Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: konačan odgovor?! koliko puta imamo pravo besplatno?

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno konačan odgovor?! koliko puta imamo pravo besplatno?

ja znam da je pitanje potpuno besmisleno, jer samo o tome pričamo, međutim, moja ginekologinja me pitala koliko puta sam bila na IVF, ja sam rekla od novog zakona jednom, ali bez stimullacije, samouz kolimfen. ona mi reče da u tom slučaju imam pravo još na dvaput?!

čekaj, ako ja još ni jednom nisam koristila lijekove za stimulaciju, samo ovitrelle, zar mi se i to računa u besplatno?!

zar nije neko nekad govorio o besplatnom postupku i pri tom spominjao brojku 6?!
    Posljednje uređivanje od nataša : 24.03.2010. at 08:20

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

čini mi se da žene nema pojma.Iskopiraj joj novi zakon pa joj daj da prouči ili promijeni ginekologa da ne gubiš živce s njom

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa Vidi poruku
    čini mi se da žene nema pojma.Iskopiraj joj novi zakon pa joj daj da prouči ili promijeni ginekologa da ne gubiš živce s njom
    i ja mislim!!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moram ispraviti Pcelicu i napomenuti da u zakonu nista ne pise o broju besplatnih postupaka nego u pravilniku HZZO-a koji ces naci u jednom od Kadauninih postova ovdje: http://forum.roda.hr/threads/3199-Ar...-HZZO-a!/page8

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nataša, kopiram ti dio članka koji je danas (sada već jučer) objavio Jutarnji list.

Parovima pravo na 6 besplatnih postupaka, ali još nije točno definirano što je ‘postupak’

ZAGREB - Još je nejasnije što pacijenti za to točno dobivaju. Naime, prema starom zakonu svaki par imao je pravo na tri besplatna postupka, ali se “postupak” odnosio na čistu izvantjelesnu oplodnju (IVF/ICSI) s hormonalnom terapijom, koja po sadašnjem cjeniku košta između 9500 i 15.500 kuna.
    Parovi su mogli imati neograničen broj besplatnih inseminacija i nestimuliranih postupaka, “prirodnjaka”.
    Novi Zakon propisuje šest besplatnih postupaka, ali ne definira što je to postupak.
    - Mi se šalimo da je to pitanje za milijun dolara jer nikako da od nadležnih dobijemo odgovor. HZZO je izbacio cjenik svih postupaka, pa tako i inseminacije i prirodnjaka, koji koštaju 1600 kuna.
    Neki od nas trentuno izbjegavaju raditi prirodnjake, jer ne žele da im se dogodi da par, koji je imao dvije inseminacije i dva prirodnjaka, ima još pravo na samo dva besplatna IVF-a - objašnjava naš sugovornik, stručnjak iz humane reprodukcije. Dogodi li se to, tvrdi, Zakon će se pokazati još većom prevarom nego što se to činilo.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

No hard feelings, ali moja preporuka ti je da, prije nego što iskopiraš zakon i pravilnike ginekologinji, napišeš pisamce ministru, a u cc staviš medije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    No hard feelings, ali moja preporuka ti je da, prije nego što iskopiraš zakon i pravilnike ginekologinji, napišeš pisamce ministru, a u cc staviš medije.
    x
    hvala enea ovo nisam do sada procitala.

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ružice, puno ljudi na Jutarnjem uopće ne skuži da imaju i drugu stranicu članka.

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

da li se na kraju ima pravo 6 postupka ili? i da li se vracanje zamrznutih js smatra kao postupak?

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

babyRI, ne želim biti gruba, ali jesi li se pročitala bar ovu temu?

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

po onome što sad postoji kao pisani trag, imamo pravo na 6 postupaka u to ulaze SVI postupci u kojima smo koristili gonale ili menopur na teret HZZO-a (dakle od socijalnog ginića ili od bolnice u kojoj se liječimo).......

Na tvoje drugo pitanje da li vraćanje zamrznutih jajnih stanica ću odgovoriti sljedeće, za sad se ne čini da ulazi.

No HZZO tjednima ne odgovara na pitanja novinara, nas pacijenata što je a što nije postupak, zato je Jutarnji LIst i pisao o tome.

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Evo u ovom clanku sto je aenea napisala pise da je odgovor na pitanje sto se smatra besplatnim postupkom u domeni odluke HZZO-a.

HZZO moze odluciti da se svaki postupak, IUI, prirodni IVF, stim. IVF ili postupak iz zamrz. j.s. smatra iskoristenim postupkom. Liječnik iz članka se toga boji i zato izbjegava postupke koji bi se brojali pod besplatne. Dok se ovo ne razjasni, možda nije uputno ići na postupke koji bi se brojali u 6 besplatnih a nemaju veliku sansu uspjeha - to kaže liječnik u članku.

Sve ovo je vrlo zabrinjavajuce za pacijente.

Jos jednom napominjem da sto je besplatni postupak ne pise u zakonu, vec HZZO o tome odlucuje, a oni mogu odluciti kako im se prohtije. O odluci se nista ne zna za sada. Zato i vlada ovako konfuzno stanje.

barbyRI avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

tnx cure na odgovoru

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Eto dobila sam zahvalu od gospođe Sandre Veljković na mailu za Milinovića koji sam joj proslijedila i odgovor HZZO-a na njeno pitanje što sve spada u tih 6 famoznih postupaka.... NAPOKON imamao odgovor... evo citiram:

Inače, u petak sam od HZZO-a napokon dobila odgovor na pitanje što se računa kao jedan postupak. Kopirat ću ga, ljudi moraju znati svoja prava:

Vezano uz upit o pravu na broj postupaka potpomognute oplodnje iznosimo da se "ograničenje" broja postupaka potpomognute oplodnje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja odnosi se isključivo na broj pokušaja u kojima su korišteni lijekovi za stimulaciju ovulacije s Liste lijekova Zavoda, a ne i na sam postupak medicinske oplodnje.
    Dakle, ograničenje se veže samo uz smjernicu iz Liste lijekova Zavoda pod brojem 42, a koja se odnosi na primjenu lijekova menotropin (FSH+LH) i folitropin alfa, te koja glasi: do šest pokušaja, a nakon svakog poroda ostvaruje se pravo na dodatnih 6 pokušaja.
    Slijedom rečenog, ukoliko u postupku potpomognute oplodnje ne koristite lijekove za stimulaciju ovulacije s Liste lijekova Zavoda na koje se ograničenje odnosi, broj postupaka potpomognute oplodnje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja nije ograničen.

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni se čini da po ovom u tih 6 postupaka spadaju samo postupci s gonalom i menopurom, a ne i prirodnjaci uključujući i poluprirodnjake s klomifenom.

nataša avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

e super, konačno KONAČAN odgovor!!!! hvala dani82

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam malo "sporija" pa ne kužim jel' spadaju i klomifeni na tu listu ili ne, tj. računa li se postupak s klomifenima kao jedan od 6 besplatnih?

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ako su samo klomifeni bez gonala ili menopura - onda ne

Ako su klomifeni u kombinaciji s gonalom ili menopurom - onda se takav postupak broji u tih 6
    Posljednje uređivanje od pino : 31.03.2010. at 01:00

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj pino prvotno napisa Vidi poruku
    ako su samo klomifeni bez gonala ili menopura - onda ne

Ako su klomifeni u kombinaciji s gonalom ili menopurom - onda se takav postupak broji u tih 6
    Ali ako sama kupiš gonale/menopure, isto se ne računa.

AuroraBlu avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

2 puta mi je otišlo, a ne znam izbrisat post.
    Posljednje uređivanje od AuroraBlu : 31.03.2010. at 10:43

maca2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Cure, hvala na odgovorima!
    Po ovome znači da imam pravo na još 5 postupaka, imala sam jedan stimulirani s gonalima u 06/2010., a od tada samo prirodnjake i jedan klomifenski + 5 gonala koje sam sama kupila.

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pozdrav svim suborkama. Mi smo u borbi od 2007., u potpisu možete vidjeti dosadašnje postupke. Zanima me da li netko zna zasigurno da li IVF sa zamrznutim stanicama ulazi u 6 besplatnih?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

službeni odgovor od HZZO-a, odnosno maili koji je naša forumašica Dani82 (HVALA!) dobila od HZZO-a glasi ovako, kopiram:

Vezano uz upit o pravu na broj postupaka potpomognute oplodnje iznosimo da se "ograničenje" broja postupaka potpomognute oplodnje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja odnosi se isključivo na broj pokušaja u kojima su korišteni lijekovi za stimulaciju ovulacije s Liste lijekova Zavoda, a ne i na sam postupak medicinske oplodnje.
    Dakle, ograničenje se veže samo uz smjernicu iz Liste lijekova Zavoda pod brojem 42, a koja se odnosi na primjenu lijekova menotropin (FSH+LH) i folitropin alfa, te koja glasi: do šest pokušaja, a nakon svakog poroda ostvaruje se pravo na dodatnih 6 pokušaja.
    Slijedom rečenog, ukoliko u postupku potpomognute oplodnje ne koristite lijekove za stimulaciju ovulacije s Liste lijekova Zavoda na koje se ograničenje odnosi, broj postupaka potpomognute oplodnje na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja nije ograničen.

Ograničenje se odnosi SAMO na one postupke u kojima se koristi gore podcrtano, dakle ako koristiš gonale ili menopure (bez obzira koliko ih koristiš) na račun HZZO-a, ako ne koristiš (a ne koristiš u postupku s odmrznutim j.s.) ni menopur ni gonal, onda to ne ulazi kao jedan od šest besplatnih postupaka.....

gala1979 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    službeni odgovor od HZZO-a, odnosno maili koji je naša forumašica Dani82 (HVALA!) dobila od HZZO-a glasi ovako, kopiram:

Ograničenje se odnosi SAMO na one postupke u kojima se koristi gore podcrtano, dakle ako koristiš gonale ili menopure (bez obzira koliko ih koristiš) na račun HZZO-a, ako ne koristiš (a ne koristiš u postupku s odmrznutim j.s.) ni menopur ni gonal, onda to ne ulazi kao jedan od šest besplatnih postupaka.....

super. Hvala za info. Prema tome nemamo šta izgubiti, treba iskoristiti sve što se može. Tako ćemo barem konstruktivno dočekati promjenu zakona kad već godine idu.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

nešto mi nije jasno. Ako netko od nas dobije ovakvo mišljenje od HZZO-a, kako to da dr.-i po našim klinikama za MPO još tvrde da ne znaju točno što ulazi u tih 6 postupaka?!? Pa zar ne bi oni prvi trebali dobiti takvo mišljenje?

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

To je dobro pitanje. Mozda bi trebale sve mi poslati upit HZZO-u pa s tim po klinikama. Uzas.

dani82 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni je osobno moja doktorica rekla da u tih 6 postupaka ulazi sve, ali je to bilo u 11. mjesecu 2009. kada baš nitko nije znao što sve ide u taj "famozni" zakon, u 2. mjesecu 2010. medicinska sestra mio je rekla da moj postupak ne spada među tih 6.... e sad ponovno me zbunilo to što sam ja u svom klomifenskom postupku štopericu dobila, a ne kupila a čula sam da se prije štoperice u prirodnjacima naplaćivale .... moram priznati da me ovaj dopis iz Hzzo-a koji mi je proslijedila gospođa Veljković poprilično umirio... sad se barem imam na što pozvati.

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

a niš, onda ćemo isprintati taj tvoj dopis ovdje s foruma i nosati ga sa sobom kada idemo kod liječnika, da imamo dokaz crno na bijelo . Ma samo sam htjela prokomnetirati kako se netko od nas pacijenata potrudio zatražiti mišljenje od HZZO-a i dobio ga je, a dr-i se čudom čude.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Meni je jučer sestra u bolnici rekla da u 6 postupaka ulazi SVE što uključuje bilo kakav lijek. I da je to po novom.
    Čak i štoperica za čisti prirodnjak.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj tlatincica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je jučer sestra u bolnici rekla da u 6 postupaka ulazi SVE što uključuje bilo kakav lijek. I da je to po novom.
    Čak i štoperica za čisti prirodnjak.

ako je ovo istina, isto mora biti objavljeno i to bi bilo grozno. Jel sestra rekla bilo kakav lijek i pritom stvarno mislila i na ovitrelle ili choragon (štoperice) ili je možda mislila na lijek (čitaj samo na stimulacijske kao gonal i menopur) je potonje upravo propisuju odluke HZZO-a?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma u kojoj je to bolnici rečeno? Treba vidjeti jeli i po drugim bolnicama vlada isto mišljenje ili možda sestra nema provjerene informacije?

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ako je tako onda bolje kupujte stoperice ako je prirodnjak .. ....zbog stoperice jedan manje besplatan ....

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Idem na AIH, prirodni ciklus:
    Želite li štopericu?
    Da.
    To vam onda umanjuje broj besplatnih postupaka (čak su i njezine oči bile tužne).
    Molim?
    Da, nažalost, i ovittrele po novom ulazi u ovo. Možete ga kupiti za 300 kuna, onda se neće računati.

Budući da planiram u Sloveniju, zeznula sam se što nisam rekla: Daj!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Eh, ako ovo čitaju ovi iz Petrove, znat će sigurno tko sam
    Na pultu piše boldanim slovima: Pacijentice kojima ostane višak lijekova dužne su ih vratiti u bolnicu (tako nekako). Znači, ciganit će me za štopericu, a morat ću vratiti eventualni višak koji mi zakonom pripada.
    Ne bih dalje izražavala svoje mišljenje jer će me banirati ili admin ili bolnica
    Posljednje uređivanje od tlatincica : 13.04.2010. at 21:39

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Kad sam početkom ožujka išla na IVF - prirodnjak (čisti), prilikom plaćanja pitala me sestra da li sam dobila Ovitrelle ili sam je sama kupila, i kad sam rekla da sam je sama kupila, rekla "onda je sve ok, inače bi vam je morala računati besplatni postupak, po nekim novim naputcima koje ni mi baš nismo još dobro razumijeli".

aenea avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam u Petrovoj, prije novog zakona, odradila priličan broj prirodnjaka i svaki put sam sama kupovala štopericu jer se inače računao besplatan postupak. Jedino što je po novom zakonu ovo u suprotnosti sa gore navedenim objašnjenjem. Ali to nije ništa iznenađujuće..Najgore je da su ovakve stvari tek početak, a užas zakona u pravom sjaju tek dolazi..

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj aenea prvotno napisa Vidi poruku
    ... Ali to nije ništa iznenađujuće..Najgore je da su ovakve stvari tek početak, a užas zakona u pravom sjaju tek dolazi..
    Da, ako se ovaj Zakon hitno ne promijeni i ja se bojim da ce posljedice njegove primjene biti nesagledive...

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ovo je strašno, svaka bolnica tumači na svoj način...mislim, kako se može uopće usporediti prirodni i stimulirani postupak po trošku kojeg izazivaju i jednako tretirati kao besplatni postupak?!? cure iz Petrove zašto neka od vas ne isprinta gore navedeno mišljenje HZZO-a i ne odnese u Petrovu i malo se raspita? Ja sigurno ne bih samo tako pristala na takve stvari...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ako se ovaj Zakon hitno ne promijeni i ja se bojim da ce posljedice njegove primjene biti nesagledive...

u Njemačkoj je donešen 2004.g. pravilnik po kojem zdravstveno osiguranje pokriva samo 50% troškova za IVF i to za 4 postupka za žene do 40.g. Prije toga su se postupci plaćali do četiri postupka 100%. Direktna posljedica toga je da se godišnje rađa 12.000 djece manje nego ranijih godina kad je osiguranje plaćalo postupke u potpunosti.

Njemačka je država u kojoj se takvi podaci mogu čitati javno, doktori ih iznose, mi u HR koji imamo od demokratskih prava jedino pravo glasa, odnosno jedino to slobodno možemo konzumirati, ćemo istrpiti Milinovićev zakon, još će nam servirati lažirane rezultate (uvećanu uspješnost) a mi ćemo to šutke trpjeti. Koliko će manje djece zbog Milinovića biti rođeno?

Živjela nam slobodna Hrvatska i naš maneken Milinović koji se gol do pasa slika i pokazuje svoje mišiće.........

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Marnie baš sam malo razmišljala o tome ali kako ćeš ti dokazati da je ovo što je citirano na forumu službeni dopis iz HZZO-a , kad nigdje nema ni imena ni pečata, to je mogao bilo tko napisati

Marnie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

a znam..., ali netko od nas s foruma je ipak dobio taj dopis. Opet nema smisla da svi zatrpamo HZZO s zahtjevima za mišljenjem...žalosno je da se mi moramo brinuti o takvim stvarima, jer bi klinike prve trebale sve znati i ne komentirati "da ni njima nisu baš jasne upute HZZO-a", pa neka traže objašnjenje, ako im nije jasno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •