Molim za pomoć.
Imam li pravo na regres za godišnji odmor, pošto sam na porodiljnom (beba rođena 26.3.2010.)? Znači datum vraćanja na posao je 27.03.2011.godine, a pravo da iskoristim godišnji odmor je do 30.06. iduće godine.
Molim za pomoć.
Imam li pravo na regres za godišnji odmor, pošto sam na porodiljnom (beba rođena 26.3.2010.)? Znači datum vraćanja na posao je 27.03.2011.godine, a pravo da iskoristim godišnji odmor je do 30.06. iduće godine.
ja ti ne znam da li je to do firme ili ima neki zakon , ali ja sam dobila sve (i za Božić i Uskrs)
mislim da ti ovisi o firmi... meni je firma Ministarstvo tako da vjerojatno necu dobit nista![]()
koliko znam u zakonu o radu o tome nema nista, dakle ovisi o ugovoru koji imas s firmom odnosno njihovim pravilima... ja bi na tvom mjestu njih pitala![]()
Ja mislim također da to ovisi o firmi, ja sam doma već tri godine jer koristim produljeni porodiljni radi njege djeteta, inače sam državni službenik i svake godine uredno dobijem regres.
ja sam kod privatnika i nikad nisam dobila ništa kad sam na porodiljnom ili komplikacijama...
koje je tebi ministarstvo firma? meni je ministarstvo pravosuđa. a što se tiče toga da pitam..nemam koga jer npr. računovodstvo se ponaša kao da isplaćuje iz svog džepa pa mi je svaka informacija uskraćena...što da ti kažem kad sam za bebu morala moliti 2 mjeseca da mi isplate naknadu što se dobije
martina14, klinci su nam u dan isto stari
što se tiče regresa ja ga ne budem dobila. otišla sam na komplikacije 12.10.09. i to nakon iskorištenog starog godišnjeg.
u 2010. godini nisam radila niti dana pa tako nemam niti godišnji niti regres. Kad se vratim 2011. imam pravo i na regres i na godišnji.
a što si to dobila za bebu?
casper,
pozdrav bebici od mene i moje bebačke..kakva slučajnost?!
ja sam otišla na komplikacije 15.01.2010. isto nakon godišnjeg starog (od 10.01.-15.01.2010), tako da sam radila ove godine.
Za bebu sam dobila (pogledaj kolektivni ugovor članak 54. mi se čini da je) 1.663,00 kn. ne znam kako se to zove točno, kao nekakva "pomoć". mislim da sindikat ima nešto s tim.
ministarstvo fuchsaja sam ti jadan prosvjetar... mi za rođenje djeteta dobijemo pusu u čelo
![]()
ma nemoj zezat, imate bar nekakve praznike ili nešto?! sve to dođe na isto. a i bolje dobit pusu u čelo nego nogom u dupe
ja sam ti dijelom pod fuchos a dijelom pod drugim ministarstvom, a zapravo sve kaj trebamo zaradimo sami
martina14, pusa curki od curke
za čl.54 budem ispitala. Za dugačko bolovanje dobila nofčeka![]()
draga casper,
pozdrav malenoj i tebi.
kako je bebica? sigurno raste kao mala gljivica. moja isto. strašna je, svaki dan je sve zanimljivija.
nisam te pitala kakve novce si dobila za dugačko bolovanje?
jesi dobila što i ja, onaj novac za malenu?
naravno, meni ne daju regres.
vidim da ne primaš privatne poruka.
a ja se tamo raspisala
mi smo super.
grčevi prošli,ona zdrava i to mi je dovoljno.
Istina da je sitna i još uđemo u 56 ali prema povijesti i mame i tate to i nije tako čudno
ja sam ti dobila novce za bolovanje preko 90 dana. oko 3.300,00 kn
bila sam na komplikacijama od 12.10.
a što si ti to dobila za malu? baš za nju?
i koliko je to otprilike?
kako ste vi?
Ja sam isto državni službenik, radim u jednom Ministarstvu, a nisam dobila regres!!! Nevjerojatno! MIslila sam da ni nemam pravo, na porodiljnom od 27.02. Moraš ih stalno sve u stopu pratiti jer ti čak i institucije pokušavaju uskratiti osnovna prava.
Sad ću pokušat vidjet u čemu je stvar.
Baš sam peh!
Do ove godine se prema zakonu isplaćivao regres i onima na porodiljnome.
Ove godine, protivno zakonu, ali prema nekakvom naputku, onima koji nisu imali ni jedan dan rada u ovoj godini, ne smije se isplatiti regres.
Ja ne znam za što služe nama zakoni, kad ih neputak jednog čovječuljka sve poništi.
Šta ako čovječuljku padne na pamet da ukine i porodiljni!!???
temu sam započela dok još nije bilo aktualno isplaćivanje regresa...
uglavnom curke moje, regres mi isplaćen pa povučen, jer nemam navodno pravo na njega.
a radila sam do 15.01. ove godine.
a po kojem članku ni zakonu, a bogme ni naputku nemam pravo....NE ZNAM.
slala sam mailove na desetak adresa u ministarstvo da vidim jel imam pravo ili ne...odgovora naravno nema.
kako da saznam jel imam pravo ili ne?
ja sam dobila aove godine nisam radila. na posao se vračam u 10-om mjesecu.
i ja sam dobila regresskoro me šlag strefio kad sam vidla novčeke na računu
nadam se da mi ih ne budu povukli
a valjda to onda ovisi o tome kak tete u računovodstvu to prijave Ministarstvu... moje tete mene očito voleu školi se isplati bit dobar sa računovođama i čistačicama
al dobro, ionako planiram iskoristit godišnji sljedeće godine nakon roditeljskog dopusta pa neću morat naknadno tražit regres - i onda ga možda i ne dobit...![]()
Curke baš ste me zaintrigirale s regresom. I ja sam pri "poljubac u čelo" Ministarstvu pa me zanima ako sam radila 3mj u 2010.g pa otišla na komplikacije imam li pravo na regres ako nisam koristila godišnji?
trebam nešto konkretno.
otišla sam na komplikacije 12.10.2009. i porodiljni bi mi bio do 24.03.2011.
no mislim se vratiti ranije. ove godine.
zvala sam svoje zbog gd i vele da nemam pravo jer da ga nemam za što vezati
jel netko zna što konkretno?zakon? pravilnik?
Casper, što ti je to gd?
I tko ti je poslodavac? (ne mislim ime, već grana)
Posljednje uređivanje od mamma san : 03.11.2010. at 14:22
sorry gd =go godišnji odmor
poslodavac - državna firma, sindikat znanosti i visokog obrazovanja
jel to dosta?
Zakon o radu http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._149_3635.html
Utvrđivanje trajanja godišnjeg odmora
Članak 56.
(1) Trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog odredbom članka 55. ovoga Zakona te broj radnih dana koji se uračunavanju u godišnji odmor radnika, utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
(2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.
(3) Razdoblje privremene nesposobnosti za rad, koje je utvrdio ovlašteni liječnik, ne uračunava se u trajanje godišnjeg odmora.
Ništetnost odricanja od prava na godišnji odmor
Članak 57.
Ništetan je sporazum o odricanju od prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja godišnjeg odmora.
Rok stjecanja prava na godišnji odmor
Članak 58.
(1) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid rada između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona nakon šest mjeseci neprekidnog rada.
(2) Privremena nesposobnost za rad, vršenje dužnosti građana u obrani ili drugi zakonom određeni slučaj opravdanog izostanka s rada, ne smatra se prekidom rada u smislu stavka 1. ovoga članka.
Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora
Članak 59.
(1) Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora, određenog na način propisan odredbom članka 55. i članka 56. ovoga Zakona, za svakih navršenih mjesec dana rada, u slučaju:
1) ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos, zbog neispunjenja šestomjesečnog roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona, nije stekao pravo na godišnji odmor,
2) ako radni odnos prestane prije završetka šestomjesečnoga roka iz članka 58. stavka 1. ovoga Zakona,
3) ako radni odnos prestane prije 1. srpnja.
(2) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz stavka 1. ovoga članka, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora.
Naknada plaće za vrijeme godišnjeg odmora
Članak 60.
(1) Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).
(2) Poslodavac nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora iskorištenog prije ispunjenja uvjeta iz članka 59. stavka 1. ovoga Zakona.
Naknada za neiskorišteni godišnji odmor
Članak 61.
(1) U slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac je dužan radniku koji nije iskoristio godišnji odmor u cijelosti, isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora.
(2) Naknada iz stavka 1. ovoga članka određuje se, sukladno odredbi članka 60. stavka 1. ovoga Zakona, razmjerno broju dana neiskorištenoga godišnjeg odmora.
Korištenje godišnjeg odmora u dijelovima
Članak 62.
(1) Radnik ima pravo godišnji odmor koristiti u dva dijela, osim ako se s poslodavcem drukčije ne dogovori.
(2) Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor, iskoristiti najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna.
Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu
Članak 63.
(1) Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od dijela godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.
(2) Radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora iz članka 62. stavka 2. ovoga Zakona, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora.
(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.
(4) Član posade broda, radnik na radu u inozemstvu ili radnik koji je vršio dužnost građana u obrani, može godišnji odmor u cijelosti koristiti u sljedećoj kalendarskoj godini.
Raspored korištenja godišnjeg odmora
Članak 64.
(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, a najkasnije do 30. lipnja tekuće godine, te o rasporedu obavještava radnike.
(2) Radniku koji radi u nepunom radnom vremenu kod dva ili kod više poslodavaca, a poslodavci ne postignu sporazum o istodobnom korištenju godišnjeg odmora iz članka 55. ovoga Zakona, poslodavci su dužni omogućiti korištenje godišnjeg odmora prema njegovom zahtjevu.
(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.
(4) Radnika se mora najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegovog korištenja.
(5) Jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo koristiti kada on to želi, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegovog korištenja, ako kolektivnim ugovorom nije određen drukčiji rok.
-----------------------------------------------------------------------------
Ukratko,
ako se vratiš ove godine poslodavac bi ti trebao omogućiti korištenje godišnjeg odmora i to barem 12 dana u komadu.
No, ako se vratiš normalno na posao u 2011.g. imaš pravo na CJELOKUPNI GODIŠNJI ODMOR ZA 2010.G., i to upravo zbog nekorištenja istog zbog rodiljnog i roditeljskog dopusta (čl. 63. st. 3).
I stvarno ne znam o kojem "vezanju" oni pričaju? Mislim da su zaboravili da je od 1.1.2010.g. na snazi novi Zakon o radu. Ovaj koji sam ti linkala.
Imaju li problem, neka se posavjetuju sa sindikatom ili sa zakonodavcem.
Posljednje uređivanje od mamma san : 03.11.2010. at 15:50
hvala ti mamma san
pa kao ja nisam radila niti dana u 2010.g pa nema niti pravo na go za 2010.g
spomenula sam mu novi zakon a pravnik mi je rekao da ga nije detaljno čitao ali misli da se ništa po pitanju go nije mijenjalo
znači ja bi mogla prekinuti rodiljni ranije tako da si odbrojim od 24.03.2011. unatrag za određeni broj dana godišnjeg i tako se vratiti ranije i iskoristiti go (cca 15.02.2011.).
zaboravila sam ti napisati da sam iskoristila cijeli go iz 2009. g prije nego sam išla na komplikacije. isto po preporuci pravnika
ne moraš se ti ništa ranije vraćati sa rodiljnog dopusta.
svoj g.o. za 2010.godinu imaš pravo iskoristii do 30.6.2011.g. i to ti točno tako piše u citiranom članku 63.st.3 Zakona o radu.
A tvoj pravnik može nazvati bilo kakvu konzultantsku kuću, npr TEB, RIF i sl. i tražiti pravnike na telefon pa ih upitati upravo za ovaj članak i tvoj specifičan slučaj.
ma ja bi se vratila ranije (zbog financija naravno) pa pokušavam što više dana iskombinirati da ostanem doma
puno puno ti hvala
samo da ti javim da mi naravno nisu dali godišnji
ostaju pri tome da ja nisam radila u 2010. godini
ajde barem će mi sate od stanke za dojenje zbrajati pa ću to iskoristiti za privikavanje u jaslice
jedino mi je naravno žao regresa![]()