onaj sa suhim vocem ,traditional xmas dark fruitcake ili kak vec
onaj sa suhim vocem ,traditional xmas dark fruitcake ili kak vec
Ja ću to večeras.... bude bolji kada malo odstoji....
Majo, jesi slikala da ne moram ja?
Meni se to ne da. Pravila sam ga godinama, pa mi dosadio. Mislim da cu tradicionalisticki zaviriti u bakinu tekicu.
nikako ne uspijevam trazvaljati tijesto za keksiće - lijepi mi se za oklagiju.
šta da radim?
(to mi je treći danas - možda sam umorna)
ja kuharica početnica radiću ovih dana apricotine bajadere/recept od prošle godine/, zvjezdice s pekmezom, kuglice...joooj imam par mrak recepata za kuglice od moje bake-žene/kuharice/žive legende koje još nisam nigdje slične vidjela, napisaću vam - al moram prvo prepisati od nje!
pokvasi oklagiju ili je naulji
a mozes izmedju oklagije i tijesta postaviti i bakpapir
ako brasno nije opcija, stavi izmedju dva lista backpapira pa razvaljaj. al isto probaj s manjim komadom, za svaku sigurnost.
sutra sam kod nje popodne i ispuniću tekicums. ivy prvotno napisa
jel da dodajem još brašna?marta prvotno napisa
ne bih htjela da budu ko slastičarski - da se osjeti brašno...
mozes malo, moguce da ti se lijepi jer ti je brasno bilo svjeze i jos dosta vlazno.
martaaaa, koliko ti treba da dođeš do mene?
(ma idem sad uzeti fen i puhat da se osuši brašno)
u sljedecih tri mjeseca, nisam u mogucnosti. mozda za Uskrs?
bujrum!
cure, spasile ste me sa tim papirom (zašto se JA toga nisam sjetila)!
ide ko po loju!
eno, jedna tepsija se već peče!
hvala do neba (dopuštate li posebnu zahvalu na Portalu kada recept bude objavljen)?
ma daj, kakve zahvale, stavi negdje u tips&tricks.
inace s bakpapirom mozes razvaljati sta god hoces. kad radim tortu s preljevom (cokoladnim ili nekim koji se mora t ako fino razliti da se presijava) uvijek ju oblozim marcipanom. a marcipan se taaaako tanko moze razvaljati da bude proziran. zivio bakpapir.
I ja, a i moja sudjerica smo zahvalne bakpapiru!
Apri, ja bih ipak jednu malu plaketu
Molim Tinu ili nekog drugog da mi napiše da li ovo "žl" iz gornjeg recepta znači žlica ili žličicatinars prvotno napisa
ja bih (iskusno) pretpostavila da je žl žlica za juhu, osim u slucaju cimeta. tu bih rekla zlicica.
Ah konačno sam popravila komp pa evo i mene... Mimine nadjevene trokutiće, ali sa lješnjacima pod obavezno (moj muž ih obožava), medenjake i to ću probati ajvicine, kekse od čokolade i naranče, kolač sa kestenom i dalje ne znam. Prošle sam godine radila gotovo sve koje sam našla ovdje... Ove godine moram paziti na liniju pa ne znam...
saška prvotno napisa
Kakvi su to keksi od čokolade i naranče, molim lijepo
ja se guštam na svojih 10-ak vrsta.
gibam u getro po još neke sitnice i moram složiti listu što ću sve praviti.
roladicu od plazma keksa
roladu od kokosa
neke kiflice-zvjezdice od lješnjaka
kuglice od marcipana s čoksom
uf...
mljack
Kako to Mirela čuvaš do božića. Ja uvijek pečem sve zadnji dan. Ove godine sam odlučila ranije početi ali me je strah da ćemo sve pojesti do tada a ostaci da će se posušiti :D
Moj mali prilog, ovo su pravi bozicni (ili barem zimski)
ANISETE / CIMETE
2 jaja
2 zutanjka
15 dag secera
Mijesati s mikserom oko 5 minuta.
2 zlice anisa u prahu (moze cimet)
14 dag ostrog brasna
14 dag glatkog brasna
10 dag krupno rezanih oraha
10 dag krupno rezane cokolade
10 dag grozdjica (malo natopljenih u rumu ili amaretu)
Brasno se umiksa u gornju smjesu, a ostali sastojci se rucno umijesaju jer tjesto postane tako gusto da se tesko miksa. Istrese se na tepsiju i pece na 200 °C 15 minuta. Reze se toplo na manje komadice. Dobar je kad odstoji nekoliko dana.
Recept mi je dala prijateljica koja ga u originalu radi s anisom - i fantasticni su. Samo ja se nikad nisam uspjela susresti s anisom u prahu, a ovaj u zrnu nikada nisam uspjela usitniti u prah (a probala na svakakve nacine) - pa sam uvalila cimet i nisam pogrijesila. Umjesto cimeta moze i kokosovo brasno. To sto moze odstajati - ha, ha, ha. Najbolje je toplo - provjereno.
mamita jel može recept za kuglice od marcipana
Oće li taj recept već jednom? Već sam dehidrirala kolko mi cure sline!MalaSirena prvotno napisa
evo recepta za cokoladne tartufe - ovo je uzasno fino...
cokoladu otopiti u malo vrhnja za kuhanje, dodati zlicu meda, narancinu koricu i malo cimeta (uostalom zacinite po zelji). smjesu ohladiti u frizideru, kad se stegne zlicicom vaditi malene kuglice i uvaljati u kakao. budu malo nepravilne kuglice, treba ih drzati na hladnom, najbolje u papirnatim kosaricama. ovo je ionako pipkavo ali kome se da dodatno zezati jako je fino u kuglicu umetnuti usecerenu visnju ili komadic marcipana...
Ove anisete su skroz isti moj recept za biskupski kruh, samo što ja ne stavim anis/cimet nego limunovu i narančinu koricu i pečem u duguljastom plehu pa režem na tanke ploške. Dok sam pekla kolače za Božić obavezno sam uvijek radila biskupski kruh, išlere, i ove trokutiće koje sam gore napisala, to mi je bio obavezni dio Sad bih stvarno rado napravila neke kolačiće koje bi i Lea mogla jesti a nikako da smislim koje.
Mađaricu!!!! BINGO !! I to sa gotovim korama
KEKSI OD NARANČE S ČOKOLADOM
30 dkg brašna
20 dkg margarina
10 dkg šećera (malo manje stavim)
koru jedne naranče (malo i soka kapnem) i 1/2 limuna
1 bjelanjak
1 vanilin šećer
10 dag čokolade
Sve sastojke umjesiti i na kraju dodati čokoladu isjeckanu na kockice. Peći na laganoj vatri, kada se prepeku budu tvrdi. Malo su teži za rezanje zbog čokolade (a nije mi jednako fino kada ju otopim u smjesu) pa koristite jednostavnije modle.
Hvala, zvuči super!!saška prvotno napisa
Napravila jučer onaj tradicionalni voćni i zvjezdice sam ljepila sa pekmezom i u čokoladu... Zvjezdica više nema, a polovinu tradicionalnog što je ostala sam zamotala u foliu i sakrila iza u hladnjak. Moram se uozbiljiti i napraviti kritičnu masu tako da počne ostajati...
1. treba mi recept za nekakkvu kremu od vanilije za islere
2. onaj apricotin recept za orah prutice mi nije jasan, kaze zamijesiti tijesto, a ja ne kuzim s cim, samo su suhi sastojci tam.
3. treba mi onaj recept za cupavce koji se ne uvaljuju u cokoladu
Za prutiće fali jedno jaje i 5 dkg putra
Ja ću definitivno raditi Mađaricu, browniese sa Coolinarike - to može i Lea probati i još kikiriki fantaziju i svoje nadjevene trokutiće sa lješnjacima.
Nadam se da ću to ostvariti, obzirom da sam jučer bila vidjet gotove kolačiće u slastičarnici Horak u namjeri da ih kupim.
Samo ja to sve radim u zadnji čas, ne volim kad kolači dugo stoje.
Evo, sigurna sam da svi imaju recept za bajadere, ali ovo su meni najbolje bajadere na svijetu, po receptu MM-ove mame
BAJADERE
25 dkg šećera i 8 žlica vode staviti da zakipi
maknuti sa vatre i u vruće dodati
oko 100 grama čokolade
13 dkg margarina
15 dkg mljevenih pettit beure keksa
15 dkg mljevenih oraha
izmiješati da postane gusto i glatko. Mali protvan namazati putrom i utisnuti masu unutra. Preliti glazurom od čokolade i ohladiti.
imaš u novoj Gloriji - gospon Horak osobno dao recept.Maja prvotno napisa
za prutice "kolji" Anchie sto jos prosle godine nije editirala to jedno jaje i 5 dag maslaca!
MAJO, banalna krema za išlere:
pola litre mlijeka zakuhati s brašnom, umiješati 15 dkg margarina, šećera po želji, može i koja kap ekstrakta vanilije.
OSTALI koji hoće čokoladnu filu neka ubace tri štange čokolade.
s kolko brasna?
apri, honey, ne kupujem gloriju 8)
stavi 2 ravne zlice gustina, mislim da bi trebalo biti dovoljno.
Nisam nikad radila biskupski, ali se maglovito sjecam da sam kod nekoga to degustirala. A taj je bio od bjelanjaka, brasna, secera i svega drugoga sto ti padne pod ruku (orasi, cokolada, ljesnjaci, grozdjice, kandirano voce ... ).Mima prvotno napisa
:?
Ma sličan je jako recept ovom tvom samo u biskupski idu 4 cijela jaja i sad vidim da u tvoj kolač ne ide margarin a u biskupski ide, inače je sve isto (po mom receptu) - 4 jaja, po 14 dag brašna i šećera, margarin, po 10 dag oraha, grožđica i čokolade nasjeckane.
znam, zato ti i rekoh!Maja prvotno napisa
mislim da je on stavio puding od vanilije
Đizus Ajvi što sam napravila pogrešno. Premazala sam medenjake sa preljevom i to ništa nije pobjelilo, ostalo je onako sjajno i ljepljivo... Na svu sreću napravila sam za pola medenjaka jer ću ove druge sa čokoladom ukrasiti. Idem ih uvaljati u štaub šećer da se bar za prste ne ljepe...Maja prvotno napisa
Za išlere imam kremu 4 žumanjka, 15 dkg šećera, sok limuna i 20 dkg margarina. Meni je to premasno. Bilo što sa pudingom mi zvuči bolje.
dok se ne javi mamita jel ima netko receptić za kuglice sa marcipanom?
kak ste si dale maha.
ja tek sutra počinjem.
ja sam jučer radila keksiće i kiflice,danas prutiće od oraha i bajaderu od kokosa,sutra bajaderu i bijele kuglice,i onda mi ostaje bijela salama,poljupci i čupavci .