-
Brzi voćni kolač
Našla jučer u maminoj kuharici - recept bio na televiziji, mama brzo prepisivala sastojke - prije jedno dvadesetak godina 
2 dcl baby griza
2 dcl oštrog brašna
2 dcl šećera (stavila sam 1,5 dcl, a može i manje - oko 1 dcl)
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Kuhačom izmiješati suhe sastojke.
Nauljiti protvan i ravnomjerno istresti pola količine suhe smjese. Gore složiti narezano voće (ja sam stavila svježe jagode narezane na kriškice). Na voće ravnomjerno istresti drugu polovicu suhe smjese.
Izmiksati 3 jaja s 1 dcl ulja (idući put ću staviti 1/2 dcl - da bude manje masno) i 2 dcl mlijeka (stavit ću 2,5 dcl - znači, smanjit ću ulje, a staviti više mlijeka, da količina tekućine bude jednaka kao u originalnom receptu). Tom tekućinom ravnomjerno preliti kolač - tako da potpuno bude prekriven tekućinom.
Peći 40-tak minuta na 170 stupnjeva. Gotov je kad poprimi zlatnu koricu.
Neobičan kolač, ima jednu rustikalnu notu, mojima se jako svidio (ostala su još samo dva komadića).
Zaista je jednostavan i brz za pripremu, najviše vremena mi je trebalo dok sam očistila i narezala jagode.
-
ovo se stvarno cini brzo gotovo.
a nakon one pite, tko ga ne bi probao 
samo, morat ce pricekati koji dan, ako nastavim ovim tempom praviti kolace, zavrsit cu trudnocu sa sto kila...
-

Mislim da pita trenutno nema konkurenciju - barem što se voćnih kolača tiče...
Ovaj je zanimljiv, a volim s vama podijeliti recept koji je ukusan i brzo gotov.
-
-
e da, za rezanje jagoda (gljiva, kivija) i slicnih mekanih stvari ima za kupiti jedna spravica u koju stavis jagodu i ona ju nareze na snitice. lici na ono za rezanje jaja.
meni je to ful prakticno jer si gotov za sekundu.
mislim da sam kupila u mercuru za cca 50kn.
-
-
ostao je jedan komad kolaca (dobro, malo sam odnesla susjedi, nismo sve sami potamanili
)
okusom mi je bas fin, mm kaze da je odlican. jedino sto mi je tekucine na kraju bilo premalo (na kraju nije iscurilo, samo mala mrvica...) tako da cu iduci puta staviti malo vise.
i razmisljam da stavim mrvicu slatkog vrhnja (mozda umjesto ulja) i i da odmah pomijesam suhe i tekuce sastojke pa izlijem pola, dodam voce pa onda drugu polovicu.
i da, isto sam pravila s jagodama, i cini mi se da bi ovdje neko kiselkastije voce jos bolje pasalo....
-
Baš mi je drago da vam se dopada, i mm je oduševljen, a i svekrva, traže da ponovim za sutra...
Ovo su ti odlične ideje, slatko vrhnje bi baš fino išlo, kao i kiselkastije voće... Isprobavaj, sigurno će biti još bolje!
A fakat je jednostavan i turbo brz za napraviti, jel'da?
Upravo me to ponukalo da ga isprobam - gotov je prije nego shvatiš da si ga počeo raditi... XD
-
taman dok se pecnica zagrije, a samo jedna posuda za oprati...
milina...
-
a jel mora baš baby gris ( ili može li obični ili kuruzni), i dal može kakva zamjena za oštro brašno?
-
e i u koji to protvan originalno ide?
-
ja sam stavila pirov griz i pirovo brasno...
-
-
Samo sam ga jednom radila, po gornjem receptu. Stavi što god želiš, mislim da s ovim kolačem ne možeš pogriješiti.
Pekla sam ga u manjem protvanu.
Posljednje uređivanje od n.grace : 06.06.2010. at 21:28
-
ja nisam imala drugi griz, a niti ostro brasno...pa je zato bila ta kombinacija.
a buduci da je recept star 20 godina, mislim da tada i nije bilo bas puno drugih opcija....
kupila sam sumsko voce, ono je kselije pa cu sutra ponovo praviti.
junior ce mi ostati doma, ne ide u vrtic pa cemo se zabavljati.
probat cu staviti slatko vrhnje umjesto ulja i stavit cu 4 jaja i 4dl tekucine.
javit cu kako je u toj kombinaciji ispalo.
-
Svakako javi kako će ispasti, baš me zanima...
-
ja radila s murvama ( zmiksala sam ih). E sad me zanima u srednjem dijelu mi je ostalo malo skorena ( točno se vidi sastojci, koje sam odstrugala) ona donja smjesa. kako to rješiti.
Radila sam inače kombinaciju bijelog i žutog grisa+ bijelo i raženo brašno.
-
Tako je i meni ostalo na jednom mjestu, isto sam ostrugala. Sljedeći put namjeravam dodati više tekućine, mlijeka ili slatkog vrhnja, kako je zhang predložila.
Inače, mojim ukućanima se baš dopalo što je dolje malo "mrvičast" kao kontrast sočnom voćnom dijelu. Pa sad ga ti znaj...
-
a kaj misliš jel bi se moglo staviti možda odmah malo tekućine, pa suha smjesa, voće pa redom dalje=
-
Može i tako, zašto ne! Zhang je napisala da ona namjerava odmah pomiješati suhe i tekuće sastojke. Pokušaj ovako kako si napisala, mislim da bi to moglo biti jako dobro. Pretpostavljam da ti se okusom sviđa?
-
evo da se javim... malo sam zaboravila...
prqvila sam onako kako sam napisala i bolje mi je.
prvo, kiselije voce definitivno bolje pase uz ovo..
stavila sam 2dl slatkog vrhnja, 2dl mlijeka, ulje uopce nisam stavila, 4 jaja.
pomijesala sam mokre i suhe sastojke i voce pobacala odozgo, taman je malo utonulo.
ono sto je mozda bila greska je da sam trebala bolje ocijediti voce i peci u malo vecem protvanu nego prvi puta jer je ostalo malo, malo gnjecavo u sredini (mozda je to nastalo kada je voce pocelo pustati sok).
ne znam kada cu probati napraviti korekciju jer u pon idem na testiranje za secer u trudnoci, pa ako bude povisen, nista od delicija do poroda...
-
Ja sam ovo radila danas sa šumskim voćem. Kako sam bila na kompu MM-a, a on je jučer spajao novi komp, nije još instalirao printer i prepisivala sam rukom. U toj mojoj avanturi, jaja su ispala iz recepta.
Uglavnom, napravila sam samo s nekih 3dl. tekućine. Rezime - kolač je sasvim ok, idući put bih stavila malo više voća, sad sam stavila neki ostatak iz škrinje, htjela sam dodati malo jabuke, ali mi se činilo dosta, međutim, bez jaja i s malo više tekućine, te malo više voća, kolač bi ispao sjajan. Ovako je lagano suhiji ali je dobar, nije čak presuh (a i to se može riješiti nekim preljeom).
Pekla sam u vatrostalnom kalupu za pitu, jedino što sam skužila da se tekućina baš ne upija kad sam prelila, pa sam malo bockala vilicom, napravila par utora da to malo uteče, posebno kod sredine i onda je bilo ok. Idući put bih možda samo prelila malo prvu smjesu prije stavljanja voća.
Ne bih miješala mokre i suhe sastojke jer onda vjerojatno ispadne gnjecavo (radila sma nešto slično nedavno, pa se pomučila da se ta sredina zapeče, a da se sve ne prepeče), a i mislim da je poanta da tijesto bude malo mrvičasto.
Sorry što sam malo odužila mojim doprinosom ovoj temi
-
-
hvala
-
mmmmm, odličan receptan i brz!
za moj ukus malo premasno; drugi put ću ulje zamijeniti slatkim vrhnjem.
radila sam kombinaciju jagoda-trešnja-jabuka, drugi put ću probati s kupinama.
-
I ja mislim da je premasno i da je odlična ideja zamijeniti ulje sa slatkim vrhnjem. Jako mi je drago da ti se kolač sviđa!
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma