prenosim:
Zbog velikog broja uhicenih oko
varsavske HITNO treba sto vise odvjetnika i pravnika. Javite se Zeljki iz Zelene akcije na 099 806 5426
prenosim:
Zbog velikog broja uhicenih oko
varsavske HITNO treba sto vise odvjetnika i pravnika. Javite se Zeljki iz Zelene akcije na 099 806 5426
hm, stray, ovaj je post trebao na servisni kutak
ali kako je na filozofskom, ja cu iskoristiti
gdje ste danas?
u varsavskoj niste bile/bili
Posljednje uređivanje od anchie76 : 16.07.2010. at 12:58 Razlog: anchie editirala kranje neprihvatljiv komentar
ja stizem oko 10.8.![]()
Posljednje uređivanje od anchie76 : 16.07.2010. at 12:58 Razlog: neprihvatljiv komentar
Promijenila sam naslov, jer bi u suprotnom trebao ići na servisni kutak.
evo ja ću prva
smatram da, bez obzira slažemo se ili ne s prosvjednicima, ono što se desilo jučer u zagrebu VELIKA sramota. čini mi se i da tako nešto, i toliko masovno, prvi put i desilo u hrvatskoj, ispravite me ako griješim. da policija uhiti prosvjednike. na nenasilnim prosvjedima.
to mi je naprosto nevjerojatno, da se netko usudio reći, de idemo ih više skinut s one stvari, sve to trpaj u marice i vodi.
sa zanimanjem čekam koje će biti posljedice.
ne tako davno, kad su sindikati počeli skupljati potpise za referendum, imali smo raspravu kako je gotovo nemoguće skupiti toliki broj potpisa. skupili su gotovo duplo.
jel to ipak javnost sazrijela u posljednje vrijeme u hrvatskoj?
i hoće li napokon primjereno početi kažnjavati ovakve sramotne odluke?
Podržavam prosvjede.
Grad je zaribao. Varšavsku i prolaz je trebalo urediti, s tim se slažem, ali ne na ovaj način. Čemu još jedan šoping centar?
Na kraju je sve opet u službi kapitala.
A uhićenja mirnih prosvjednika,![]()
![]()
i ja podržavam prosvjede, da ne bude zabune![]()
kako ono ide: pcelica na cvijetu.
svako jutro prolazim masarykovom i teslinom oko 7 ujutro. jucer sam bila iznenadjena cemu tolika policija. cak se u meni i bunt javio. jer znam da je nesto oko varsavske, ali ipak tolika kolicina policije, strasno. na zalost imala sam obavezu na poslu, koju nisam mogla/zeljela propustiti. i tako sam vjerojatno propustila i moje prvo uhicenje, jer iskreno da toga nije bilo isla bi se svadjati. ali revolt u meni je najvise pobudila ta masa policije. a nacin kako su legitimirali ljude koji su htjeli proci gundulicevom prema ilicom me fakat razljutio.
a sto se tice prolaza doista ne znam zasto nam treba toliko garaza u centru grada (od izgradjenih: west in, tuskanac, petrinjska, langov, importane centar/galerija, kaptol centar i kaskade). prica koju Grad prica i provodi u djelo godinama izbacimo promet iz centra jednostavno je ovdje pao i to kako svi govore radi privatnih kapitala.
a shopping centar, jos jedan. pa do sad smo vidjeli da hrvatima nikad dosta. i dok roba ima svog kupca bit ce je na trzistu. a u taj centar treba doci i H&M, a na stranici koja je tu na forumu vidimo koliko se ljudi tome raduje. ne optuzujem to sto se ljudi raduju dolasku ducana, ali eto vec velika masa ljudi ce doci u taj shopping centar i time je cilj postignut. ali to je OT.
uglavnom u vezi svega mogu samo stavitii da nadam se da ce ipak neko odgovarti tocnije: da ce neke institucije raditi svoj posao.
najstupidnije je što se sve to izvelo pod paskom gradskih otaca..dakle Grada Zagreba...dakle mi smo vlastitim novcima "sponzorirali" i taj događaj...da nije tužno bilo bi smiješno. Žalosno...u krasnoj nam pravnoj državi, a.k.a. "pravne institucije su učinile svoje"..aha..moš mislit...![]()
a mozda nasa domacica ipak malo se uhvati metle, pa makar i za Grad koji nije u njenoj domeni
Bojim se da se Hrvatskoj mora dogoditi totalni kolaps, nešto nalik na ono u Grčkoj, da netko mora pasti s vlasti maltene na način da ga se nogom u g... ispraši, da bi se možda nešto krenulo iz temelja (a kako drukčije?) mijenjati nabolje.
Da bar griješim, ali mislim da je tako.
Apropo Varšavske, sam pojedinačni projekt i tu izgradnju ne bi 100% popljuvala jer ne znam dovoljno činjenica (mislim da malo tko i ima dovoljno dobar uvid u situaciju), možda je sam projekt manjim izmjenama mogao zaista biti na opću korist (možda i ovako bude), ali zbog načina na koji vrli gradonačelnik radi stvari teško mi je vjerovati da je sve čisto. Zapravo ne vjerujem uopće. A prosvjednike podržavam i podržala sam koliko sam mogla, ponajprije kao borce protiv te "ruka ruku mije" suradnje politike i krupnog kapitala koja se bahato odnosi prema građanima jer oni kao nisu uopće faktor u cijeloj priči. Varšavska je samo kap u moru te prakse koja je u HR sveprisutna na svim razinama.
Projekt nije na opću korist. Isprva je vođen kao javni interes (što znači da ga Grad financira), ali premda je prvotni plan da to bude javni prolaz sa izlazom na Gundulićevu propao, projekt svejedno ne gubi status radova za javni interes. Tako da ga mi plaćamo.
btw, jučer uhapšeni prosvjednici dobili su zabranu pristupa varšavskoj od frankopanske do cvjetnog i dijelu gundulićeve. kad bi barem tako efikasno pravna država štitila žene i djecu žrtve nasilja, crne kronike ne bi bile ovoliko ispunjene.
Posljednje uređivanje od Joe : 16.07.2010. at 14:13
spajalica, neće njena metla u Zagreb dirati. ona brigu briga da zatvori buže u proračunu.
treba li reći da cvijeta ima još jednu sljedbenicu
varšavska me podsjetila da je jednom ova država kordonima policije branila Trg od sindikalista. jadno.
Posljednje uređivanje od anamar : 16.07.2010. at 14:15
Gledala sam sinoć na vijestima, i prvo bilo mi je šokantno (u pozitivnom smislu) da se građani bune zbog izgradnje šoping centra i uništavanja drveća. Zaista nevjerovatno pozitivan stav, i vjerujem da je to sigurno i jedan od razloga što je Zagreb onako čist grad, jer građani brinu za svoje mjesto življenja.
A sa druge strane bila mi je neumjesna bahatost Ministra unutrašnjih poslova i apsolutni šok. I još mjera zabrane?!?
Odvjetnica L. Kušan kaže da se ne može nekome izdati zabrana pristupa ulici koja je inače slobodna za prolaz svim ljudima. Prvi put čujem za takvu mjeru. Baš me zanimaju argumenti policijskog i državnog vrha.
Ne volim represiju, palice, oružje i privođenje, grozim se toga. Krajnje pacifistički sam nastrojena. Ali ne shvaćam slijedeće: zašto ljudi koji vole drveće i prirodu ne žive na selu. Poput mene, recimo!
po toj logici ljudi koji zive na selu jer vole prirodu ne bi recimo trebali ici na faks jer se nalazi u gradu (u kojem treba porusiti sve spomenike kulture i zelenilo???)
ovaj put samo za tebe http://www.youtube.com/watch?v=PavQE...eature=related
voljela bih biti tamo, ali bojim se jer mislim da bih u tom slučaju mogla imati određenih problema na poslu! :/
Ja jedva odem do parka s djecom, po ovoj vručini u skoro 9. mjesecu trudnoće i s malom djecom mjesto mi je uglavnom doma...![]()
I ja isto. Emocionalno sam vezana za stabla u centru grada, jako me podjećaju na bezbižne srednjoškolske dane.
Bilo mi je teško kad su prije par godina (malo više od par) maknuli staru pumpu sa Cvjetnog i posjekli stara stabla, ali ajde dobro , to je bilo za opći interes. Privatna graža u centru grada , na potezu do gradske garaže na Tuškancu ne čini mi se kako opći interes :/. A da ne kažem da većina gradova širi pješačke zone, a ne da ih smanjuje.
Stablo u gradu je kao oaza u pustinji, bez parkova , stabala, gradovi bi izgubili i ono malo duše.
A stablo je najneviniji oblik života na ovoj planeti.
I svatko tko je imalo empatičan, zgraža se nad tim.
Najljepša terasa u mom malom gradu je ona bivše gradske kavane, i to zbog stabala....
trenutno vladajućima odgovara da varšavska (ili bilo što drugo što nema veze s njima) bude što više u medijima, skretanje pažnje je vrlo učinkovito kod male djece i širokih narodnih masa, i to je po meni razlog takvog policijskog postupka.
a tko misli da metla jk može bilo što počistiti je očito bio u odsutan zadnje desetljeće
podržavam prosvjede u varšavskoj, moja lijepa varšavska, držite se zagrebčani i svi oni koji se zagrebčanima smatraju ili samo tek vole taj grad![]()
Pitam se tko zapravo stoji iza toga svega jer u Zg-u su se radile i gore stvari pa nije bilo prosvjeda.
I mišljenja sam da se radi o ljudima koji nemaju drugog posla. Onak, nemamo kaj drugo, kavu smo popili, poprilično smo bezuspješni, fali nam pažnja..pa ajmo na prosvjed da nam život dobije smisao. ne kažem za sve,ali.
A tek onaj koji je svoje dijete u kolicima stavio među prosvjednike, e tome bih oduzela dijete i radije bih o tome pisala.
Ma masonerija ...nema tko drugi...mislim nisu svi, ali po mojoj gruboj procjeni neki 75% ..drugih 25% ne spada u kategoriju "idemo prisvijedovati da bi nam zivot dobio smiso", mislim ima tu dokone studentarije koje i ne trazi smisa vec si krati vrijeme, ima i penzica koji su tu iz slicnih razloga kao i studenit.. i nekih 5- 10 aktivista . E da i pokoji "neroditelj" koj sa veliko sigurnscu tvrdim makar skica na ovaj forum.![]()
Posljednje uređivanje od MoMo : 18.07.2010. at 22:49
Zagreb...
Grad koji će mi ostati vječna ljubav i inspiracijaGrad koji sam sanjala odmalena i koji je za mene bio NY svijeta.
Kada sam dolazila u Zg, govorili su mi da ću tu biti seljanka, dotepenka, kamenjarka, da će mi se rugati, omalovažavati me, diskriminirati, da nikada tu neću uspjeti. A moj prekrasni Zagreb dočekao me je raširenih ruku, dao mi dosad najljepše godine moga života, prekrasne ljude, naučio me je kulturi, životu, ponašanju, pokazao mi da se MOŽE uspjeti i ako nemaš rođake, kumove, veze, samo ako vrijedno radiš i želiš raditi.
Pokazao mi je svijet i širinu i mogućnost izbora, pokazao mi je da život ne mora biti poso, kuća, birtija, nego da postoje i kino, kazalište, Kamenita vrata. Bilo je dovoljno sjesti na Trg, promatrati sve one ljude, tramvaje, golubove.... I to je bio doživljaj
I srce me sada boli i došla bih u Zg i branila svoj grad i rukama i nogama. Nije važno otkuda su ljudi, odakle je gradonačelnik i sva ta svita koja je dopustila do ovoga dođe. Važno je to da su ti ljudi oni "koji su otišli sa sela, ali selo nije otišlo iz njih" (ne vrijeđam selo, nego znate što hoću reći). Ljudi koji ne poštuju grad u koji su došli nego ga žele mijenjati i sebi prilagođavati.
Ako već ne uspijem doći na prosvjede, dat ću svoj mali doprinos - moja noga u taj shopping centar NIKADA kročiti neće!!
momo, ti samo imaš neobičan smisao za humor, jelda?
klasični argument u ovakvim situacijama je potezanje aktivista kao neradnika i plaćenika. a po meni, oni rade ono što je u našu korist, rade ko konji, ja njihov trud beskrajno cijenim, mada nije svakome vidljiv. kao da je pod burkom.
Uh, kakvih bisera danas na forumu. Neke postove bolje ne komentirati...
*mamica*, za razliku od spomenutih, zaslužuje![]()
ja cu dodati o moj boze zar neki ovdje ozbiljno o drvecu i selu.
evo ja sam se odselila van grada, ali bi mipak bilo draze da kad u njega i dodjem prosetati da nisam na golom asfaltu.
Da sam u Zg, ja bih dijete povela sa sobom. I baš mi je bilo drago što je moj četverogodišnjak čuo dnevnik u prolazu i pitao me što je prosvjed pa sam mu mogla malo o tome pričati, a ne da, poput mene, čuje za tako nešto s 14 godina pa još misli kako je prosvjedovati nešto sramotno, što samo neradnici rade.
Ovo je najveća od svih svinjarija koje su ikad napravljene u Zg. Tu ne mislim na projekt sam po sebi, nego na bolesnu ideju da se gotovo cijela ulica (pješačka zona) pretvori u rampu za ulaz u garažu i da se ista ta stvar predstavi kao javni interes i financira gradskim novcem. Brate, ako hoćeš garažu, gradi si rampu na svojoj parceli.
Ovo je samo kap koja je prelila čašu i zbog koje Zagreb postaje sve manje ugodan za život. Stupićima ograđeni trotoari, stupići oko otoka na cesti, stupići između traka na cesti... Ne znam kako se slijepci uopće kreću po ovom gradu od stupića...
Biciklističke staze opasne po život (sa stupićima, da ne zaboravim).
Ležeći policajci svih oblika, boja i formata... Ko da se amortizeri dijele besplatno.
Naplata parkiranja gdje god se okreneš, 1. zona uskoro do Dubrave-strogi centar grada nema šta. Svako parkiranje izvan zone naplate je nepropisno. Ne postoji propisno parkiran auto na pločniku, osim ako takvo mjesto nacrta Zagrebparking, onda je odjednom propisno.
Pauk kruži gradom u nedjelju u 8 navečer, datum 18.07. Nema psa na cesti, a ne nepropisno parkiranih. Ali vjerujem da će pokupit prvog na kojeg naiđe, a nije u zoni naplate. A te prekovremene i dodatke na plaću i šta ja znam šta plaćamo ja i vi. Kao i sve gorenavedene nebuloze.
jesi li ti vidjela ijednu sliku ili novinarski izvjestaj s tog prosvjeda? ako su tebi sveucilisni profesori, umjetnici, kulturnjaci, novinari i slicno nerealizirane dangube koje traze medijsku paznju, svaka ti cast
ja sam ponosna sto sam imala priliku sudjelovati u prosvjedima jer sam dozivjela da Zagreb ipak nije u potpunosti izgubio svoj urbani duh i pretvorio se u servis samo primitivcima za koje ne vrijede nikakvi zakoni, da ima ljudi koji istinski vole svoj grad i nije im svejedno sto ce se s njim dogadjati, ponosna sam sto su sa mnom na prosvjede isli i moji prijatelji iz splita i prijatelji iz beograda, sto su pricu prenijeli svi svjetski mediji i sto ima sve veci broj onih kojima je dosta
vidimo se i veceras, mahat cemo takvima kao sto si ti mama od formata - vi punite terase u bogovicevoj, a ne mi
tako nekako joe, ali mi je zasmetalo sto sam naslutila stav koji si ti lijepo formulirala- ja imam nevjerovatno postovanje prema aktivizmu jer upravo kao sto si rekla to su ljudi koj jako puno vremena energije pameti itd trose za korist svih a cesto ih se gleda kao ljude "koji nemaju pametnijeg posla". meni je to tuzno
malo se pretjerala priznajem.- nuspjeli pokusaj sarkazma.
U principu nemam ništa protiv da se grad obnavlja, da se gradi novo i rekonstruira staro, ali ovo je od prvog dana loše zamišljeno, traljavo vođeno i još gore odigrano.
Ipak, bojim se da i mama od formata ima pravo - medijski se ovo eksponira između ostalog i sa svrhom skretanja pažnje s novih zaduživanja, gospodarske situacije itd. A sve to igra ista ekipa. I nije čak ni važno kako su stranački razdijeljene karte...
Kako su krenuli, čudim se da su Kamenita vrata još uvijek na mjestu (ili nisu?).. Volim Zagreb iako ne volim gužvu u njemu, ali mi je nevjerojatno da pohlepnici mogu tako daleko ići i uništavati jezgru grada "za naše dobro"..
Svaka čast prosvjednicima na hrabrosti i borbi za svoj Zagreb!!
Posljednje uređivanje od klaudija : 19.07.2010. at 13:31