Ovo je moj najdraži kolač iz djetinjstva.
Čini se malo kompliciran, ali smo ja i sestra znale još u osnovnoj školi napraviti ga same dok nije bilo staraca doma i umlatiti cijelu tepsiju prije nego se oni vrate.
U zagradama su količine za malo dorađenu verziju. Obiteljska tradicija nalagala je da se šećer uvijek malo smanji, a mi smo malo pojačale količine za kremu i snijeg od bjelanjaka, jer je to bilo puno zanimljivije od tijesta.
Prvo se pravi krema u loncu:
4 žumanjka (5 za malo veću količinu) i
14 dkg šećera (4 žlice, može se smanjiti na 3) - umutiti zajedno; dodati:
5 punih žlica oštrog brašna (6)
1/4 l mlake vode
- dobro izmješati, dodati:
1/4 l vrele vode (ako ste povećavali količinu, pri kuhanju dodati još malo od oka)
Zatim kuhati na vatri uz miješanje dok ne postane gusto. Prije nego se ukloni s vatre dodati
sok od 2 limuna
i zatim se krema ostavi da se još malo stisne.
Tijesto:
14 dkg maslaca
1 jaje
1 žumanjak
10 dkg šećera (može se smanjiti na 8)
20 dkg brašna
malo soli
1/2 praška za pecivo
Tijesto se razvalja u pleh na oko 1/cm debljine i peče 20 min na 18 C.
Kad je pečeno, gore se stavi ohlađena krema, a povrh nje snijeg od
4 bjelanjka (5 ako ste stavili 5 žumanjaka u kremu)
4 žlice šećera
malo limunova soka (cca 1 žličica)
Nakon što ste stavili i kremu i snijeg na tijesto, kolač se vrati u mlaku pećnicu dok snijeg ne porumeni. Pećnica se ne zatvori sasvim, nego se stavi kuhača tako da su vrata otvorena oko centimatar - dva.
Kolač bi se trebao poslužiti sasvim ohlađen, iz frižidera.![]()