-
spontani pobacaji-2 puta
Drage moje,nova sam i na ovom forumu pa odlucih da vam se pridruzim.
Naime imala sam 2 spontana pobacaja,radjene su mi kiretaze .U prvoj plod je prestao da se razvija u 7-8 sedmici (u avgustu 2009)a u dugoj 8-9 sedmici (mart 2010).
Zanimaju me vasa iskustva i pretrage koje bih trebala uraditi (radila sam ureoplazmu,mikoplazmu ,hlamidiju i torch-sve ok)
Ginekolozi smatraju to prirodnom selekcijom ali vjerujem da mora postojati medicinski uzrok...
Nestrpljivo cekam vasa iskustva...
-
Maca10, pogledaj temu Trombofilija.
-
Maca 10,
Meni su nakon drugog spontanog rađeni samo brisevi i to je to. Nitko se osim mene nije pretjerano uzrujavao oko uzroka. Mene je naravno ubijala činjenica da ne postoji konkretno objašnjenje nego svi samo govore prirodna selekcija (meni je prvi sp. bio u 6 tjednu - prokrvarila spontano, drugi u 9 tjednu - missed i nakon toga dvije kiretaže jer su mi prvu zeznuli i nešto ostavili unutra).
No doktori su mi samo govorili opusti se, pusti da prođe nekoliko mjeseci i u nove pobjede.... Moram reći da su bili u pravu. Sad sam u 24 tjednu trudnoće i nakon problema u prvim tjednima sad imamo jednu manje više urednu trudnoću, a isto želim i tebi čim prije.
Eto nisam ti pomogla glede pretraga, ali malo za utjehu da znaš da nisi sama u svemu....ima nas još.
-
Hvala na podrsci Katrin,
svaka cast na hrabrosti ali ja sam ipak odlucila uraditi neke pretrage osim briseva,ima poprilicno dosta uzrocnika...reci mi koliki period si pravila pauze izmedju kiretaza,ovdje ginekolozi preporucuju 6 mjeseci,a vidim na forumu ima raznih iskustava,samo jedna M ili tako nesto?ja jos imam krvarenja nakon kiretaze od 19.3.,pa tako da cekam M da idem na pregled...
-
-
Evo kratko, da ne duljim - tri rana spontana, kiretirana dva puta, treći puta sam sama prokrvarila. Sve pretrage bile su uredne - brisevi, ona nekakava genetska kompatibilnost muža i mene i slično. S Mihovilom sam ostala trudna kada mi je puknuo film i rekla sam: neću više! Nema više pretraga, mjerenja bazalne temperature, uopće razmišljanja o trudnoći...! Bit će što mora biti. Počela sam izlaziti, zabavljati se, totalno sam se opustila. Nakon posljednjeg spontanog imala sam samo još jedan menzes i onda sam ostala trudna. Trudnoća je protekla totalno školski, bez ikakvih teškoća. Gabrijelu nismo čak ni planirali (imala sam operaciju žuči i uroinfekciju, pa sam se - kao - trebala malo odmoriti). Ona nam se dogodila kao što se klincima događaju trudnoće - pouzdali smo se u prirodnu kontracepciju.
Upravo sam danas navršila 31. tjedan trudnoće (sasvim zdrave, bez ikakvih komplikacija - kucam u drvo). Sretno i ne gubi nadu
-
Maca,
Evo malo zakašnjelog odgovora. Ja sam poslije prvog spontanog pričekala dva ciklusa ali u tom slučaju nije bilo kiretaže. Nakon drugog spontanog imala sam dvije kiretaže i stvarno sam se osjećala izmučeno. Moja doktorica je savjetovala period od šest mjeseci odmora. Ostali koje sam pitala su svi imali manje više različite preporuke, od jednog ciklusa do tri, četiri ciklusa pauze. Ja moram priznati da nisam baš bila psihički spremna za novu trudnoću odmah tako da sam ostala trudna u sedmom ciklusu nakon spontanog i hvala Bogu sve je super! Eto preporuke liječnika su različite, bitno je da slušaš svoje tijelo i odlučiš se na novi pokušaj kada se ti osjetiš spremnom. 0
-
katrin kakvih si to imala problema u prvim tjednima..ja sam nakon 2 spontana sada u 5 tjednu i imam lagano opet smeđi iscjedak..za poludit
-
i ja sam imala dva rana spontana, osim briseva nisam radila nikakve posebne pretrage. Jedino što je drugi pobačaj bio mola, pa godinu dana nisam smjela ostati trudna i morala sam kontrolirati BHCG.
Nakon toga sam ostala trudna, cijela trudnoća je bila "školska", bez ikakvih problema, i sad imam prekrasnog dvoipolgodišnjaka!
Sretno, misli pozitivno i opusti se!
-
Jučer sam saznala da se plod prestao razvijati i da nema otkucaja nakon 4 neuspješan IVF ovo je bio peti... no sad sam u panici, jer nisam sigurna da li sam dobro skužila doktora. Danas i sutra sam na poslovnom putu, vraćam se u Zg u petak, da li je kasno i da li se izlažem nekom riziku što čekam tjedan dana do obavim kiretažu. Mislim, ali se ne sjećam od šoka da je dr. rekao da je plod samo 12mm i to je cca neki 9 tjedan trudnoće.
Imate li nekih iskustava, koliko dana vam je prošlo od dijagnosticiranja nerazvijanja ploda do kiretaže.
-
-
Talia, meni je prošlo osam dana od dijagnosticiranja missed ab.-a u 9. tjednu (prestanka otkucaja) do kiretaže, i to zato što sam išla pod općom anestezijom pa su trebale dodatne pretrage (a zakačio me i vikend). Ništa ti se ne može dogoditi, ne brini
-
ivice hvala na brzom odgovoru.... sjećam se da mi je tako nekako i rekao liječnik, "da nemam razloga za brigu, za nekoliko dana...!" ali sva sam zbunjena, toliko informacija odjednom, tako loše vijesti, kao da sam u transu.
-
vikki tnx... valjda će sve brzo i dobro proći..mogu mirno spavati
-
I meni je prošlo više od tjedan dana nakon dijagnosticiranja pa do kiretaže. Ne brini!
-
hvala svima na potpori i pravim informacijama u pravo vrijeme, kao i uvijek na Rodi 
Konačno nakon taratušnje s hr zdravstvenim sustavom, sutra sam naručena na Svetom Duhu i nadam se da će sve dobro proći. Nešto sam čula i pročitala, ali nisam u zbunjozi danas stigla pitati, kakva su iskustva s tom vakum metodom koja se radi na SVetom Duhu. Da li se to svima radi? Ima li netko tko je bio na Svetom Duhu, koliko sve traje, dođe se u 8 ujutro, do kada se ostaje....
-
Dok ti se netko drugi ne javi mogu ti reći iskustva moje kume: prokrvarila u 12 tjednu, u ponedjeljak na hitnu na SD, u utorak na kiretažu vakumom. Ona je zahtjevala kiretažu bez anestezije pa je bila 1. na redu, dobila 2 inekcije (mislim 1 dolje) i sve je bilo gotovo u roku 10, 15 minuta. Kaže da nije ništa osjetila. Nakon toga ležiš 2 sata. U pol 12 je već bila doma. Dobila je ergometrin i antibiotike (imaj nekog u pripremi da ti ode u apoteku po to, možeš im pokazati otpusno pismo pa donijeti naknadno recepte)
Ja sam na kiretaži bila na petrovoj, 1. dan obavila sve pretrage, drugi dan kiretaža po općom anestezijom. Isto trudnoća nakon IVF-a...drži se
-
Talia, ne znam ništa o kiretaži vakuumom, imala sam tri kiretaže, i to u Petrovoj (jedna pod općom anestezijom, druge dvije po lokalnom da što prije idem doma). Navodno je vakuum-metoda bolja od klasične kiretaže, za endometrij valjda, stvarno ne bih znala. Uglavnom, kao što je Trudy rekla, sat-dva ležanja i ideš doma, a koliko se čeka ovisi o bolnici, liječnicima, hitnosti njihovih operacija. Ja sam svaki put došla na red do 11 h i u 13, 14 bila puštena doma. Malo duže sam ostala jedino kad sam bila pod općom anestezijom, oko 17 sam otišla doma.
-
upsss da podijelim iskustvo s curama koje će se nažalost naći u ovoj situaciji
Prije svega sve pohvale za divan i ljudski odnos na Svetom Duhu. Iako je jaaaaaaaaakoooo boljelo i iako je zahvat ko zahvat uffff bljak da me netko pita vjerujem da bih preporučila Sveti Duh.
Dan prije su me stavili na raspored i odradili ultrazvuk, ujutro sam malo prije 8 došla u bolnicu i primili su me jako brzo, izvadili mi krv (kks i koagulacija mislim), a krvnu grupu sam imala kod sebe. Tu se malo sačeka i odleži u sobi, dok doktori završe jutarnji kolegij. Jedna cura je bila prije mene, tako sam na red došla malo prije 11.
Dobije se neki narkotik koji onako malo omami, ali ne dovoljno, da bih se opustila i zaboravila gdje sam. Mislim da sam se tako prepala da niti narkotik nije djelovao u punoj snazi. Onda se opere unutrašnjost rodnice i osjete se kao neko malo štipanje dvije injekicije u maternicu koje bi trebale smanjiti bol....
(( E, sad se ja pitam kako bi boljelo da nije te dvije injekcije. Tako ošamućena mislim da sam sve osjetila, ispiranje, struganje, vakumiranje. Znam da zvuči grozno i jezivo, ali stvarno ja nisam neki pekmez kad je u pitanju bol. Jeste doktorica rekla da je individualno i da nekoga boli manje, nekoga više, ali ja sam sigurno u ovoj drugoj grupi.
Leškarila sam tu dva sata, nisam uspjela zaspati, jer očigledno da mi narkotik nije nešto posebno djelovao i došla kući s terapijom: hiramicin i ergometrin.
Nadam se da je sve dobro prošlo i da kiretaža nije napravila neku štetu dole. Eto, ako nekom treba savjeta i potpore tu sam
-
Evo ne znam sta bih pitala... hiljadu pitanja... imala spontani neki dan (prije godinu missed) i sad se pitam koliko traje? mislila sam da je to neki dan bilo sve, medjutim i danas su izisla dva komada. kako zapravo tece oporavak od spontanog? da li da uzimam zeljezo? folnu? (hocemo sto prije opet)
-
nijntje - da li si bila kod doktora?
Nakon kiretaže krvarenje prestaje za nekih 7 dana (kao normalna menstruacija) i dan kiretaže se raćuna kao prvi dan menstruacije.
Kad budeš fizički i psihički spremna za pokušat opet. Neki savjetuju 3, neki 6 mjeseci, ali iz mog osobnog iskustva je kad se TI osjetiš spremnom. Ja sam nakon drugog spontanog imala jedan ciklus i ostala trudna i rodila svoju prvu curu.
Od lijekova nisam ništa uzimala poslije spontanih osim antibiotika i ergometrina par dana.
Sretno.
-
ja zivim u Holandiji pa su stvari ne malo, nego puuno drugacije. da, bila sam kod doktora dan nakon velikog krvarenja. terapije nema. samo narucena za kontrolni ultrazvuk nakon dvije sedmice da vide da li se materica ispraznila. mislim da sam i ja dobila antibiotik nakon vakuma, ali intravenozno. i ovdje nema cekanja, nego odmah akcija. rekli su nam, ili pretrage (koje traju bar 6 mjeseci) ili akcija. pa mi cemo vjerovatno se odluciti za akciju. silno prizeljkujem tvoj scenarij!
-
Nijntje, je li krvarenje krenulo spontano, samo ili si sad raila kiretažu? Ja sam nakon kiretaže čekala tri mjeseca, a zadnji put je dr. rekla samo dva mjeseca pauze da je sasvim dovoljno (to je sve ionako preventivno). Ako ti je to drugi spontani, možda bi bilo dobro da napraviš neke pretrage, a to što traju nekoliko mjeseci, nema veze, nitko ne kaže da ne možete istodobno pokušavati.
-
ovdje bas kazu da ne smijemo pokusavati tokom pretraga. ovaj put je krenulo spontatno. nakon kiretaze nisam bila spremna bar 6 mjeseci i to se pretvorilo u godinu. sad definitivno necemo toliko dugo cekati. mozda negdje kod nas u BiH napravim neke pretrage... ali i sama sam svjesna da je vjerovatno u pitanju peh. ili taj progesteron!?
smijem li se kupati u moru kada prestane krvarenje?
-
Ako je krvarenje bilo spntano, smiješ se kupati čim prestane (ja jesam, i to u vrlo hladnom moru, bez posljedica). Dovoljno ti je ciklus-dva pričekati, ne treba više kad nije bilo kiretaže. Teško je reći zašto dođe do pobačaja u prvom tromjesečju, najčešće kromosomska pogreška, dakle peh ko što kažeš. I ne znam zašto ne bi pokušavali i istodobno radili pretrage, najčešće se ustanovi da je sve u redu, a i, barem kod nas, sve se te pretrage obave puno brže (svodi se uglavnom na vađenje krvi za razne pretrage, koagulacija, hormoni, trombofilija, autoimunosne bolesti i antitijela). No, ako ti tako kažu, možda ipak da pričekaš i obaviš ih.
-
hvala vikki! vec od juce se osjecam dobro (psihicki). kad vidim kakvih sve problema ima (nemogucnost zaceca, potpomognuta) osjecam se jako sretnom da mi to mozemo i znam da nas samo sitnica dijeli od uspjesne trudnoce...
htjela bih sad da uradim detox. jednostavno osjecam potrebu... ima li ko sta reci na to? jednostavno htjela bih organizam procistiti od svega sto bi moglo stajati na putu normalnoj trudnoci (bojim se mog pretjeranog konzumiranja secera i ostalog). duuuuuugo vec "slazem" sve nezdravo jedno na drugo i uvjerena sam da sam sva "zacepljena" toksinima i onim sto ne treba.
-
Detoksikacija je u redu, no mislim da ona nema veze sa zatrudnjivanjem i iznošenjem trudnoće, no zašto ne, radi zdravlja općenito.
-
Drago mi je da si psihički bolje to je već veliki korak.
Mi smo išli na pretrage i u međuvremenu sam ostala trudna tako da mislim da ti pretrage ne smetaju za trudnoću i pokušavanje, ali poučena vlastitim iskustvom bolje ti je napraviti sve pretrage jer možda postoji neki "mali" problem pa si onda sigurna (koliko možeš biti) jer laške se boriti kad znaš protiv čega se boriš (meni nikad nisu otkrili razlog tolikim pobačajima, ali bez obzira na troje djece još uvjek napravim poneko testiranje čisto da znam).
Sretno!!
-
evo mene danas na detoxu
tj. bar cu probati...
prijateljica mi je kupila vrkutu. popila sam par gutaljaja ali sad se pitam da nije mozda rano za nju? danas je 7 dana od spontanog i tek od juce se krvarenje potpuno smanjilo i preslo u braon boju (u subotu sam imala posljednje ostatke).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma