Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Smršaviti izdajanjem?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno Smršaviti izdajanjem?

Iako se na svakom portalu o roditeljstvu u nekoj rubrici može naći podatak prema kojem majka dojilja treba nejkih 500 kcal za proizvodnju mlijeka, iznenađena sam da nigdje nisam naišla na topik sa ovom tematikom. Nevjerujem da nitko nije došao na ovu ideju, pa me zanima da li je moguće, ima li netko iskustva, da li netko zna nešto više o tome...
    Moj sin ima 1,5 god., još uvijek doji a ja još uvijek znam imati prenapunjene dojke na dan, dva, pa pretpostvaljm da mi ne bi bio problem dodatno pojačati proizvodnju izdajanjem. Ja sam si to zamislila nekako ovako... on doji, a ja poslije "ižmikam" koliko ide... ili se ujutro izdojim malo konkretnije... . Nemam, pojma... ima li ovo smisla?

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

sa mojim iskustvom izdajanja biram trbušnjake

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a i iskreno - ćemu zbunjivati organizam! zašto mrdati po ponudi-potražnji pa onda kad ti bude dosta jutarnjih izdajanja razmišljati o tome koliko bu ti trebalo da se ponuda smanji jer je potražnja prestala. Trbušnjaci su zakon- 10 komada svako jutro zajedno sa bebijem i imate igru i vježbu! Al - ko voli nek izvoli!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Hvala na odgovoru, ja bih "izvolila" kad bih dobila informaciju da se izdajanjem može smršaviti. Inače, kilogram sala ima 7000 kalorija. Deset trbušnjaka prosječna osoba može odraditi u jednu minutu. Pritom će potrošiti cca. 15.5 kcal. Mislim da mi deset trbušnjaka ne bi pomoglo. Barem ne u ovom životu...

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja po svojem iskustvu ne bih baš mogla zaključiti da se to tako može :/
    to vjerojatno ovisi o mnogo faktora i teško da bi stvar bila tako jednostavna... funkcionira jedino situacija gdje potrošiš više kalorija nego što uneseš.... znači ipak je bitno što i koliko ti jedeš

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj talic prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam si to zamislila nekako ovako... on doji, a ja poslije "ižmikam" koliko ide... ili se ujutro izdojim malo konkretnije... . Nemam, pojma... ima li ovo smisla?
    nemam pojma ni ja
    ali pade mi na pamet da misliš malo na sise
    i one će ti trebati

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Nice prvotno napisa Vidi poruku
    funkcionira jedino situacija gdje potrošiš više kalorija nego što uneseš.... znači ipak je bitno što i koliko ti jedeš
    apsolutno... s tim da bi prema mojoj pretpostvaci, izdajanje trebalo raditi na strani potrošnje.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    nemam pojma ni ja
    ali pade mi na pamet da misliš malo na sise
    i one će ti trebati
    ne razumijem? da li hoćeš reći da bi s izdajanjem mogla nekako "uništiti" cice?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da li je netko ekšueli pokušao ili ima ideju kako bi se to moglo izvoditi?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

meni je to toliko ne prirodno a i toliko cimanje da ne bi ni pokusavala

na kraju krajeva beba i posisa drugacije i vise nego sto ti mozes izdojiti.
    mozda jedino da dojis jos jednu bebu pored svoje. to bi eto nekome mnogo znacilo a i tebi. nesto kao majka po mleku da budes

i da, kako ces mrsaviti kad prodje dojenje? ne mozes ceo zivot preko cica

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

iskreno potpuno sumnjam da ćeš smršaviti izdajanjem
    jedino što ćeš napraviti je zeznuti si ponudu i potražnju i možda navući mastitis

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moje iskustvo je potpuno suprotno - izdajanje/dojenje = debljanje.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moje iskustvo dojenja i izdajanja je ne mrdanje težine niti u plus niti u minus.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Moje iskustvo dojenja i izdajanja je ne mrdanje težine niti u plus niti u minus.
    x

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

računaj da ne smiješ izgubiti više od 1kg mjesečno da oslobođene štetne tvari iz masnog tkiva ne bi utjecale na kvalitetu mlijeka
    ja se s tim ne bi zezela, ipak tvoje tijele ulaže vrijedne sastojke u mlijeko (antitijela i sl.) i zašto ga tako neprirodno iscrpljivati radi dijete?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

dakle nitko... dobra ideja ovo sa još jednom bebom. Još da postoji i banka mlijeka, pa da mogu biti wahm... jupi!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

da, zaboravih, hvala svima svejedno...

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

nakon poroda mi kilaža nije išla dolje, i onda mi je prijateljica otkrila raw food način prehrane, imaš dosta o tome na googlu i youtubeu.

caka je da ujutro popiješ voćno povrtni šejk sa orašastim plodovima il npr. kokosom (u blenderu smiksan, ne u sokovniku jer ti trebaju vlakna) - sve sirovo. i onda kasnije ostatak dana jedeš kako ti organizam traži. moj organizam je procvjetao.

u tjedan dana su mi se istopile 3 kile. nakon toga su išle polakše.
    mrkvu npr. više ne kuham već je jedem samo sirovu, isto je i s ciklom, paradajzom, paprikom...

kuham grahorice, krumpir i sl.

problem u prevelikom izdajanju je da tijelu oduzimaš i minerale i vitamine a pitanje je kojom se lošom hranom hraniš i jel to onda udar na organizam.

mršavljenje treba biti užitak a ne patnja i iscrpljivanje.

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj PericaY2K prvotno napisa Vidi poruku
    nakon poroda mi kilaža nije išla dolje

mršavljenje treba biti užitak a ne patnja i iscrpljivanje.
    X

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    iskreno potpuno sumnjam da ćeš smršaviti izdajanjem
    jedino što ćeš napraviti je zeznuti si ponudu i potražnju i možda navući mastitis
    Ovo je i meni palo prvo na pamet... bolje bi bilo to vrijeme potrošiti na tjelovježbu, pa imaš i poboljšanje općeg zdravstvenog stanja kao popratnu pojavu, a ne samo skidanje kila. (Govorim teoretski, ja sam ljenjivac kakvog nema )

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ej... jel zbilja nikome ovo nije palo napamet?! Pa ja sam pravi pionir... Pokušati ću guglati na engleskom. Javim ako nađem nešto o ovom.

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja već godinama vodim bitku s kilama i jedino što mi je pomoglo da mi BMI padnem ispod granice pretilosti je dijeta u Zoni. Mislim da cijela ta teorija s ravnotežom ugljikohidrata i bjelančevina baš i ne stoji u potpunosti, ali meni takav režim prehrane odgovara jer me tjera da izmjenim sve svoje štetne navike: mali broj obroka u danu, izbjegavanje proteina, voća i povrća te natrpavanje škrobom i slatkim. U stvari kada to vidim ovako napisano, živo čudo da već nemam 100kg.

Da se vratim na temu, dojenje mi strašno otvara apetit... i to postajem luda za keksima, kolačima, kiselim vrhnjem i slatkim sokovima. To se naročito vidi u danima kada beba ima "skokove u razvoju", nema šanse da bih mogla pratiti neki zdravi režim prehrane, za sada se zadovoljavam time što se suzdržavam da ne pojedem cijelu vrečicu keksi odjednom.

Inače, u trudnoći sam dobila 14kg, a tri mjeseca nakon poroda sam izgubila 9. Čini mi se to OK.
    U prvoj trudnoći sam dobila 16kg, nakon poroda nisam vodila računa o kilaži, a devet mjeseci kasnije bila sam mršavija nego ikad. Bila sam puno mlađa, ali sve se nekako nadam da bi se to čudo moglo ponoviti...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A šta ne bi bilo jednostavnije SMANJITI unos kalorija, nego umjetno bildati količinu mlijeka?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj talic prvotno napisa Vidi poruku
    ej... jel zbilja nikome ovo nije palo napamet?!
    Možda za to postoji i razlog...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    A šta ne bi bilo jednostavnije SMANJITI unos kalorija, nego umjetno bildati količinu mlijeka?
    Da, sad sto... još ćeš i vježbanje predložiti!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo, ja ću reći da mi to ali stvarno nikada nije palo na pamet.
    U najezdi tisuća dijeta, još će netko stvarno i napisati i isfurati, ako već i nije "dijetu izdajanjem". Oprosti, ali meni je to strašno.
    Dojenje doživljam kako nešto sto isključivo služi za dobrobit djeteta. Ja sam tu apsolutno u drugom planu. I one negativne strane (mastitisi i ostalo) i pozitivne (moje zadovoljstvo i sreća) pri dojenju su nevažne.
    Inače imam svoje mišljenje o tim svakakvim dijetama i ovo mi je too much.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Manje jedi.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Mater Studiorum prvotno napisa Vidi poruku
    Da se vratim na temu, dojenje mi strašno otvara apetit... i to postajem luda za keksima, kolačima, kiselim vrhnjem i slatkim sokovima.
    da... nisam računala s tim da bi mi veća proizvodnja mlijeka otvorila apetit...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

baš me čudi da nitko nije profurao knjigu smršaviti izdajanjem. zvuči puno uvjerljivije nego recimo banana dijeta... ipak je 1+1=2. Možda inspiram nekoga da proftira sa knjigom nekog bogohulnog naziva kao "stavite sebe u prvi plan izdojite se do svoje idealne težine"...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ta dijeta ( smršavite izdajanjem) mene sigurno ne bi vidjela. Izdajala sam tri mjeseca i teškom mukom izdajala minimalne količine. Nikad , ali baš nikad ne bi izdajala da sam imala dijete uz sebe. Radije biram reduciranje prehrane i trčanje oko zgrade nego izdajanje . Izdajanje je previše mukotrpan sport.
    Posljednje uređivanje od sirius : 05.07.2010. at 13:51

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Meni je ovo strašno. Iskreno, baš ono. Ne mogu pronaći pravi razlog i objektivno napisati zašto, al osjećam grč u želucu dok čitam. Al dobro, meni se malo gade i sapuni od majčina mlijeka i slične stvari. Ja imam prema dojenju rispekt i nema šanse da "ugrožavam" njegovu "svetu" svrhu đirevima i hirovima.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a meni zadnje vrijeme na puno topica dodje da napisem: jel se ti to salis?
    a ako se ne salis, ja sam se dojenjem udebljala. i sad jos nosim na sebi te ukrase dojenja. a izdajanje mrzim iz dna duse, pogotovo zvuk izdajalice.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

hehe... naravno da se ne šalim, imam preveliki "rispekt" prema ovom forumu da bi se šalila...

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam jednakom brzinom gubila kile poslije oba poroda,
    prvo dijete nisam dojila (razlozi nevažni za temu..), drugo jesam....
    Tak da neznam jel bi funkcioniralo.....
    A i kome bi se dalo ; ili dijete sisa, il izdajaš/pumpaš... Pa prolupala bi......

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Izdajala sam tri mjeseca i teškom mukom izdajala minimalne količine.
    ni meni nije izdajanje ostalo u lijepom sjećanju, bila sam napeta, preplašena hoćemo li ikad "prodojiti". Mislim da mi zato i nije išlo. Sada ručno vrlo brzo mogu izdojiti nekih dcl i pol...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

OK, debljanje nije nuzna posljedica dojenja, vjerojatno se radi o vecem apetitu koji dovede do toga.

Ja jedem vise-manje programirano, ne slijedim apetit, zbog drugih razloga. Dojenjem sam malo prebrzo gubila kile hraneci se na svoj standardni nacin, pa sam povecala unos hrane da to zaustavim.

Problem je nastao nakon sto sam prestala dojiti, navikla sam se bila na toliko hrane i opet dobila neke nezeljene kile. Pa sam onda opet smanjila unos i smrsavila.

Ako znas sto i u kojoj kolicini jedes i mozes to kontrolirati mozgom, nema razloga da ne smanjis/povecas tezinu, osim ako ne postoji neki zdravstveni problem.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja npr uopće ne mjenjam način prehrane za vrijeme trudnoće, dojenja ili kad nisam trudna/nedojim....
    Nastojim se hraniti redovito, jedem male porcije višeputa dnevno.....

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne mijenjam ni ja zato sto hocu nego zato sto moram, inace imam problema.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

sve u svemu, ni u bijelom svijetu nisam naišla na tutorijal ili nečije iskustvo, samo par postova gdje netko zna nekog tko na račun izdajanja jede sve što poželi. Mislim da je ključ upravo u tome što je napisala Mater Studiorum, da bi se od povećane proizvodnje povećao apetit.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Gle, ja sam ti opisala da je kod mene dojenje dovelo do mrsavljenja. Ne znam kakav mi je bio apetit, jer ja uopce ne jedem prema apetitu i potpuno ga ignoriram.
    Ali koristiti izdajanje, dakle dodatno i nepotrebno proizvodjenje mlijeka, kao nacin da se potrose kalorije koje su prethodno unesene (a nisu trebale biti buduci da postoji visak kila), to mi je otprilike kao putovati iz Spanskog do Sesveta preko Ljubljane.

pale avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ja sam se izdajala mjesec dana svaka tri sata i radila sam to iz ljubavi prema djetetu, ali da mi je bilo teško, je. Otkad smo se vratili na isključivo dojenje ne želim se izdojiti niti da mogu negdje otići bez djeteta, eto toliko mi je bilo lijepo izdajat se, a da se izdjaam da smršavim, ne hvala.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pale prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se izdajala mjesec dana svaka tri sata i radila sam to iz ljubavi prema djetetu, ali da mi je bilo teško, je. Otkad smo se vratili na isključivo dojenje ne želim se izdojiti niti da mogu negdje otići bez djeteta, eto toliko mi je bilo lijepo izdajat se, a da se izdjaam da smršavim, ne hvala.

To su i moji motivi . Nema šanse da bih natezala cice iz bilo kojeg drugog razloga osim da bi dijete imalo koristi. Previše mukotrpno i neprirodno da bih to radila iz bilo kojeg razloga osim teške sile i koristi bebe.

Danka_, dobra usporedba sa vožnjom.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

samo bih htjela istaknuti da nisam i ne predlažem nikome da se izdaja, već me zanima da li netko ima iskustva sa tim

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja kao 10-mjesečna "izdajalica" (zbog boravka djeteta u inkubatoru) za sebe mogu reći da recimo imam "ponešto" iskustva s izdajanjem, a to iskustvo mi nikako ne govori da se izdajanjem, općenito proizvodnjom mlijeka, može smršaviti - kod mene čak naprotiv kao i kod većine ovdje. uostalom, čak i izgladnjivanje mi je recimo puno blaži oblik mučenja nego izdajanje

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Savršeno mi je logično da tih extra 500 kalorija koje mama potroši, ako se ne kontrolira onda ih i unese jer joj tijelo to traži.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Moze se smrsaviti i lezanjem, ako vise trosis nego sto unosis. Bez obzira na neaktivnost, potrebna nam je bazalna kolicina energije da prezivimo.

Prema tome, moze se smrsaviti i dojenjem :D Odnosno:

(1) jedes XY kcal dnevno i ne dojis, i pri tome imas jednaku tezinu koja se ne mijenja
    (2) jedes XY kcal dnevno i dojis

Pod pretpostavkom da je sve drugo slicno, u slucaju (2) ces mrsavit.

Ali dojenje/izdajanje s iskljucivim ciljem da se smrsavi je besmisleno.

Edit: anchie je pisala u medjuvremenu.
    Posljednje uređivanje od Danka_ : 05.07.2010. at 15:47

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ceteris paribus i uvažavajući apetit, nemoguće je tako smršaviti

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

kojim god prečacem krenem, uvijek se vratim na matematiku. a matematika je u isto vrijeme toliko jednostavna i komplicirana, pa polovica zapadnog svijeta neuspješno vodi bitku s kilogramima.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Edit editovog edita

Ispricavam se sto spamam temu, pisem polovicne postove i tako dalje.

Javila sam se prvenstveno zato sto mi se ucinilo da prema nekim postovima izgleda kao da se dojenjem misteriozno dobiva tezina. Medjutim, istina je da dosta zena zbilja dobije neke kile za vrijeme dojenja, i tu se ne moze reci da se radi o "nekontroliranju". Narocito iz mojih postova bi se mogao steci dojam da mislim da se radi o nedostatku "discipline" itd., a to nije bas tako.

Pri stvaranju mlijeka organizam koristi sastojke koje unosimo hranom, i stvar je podesena tako da beba dobije najbolje. Moze se desiti da sasvim obilna prehrana ipak nije dobro slozena, i da osjecamo potrebu jesti "jos nesto". Odnosno, jednostavno postoji nesrazmjer izmedju kvalitete i kvantitete hrane, pa jeduci vise (slusajuci "svoj apetit") u pravilu povecavamo sanse za unosom onoga sto nam stvarno fali. Dakle, slusanje apetita uopce nije losa stvar.

Postoji jos jedan faktor koji moze doprinijeti unosu previse kalorija. Stvaranjem mlijeka trosi se secer iz krvi, dosta brzo. Sam proces snizavanja secera, cak i ako se ne radi o istinskoj hipoglikemiji, sa sobom nosi osjecaj gladi, to je evolucijski razvijen obrambeni mehanizam. Tad imamo snaznu i hitnu potrebu nesto jesti, najcesce nesto slatko odnosno bogato ugljikohidratima. Pa to i cinimo, i to je u redu. Da se izbjegne to naglo padanje secera zbog dojenja, treba jesti manje a cesce obroke.

Vremenom se ipak sve skupa izbalansira, i tada je vazno paziti da se uskladi ono sto jedemo sa stvarnim potrebama.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Za prvo djete sam izdajala samo godinu dana ( i to pozamašne svote mlijeka), jer mi nitko tada nije znao reči kak drugačije, a djete nije htjelo umjeto , a ni nažalost cicu, nakon nekog vremena cca 2-3 mjeseca kad sam se spustila na prijašnju kilažu , težina je bila cca ista, a kad je prohodao , težina se povečala.
    Za drugo sam s njenih 4 mjeseci morala na djetu bez alergena, koji joj nisu pasali, i u vremenu cca 4 mjeseca skinula dodatnih cca 7 kila ( tak da sam došla na težinu koja je bila pred prvu trudnoću), ( ali to je bila prilagođena hrana, bez prvenstveno mlijeka i mliječnih izlučevina u bilo kojem obliku, i ostalih alergena) uz nadomjestak minerala dodatno. Ali opet nabila kile kad je dete prohodalo, bez obzira štio je prehrana još idućih 1.5 godinu, bila opet bez svih alergena.

zaključak je ak želiš stvarno stanjit se smanji mlijeko ( to čak preporuća i Moćinić), povečaj tjelesnu aktivnost i sl.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •