Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 391

Tema: Mislite li da na ovom forumu postoji savršena majka (Roda)?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

@cubana
    Nije važnije, ali je važno.Pričam o većinskom junk foodu,a posljedica takve
    prehrane je neminovno pretilost. Djeca tada postanu nesretna,možda i bolesna,
    i nikakva nježnost to neće popraviti.
    No takvi roditelji su rijetki, obično oni nježni i brižni vode računa i o prehrani.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Dobro si rekla. Takvi su valjda rijetki.
    Ali raditi gradacije među ostalima takvim glupim faktorima da se dobije nemajka, majka i majka roda mi je van pameti.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ma dobro,svi mi ovdje znamo , što je u djetetovom najboljem interesu,
    pa zašto ne bi rekli da je i takva majka koja, barem najvećim dijelom tako radi
    i dobra mama. Ja sam uvjerena da nijedna forumašica sebe ne smatra
    lošom majkom. Brižnost se osjeti čak i preko monitora.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Kad s današnje distance (ili one od prije 20 godina) razmišljam o karakteristikama vlastitih roditelja i da li su bili "dobri", nigdje kroz sjećanja ne mogu razabrati porod, pelene, dojenje, parizer, način vožnje u autu, cijepljenje i sl.
    Ono što ostaje vezuje se uz ponašanje prema meni - imanje/nemanje razumijevanja za mnoge ključne trenutke u djetinjstvu, vrijeme koje su s nama proveli/neproveli, odnosi i ophođenje među članovima obitelji, količina nervoze na dnevnoj bazi i sl.
    Bas lijepo.

Jer ako razmisljam o svojem djetinjstvu pa usporedim sa stavkama s ovog 'modernog' popisa, ispast ce da me odgojila nemajka, u plemenu ludjaka.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Promijenila su se vremena,danas nježna mama koja svoje dijete
    drži u krilu u autu za vrijeme vožnje, neće sigurno pobrati aplauz..
    A ako se dogodi nesreća, što će i to dijete poslije misliti o tome?
    Što će i pretilo dijete na fast foodu misliti o brizi svojih roditelja, kad
    malo poraste i zbroji dva i dva?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mozda nesto lose, a mozda ama bas nista jer, eto, ti isti roditelji koji su nahranili dijete fast foodom nisu imali pristup, recimo, Rodi. (Slobodno zamijeniti rodu necim drugim, bilo cim.)

Blesava sam sama sebi kad ovako generaliziram, ali smijesno mi je na sto se sve svodi idealno roditeljstvo.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Trebao bi živjet na pustom otoku,a tamo pak ni nema fastfooda, da danas
    ne znaš o štetnosti fastooda. Nije idealno roditeljstvo negdje u zraku, i
    da, postoje "stavke" dobrog roditeljstva, a to su briga za fizičku, psihičku
    i socijalnu dobrobit djeteta.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Trebao bi živjet na pustom otoku,a tamo pak ni nema fastfooda, da danas
    ne znaš o štetnosti fastooda.
    Nažalost, uopće nije potrebno živjeti na pustome otoku niti biti "polupismen".
    POznajem žene koje su visokoobrazovane i doista divne majke... ali jednostavno ne znaju. Jer se ne zamaraju time, ne čačkaju...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sori apri, ali u to jednostavno ne vjerujem. Takva jedna majka bi morala
    biti izolirana od svih medija, a čak i oni koji odbijaju tv, obično imaju internet.Ili
    pak odbijaju svu tehniku, a ti su pak obično preinformirani...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zašto misliš da je nevjerojatno da netko pomisli: što ima lošega u komadu mljevenoga mesa u pecivu, i još salata uz to?
    I ne propituje se.
    Kao i one koje ne voze djecu u sjedalicama ili ne čine bilo što drugo što ih svrstava u red "dobrih majki".

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ne mislim ni ja da ima nešto loše u bureku, ali ako je jednom ili nijednom u cca 2 mjeseca. (
    nama se potrefi obično na moru).
    Ali kupovni burek da je i jednom tjedno na dječjem meniju, teško da će netko, pogotovo visokoobrazovana
    osoba, smatrati ok hranom (ni za koga, za dijete pogotovo).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije poanta smatra li to netko ok ili ne ok hranom, nego u tome da netko uopće o tome ne razmišlja.
    Važno im je da je dijete sito i veselo.

Pa imamo na pdf-u Dohrana veliki broj mama koje djeci daju namirnice potpuno neprikladne za uzrast, čitaju što se na Forumu piše... , ali jednostavno vjeruju svojim instinktima.
    I nisu zbog toga loše mame.
    Jer pred sobom imaju zdravo i veselo dijete (a ne razmišljaju svi godinama unaprijed).

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ove nabrojane stavke (porod, dojenje, zdrava hrana, AS...) smatram osnovnim, startnim paketom "tehničke podrške" koja bi trebala biti standard i ne smatram se boljim roditeljem ako osiguram ostvarenje tog paketa.
    Ono što sam u postu iznad navela smatram ključnim za izrastanje djeteta u zdravu osobu, to je dugoročno najvažniji zadatak roditelja.
    Nemojmo ići u krajnosti - među nama nema nikoga čije dijete živi na hamburgerima, konzervama, paštetama, Coli i falsim juhama, iako vjerojatno ima određen postotak ljudi kojima je to svakodnevnica.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A po meni su sve te nabrojane stavke jednako važne kao i uspostavljanje emocionalne
    povezanosti i povjerenja, odnosno i važnije su, jer su preduvjet ovog drugog.

@apri
    Znam ja da ti na dohrani educiraš naširoko, zato me i čudi da je jedna još visokoobrazovana
    osoba (ne glorificiram ja vss, već su njima obično info dostupnije) pored tebe ostala u uvjerenju
    da je kupovni burek zdrava hrana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

(nisam ja u onome opisu mislila na burek, nego na hamburger)

Pa ne hodam ja okolo kao prosvjetitelj, samo ovdje, gdje se pitanja i postavljaju.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

I dalje tvrdim da je "startni paket" (meni!) IZUZETNO važan, ali mi nikako nije jasno kako je on to preduvjet ove "nadgradnje". I opet nemojmo ići u krajnost da dijete nadgradnju neće dočekati jer će poginuti u sudaru ili ostati bez zubiju zbog čokolade.
    Želim reći da zdrava hrana ili AS neće pomoći roditelju da korigira svoja (možda i naslijeđena) ponašanja čiji će utjecaj biti jednako fatalan za jednom odraslo dijete. Imanje AS se ostvari s 1000kn, a ovo drugo nije tako lako nabavljivo.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A da, burek, fakat. burek je u usporedbi s tim još i dobar.
    Nisam ništa loše mislla sa prosvjetljivanjem, nego ono, kao nabaciš kakav hint,
    ako je situacija baš ekstremna..

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Slažem se da je AS zapravo najjednostavnija stavka, no zdrava prehrana (barem pretežno) baš i nije,
    odnosno konzumira popriličan dio roditeljskog vremena (iako pritom roditelj kuha i za sebe), a i sredstava.
    Ja bih tom ajde osnovnom paketu dodala i nepoguzi, kao sinonm bilokakvog fizičkog kažnjavanja.
    (a znamo svi da se ponekad stvarno teško suzdržati) I sad mi je
    teško u paketu sa ovim zamisliti jednog hladnog, grubog roditelja.
    s druge strane, svega ima na svijetu, ko zna..

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

htjeloh gore napisati: hamburger, mogu sama sebi zakolutat.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pa meni je jedna od najdrazih uspomena iz djetinjstva jedenje hamburgera na kiosku u klaicevoj nakon odgledanog baleta u HNK ili predstave u kerempuhu na koje me je mama vodila organiziranim busom iz naseg malog sela. ili kad bi dosla baki u zagreb na praznike obavezno bi mi bar jednom s placa za dorucak donjela cevape s ekstra masnom lepinjom. sva sreca pa onda nije bilo interneta.

a kaj se tice vss-a. evo ja sam vss. citam i informiram se i rode su mi prvi izvor informacija. i znam sve o AS-u i sigurnosti, ali sam par puta svoje vristajuce dijete izvadila iz AS-a i pustila da se vozi meni u krilu. znam sve o tome kako treba s dohranom krenuti sa 6 mjeseci, ali sam krenula s 5. da uz dojenje ne treba vode, ali sam nakon njenog 4 mjeseca u autu joj nudila vode. da je posjedanje nis koristi pa cak i stetno, ali ju posjednem. i imam svoje razloge za donosenje takvih odluka, mozda su to samo racionalizacije, i za neke od tih stvari me malo pece savjest, ali eto. zivot je daleko od savrsenstva. i da ko sto vec netko rece, sama cu si pozvati socijalce

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

tajušk, zbilja ćeš si pozvat socijalce?

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

tajušk, zbilja ćeš si pozvat socijalce?
    a sto mi je drugo preostalo kad sam tako neodgovorna majka?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

A ne znam, samo sam i ja tebe bukvalno shvatila kao i ti mene.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

A ne znam, samo sam i ja tebe bukvalno shvatila kao i ti mene.
    ma nisam te shvatila bukvalno, samo sam htela pokazati da ma koliko da se informiras da to i dalje ne znaci da ces sve raditi po PS-u, uopce nebitno iz kojeg razloga....

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tajuska prvotno napisa Vidi poruku
    ma nisam te shvatila bukvalno, samo sam htela pokazati da ma koliko da se informiras da to i dalje ne znaci da ces sve raditi po PS-u, uopce nebitno iz kojeg razloga....
    biti dobar roditelj ne znaci raditi sve po PS-u vec naci neki optimum u kojem ce obitelj najbolje funkcionirati. biti roditelj po PS-u je (nazalost) cesta frustracija majki prvog djeteta, narocito u sredini koja ih ne podrzava kao majke (patroniziranje, nezeljeni savjeti, kritike), i to do druge godine djetetovog zivota. nakon te dobi majka ima dovoljno iskustva za filtriranje podataka a negativni uticaji iz okoline su svedeni na podnosljiv minimum.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    biti dobar roditelj ne znaci raditi sve po PS-u vec naci neki optimum u kojem ce obitelj najbolje funkcionirati.
    eto, to je definicija po mome ukusu!

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Slažem se da je AS zapravo najjednostavnija stavka, no zdrava prehrana (barem pretežno) baš i nije,
    odnosno konzumira popriličan dio roditeljskog vremena (iako pritom roditelj kuha i za sebe), a i sredstava.
    Ja bih tom ajde osnovnom paketu dodala i nepoguzi, kao sinonm bilokakvog fizičkog kažnjavanja.
    (a znamo svi da se ponekad stvarno teško suzdržati) I sad mi je
    teško u paketu sa ovim zamisliti jednog hladnog, grubog roditelja.
    s druge strane, svega ima na svijetu, ko zna..
    čitam i ne vjerujem. kako si ti to lijepo odredila kriterije dobrog majčinstva, čak si dodala osnovne i dodatne pakete, kategorije, valjda sada slijede i razni bonusi, ekstra masni bureci i drugo....

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Tashunica, molim te, pročitaj ponovo moj prvi post. Uopće se nisam na nikoga otresla. Nisam govorila o tome da NIJE dobar roditelj koji daje ovo ili ono svome djetetu nego o tome da JE dobar roditelj i onaj koji doji svoje dijete, misli na zdravu prehranu, pazi na gledanje TV-a... To što sam ZA nešto, ne znači da sam PROTIV onoga drugoga. UOstalom, i moje dijete pojede smoki ako ga netko ponudi jer nemam srca biti toliko rigorozna itd...
    sladjanaf, uopće nisam tražila da se bilo tko sa mnom složi, Bože, nisam malo dijete. SAmo mi nije jasno to kako se određene osobe mogu tako otresati i biti grube. Ok, mogu imati određeno mišljenje o nekome, ali neću to baš tako napisati. Ajde sad zamisli da, ne znam, razgovaramo u kakvoj čekaonici ili autobusnoj stanici, bi li na takav način razgovarale? To što se krijemo iza nickova, ne znači da možemo biti tako, pa čak bih se usudila reći i nepristojni jedni prema drugima. Ok, ljudi su različiti, ima nas i ovakvih i onakvih, kod kuće sam temperamentna, galamim, bliskim ljudima koji me poznaju mogu reći nešto višim ili grubljim tonom, a što ovisi o situaciji, ali neću to isto raditi osobama koje uopće ne poznajem.

tajuska avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    biti dobar roditelj ne znaci raditi sve po PS-u vec naci neki optimum u kojem ce obitelj najbolje funkcionirati.
    slazem se.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sika ti si svoje napisala, a meni se više ne da raspravljati s tobom.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

dorotea, a kako bi ti opisala dobro majčinstvo? To je ispada nešto posve eterično, i zapravo se ne smije niti opisivati, jer je to...što?...politički nekorektno?
    Moj opis ne valja, daj ti svoj.
    Na kraju, nije u redu ni ići mi stavljati u usta šta ću ja reći sljedeće, zar ne?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Danas se smatra nepristojnim postaviti ozbiljne kriterije za bilo što - da li ste vidjele danas članak prema kojem zatovrenici imaju više kvadrata po osobi nego djeca u vrtiću i onda se nađe netko u nadležnom ministarstvu tko za to ima opravdanje. Kakva je to stručna osoba koja opravdava takvo spuštanje svakog profesionalnog kriterija na najnižu moguću? Eto tako danas moramo imati opravdanje za sve, pa tak obi se rode trebale ispirčavati što se bave svojom djecom i prema svojim uvjerenjima dati njabolje svojoj djeci. Zašto? To ne znači da postoji jedna savršena Roda, nego da se ovjde okupljaju mame koje se trude i koje imaju želju dati najbolje što znaju i umiju svojoj djeci. A naravno da to svrbi one koji imaju drugi set prioriteta. i naravno da se pokačimo na mnogo tema jer nam je stalo pa raspravljamo. Da su namvažni samo lakovi za nokte, posvađale bi se na toj temi. Meni jeto sve normalno i ne brinem se gdje je ta savršena Roda

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

dorotea, a kako bi ti opisala dobro majčinstvo? To je ispada nešto posve eterično, i zapravo se ne smije niti opisivati, jer je to...što?...politički nekorektno?
    Moj opis ne valja, daj ti svoj.
    Na kraju, nije u redu ni ići mi stavljati u usta šta ću ja reći sljedeće, zar ne?
    smiješ opisivati, ali tvoji opisi nisu politički nekorektni nego banalni. to su samo neki praktični segmenti. mislim da si nitko ne može uzeti za pravo suditi o nekome kakav je roditelj jer da bi imao uvid u cjelokupnu puninu odnosa ne može biti samo promatrač sa strane. ja neću davati svoje opise jer je kriterije gotovo nemoguće postaviti. oni ovise o mnogim stvarima. osim toga, svima su nam u životu podijeljene različite karte.
    uzela si prehranu kao osnovni paket, pa možda i je kada ti je dijete mala beba, ali toliko važnijih i opasnijih grešaka osim masnog bureka roditelji mogu napraviti na dječjoj psihi pa čak i ako rade u najboljoj namjeri ili ne znaju drugačije.
    zato je meni najbolji opis nekakvih roditeljskih kvaliteta dala čokolada koju sam i potpisala. a ovakvi kriteriji poput tvojih, mogu nekoga samo uvrijediti jer možda netko burek smatra zdravom hranom, ali će zato njegovo dijete u nečem drugom biti na dobitku u odnosu na tvoje. tako to ide. negdje napraviš dobro, negdje zakiksaš. zato nije dobro upirati prstom u druge i predpostaviti svoje kriterije kao univerzalne jer nikad ne znaš tko bi na isti takav način mogao uprijeti prstom u tebe.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa šta onda što će se uvrijediti netko ko burek smatra zdravom hranom? Hoćete li mu reći da je u pravu
    ako vam tako ustvrdi?
    Nisam u nikog uprla prstom niti upirem u svakodnevnom životu, što ne znači da ne primjećujem stvari. Kao uostalom i svi vi.
    I dalje mislim da je na ovoj temi najbitnije relativizirati i ostati politički korektan.
    Fine with me

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne diraj u burek.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ne diraj u burek.

Zapravo je originalno bio hamburger ...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

S hamburgerima moš šta oš.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Burek- malo mljevenog mesa i lisnato tijesto.
    Ako je meso- meso, a ne soja i razni dodaci, i ako je tijesto pravo vučeno, a ne razni E-ovi i arome onda nek mi netko objasni zašto je burek nezdrava hrana.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Burek- malo mljevenog mesa i lisnato tijesto.
    Ako je meso- meso, a ne soja i razni dodaci, i ako je tijesto pravo vučeno, a ne razni E-ovi i arome onda nek mi netko objasni zašto je burek nezdrava hrana.
    a tko će to znati?!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ako ga doma radiš, znaš.
    Ako je iz pekare onda je sve upitno jer ne znam koja pekara (pa i ove velike) peče kruh a da to nije neka smjesa iz jedne firme *** u koju samo uliju vodu i peku.
    A baš me zanima koliko dobrih roditelja sami peku kruh, a i melju brašno.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Cubana izazivaš postrojavanje

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma to je bilo više retoričko pitanje. osobno ne smatram burek lošim, ustvari nijednu hranu ako je se koristi u skladu sa svojim vrijednostima. svega po malo, a onog zdravijeg najviše pa su mi baš zato smiješne takve diskusije o burecima.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ako ga doma radiš, znaš.
    Ako je iz pekare onda je sve upitno jer ne znam koja pekara (pa i ove velike) peče kruh a da to nije neka smjesa iz jedne firme *** u koju samo uliju vodu i peku.
    A baš me zanima koliko dobrih roditelja sami peku kruh, a i melju brašno.
    I sami uzgajaju žitarice, ili još bolje traže divlje samonikle zrnate biljke za spešl kruh

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i naravno ujutro prije posla pomuzeš jagodu ispred zgrade, ukiseliš brzinski mlijeko da imaš uz onaj domaći burek.
    ili navečer skuhaš to mlijeko pa imaš specijalni kruh i vareniku.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja prvi put otvorim topic, sve si mislim kako ću škicnuti par savjeta "kako biti supermama", a ono, postrojavanje čije dijete šta jede.

Baš ste neke.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moje dijete ne jede nista, jer ga nemam. Ali moram priznati da bih prozdrla jedan burek, samo da mi ga je naci. Moze i mastan iz pekare, bas me briga u ovom trenutku.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mama i ja, burek i kefir iz kioska ispred pjace... ajme, da mi je. Koju bi reminiscenciju doživjela.
    To spada u najljepše uspomene iz mog djetinjstva. Čak i unatoč pričama da je burek bio napravljen od lokalnih mačaka.
    I evo me, živa, zdrava, sa samo 5 kg viška, nostalgično razmišljam o tom bureku

Ako vas zanima moje mišljenje o smokiju - iskreno, ni ja ne vidim potrebe da se pretiloj djeci uvijek i vazda u šetnji nutkaju smoki i štapići. Ubijte me, ali ne razumijem to. Pa poneseš jabuku, bananu, bar je to zahvalno voće za park.
    Ne mislim da su te smoki-mame bolje ili lošije, samo ne razumijem taj dio s grickalicama i pretilošću.
    Ili smo mi roditelji zaista toliko subjektivni da niti ne primjetimo da nam je dijete malo bucmastije nego što bi trebalo biti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

joj, burek
    sutra ću maznut jedan, ali sa sirom
    što tu može biti nezdravo, pa, obično bude malo premasan, ali od razne junk hrane ovo mi je jedan od boljih izbora.

a on topic nemam što reći, supermajku rodu stvorila je generalizacija...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    joj, burek
    sutra ću maznut jedan, ali sa sirom
    zar i ti, sine pomikaki?!
    godine i godine edukacije odoše u vjetar... :jadnalisam:

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007