Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 268

Tema: Odnos ljudi prema trudnicama

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Odnos ljudi prema trudnicama

Baš me zanima kakva su vaša iskustva s ljudima oko vas, s razumijevanjem ili nedostatkom istog! (Pri tome ne mislim na roditelje ili rodbinu, nego na nepoznate osobe i kako se ljudi općenito ponašaju prema trudnicama).
    Ja sam naivno mislila da ljudi imaju barem malo razumijevanja prema trudnicama, ili bar malo kulture, ali otkad sam ostala trudna uvjerila sam se u suprotno.
    Evo na primjer, neki dan sam u dućanu slučajno stala ispred jednog "gospodina" jer uopće nisam skužila da čovjek stoji u redu za blagajnu. On se naravno osjetio jako ugroženim i počeo se pozivati na neku opću kulturu i to ne baš ugodnim tonom :shock: , nakon što sam mu se ispričala i rekla da ga nisam vidjela jer čovjek praktički nije stajao u redu. Na to je MM prasnuo i rekao mu da kad se već poziva na opću kulturu onda bi trebao trudnicu pustiti ispred sebe. Dotični se ispričao i rekao da nije vidio da sam trudnica :shock: Mislim...
    A to je samo jedno iskustvo. Da ne govorim kako mi se u Billi jednom dogodilo, kad se otvorila blagajna, neka baba me skoro udarila kolicima jer se pošto-poto htjela prije mene ugurati na blagajnu...

Užas jedan, ne mogu vjerovati da su ljudi takvi. A kad se sjetim kako su nas kao klince babe u tramvajima maltretirale da im se ustanemo! A sigurna sam da sad uđem u tramvaj, nitko me ne bi niti pogledao

Do sada me apsolutno nitko nije npr. pustio preko reda ili pokazao bilo kakvu ljudsku gestu i zato me baš zanima kakva su vaša iskustva s okolinom.

P.S. Btw, ono s ječmencom očito ne funkcionira, do sada bi ga pola Zagreba imalo!

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A babe su mi najbolje, one se uvijek osjecaju ugrozene. Bas bi covjek reko da one treba da imaju razumijevanja.

Ja bas neki dan ovdje "pricam". Ja izabrala nesto za bebicu, Mejra u kolicima place, hoce van. Red do prekosutra. Ma da me ko pogledo fino. Samo sam izasla van.

Nijemci su zakon. Stvarno postuju starce, trudnice, zene sa djecom. Svi skacu da ti pomognu!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

hahahahhahahh! da pola zagreba!!!

ja sam jedino "iskoristila" svoju trudnocu u laboratoriju di imaju odvojeni pretinac za knjizice trudnica i invalida.
    trenutno sam u akciji prijavljivanja, objavljivanja i izdavanja ukradenih dokumenata. to znci prijaviti u svojoj policijskoj stanici, stati u red u petrinjskoj, pa u red u NN pa opet u red u petrinjskoj, ista procedura je i za vozacku i za zdravstvenu. sad svi znamo koliki su to redovi, kolike su to guzve, koliko je zagusljivo i koliko je trudnicama tesko stajati. hodati mogu, ali stajati...ali stojim. nitko me ne ferma pola posto, setaju me od saltera do saltera i tek kad sam se slomjila i na rubu zivcanog sloma rekla da sam trudnica i da po doktoru trebam mirovati kod kuce a oni me setaju cijeli dan od postaje do postaje, od saltera do saltera, tek onda su mi objasnili proceduru. sredila sam zdravstvenu, ali ovo najgore (osobna i vozacka) tek me ceka....dozivjela sam da su mi se cak htjeli ubaciti ispred mene preko reda.
    tramvaje izbjegavam jer znam da cu stajati, a strah me da cu se nabiti, da ce me netko lupiti. u velikim marketima imam fobije od kolica jer ljudi trce ko muhe bez glave i nisam se samo jednom morala izmaknuti da ne dobijem udarac.
    trebju svi ponovo procitat jednu knjigu koja se zove- bonton!

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja ću na ovu temu samo reč da kad sam išla vadit krv u 7 mjesecu trudnoće, nijedna žena me nije pustila preko reda, sve redom su mi pogledale u stomak i onda stale još bliže šalteru gdje se treba prvo upisat, dok su svi muški bili jako ljubazni i pustili me preko reda i još se izvikali na ove babe kao znaju li one da trudnice imaju prednost. I onda sam baš naglas konstatirala da je stvarno žalosno da muškarci imaju više razumijevanja za trudnicu nego žene :/ .

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Da, ljudi se ne ponašaju tako samo prema trudnicama nego i prema ženama s malom djecom. U to sam se isto masu puta uvjerila.
    Meni je najžalosnije da ŽENE nemaju nikakvog razumijevanja!
    Stvarno, i mene su neke tako samo odmjerile pogledom da sam imala osjećaj kao da imam neku boleštinu!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    I onda sam baš naglas konstatirala da je stvarno žalosno da muškarci imaju više razumijevanja za trudnicu nego žene :/ .
    Zasto je to zalosno ?
    To je jednostavno, mentalni sklop, nista drugo.
    Zene su zavidne, ljubomorne i zlobne u vecoj mjeri nego muskarci...PUUUUNO vecoj mjeri i zato me nista od navedenog ne cudi.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Žene su zavidne, ljubomorne i zlobne u vecoj mjeri nego muskarci...PUUUUNO vecoj mjeri i zato me nista od navedenog ne cudi.[/quote]

Nažalost, potpisujem!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, moja iskustva su bila fantastična! Ja nisam čekala da me "ugledaju". Jednostavno sam došla do cilja uz osmijeh svima i pitala intu osobu, da li imaju trudnicu mogu primiti preko reda ili imaju nekakvo mjesto za sjesti i čekati? Uvijek sam bila odmah primljena...
    A dokumente sam mijenjala mjesec i nešto prije poroda (udala se neposredno prije toga) i sa svim sam bila gotova za dvadesetak minuta. Nisam niti čekala u redovima, već je jedna gospođa iza pulta obavila sve za mene..

Ono što sam naučila, sam i primjenila. Sve moraš sam. Ako misliš da ćete ugledati i onesvijestiti se od sreće što te "moraju" pustiti ispred, grdo se varate. Zato izbaciti trbuh, osmijeh na lice i riječi pune trudničkog šarma...sva vrata su otvorena!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ah, iskustva iz tramvaja i redova su, blago rečeno, traumatična... kak mamma veli, ako se sama proguraš ok, inače možeš i roditi u redu.

moja "opća" doktorica i sestra su me čuvale ko kap vode na dlanu, dolazila sam po uputnice i sl. prije posla, čekaona već puna bakica a sestra sa smiješkom: prvo trudnica! bakice su se pjenile... :beeeelj:

i da vas upozorim: mislite da će vam se netko smilovati kad budete išle nekamo s bebom? e neće! ja imam super iskustva s raznim službenicama koje su me zvale preko reda dok je ekipa kolutala očima... andrejčekov plač ih uopće nije uznemiravao. :vatrorig:

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mama san, kak da postignem to? naime, uz to sto su mi dokumeti ukradeni, oni su glasili na djevojacko ime, a sad imam muzevo (udala se prije 3 tjedna) sto znaci duplo posla!
    smeta mi jakna...nitko ne vidi moj trbuh! a jos kako sam mrsava u ostatku tijela, "mladenackog izgleda" kako vele, jer mi daju 6-8 godina manje... izgledam samo ko lose gradjena curica!
    dodje mi da si na celo napisem: TRUDNICA!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma ja inače nisam osoba koja će se nametati, uvijek se držim po strani i ne ističem se, i svjesna sam da me, ako se sama ne izborim za neke stvari, nitko neće doživljavati ni pola posto.
    Ali ipak sam mislila da kod ljudi postoji bar mrvica opće kulture, jer žalosno mi je da ako trudnicu puste preko reda, tamo neke babe kolutaju očima i slične stvari! :shock: :shock:

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

otkopčaj jaknu, izbaci trbuščić (naravno da imaš na sebi usku majicu), odi na prvi šalter koji ti treba i objasni teti da trebaš to i to ali moraš mirovati i ne smiješ dugo stajati, za pola sata bi morala biti u krevetu...

ni meni se nije vidio trbuh kad sam išla po osobnu, srećom sam došla baš kad su prozvali broj a čovjek otišao nekamo, ja na šalter i sve obavila. ma ja i netrudna dobijem trudove od onih gužvi u petrinjskoj, odsad uvijek vodim trudnicu sa sobom!

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    mama san, kak da postignem to? naime, uz to sto su mi dokumeti ukradeni, oni su glasili na djevojacko ime, a sad imam muzevo (udala se prije 3 tjedna) sto znaci duplo posla!
    smeta mi jakna...nitko ne vidi moj trbuh! a jos kako sam mrsava u ostatku tijela, "mladenackog izgleda" kako vele, jer mi daju 6-8 godina manje... izgledam samo ko lose gradjena curica!
    dodje mi da si na celo napisem: TRUDNICA!

Leonisa, već si zaboravila! Napapaj se!!

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

evo ja sam bas od jedne babe dozivjela iznenadujuce dobro iskustvo.
    kad sam islau dz vaditi krv, ujutro je u pola 7 bila turboguzva i svi su naravno sjedili udobno smjesteni u stolicama u cekaonici.
    bilo je naroda od 10 do 150 godina.
    nisam se htjela drapiti za stolac, vec sam se naslonila na stup usred cekaonice sa trbuhom do zuba,
    svi, ali svi su blejali u mene, a kad bi ja bacila pogled na nekog isti taj bi spustio svoj u pod ili neku beskrajno zanimljivu mrlju na zidu ili bi pipao mucice sa odjece.
    na moje iznenadenje, od svih tig budalasa, sjedalo mi je ponudila sepava osteoporozna baba, koje sam ja naravski, odbila konstatirajuci da njoj treba vise nego meni.
    nakon njenog inzistiranja ipak sam sjela, a nedugo zatim su me pozvali unutra.
    mislim da se toj bakoci i nisu cesto dizali u tramvaju

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Leonisa, ja sam u osmom mjesecu trudnoće (ili je već bio 9.?) mijenjala dokumente u Petrinjskoj i vraćali su me tri puta...Svaki dan bi se progurala, istaknula da sam trudnica-iako je bilo očito
    Gore na šalteru za putovnice imas poseban red za trudnice i invalide ali na salteru za osobne, kako bizarno, nemas i moras se sama gurati. Zadnji put sam isla podići dokumente s MM pa je on samo rekao teti na salteru 'trudnica, moze preko reda' i nije bilo problema. Trebas samo biti malo bezobraznija (sto meni isto nije polazilo za rukom) i probiti se preko reda. Ja imam vise iskustva s mlađim osobama kada me jedan dečko mojih godina, primjerice, pustio na blagajnu u trgovini ispred njega itd...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

joj, hvala puno na savjetima!! danas sam planirala to sredit ali mi se taaaako nije dalo! sutra cu, pa cu vam javit jel sam uspijela dobiti poseban tretman! (i najest cu se prije toga!! mozda cak i odem pred kraj radnog vremena- sto dan vise odmice kraju, moj trbuscic je veci )

i ja se ne znam izborit za sebe. za druge bi digla i revoluciju ako treba, ali za sebe me nekako sram. a znam da bez borbe necu nista dobiti..

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tatamata, znam da je tako inače, ali opet večina tih žena je prošla trudnoću pa očekuješ neko razumijevanje, bar ja naivna.

Mammasan, sve je to o.k. što ti kažeš, tako sam se i postavila kad sam išla u 3,4. mjesecu vadit krv jer sam imala mučnine pogotovo na prazan stomak i samo sam mahnula trudničkom knjižicom i prošla pored svih. Ali ovaj drugi put sam se osjećala prilično dobro (još sam se i napapala za doručak, pa sam onda druga osoba), tako da nisam nešto posebno htjela koristit status trudnice, jer ima tu i mama s malom djecom, staraca, šećeraša ..., nego eto bilo mi je baš zanimljivo promatrat kako se ljudi ponašaju!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Tatamata, znam da je tako inače, ali opet večina tih žena je prošla trudnoću pa očekuješ neko razumijevanje, bar ja naivna.
    Pa shvatil sam ja na kaj ti ciljas...upravo zbog toga je sve to jos apsurdnije i za svaku osudu !

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

[quote="leonisa"]joj, hvala puno na savjetima!! danas sam planirala to sredit ali mi se taaaako nije dalo! sutra cu, pa cu vam javit jel sam uspijela dobiti poseban tretman! (i najest cu se prije toga!! mozda cak i odem pred kraj radnog vremena- sto dan vise odmice kraju, moj trbuscic je veci )

Definitivno je najbolje sve obavljati pred kraj radnog vremena. Tako sam se ja zeznula kad sam prvi put išla nositi doznake za bolovanje u HZZO (ja sam na čuvanju trudnoće) i došla ujutro, a ono milion ljudi ispred mene a velika većina su trudnice. A nemaš ni stolice za sjesti. Onda sam se opametila i drugi put otišla oko 15.30 i nije bilo žive duše!

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ja sam također naivno uvijek mislila da su trudnice,žene s malom djecom ipak bića koja treba pušteti preko reda i maksimalno im olakšati boravak na javnim mjestima ,tako sam odgojena i to mi je odraz opće kulture i nekog uvažavanja, naravno mislila sam da su svi drugi ljudi takvi
    uh kako sam bila glupa
    sad kad čekam svoje dupliće i kad mi je trbuh zaista ogroman i kad nemogu stvarno stajati u redovima jer mi se kičma raspada doživljavam takve komične situacije tj žalosne ,pa skoro da mi ne kažu ko ti kriv što si trudna
    žene su posebno odvratne i uvijek bace pogled na trbuh a onda brže bolje glavu u zrak ili na stranu kao nismo te vidjele
    ne da mi se svađati ali sam u getruo skoro dobila od jedne bahate u trbuh s kolicima ,naravno slučajno jer joj se žuri ali njoj nisam ostala dužna
    mm je rekao da nije ni znao među kakvom stokom živimo ,nažalost to je naša realnost

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ja sam jedino "iskoristila" svoju trudnocu u laboratoriju di imaju odvojeni pretinac za knjizice trudnica i invalida.
    Isto i kod mene! samo jednom prilikom kad sam išla vaditi krv, i to još skroz na početku trudnoće kad mi se baš i nije vdio trbuh tako da sam si mislila "hoću-neću", ali sam rekla (da sam trudnica) i stvarno su me prozvali u drugom prozivanju unutra, a čekaonica je bila puuuunaaaa! 8)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja sam doživjela svega, ali stvarno se treba gurat, pitat i otkopčavat jakne. Nekad stojim u tramvaju, nekad molim da se dignu (i uvijek se dignu)nekad se sami dignu.
    A i iz Petrinjske imam doživljaje, ne gornjem katu imaju znak prednosti za trudnice i nema frke, dolje sam sama došla na šalter preko reda i pitala službenicu da li smijem jer sam trudnica i žena mi onako slegne ramenima i kaže-ne znam ja,pitajte ove ljude koji čekaju-tlak mi je skočio 100 na sat, i nit sam se okrenula ni pitala, lijepo sam ostala stajat tamo-pa da vidim nek me ko izbaci ako ima m..

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja uglavnom poučena negativnostima iz prve trudnoće izbjegavam koliko mogu bilo kakve redove i sl. jer me možda jednom neko pustio preko reda. ostalo ništa. sva sreća vozim još uvjek pa ne moram javnim prijevozom koji je ono: "danas je rizičan dan, moram u tramvaj!". stalno su me lupkali, gurali, trbuh mi se nije vidio valjda do poroda, bila je zima a leđa otpadaju.

sad sam malo mrvicu oštrija pa jedino tamo gdje je naljepnica za prednost "ovakvima ko ja" idem dignutog nosa. ostalo izbjegavam. na žalost. :/

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam u trudnoći imala užasnih iskustava sa glavnom šeficom na poslu. Pošto mi moramo nosit hrpe spisa s kata na kat. Mi smo se dogovorili da ću svako jutro zvat vojnike civilce da mi odnesu i donesu poštu da ne moram ja teglit, a ona mi je rekla da kaj je meni da ja nemrem nosit hrpicu spisa, pa da nisam bolesna i sl. Popi.. sam, i svašta joj izgovorila. Kad smo molile ispomoć u sobu, ona je samo komentirala da sam ja dosta jaka (aludirajući na moje kile kojih i inače imam previše) i da ja to mogu.
    Kad sam preko noći ostala doma na čuvanju trudnoće jer sam imala napadaje žuči, tri cure su radile s mojom šeficom u sobi.

Što se tiče ostalog ja sam imala pozitivna iskustva u banci kad su mi svi ispred mene rekli nek samo prođem.
    A u ambulanti na vađenju krvi nema šanse da te neko pusti. Čekala sam sat vremena.
    Kad sam nedavno išla vadit krv s Rokom bila je u čekaoni moja frendica trudnica s malim djetetom i čekala više od sat i pol. Rekla je sestri na šalteru al ju niko nije doživljavo.

Kad sam išla s busom doma s posla uvijek sam pazila da idem na bus kad još nema gužve. Tak sam jednom sjela i u Prečkom uđu dva starija gospodina i jedan sjedne na slobodno mjesto do mene, a drugi stoji jer nije bilo mjesta. I sad ovaj kaj je sjeo ponudi mjesto ovom kaj stoji komentirajući kad neće niko drugi onda ću ja. Ja se lijepo okrenem k njemu i kažem, rado bih ustala, ali sam trudnica i imam mučnine i ne mogu stajat. Odmah se počeo ispričavat i rekao da je to onda opravdano.
    Moraš se izborit sam za sebe jer se drugi niko neće.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Moram priznati, kad sam otvorila ovu temu nisam očekivala ovoliko negativnih iskustava a pogotovo ne toliko ružnih iskustava sa ženama.
    Roko_mama, mislim da mi je tlak skočio na 300 kad sam pročitala tvoj post. Za takve ljude mogu reći samo - fuj!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da malo dignem pozitivni prosjek, moja iskustva u trudnoći su bila famozna...

Uvijek bi mi se netko dignuo u tramvaju, ljudi su bili jako, jako dragi i ljubazni di god došla i baš sam se osjećala prekrasno kao trudnica

mango

Početno

I ovde su isti. Svi se prave ludi. Tako je najlakse.
    Jedino mesto na kome sam dozivela da me puste i tretiraju kao trudnicu je grcka ambasada. Samo sam pitala da li moram da stojim sve vreme u redu (Grkinju, ne naseg sluzbenika) ili mogu da povremeno proverim dokle su stigli (red za vizu od nekoliko sati) jer sam 8. nedelja trudnoce, zena me je samo uzela pod ruku i uvela odmah. Preskocila sam cak i one VIP likove, a stomak mi se cak nije ni video.
    Nas sluzbenik i policajac su prokomentarisali kako sam se super setila kako cu preskociti red. Bila sam zgrozena.
    Doduse, za njih dvojicu ni stomak do zuba ne bi bio dovoljan da nekog puste. Oni reaguju iskljucivo na eure.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam kao trudnica imala super iskustva po gradu. svi bi mi se dizali, pustali me preko reda i sl. inace sam veci dio trudnoce provela u v. britaniji i stalno sam se cudila jer su britanci inace u svemu puuuuuno pristojniji narod od hrvata, ali sto se trudnica tice, oni ih bas i ne fermaju. recimo u osmom mjesecu trudnoce sam letila, i na aerodromu mi se nitko nije ponudio pomoci s torbama, oni ce svi odmah pomoci ako ih pitas, ali ne ovako iz cistog mira, samoinicijativno kao hrvati. velim bas sam bila ugodno iznenadjena kako se hrvati odnose prema trudnicama, sjecam se da sam govorila kako je u hrvata trudnica polubozanstvo...eto to je moje iskustvo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje iskustvo; ako čekaš da u nekome proradi silni bon-ton načekat ćeš se, iako i tih slučajeva ima. Kod doktora bi nekad bila favorizirana, ali bome ne uvijek. Što se tiče tramvaja i autobusa, moja taktika je sljedeća; stanem se pokraj nekog školarca ili studenta, pričekam malo, i onda slatko kažem: Dečko (curo), oprosti, ali da li mi se možeš dignuti? Svima je u tom trenutku silno neugodno i odmah mi se dižu, naravno da ima kolutanja očima (u prijevodu: koja glupača). Dosad sam svaki put sjedila, naravno, taktika pali tek kad se počne vidjeti trbuh.

Ne znam kako drugdje, ali uvijek me fascinira fenomen kako u zagrebačkim tramvajima poglavito penzionerke razviju nevjerojatnu brzinu u guranju, udaranju i trčanju do slobodnog mjesta :shock:

Cure, sretno

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo danas sam dozivjela 2 situacije ponizavajuce za muski rod!
    imala sam haljinu i jaknu u kojoj izgledam trudnije nego sto jesam. nemres fulat trbuh da oces! prvo su me zeznuli kada su mi rekli da prijavu ukradenih dokumenata mogu u petrinjskoj obaviti do 7 do kada rade- krivo, samo do pola 4. ali kad sam vec tamo, da pokupujem sve potrebne formulare i biljege. dodjem do saltera, zena je nesto radila i kada je pitala: izvolite, uleti covjek koji je stao kraj mene i dosao iza mene i veli: dva formulara za... kad sam graknula: oprostite, ali zar niste dosli iza mene???? sramota! em prek reda, em prek trudnice! kakvi su to maniri??? morala sam nakon toga do vinceka ( ) i konacno nakon 2 mjeseca od kada ne jedem slatko, jela sladoled za dijabeticare! i kako je u vinceku guzva, lagano idem sa svojim obrokom do stola. vidimo trbuh i ja kako se jedan stol oslobadja i lagano se dogegamo do njega. do njega je doletio i neki tip. stojim ja sa tanjurom, stoji on bez icega. stojim ja trudna, stoji on nekulturan. pogleda mene, pogleda trbuh i- sjedne! on je sjeo!! umijesto samo zato sto sam zensko mi prepusti to mjesto, on sjedne! zar fakat nema vise kavalira? za stol me pustila jedna cura koja je sjedila s deckom. paru koji je gugutao nije smetalo da za njihovim stolom sjedi trudnica. svaka im cast!

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Iskreno, moja iskustva su bila fantastična! Ja nisam čekala da me "ugledaju". Jednostavno sam došla do cilja uz osmijeh svima i pitala intu osobu, da li imaju trudnicu mogu primiti preko reda ili imaju nekakvo mjesto za sjesti i čekati? Uvijek sam bila odmah primljena...
    A dokumente sam mijenjala mjesec i nešto prije poroda (udala se neposredno prije toga) i sa svim sam bila gotova za dvadesetak minuta. Nisam niti čekala u redovima, već je jedna gospođa iza pulta obavila sve za mene..

Ono što sam naučila, sam i primjenila. Sve moraš sam. Ako misliš da ćete ugledati i onesvijestiti se od sreće što te "moraju" pustiti ispred, grdo se varate. Zato izbaciti trbuh, osmijeh na lice i riječi pune trudničkog šarma...sva vrata su otvorena!
    Potpisujem. Već smo o tome raspravljali na forumu. Čak obavljam i MM-ove poslove... Moja su iskustva sa strancima izvrsna, pisala sam već kako sam iznenađena s Talijanima i Njemicama. Zapravo, mislim da ljudi u biti nisu loši, već da ih treba potaknuti da učine dobro djelo... evo, danas sam jednog muškog zamolila da mi podigne vrećicu koja je pala( kad se već nije sam sjetio), odmah je podigao... Eto, to su Hrvati, samo im treba malo više poticaja... Zato se i ono Durexovo istraživanje može različito tumačit...

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kratko i jasno
    s obzirom na vlastita iskustva u trudnoci
    JA BIH MOGLA BITI TRUDNA CIJELI ZIVOT :D

Ok, vjerojatno bi mi dosadilo,ali razumijete me...

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jooooj, ovog sam se sad sjetila, najsimpatičniji doživljaj iz moje trudnoće...
    Jednom mi se u tramvaju dignuo dedica od brat bratu, 80 godina!
    A meni neugodnoooooooo, velim mu ja ma gospon nemojte, molim vas, pa ja bi se trebala Vama dići, a ne Vi meni! Sigurno Vam nije baš lako stajati...

A on me pogleda prekorno i veli: Draga mlada damo, ja jesam star i nisam sretan zbog toga, ali nemojte mi sad još oduzeti i tu privilegiju da budem gentleman, sjednite si, ja inzistiram!

Tko bi mu odolio, bio je preodlučan

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

E, to je stara škola! Takvih je nažalost malo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kloklo, slatko

andrejček i ja jučer s maramom vani a neki djedica viče "jooj kako je to praktično! vidi anđela malog kako uživa!" :smajlek:

ja se u tramvajima vodim sljedećim razmišljanjem: ako tramvaj zakoči i netko mora pasti, ipak mi je draže da to bude bakica nego ja s trbuhom/andrejčekom u marami. ali u praksi se obično nađe stolac i za bakicu i za mene. :namig:

meni je bilo najžalosnije kad mi se, već s popriličnim trbuhom, digla samo mama s dečkićem od nekih dvije godine. pa smo se svadile koja će sjediti a svi se oko nas pravili blesavi.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ...andrejček i ja jučer s maramom vani a neki djedica viče "jooj kako je to praktično! vidi anđela malog kako uživa!" :smajlek:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, ja nekako nisam sklona jako osuđivati ljude, jer mi se i samoj znalo dogoditi da pored mene u tramvaju stoji trudnica, a ja sjedim - jednostavno sam krajičkom oka registrirala mladu ženu, a ne njegujem običaj buljenja u trbuh neznanki, pa nisam skužila da je trudna.

Meni se još nitko nije ustao u tramvaju, guraju me u žurbi i slično, ali nemam istetovirano na čelu "trudnica", pa mi jasno da ljudi - vjerojatno ne primjete. Ušla sam u 5.mjesec i još uvijek se ne može sa sigurnošću reći jesam li trudna - mogu proći i pod bucku sa škembom.

Ne očekujem nikakav poseban tretman zbog svoje trudnoće, u stvari, uopće se ne zamaram mislima o tome. Ako će mi u kasnijoj trudnoći biti teško stajati/čekati, onda ću nekog lijepo zamoliti da mi ustupi mjesto/propusti me u redu, a onda vam javim ako bude bezobraznih.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

luna, meni u tramvaju nije bilo teško stajati ali me bilo strah da ne padnem... znaš kak zetovci znaju voziti, pa tramvaju otkažu kočnice... i sad s andrejčekom isto, pa ako baš moram u tramvaj OBAVEZNO sjednem.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moja iskustva su pola pola, pozitivnija sa muškarcima nego sa ženama, a moram reći da su me posebno iznenadili kontrolori u tramvaju/busu koji bi čim bi primjetili bušu odmah dizali ekipu, a za kartu me nitko nije pitao :D. Najgore mi je bilo kod doka opće prakse gdje sam išla po doznake i uputnice za povjerenstvo, ljeto, godišnji, gužva, mene sestra uvede u ordinaciju čim me spazi, a u čekaoni penzićka buna: pa kud ona ide? pa kaj nemre čekati? pa trudna je, nije bolesna! Mi čekamo već 2 sata! A na vratima VELIKIM slovima piše trudnice imaju prednost.
    Ja se nisam se nigdje gurala preko reda, osim jednom u banci ali samo zato što je u isto vrijeme kad i ja došao taaako bahati tip i htio prvi na šalter pa sam je nabacila smile i zamolila službenicu da me primi jer mi je stvarno loše, teško podnosim vrućinu, a samo trebam isplatu. Žena je odmah našpotala tipa, kako može biti takav, dobro da me nije laktom odgurnuo, gdje mu je kultura, a ja cvjetam .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ja ni inače ne volim stajati u tramvaju, fina sam ja guzica... Ali idem obavljati stvari u gradu kad nije najveća gužva i lovim poluprazne tramvaje. Funkcionira. Veliki je plus što sam samozaposlena i radim od kuće, pa si odlazak u grad mogu tempirati kad nije ludnica

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

ma sve je super kad nemoraš pitati ili moliti jer se osjećaš ok, ne bi ni tražila nikakav poseban status jer sam trudnica da sam stvarno o k
    ali ako zaista moram sve sama obavljati po gradu i ako moram sjediti ili ući prva onda znači da se ne osjećam dobro jer nisam tip koji se gura
    uostalom moj trbuh već sad je ogroman i nekako mi je zaista jadno da me drugi ignoriraju ili da ja glumim da mogu stajati ,a nemogu
    doduše ja sam relativno mlada,a izgledam još mlađe pa možda zato ali to opet nije opravdanje za sebične i nekulturne ljude
    i mislim da niti jedna od nas ovdje niti ne traži poseban tretman kao trudnica samo malo poštovanja i kulture kojih očito velika većina ljudi nema jer ovdje su većinom iznešeni negativni primjeri

Početno

Najprije sam mislila da je većina ljudi plemenita, a manjina primitivna i nealtruistična. Moje trudnoće učvrstile su me u mišljenju da je većina ljudi egoistična i licemjerna gomila. U moje dvije trudnoće jedva mi se na broj 10 ljudi diglo u tramvaju.

Ne mogu shvatiti kako se ljudi na par minuta ne mogu odreknuti tog minimalnog komoditeta da ustupe mjesto u tramvaju ili bar prepuse bolje mjesto uz štangu.

Osobito se sjećam jedne babe koja me je gledajući iskomentirala (a bez da sam ju išta pitala) "da mi se neče dignuti jer je ona gnuoj razgrtala sa devet mjeseci"...draga kumice..razgrtanje gnoja je manje opasno nego kočenje tramvaja trudnici u 9 mjesecu...

Kod moje liječnice ....čekala sam samo za doznake 2 sata. Nijedna baba (od kojih je većina došla samo po lijekove) nije htjela prepustit mjesto, a medicinska sestra se bojala svađe..pa sam izvisila tako par puta.

Sad ista priča s malom djecom u tramvaju. Ali sad imam taktiku nametanja, pa pred žrtvu koja se mora dignuti nametnem noge djeteta pred nos..pa nek se ne makne

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam zbog faxa stalno po tramvajima i autobusima... nema mi druge
    sad sam 32. tjedan (ako se ne varam, s brojkama si baš i nisam na ti ) i već dulje vrijeme se i iz aviona vidi da sam trudna (i ja to još ističem hehe). dosad su mi se u tramvaju ustali svega dva puta. a otkad su me tri histerične bakice napucale u trbuh u nadi da će se bolje zguzit u busu, nema šanse da i pomislim na ulazak u krcat bus/tramvaj. radije zakasnim na predavanje čekajući prazniji il opičim pjehe.
    a ove babe ću počet mlatit kako su nepristojne, nabrijane, bahate, pune sebe.... općenito nemam ništa protiv penzionera, al 90% babuskara koje stalno viđam po javnom prijevozu treba u neku komunu poslat. nek si međusobno izglodaju ostatke živaca.
    koliko vidim, danas trudnice i žene s malom djecom skoro nitko ne šljivi.
    čast iznimkama.

irena1l

Početno

Evo jedne teme o kojoj bi se dalo pičati i pričati....naravno puno, puno ružnog, a na žalost malo toga lijepog.
    I meni se događaju slične stvari nitko nema razumjevanja prema nama trudnicama.Prije nekog vremena bila sam u King Krossu u Ipercoopu,naravno milijarda ljudi na blagajni, ja s trbuhom skoro do zuba,a stari bračni par makne moja kolica i stane ispred mene u red bez pitanja jer su oni "stari" :shock: Ma nemoj! Mislim si i kažem da sam ja trudna,ali to nikog nije briga. Bitno je da je par blagajni niže jedna označena kao blagajna za invalide i trudnice koja naravno nikad ne radi! Nije radila tada,ni dva puta prije kad sam bila, a ni sad prije par dana tako da ne kužim te oznake iznad blagajni ili je to zaostali(ili sad već preuranjeli)božični ukras?Nije ni važno.
    Iskustva u tramvaju posebna su priča: od Dubrave do trga jučer su me dizali 3 puta,počastili sa nekoliko savjeta o lijepom ponašanju,iskritizirali moju mamu kak me odgojila, a ja sam samo u 38.tjednu trudnoće pa mi je malo teško stajati u zagušljivom tramvaju. A da ne spominjem kulturnog gospodina koji me povukao za kosu i doslovce izgurao sa stolice prije dva tjedna.
    Ima toga još,više-manje sve slično,a najbolje mi je kad dođem kod giniča na kontrolu,a tamo uz gotovo svaku ženu sjedi u najboljem slučaju samo muž, ako ne i neko od familije,a trudnice naravno STOJE, jer zaista je nama lakše.I moj muž ide samnom na kontrole,ali meni je dovoljno da stoji pored mene, a ne da sramoti sebe i mene zauzimajući ono malo sjedečih mjesta u gin.ambulanti.Eto ne preostaje nam ništa drugo nego pomiriti se sa situacijom i nadati se da tu i tamo postoje neki fini ljudi onak s bečkom školom kak bi rekla moja baka. A sad curke bokić i veliki cmokić

Početno

Citiraj irena1l prvotno napisa
    Prije nekog vremena bila sam u King Krossu u Ipercoopu,naravno milijarda ljudi na blagajni, ja s trbuhom skoro do zuba,a stari bračni par makne moja kolica i stane ispred mene u red bez pitanja jer su oni "stari" :shock: Ma nemoj! Mislim si i kažem da sam ja trudna,ali to nikog nije briga. Bitno je da je par blagajni niže jedna označena kao blagajna za invalide i trudnice koja naravno nikad ne radi! Nije radila tada,ni dva puta prije kad sam bila, a ni sad prije par dana tako da ne kužim te oznake iznad blagajni ili je to zaostali(ili sad već preuranjeli)božični ukras?Nije ni važno.
    Kvaka je u tome da su oni dužni imat tu blagajnu, ali ako na njoj nitko ne radi ti ili TM trebate obavijestiti nekog od zaposlenika da pošalju nekog i otvore je za vas.

Iskustva u tramvaju posebna su priča: od Dubrave do trga jučer su me dizali 3 puta,počastili sa nekoliko savjeta o lijepom ponašanju,iskritizirali moju mamu kak me odgojila, a ja sam samo u 38.tjednu trudnoće pa mi je malo teško stajati u zagušljivom tramvaju.
    Been there, done that - nema lijeka, objasniš da si pred porodom, dalje ili ignoriraš ili se svadiš.

A da ne spominjem kulturnog gospodina koji me povukao za kosu i doslovce izgurao sa stolice prije dva tjedna. :shock: :shock:
    Pa nadam se da si mu barem odvalila šamarčinu od koje je zvijezde vidio, i zaprijetila policijom, to je fizički nasrtaj i još na trudnu ženu...i koljenom na mjesto koje nije pristojno spominjat...Kako su reagirali drugi putnici?

Ima toga još,više-manje sve slično,a najbolje mi je kad dođem kod giniča na kontrolu,a tamo uz gotovo svaku ženu sjedi u najboljem slučaju samo muž, ako ne i neko od familije,a trudnice naravno STOJE, jer zaista je nama lakše.
    Daaaaaaa, i onda ako ih digneš te ta njegova trudna žena prostrijeli pogledom kao da si joj ubila nekog...Za to je jedini lijek bezobrazno nevini smajl i izjava 'Bolje da sjednem nego da vam se mužu srušim u nesvijest u krilo'

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Evo i mog danasnjeg, ne bas ugodnog iskustva. Zbog dugotrajnog i prilicno jakog bronhitisa lijecnica opce prakse uputila me na pulmologiju da mi naprave spirometriju pluca i obave pregled. Obzirom da nisam imala pojma gdje se nalazi ambulanta otisla sam do dijela bolnice u kojem se nalaze plucni i zarazni odjel. Ljubazno sam se s osmijehom obratila lijecniku koji se nalazio u hodniku izmedju tih odijela s namjerom da me uputi gdje je ambulanta koju trazim. Doticni negospodin je na mene sasuo paljbu tipa - s kojim se pravom ja njemu obracam i sta ja tu uopce trazim. Nakon otprilike dvije minute njegovog vikanja rekla sam mu da mi nije pomogao u lociranju ambulante pulmologije, ali mi je jasno pokazao koji stupanj kulture posjeduje. Dodala sam jos da bi osmijeh i lijepa rijec mnogo bolje pasali uz njegovo zvanje. Nakon toga sam se nasmijesila, ljubazno ga pozdravila i napustila hodnik. Tip je zabezeknuto gledao za mnom.
    Dosavsi konacno do ambulante pulmologije zatekla sam tamo medicinsku sestru koja je ujedno i administrator. Glavna karakteristika koju sam uocila je da ne vraca sitni kusur kod naplate participacije i da jako vice. Nakon sto mi je napravila spirometriju upitah je onako bezazleno postoji li mogucnost da medju prvima udjem na pregled (bila sam 10.-ta po listi prijava) napominjuci joj da sam trudna. Ona mi je ljutito, zapravo prilicno uvrijedjeno rekla da ako ne mogu stajati sjednem na klupu u cekaonici i cekam dok me prozove.
    I tako...izadjoh van iz njene prostorije i sjedoh na klupu. Bezpredmetno je reci da su klupe drvene i hladne, da se nalaze u holu gdje s tri strane siba propuh... Oko mene sve sami plucni bolesnici. Jedna baba jada se drugoj kako je imala neke klice, pa sad ide na kontrolu. Neka treca stoji dva metra udaljena od mene i svaki puta kad progovori ja mislim da cu past u nesvjest. Znam da zena nije kriva sto sam ja trudna i sto ne mogu podnijeti smrad iz njenih usta, ali ipak... I tako, izlazi sestra i proziva .... sve, ali ne i mene. Konacno oko 11.30 (a dosla sam u 7.30) dodjoh i ja na red. Ne kao sto je prema popisu trebalo 10.-ta nego 26.-ta. Vjerojatno je to bilo za kaznu jer sam se kao trudnica usudila pitati za prednost.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su iskustva iz prošle trudnoće, uglavnom provedene u Zg, i više nego loša.

Imala sam stvarno ogroman trbuh i klasična priča je bila - prije nego što uđem u bilo koje javno prometalo škvadra me znatiželjno gleda s prozora, a neki mi se čak i smješkaju, a kad uđem u isto svi okreću glave u najneprirodnije položaje na svijetu samo da nam se pogledi ne sretnu i da mi se slučajno ne bi trebali ustati.

Mjesto mi je bilo ponuđeno točno dva puta: jednom je to bila jedna gospođa od 80+ godina, kojoj sam lijepo zahvalila, ali nisam mogla prihvatiti (a svi drugi su se pravili gluhonijemi), a drugi put jedan stariji gospodin koji me jednostavno natjerao da sjednem uz riječi "sjećam se kako je mojoj ženi bilo kad je bila trudna".

Iskreno se divim curama koje same traže mjesto u tramvaju, dolaze na šalter preko reda i slično - voljela bih da i ja to mogu, ali mi je toliko neugodno da to još nikad nisam napravila.

Dajte brzi tečaj za nas mimoze.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Još samo da dodam ključni detalj: na mojoj stanici u Zg na ZET-ovo vozilo čekaju učenici jedne osnovne škole, dvaju gimnazija i jednog fakulteta.

Sva ta mlađarija sjedi bez ikakvog obaziranja na bilo koga. Tko je tu djecu odgajao zaista ne znam i često se pitam iz kakvih su obitelji, tko su ti roditelji koji su othranili takve nekulturne mlade ljude, gimnazijalce i studente, iz kakvog miljea dolaze...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj irena1l prvotno napisa
    najbolje mi je kad dođem kod giniča na kontrolu,a tamo uz gotovo svaku ženu sjedi u najboljem slučaju samo muž, ako ne i neko od familije,a trudnice naravno STOJE, jer zaista je nama lakše.
    Ovo sam tek sad usnimila.

Ista situacija, doslovce ista, je u ambulanti na SD. Tamo sam išla zadnjih mjesec dana prije poroda na preglede i ostala zabezeknuta količinom trudnica koje su stajale, dok su njihovi vrli i ljubavi te nježnosti puni mužići mirno sjedili i čitali svoje novine.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, pa mene je Irenina priča zabezeknula; da te netko kao trudnicu u poodmakloj trudnoći diže, čupa za kosu ili viče???

Kao što sam napisala, ja uredno dižem mlade dečke i cure, pa me baš briga, jer me strah da tramvaj naglo ne zakoči ili da me netko ne udari u trbuh (i to se jednom dogodilo po ljeti kad me "jadna" penzionerka pri guranju u bus trknula...

Što se tiče muževa koji sjede, čitaju novine i "uiopće" ništa ne kuže imam svoje mišljenje još od vremena kad smo MM i ja hodočastili na Vuk Vrhovec radi umjetnih oplodnji; žene su prošle punkcije, na živo, doduše uz neke analgetike, i nemaju se gdje sjesti, a bikovi (da se tako izrazim) sjede, uz punu potporu svojih žena od kojih su neke stajale (to su valjda sljedbenice bivše ministrice prosvjete koja je svojedobno izjavila da se automatski diže kad u prostoriju ulazi muškarac )

Stranica 1 od 6 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •