Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: Kolestaza

  1. #1

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    119

    Početno Kolestaza

    Drage moje,
    Odlučila sam nešto napisati o kolestazi. To je rijetka trudnička bolest koja zahvaća stvarno malo trudnica. Bolest ili stanje u kojem dijete pritišće jetru i žuč i nastaju problemi sa svrbežom cijelog tijela. Ja ju već imam i u drugoj trudnoći i ginekolog mi je rekao da ću imati i u svakoj trudnoći. Bez obzira kojeg vam je spola dijete,imat ćete problema. Svrbež počinje sa tabanima i dlanovima,najviše i po noći. Ne razumijem zašto se navečer pojačava svrbezž,nisam mogla to pronači. U prvoj trudnoći išla sam na makrobiotičku hranu i nije mi baš pomogla. Pila sam sirutku,ne jela masno,prženo i vegetarijanka sam. Vjerujte mi ništa od toga nije pomoglo. Bila sam u bolnici na sv.Duhu tjedan dana,tamo su me stavljali na ctg,uzv i vadili krv svaka 3 dana radi gledanja jetrenih proba.Oni nisu ništa napravili nego sam se samo mučila u bolnici. Govorili su da kolestaza može utjecati na dijete da se ranije porodi,ja jesam rodila u 37 tj. A sada sam već u 38 i još ništa,nema pravila. Eh, sada sam po 2.puta trudna ista je situacija i nisam otišla u bolnicu,jer sam znala da nema nikakve koristi od toga. Nisam na dijeti,sve je normalno i mučim se sa svrbežom svaki dan. Puna sam rana i već mi je dosta svega. Čitala sam o lijeku koji možda mogao olakšati situaciju,ali ginekolog me uvjerio da nema pomoći.
    Htjela bi reći da one koje dobiju kolestazu neka se Bogu mole da izdrže,jer ovo je PAKAO. Vjerujte mi ova trudnoća mi nije uopće ugodna. Možda sam odvratna prema nerođenom djetetu ali ja doista više nemogu.
    Ako koja od vas zna nešto više od mene neka se javi.Svaki savjet je dobro došao. Žao mi je jednino što naši doktori neznaju ništa više od mene o toj bolesti,niti itko čini da se ženama kao meni pomogne. Nisu mi čak niti glukozu davali jer kao voda olakšava pritisak na jetru,ali doista ništa nisu napravili. Možete reći da sam neogdovorna što nisam u bolnici,ali da barem nešto korisno ima od toga,ali nema.neznam dobro engleski,ali ako tko ima kakav savjet neka napiše.
    Joj cure da me vidite, zamislite si čovjeka puna čireva i rana,tako vam ja izgledam.Samoj sebi se gadim i ružna sam si. Ove rane ću izliječiti tek nakon godine dana,jer tek sada mi se stari ožiljci oporavljaju da bi došli nažalost novi.Nemogu se ničime mazati jer sve me smeta i odmah izaziva na svrbež tako da mi je suha jako koža od stalnog pranja tj.hlađenja cijeloga tijela da mi bude lakše.
    O da sam znala da ću imati ovaj pakao,jedva bi se odlučila na trudnoću. Nije dijete krivo,ali ovo je prava muka.

  2. #2

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Kolestaza je vrlo vrlo opasna i ja sam je imala. Moj savjet ti je da budeš na strogoj dijeti i idi na redovite kontrole. Vjerujem da bolnica ne pomaže, ali nađi najboljeg ginekologa kojeg možeš i savjetuj se kontinuirano. Javi kako ti je!

  3. #3
    vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,683

    Početno

    Ne znam koliko kolestaza može biti opasna za zdravlje majke i djeteta, no što se tiče svrbeža, jel postoje neki preparati, gelovi, kreme koji bi ublažili sojećaj svrbeža (a da nisu opasni za dijete)? Svojedobno je MM bio na grdoj terapiji lijekovima i nepodnošljivo ga je svrbjelo, pa smo kupili od Uriagea neku kremu, dosta je koštala, ali barem je donekle ublažila probleme pa nije bio sav u ranama (ne znam ima li kontraindikacija u trudnoći).
    Što se tiče boravka u bolnici, ako redovito pratiš jetrene probe i one su uredne, a u bolnici ti ionako ne mogu pomoći, ne vidim smisla od ležanja u bolničkom krevetu (ne znam kako je s mirovanjem u tom slučaju).

  4. #4

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Evo jednog linka: http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=87033

    Ja sam ležala na Svetom Duhu i mogu slobodno reći da nemaju pojma o kolestazi. Ovaj link se odnosi na istraživanje dr. Djelmiša u Petrovoj pa možda da odeš tamo na pregled?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Dec 2009
    Lokacija
    split
    Postovi
    71

    Početno

    Tigrice zao mi je sta se toliko mucis u trudnoci a trebala bi bit najsretnija jer to malo bice raste u tebidrzi se draga.joj bas mi je zao

  6. #6

    Datum pristupanja
    Nov 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    119

    Početno

    Ja sam nažalost u Šibeniku i namjeravam roditi u Splitu. Razmišljam da odem svojevoljno da me porode jer sam u 38 tjednu i mislim da bi me trebali poroditi. Naime imala sam prvi porod carski,a htjela bi da bude vaginalni jer brži je oporavak,a doma me čeka jednogodišnji sin koji još nije prohodao. Nemogu više izdržati ovaj svrbež.
    Sanja77 zašto je kolestaza opasna za mene i dijete? Evo već se bližim kraju 38 tjedna a nisam prijevremeno rodila kao prvoga sina.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

    Početno

    Jako sam malo našla o kolestazi, ali mene su odmah na indukciju par dana nakon prvih nalaza. Rodila sam u 37. tjednu. Istina, moji su nalazi bili jako loši - svi enzimi iznad 300. Koliko sam skužila ima veze sa žući i mekonijskom vodom koje se dijete može nagutati. Redovito radi kontrole. Bila je jedna tema tu na Rodi, ali ne mogu naći...

  8. #8

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    417

  9. #9
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    27,927

    Početno

    Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam koliko kolestaza može biti opasna za zdravlje majke i djeteta, no što se tiče svrbeža, jel postoje neki preparati, gelovi, kreme koji bi ublažili sojećaj svrbeža (a da nisu opasni za dijete)? Svojedobno je MM bio na grdoj terapiji lijekovima i nepodnošljivo ga je svrbjelo, pa smo kupili od Uriagea neku kremu, dosta je koštala, ali barem je donekle ublažila probleme pa nije bio sav u ranama (ne znam ima li kontraindikacija u trudnoći).
    Pruriced gel od Uriage, koristi se i za vodene kozice.
    Može i obično kantarionovo ulje!

  10. #10
    tanjam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    98

    Početno Dali je moguće da je i to kolestaza?

    U 4. mj. 2010. god. sam bila na postupku MPO i koristila menopure. Nakon 2 tj. od ET sam završila u bolnici sa dijagnozom pruritus. Jetreni enzimi visoki do bola (3-4 puta veći). Od terapije ništa samo jetrena dijeta ali vrijednosti ne padaju baš puno i brzo. Uz nekoliko ultrazvuka i vizita saznala sam da je nastupila kao posljedica stimulacije hiperstimulacija. Prate mi plod i jetrene enzime svakih 4-5 dana. Svrbež cijelog tijela nepodnošljiv, rane na rukama, nogama, leđima, trbuhu, neprospavane noći. U 8.tj. spontani (kiretaža) i dan nakon otpuštena doma bez ikakve terapije ili pregleda. U bolnici napravljeni nalazi na hepatitis-negativno, ultrazvuk abdomena-jetra,gušterača,želudac-sve u najboljem redu. Svrbež i dalje nepodnošljiv a pomoći niotkud a najmanje od liječnika njihova dijagnoza pruritus i kad se jajnici smire smirit će se i svrbež ali će potrajati nekoliko mjeseci). U potrazi naišla na bioenergetičara, otišla kod njega na 5 tretmana po pola sata i nakon 2 tj. sve prošlo osim rana od kojih i sad imam ožiljke.U 2011. namjeravam ponovo na MPO i sigurno će biti ponovo uz stimulaciju. Kolika je vjerojatnost da se sve to ponovi? Kolika je izdržljivost žene da se sve to ponovo prođe i opet možda negativan ishod svega?

  11. #11
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    Nevjerujem da ce ti ijedan doktor 100% potvrdit da ti enzimi opet nece tako skocit...
    Da li su ti tretmani u bioenergeticara bezopasni za trudnice? Ako se opet i dogodi znas da mozes opet poci na tretmane i da ce ti proci! Nije neka velika utjeha..drzi se! Imala sam atopijski dermatitis prosle zime po licu pa znam sto znaci neizdrzivi svrbez...nisam nikad bila toliko zivcana ko tih 3mj dok mi je to trajalo!

  12. #12
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Imala sam trudničku bolest kože PUPP i svrbež je bio neopisiv. na šalati su mi prepisali kortikosteroide, ali odlučila sam ih ne koristiti. puno, puno mi je pomogla homeopatija, e, sad da li je to umišljeno ili nije, ali u roku dva dana srbež se povukao

  13. #13
    tanjam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    98

    Početno

    I ja sam pitala u bolnici dali smijem koristiti kortikosteroide al nisu ni htjeli čut o tome. Za bioenergetičara još neznam moram ga pitati dali može tretirati trudnice. Bilo bi super da može pa bi nekako izgurala sve. Sad su mi jetreni enzimi na doljnoj granici (skroz ih je spustio). Nadam se da neću opet tako reagirati jer nikad neću onda po tome iznjet trudnoću u ranoj fazi.

  14. #14
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,742

    Početno

    Citiraj sanja77 prvotno napisa Vidi poruku
    Tigrice, obavezno pročitaj ovaj topic s linka. U njemu ima puno podataka.

  15. #15
    zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Lokacija
    na jugu
    Postovi
    3,403

    Početno

    Tigrica je rodila 01.07,nadajmo se da su joj muke odavno zavrsile!

  16. #16
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,742

    Početno

    Nadam se. Sjećam se da sam ja nakon poroda istog trena zaboravila da me ikad išta svrbilo. Mm me posjetio i pitao kako moj svrbež, a ja se zabezeknula, kao, što me ima svrbiti??? Doslovno je nestalo kao rukom odnešeno, a toliko sam bila zaokupljena bebom da sam fakat zaboravila da me ikad svrbilo.

  17. #17

    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    38

    Početno

    Bok svima,

    I ja sam imala kolestazu. Dobila sam u 37tj trudnoce, te sam porodjena carskim u 38tj jer su protoci bili losi, CTG je bio los odnosno mali je jako ubrzano disao kao posljedica moje bolesti. A na carski sam morala jer nije bio dobro okrenut. Meni su jetreni bili ok sve do poslije poroda, kada su vrijednosti bile daleko visoke od normalnog, a svrbez mi je prosao tek mj dana nakon poroda. Dakle, kod mene nije otislo odmah nakon poroda. Kod mene nije odmah niti dijagnozirana kolestaza iako je sumnjano jer je krvni nalaz bio ok, no kako se moje stanje pogorsavalo, bilo je vidljivo da je to ipak kolestaza. Moj ginekolog je rekao da mogu dobiti kolestazu i u iducoj trudnoci no da isto tako ne moram. Dosta sam citala o tome te iako strucnjaci znaju relativno malo o toj bolesti, sansa da se dobije kolestaza kako pisu je od 60-80% u narednim trudnocama. Nakon poroda sam zadrzana u bolnici 8 dana, a moj mali je bio premjesten na Rebro na intenzivnu zbog manjka kisika u krvi. Bio je u inkubatoru, a kasnije na promatranju, tako 2tj i nakon toga je sve bilo u redu. On je sada skoro 6mj i napreduje dobro, cak mi se cini da je bolji i jaci od prosjeka.
    Kako meni svrbez nije odmah nestajao, meni su davali injekcije (synopen, i jos nesto), i pila sam dosta lijekova, izdajala sam se da ne izgubim mlijeko a kada sam dosla doma, pomogla mi je samo jedna krema - EUTEN. Od nje bi mi svrbez odmah prestao, i tako sam mazala stalno kad bih osjetila svrbez po dlanovima i tabanima. Krema je skupa, cca 450kn u Zagrebu, ali meni je pomogla i jos je imam. Iako u upustvima pise da se ne preporuca trudnicama za koristenje a opet krema je pogodna za bebe, to mi nije bas jasno. No, sastojci mi nisu sumnjivi i mislim da mi se opet desi isto, da bih u trudnoci koristila. Bolje to nego kortikosteroide u svakom slucaju. Meni je kolestaza pocela na trbuhu, prosirila se na ekstrmitete pa zatim na cijelo tijelo osim lica. Jako je svrbilo, poglavito nocu, isto ne znam zasto. I drago mi je da sam to trpila samo 10tak dana, da je bilo duze ne znam sto bih sa sobom. Imala sam i plikove i to ogromne za sakama i na stopalima, sto rijetko koja trudnica sa kolestazom ima, ali eto mene je i to zahvatilo. Nakon svega ipak moram reci da sam imala srece sa svime, jer imam i zdravo dijete i nemam niti jednog oziljka iako sam se cesala kao ludjakinja.... )) Neki dan me zove prijateljica od kolegice s posla. Ona je dobila kolestazu u drugoj trudnoci u 40tj, i ima probleme sa svrbezom nakon poroda, isto sam joj preporucila euten. Buduce mame koje to sada prozivljavate, samo se strpite, pokusajte izdrzati koliko mozete, no obavezno paziti na sebe i dijete!!!

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jul 2013
    Postovi
    2

    Početno

    Kolestaza ne nastaje zbog pritiska na jetru! To je vrsta alergije na trudnoću,zbog čega se stisnu kanali iz žuči,a jetra se zamasti! Nisam to dovoljno stručno objasnila,ali meni se kolestaza vratila i nakon godinu i 5 mjeseci što sam rodila,a nisam trudna,jer mi jetra više ne podnosi previše slatko i masno,kao npr.bajaderu!

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jul 2013
    Postovi
    2

    Početno

    I još da kažem,ja u trudnoći sam imala kolestazu,ali nisam imala nikakav svrab,zato sam dan-noć povraćala.

  20. #20

    Datum pristupanja
    Dec 2012
    Postovi
    478

    Početno

    Cure koje ste preživjele kolestazu u trudnoći, ako niste sada T i ako ne dojite, koristit će vam čišćenje jetre uz antiparazitski program (uguglajte i naći ćete). To bi trebala biti i dobra preventiva za eventualnu sljedeću trudnoću!

  21. #21
    Snovolovka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013
    Postovi
    267

    Početno

    Pozdrav,
    Zanima me može li biti u pitanju kolestaza a da nema svrbeža?
    U 29tt sam radila KKS i bili su mi povišeni ALT i AST za 2-3 puta. Uradili su mi nalaze na hepatitise i sve je negativno.
    Danas sam ponovila samo jetrene enzime (sad sam 31+1) i ALT mi je 395 (ref.vrij. 12-48) a AST 208 (8-38)...znači još veći nego što su bili.
    Tlak mi je stalno nizak, ne otičem, nemam mučnine i vrtoglavice, pa sam skontala da nije HELPP.

    Baš sam zabrinuta i ne znam što bi ovo moglo biti, a na kontroli sam tek za 7 dana

    Ima li netko kakvu ideju? Ili utjehu ?

  22. #22
    SugarPlum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2016
    Postovi
    37

    Početno

    Početno
    Pozdrav. Vidim da na ovj temi odavno nema nikog, ipak se nadam da ce se naci neko da mi da savjet ili odgovor. Interesuje me da li je moguce dobiti kolestazu u ranoj trudnoci? Da li neko ima takvo iskustvo? Ja sam u 10. sedmici trudnoce i vec neko vrijeme imam uzasan svrab na listovima i naprijed ispod koljena, dobila sam i sitan crveni osip. Nemam svrab nigdje drugo niti na tabanima niti dlanovima. Sve cekam slijedeci termin kod ginekologa pa da ga pitam i za to a tek sutra radim nalaze krvi pa cu usput uraditi i jetrene enzime. Ako ima neko iskustva sa kolestazom u ranoj trudnoci, molim da se javi sa svojim iskustvom i svaki savjet je dobrodosao. Hvala

  23. #23

    Datum pristupanja
    Jun 2019
    Postovi
    2

    Početno Kolestaza

    Pozdrav, zanima me dali je netko imao Kolestazu odnosno povišene žučne kiseline u trudonoći i dali se nakon trudnoće sve povuklo. Meni je u 6. mjesecu trudnoće dijagnosticirana Kolestaza koja se manifestira svrbežom po cijelom tijelu najviše na dlanovima i tabanima i rečeno mi je da nakon trudnoće se sve vraća u normalu ali i 3 mjeseca nakon poroda žučne kiseline su mi još povišene i svrbi me i dalje cijelo tijelo. Doktorica mi je savjetovala da i dalje budem na žučnoj dijeti ali ne vidim nikakav napredak.

  24. #24
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,742

    Početno

    Perunika, ja sam je imala dvaput, nakon prve trudnoće prošla je odmah s porodom, nakon druge se zadržala. Pola godine sam se patila jer doktori to uopće više nisu povezivali s kolestazom, čak sam dobila i neki gadan osip jer žuč nije radila svoj posao, nego su se svi toksini izbacivali kroz kožu. I tako sve dok nisam otišla na jedan homeopatski pregled gdje je doktorica odmah skužila stvar, dala mi neke kapi za detox i neke za jačanje funkcije jetre. Prošlo u roku keks.

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jun 2019
    Postovi
    2

    Početno

    Hvala ti na odgovoru Angie 28, i ja imam isto taj osip i neke fleke crvene mi dolaze, doktori mi samo govore da to treba proći samo od sebe i da je trebalo već proći a nitko mi ne daje neki odgovor kako si pomoći. Poslušati ću tvoj savjet

  26. #26
    Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    5,742

    Početno

    Hvala tebi što si me pomladila

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •