptome kao mariola: bijele bradavice, neizdržljivo bolne tijekom dojenja, poslije malo manje, bolne kad mi je hladno, trnci u njima... ovaj detaljni mariolin opis (stvarno svaka čast na tome) vratio me unatrag u vrijeme kad mi je dojenje bilo muka i opterećenje. na sam plač svoje bebe meni bi bilo mučno što je moram dojiti. zahvaljujući mm-u koji je bio za dojenje, nisam htjela priznati poraz i dojila sam je. ta muka je za mene trajala tri mjeseca, i konačno nakon toga bolovi, trnci, bijele bradavice... sve je nestalo i ja sam počela uživati u dojenju koje je trajalo pune dvije godine. sve do ovog mariolinog posta ja sam mislila da sam izolirani slučaj, ali to očito nije tako rijetka pojava. dobro bi bilo da žene to znaju i imaju na umu da će bol prestati, te da će nakon toga moći normalno dojiti i uživati.

  12. #12

    Datum pristupanja
    Mar 2009
    Lokacija
    ST, ZG
    Postovi
    71

    Početno

    eh da, da napomenem, svoju drugu curicu dojim već 16 mjeseci i ovaj put nisam imala slično iskustvo, srećom. sada sam puno smirenija i sigurnija u sebe nego tada tako da je možda stvarno imalo veze i s emocionalnim stresom

  13. #13
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    E znala sam da sam negdje pročitala o bijeloj bolnoj bradavici, a da nije soor!

    Sad bar znam da će bolovi proći
    Hvala

  14. #14
    lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    384

    Početno

    drage moje curke ja nisam ni znala da postoji dijagnoza..kod mene je karakteristično da mi bradavice pobijele i bole točno tako kao da su ledene ili da ih netko stišće kliještima- uvijek i isključivo u trudnoći. 3 trudnoće, prvi simptom karakterističan izgled i bol bradavica.
    ma bole mene bradavice prilikom dojenja ali uvijek imam konkretan razlog-nepravilan položaj sa 1. curkom, mala usta glomazne bradavice sa drugom i "sauger" sa sinekom. da vam dočaram što to točno znači:po noći kad zgrabi cicu i fula bradavicu-ja ujutro imam ljubičasti podljev. onda znate kako frajer vuče.
    bez obzira na sve to, nacickavaju me ravno 6 godina.
    ali mi je drago da nisam luda ni razmažena!(uredno su mi suze išle kad bi me zabolile b. mislila sam da je to od hormona..)

  15. #15
    Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    189

    Početno

    Čini se da i ja imam ovaj slučaj! A gdje se može nabaviti lijek nifedipin? I tko daje recept? Tko je specijalist za dojke?

  16. #16
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    nifedipin daje kardiolog, lijek se izdaje isključivo na recept
    dojkama u laktaciji se obično bave ginekolozi ili ako ima nekih hormonskih problema, endokrinolozi; hirurškim stvarima dojke bave se torakalni i/ili plastični hirurzi
    cure malo poviše napisaše da u ZG ima neka ambulanta samo za dojenje (laktacijsko savjetovalište?), možda da nađeš broj telefona da prvo nazoveš i raspitaš se malo

  17. #17
    lionne avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Lokacija
    Pula
    Postovi
    167

    Početno

    Gioia,
    da li si već isprobala ostale savjete koje je dala Mariola i koje možeš naći u ovom tekstu? S obzirom da lijek dolazi i sa nuspojavama možda da prvo isprobaš sa toplim oblozima i ostalim nabrojanim (toplina je kod ovog sindroma osnovna, mislim da je sve drugo sporedno ako ne osiguraš toplinu)?
    Citiraj mariola prvotno napisa Vidi poruku
    Uglavnom, lijek se zove nifedipin i njega nisam željela piti zbog nuspojava koje se javljaju kod jedne trećine žena, a to su glavobolja, krvarenje, vrtoglavica (a ja sama s bebom skoro cijeli dan), pa sam se orjentirala na uzimanje prirodnih lijekova i izbjegavanju onog što uzrokuje ili pojačava bol.
    Ono što je meni jako pomoglo su ulje noćurka (u kapsulama) i pojačan unos kalcija i magnezija. Alkohol strogo zabranjen, a ni kofein se ne preporuča.
    Također, treba izbjegavati hladnoću, nakon podoja stavljati tople obloge (npr. prethodno zagrijani platneni jastučići za dojenje) i općenito utopliti cice, a povrh svega izbjegavati stres.
    Kad je najviše boljelo, popila bih brufen (doktor preporučio).

  18. #18
    Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    189

    Početno

    Zapravo nisam ni ja mislila odmah ići na taj lijek, netko reče da ga pripisuje kardiolog a nemam vremena za hodanje po bolnici...
    Počela sam pit magnezij i kalcij.
    Još me uvijek jaaaako smeta dodir bilo čega po bradavicama i nastojim ih zračiti. Dakle, otkrivene su, a zbog ovog vazospazma trebalo bi ih odmah grijati/pokriti...
    No nisu hladne. I kad pobijele, dodirnem ih prstom, taj bijeli dio nije hladan nego baš vruć - netom iz bebinih usta koje su prije toga pola sata grijale bradavicu do točke žarenja (bar tako osjećam).
    I taj bijeli dio bude baš tvrd.
    I dalje se mažemo Rojazolom, išla sam po drugu tubu. Tubu br. 2.
    Meni su podoji sad manje bolni u početku, pa pomislim "napokon!", a onda nakon 10 minuta krene opet neko bockanje... I jedva čekam da završimo. I onda mijenjanje boje i bol kada pobijeli. I iziritiranost. I živčanost.
    Postala sam malo depresivna. Ne želim ići s bebom u šetnju jer znam da me čeka dojenje negdje vani. S nama u šetnju ide i kćer, a mučno mi je od pomisli na to bockanje i nervozu koju bih pritom pokazivala prema starijoj kćeri........

    Valjda će jednom sve ovo proći.
    Posljednje uređivanje od Gioia : 08.04.2011. at 19:20

  19. #19
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    I mene je ovo jako mučilo prvih cca 5 mjeseci dojenja. Toliko je znalo boljeti da bi suze same išle, pogotovo kad je sisao na desnoj strani. Bila sam odlučila da to mogu otrpiti dok napuni 6 ili 7 mjeseci i da onda prekidamo. Nasreću, u jednom je trenutku bol samo nestala, a dojenje postalo gušt nama oboma . Primijetila sam da mi se bol pojačavala kad god bih se smrzla (otkako sam rodila stalno mi je bilo vruće pa sam znala u majici na bretele van i po zimi npr. odnijeti smeće do kante i sl.). Gioia, drži se ... tko to nije prošao ne može si ni zamisliti taj osjećaj. A onda ponekad i osjećaj krivnje što hranjenje bebice tako teško pada ...

  20. #20

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    6,410

    Početno

    Probaj izdržati još koji mjesec.
    I meni je prestalo s cca 5 mjeseci.
    Sada nakon godine dana pojavi se pokatkada, akli neusporedivo s tim prvim mjesecima ...

  21. #21
    Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    189

    Početno

    Hvala na podršci . Ali ZAŠTO se to javlja?
    Meni beba uskoro puni 3 mjeseca. Zadnjih 3 tjedana je bolje, ne mažem se više ničim, ali ostaje to pobjeljivanje između podoja.... Bude sve OK prvih 15 minuta, bradavica fino ružičasta i ne boli, a onda pobijeli i zaboli, i to traje i traje, ta izmjena bijelo-rozo, boli-ne boli. ZAŠTO to imamo?
    Dakle još 2 mjeseca pa možda prestane .

  22. #22
    vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007
    Lokacija
    vjesticica[at!]gmail.com
    Postovi
    3,005

    Početno

    ako ti je lakše, kod mene je prestalo

  23. #23
    Gioia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    189

    Početno

    Je, lakše, kako ne! To mi daje nadu.
    Kod mene se noćas u dojenju - koje me jako peklo - opet napravio prozirni žulj ili blister. Jutros sam je stavila na tu dojku, i nakon što je završio podoj, taj se blister napunio mlijekom..... Bijeli veliki mjehur... Probušila sam ga, isteklo mlijeko....

    Dokle više, dokleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ti problemi

  24. #24
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Potpuno te razumijem i šaljem jedan virtualni . Vjerujem da će proći, pazi strogo da se utopljavaš (nemoj u potkošulji usred noći nositi smeće van kao neki ), to je baš važno ... i drži se!

  25. #25

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    378

    Početno

    Evo mene ponovno na ovoj temi!
    Trenutno sam u 25 tjednu i prije neki dan osjetim bockanje u lijevoj dojki, poznati osjećaj stiskanja bradavice, hladni znoj me oblio pa kud već, nisam još ni rodila i zaštooo!!!
    Zanima me jel netko u međuvremenu došao do informacije zašto nam se to događa i jel postoji način "pripreme" za dojenje da se ublaže simptomi unaprijed. To mi je bio trn u dojenju s N, voljela bi da više uživamo u dojenju prvih mjeseci a najviše me muči ta neizbježna nervoza koju Gioia spominje i njen utjecaj na starije dijete

  26. #26
    S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    3,821

    Početno

    U 24.tjednu trudnoce me bila uhvatila jaka bol u bradavicama. Obje su pobjelile, utrnule, bas kao da mi je netko stavio leda na njih. Par dana me jako bolilo i prestalo.

    Ne treba bradavice pripremati za dojenje. One se same spreme

  27. #27

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    378

    Početno

    Možda se nisam dobro izrazila, nisam ni mislila na pripremu bradavica nego pripremu organizma da se izbjegnu ovi problemi s dojenjem. Gore je navedeno da se pojača unos magnezija i kalcija. Magnezij ne mogu uzimati u zadnjim tjednima trudnoće, možda nakon poroda mogu odmah početi? Kako je s kalcijem jel se njega smije? Ulje noćurka se mora piti minimalno 4 tjedna da bi pomoglo, al negdje sam pročitala da smiju trudnice i dojilje ga koristiti a negdje da se ne preporuča pa sam zbunjola. Još se sjećam 6 mjeseci mučenja zbog tih problema s dojenjem starije i volila bi sve napraviti da nam pomognem ovaj put koliko mogu, al opet uz sav trud nema garancije da će pomoći. Na to sam mislila, kako se što bolje pripremiti

  28. #28
    (maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zg, IR
    Postovi
    2,188

    Početno

    Mislim da ih ništa ne može pripremiti na ono što slijedi
    Ja sam između 2 dojenja imala stanku 10 mj. I drugi put sam sve ispočetka prošla, pa i iskusila mastitis koji me prvi put zaobišao.

    Meni su bradavice bjelile i bio je čudan osjećaj bol/žarenje/peckanje. Našla sam na netu da je to do cirkulacije i da treba par puta uzastopno pritisnuti lagano bradavicu palcem i kažiprstom.
    To sam napravila čim bi počela osjećati nelagodu (dešavalo se samo na desnoj i ne nakon svakog podoja) i prestalo bi čim stisnem 2-3 puta. Nakon nekih mjesec dana skroz se prestalo javljati.

  29. #29

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Lokacija
    Zadar
    Postovi
    378

    Početno

    Citiraj (maša) prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da ih ništa ne može pripremiti na ono što slijedi

    Aaaaaaa nemoj mi to govoriti, mora biti neke nade

  30. #30
    S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010
    Postovi
    3,821

    Početno

    Erina evo ima nade:
    Puno volje, strpljenja i broj rodinog SOS telefona ako zasteka

  31. #31

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    2

    Početno

    Na rubu sam snaga i ideja! I posustajem s dojenjem.
    Popuštam onoj kutiji koju samo mrzila još dok sam je na početku dojenja pokušavala izbacit. Dojim evo skoro 8 mjeseci. Ovo je treći mjesec otkako trpim izrazitu bol u lijevoj i puno manju, al isto prisutnu bol, u desnoj bradavici. Nakon skoro svakog podoja vrh lijeve bradavice je bez cirkulacije, bijel. a obje bradavice su ljubičaste. Prije par dana mi se dogodio i zastoj, pa me od tada boli konstantno (lagano) čitava lijeva dojka. Zastoja više nema. Mazala sam Rojazolom misleć da su gljivice al to ne prestaje. U prvom od ta zadnja tri mjeseca maleni nije dobio ni grama a do tada je dobivao i do kilo ipo mjesečno. Od tada samo dodali još jedan obrok i sljedeći mjesec nakon 3 tjedna je dobio 300g. Tada nakon istraživanja što mi je odlazim u onkologa da bi mi rekao da mi je sve u redu i da se vidi da žlijezde rade sto na sat. I usput mi rekla da je moguće da mi nestaje mlijeka a beba vuče silovito i da me zbog toga jako boli. Od tada ja sam uvela večernju bočicu i evo sad sisa ostaje samo kao nadopuna. Tako sam tužna! Kako nisam prije pronašla ovaj članak!!! :'-( Ima li mi pomoći?
    Jel mi stvarno nestaje mlijeka? Ako je to to što se vama dogodilo zašto se meni javilo tek sada i oće li proći?

    Molim vas da mi ogovorite što prije kako bi izbacila bocu!

  32. #32
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    uh, nije ti lako

    ne bih rekla da ti ponestaje mlijeka
    moguće je da se tu pomiješalo mnogo toga
    uz Raynauda, vjerojatno je i počela faza rasta zuba, jačanja desni, uvođenja dohrane... sve su to stvari koje utječu na čeljust, na način prihvata bradavice... i vjerujem da može biti itekako bolno i nezgodno.

    boli li te prilikom svakoga podoja?
    jesi li pronašla ikakav način da si olakšaš?
    Posljednje uređivanje od apricot : 22.02.2012. at 13:15

  33. #33

    Datum pristupanja
    Feb 2012
    Postovi
    2

    Početno

    Ne, nisam našla način kako da si olakšam Još nema zube, tek nam prvi viri od jutros. Al moguće je što kažeš, da je to sveukupno djelovalo na dojenje. Al kako to riješiti. Prošli mjesec sam pokušala situaciju (loš napredak) riješiti češćim podojima pa je jeo svako malo al bol je postajala sve neizdržljivija. Najgore je po noći kad ga dojim u krevetu, tada mu nerijetko izvadim dojku iz usta jer ne mogu izdržati bol. Teba mi savjet! Što da radim?

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,439

    Početno

    kako misliš loš napredak?
    daj malo o tome.

    pogledaj u prvome postu kako je mariola sebi pomagala, možda nešto od toga i kod tebe upali.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2014
    Postovi
    5

    Početno

    Pozdrav svima! Vec se dosta dugo mucimo s dojenjem i sve je gore! Na lijevoj dojci je podoj jaaako bolan. Boli na pocetku, tijekom cijelog podoja a i poslije podoja. Bradavica bude skroz bijela i tvrda, a na stisak mlijeko nebi islo van. Ginekolog mi je prepisao daktarin gel u slucaju sora ali nista se nije promjenilo ni nakon 3 dana mazanja... zvala sam laktacijski ambulantu na sv. duhu i nema doktorice pa me radi, pa stvarno vise neznam sta da radim! Upomoc!!!

  36. #36
    Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    1,506

    Početno

    Doktor je rekao da je soor? Jesi li mazala sebe i bebu?

  37. #37

    Datum pristupanja
    Jan 2014
    Postovi
    5

    Početno

    Obje se mazemo i nista. Doktor pretpostavlja ali nije siguran...inace je sve bilo ok na toj dojci do prije tjedan dana! Tako me boli da se bojim svoje bebe kad zine u cetvrtak idem na UZ dojki pa se nadam da ce oni nesto zakljuciti. Ja mislim da nisu gljivice, a sta je ja stvarno neznam!

  38. #38
    BiljanaG avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2014
    Lokacija
    Srbija
    Postovi
    6

    Početno

    Isti problem. Lecena od soora i mastitisa, a uopste nije bilo to. Moj gin nikad nije cuo za ovaj fenomen a ja evo vec 6 meseci se borim s njim. Isti simptomi kao svi ovde navedeni. Nekada ima faze da me ne boli par dana ali se vraca i to samo na jednoj bradavici, na drugoj neizdrziv bol Ni sama ne znam kako me je proslo na toj drugoj sto ne boli. Isto imam problem sa hladnim nogama i rukama, iako nisam neki smrzle, nije mi nikad hladno osim nogama. Meni je pomagala masaza posle dojenja ali jos uvek nisam nasla resenje za pomoci sebi u toku dojenja. Vec sam milion puta htela odustati ali mi je zao da prestanem, ali nekad ti bolovi budu neizdrzivi. Kad je hladno jako me bole obe bradavice iako meni nije hladno, dovoljno da je malo hladnija soba ili napolju, dodje mi da poludim od bolova. Ovo jako utice na ostale sfere mog zivota jer sam od tih bolova jako nervozna, razdrazljiva i sl . Vidim da su cure savetnice bile na edukaciji i da se pricalo i o ovome i ja zeljno cekam da vidim da se nije mozda u medjuvremenu desio neki napredak vezan za ovo

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •