Da, čitala sam prijevod Gige Gračan, meni se ne sviđa
Knjigu sam vratila nepročitanu.
Posudila Prtenjačino Brdo.
Trueba mi je bio super sjeo, stvarno mi je žao što nemam više što njegovo čitati :/
Da, čitala sam prijevod Gige Gračan, meni se ne sviđa
Knjigu sam vratila nepročitanu.
Posudila Prtenjačino Brdo.
Trueba mi je bio super sjeo, stvarno mi je žao što nemam više što njegovo čitati :/
Svimbi, uzmi onda Dopplera. Otkačeno, ali norveški otkačeno, za razliku od Truebinog španjolskog ludila![]()
Baš ludilo, dok čitaš već možeš zamisliti urnebesnu komediju od silnih situacija (meni najdraža kad Mayka propadne gola s tavana pred djeda)
Julijana Matanović: Božićna potraga, prekrasne, tople, ljudske, bliske priče, baš su mi super sjele u ove blagdanske dane...![]()
Ivica Ivanišević: Ulaz za djecu i vojnike. Uživala u svakom trenutku čitanja. Fenomenalne minijature, crtice iz života, mrvice sjećanja protkane nekim drevnim mudrostima i dašak negdašnje Dalmacije s gotovo zaboravljenim izrazima, događajima, stvarima, mirisima... Ukratko: prava poslastica!![]()
Mogu tu ubaciti da sam gledala novog Almodovara, jer je ipak scenarij kombinacija priča A. Munro (ak sam dobro shvatila)
Meni je film predobar i nije onak munjen kao njegovi ostali filmovi, zato mi možda i paše, jer godine lete....
Lauren Groff: Sudbe i srdžbe
preporučujem. roman o braku, u kojem protoganisti učitavaju jedan u drugoga svoje ideale. obrati su vrlo zanimljivi.
prijevod me u početku malo nervirao, poslije sam se navikla.
U Almodovara sam se zaljubila zbog filma "Sve o mojoj majci", a "Vracam se" mi je najbolji.
Prvi film je zaljubljenost, drugi ljubav![]()
Čitam Američki kuk. Umirem od smijeha! Toplo preporučam!
Pročitala i ja najnovijeg Novaka, "Ciganina".
Što da kažem... bila sam pomalo skeptična, nakon onakvog uspjeha prethodnog romana, vrlo je lako pasti u kvaliteti, i bilo mi je drago da se to nije dogodilo. Dapače, nakon "Črne mati zemle" gdje je fokus bio na individualnom, u "Ciganinu" je jači naglasak na prikazu kolektivnog, jači je dojam zatvorenosti sredine, opći dojam je još mračniji (ako je to uopće moguće, a čini se da jest).
Jedini moj prigovor ide uredniku - naime, u "Črnoj mati zemli" smatram da je vrlo korisna stvar rječnik međimurskih dijalektizama na kraju. U "Ciganinu" toga nema. Istina, nema ni tako velikih dijelova pisanih u dijalektu, ali dijalekt je ipak prisutan, i nekakav rječnik bi bio dobro došao, za čitatelje iz ne-kajkavskog govornog područja. Meni se bilo lako prisjetiti specifičnih izraza iz prethodnog romana, ali nekome iz drugog govornog područja ovo bi mogao predstavljati problem.
Pročitala Anais Nin i Djecu albatrosa, čitam Llosino Jarčevo slavlje. Mislim da sam njegovo sve i pročitala osim ove knjige.
Prva zahtjeva koncentraciju jer je knjiga bez neke fabule, definitivno ne funkcionira kao cjelovito djelo, opisuje unutarnji svijet plesačice (Lukšić ga je lijepo recenzirala http://www.mvinfo.hr/clanak/anais-nin-djeca-albatrosa).
Jarčevo me malo umara, nije mi za prazničenje i mozak na paši.
Počastila sam se i kupnjom Drugog spola, to će pak čekati ljetne praznike jer čitam ujutro na kavi, a vući ga u torbi je čisti avanturizam.
Lovim Sjonovu Plavu lisicu. U mojoj knjižnici je jako teško doći do bilo kojeg novijeg naslova.
Pročitala 3. dio Moje borbe. Piše o svom ranom djetinjstvu, secira i dalje i sebe i sve oko sebe. Fascinantno mi je to pamćenje detalja, ja se iz djetinjstva sjećam samo crtica, tako da mi je ovo totalno nevjerojatno, da se tako mogu pamtiti detalji.... Ništa, sad se moram strpiti za dalje, ili naučiti norveški
uglavnom, i dalje sam big fan!
Ovo je pravo vrijeme za rekapitulaciju pročitanog u prošloj godini
Kad usporedim s proteklim godinama, u 2016. sam količinski pročitala manje knjiga (samo 54), ali zato kvalitetnijih, onih koje ću dulje pamtiti. Pa mogu ovdje nabrojati one najbolje, koje preporučujem i dalje.
David Lodge: Svijet je mali
Ljudmila Ulicka: Iskreno vaš, Šurik i Kazus Kukockoga
Svetlana Aleksievič: Rabljeno doba (još čekam na Černobilsku molitvu, očekivanja od te knjige su mi podjednako visoka)
David Mitchell: Koštani satovi
Kjell Westo: Ovuda smo nekada hodali (usput ponovo preporučujem Privid 1938. istog autora)
Erlend Loe: Doppler (i Volvo kamioni - tko ima volje - iako je nastavak po običaju slabiji od prve knjige)
Emil Hakl: O roditeljima i djeci
Karl-Markus Gauss: U šumi prijestolnica
Gerbrand Bakker: Obilazak
Irena Douskova: Ponosni Budi
Tomaš Zmeškal: Životopis crno-bijeloga janjeta
Jaume Cabre: Ispovijedam - ova knjiga mi je apsolutno otkriće godine, jedna od onih kojima ću se sigurno vraćati
i, friško pročitano, Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši
Joj, tanja, iz ovih stopa idem iz dječjeg ormara uzeti jednu praznu bilježnicu i početi od početka godine uredno zapisivati pročitano. To je odlična navika.
Trenutno doma imam Rabljeno doba i drago mi je ovdje pročitati dojam.
Zadnja knjiga koju sam pročitala (procjenjujući da li je pogodna za moju djecu) je Najgore što je ikada učinila (Alice Kuipers) ali ne, nemam petlje ponuditi to dečkima. Ne još. To je svijet viđen očima tinejdžerke čija je starija sestra prije nekoliko mjeseci smrtno stradala u terorističkom napadu.
tanja_b, hvala sto si mi olaksala, ne moram listati stranice i zapisivati preporuke
Cini mi se da sam ubola dvije poslastice: 4 brave Zeljke Horvat Cec i Mjesto za zvijezdu Patricka Modiana.
Uzela sam i Matanovickinu Bozicnu potragu i, iako mi se ne svidja bas taj pomalo patetican stil pisanja, pase mi citati pricice, trenutno nemam kapaciteta za nesto ozbiljnije.
Inace, htjela sam posuditi preporuceno sa zadnje stranice, jer sam se nepripremljena zatekla u knjiznici, ali nemaju ni Americkog kuka ni ostalog.
Posljednje uređivanje od Optimist : 01.01.2017. at 20:06
je li tko čitao ?
http://www.goodreads.com/book/show/1...se-petal-beach
Da, ja sam s tom praksom počela prije ravno 10 godina, ispisala nekoliko bilježnica, nakupilo se podosta knjiga, ali mi je jako drago zbog te prakse, jer za neke od pročitanih knjiga sam u međuvremenu i zaboravila da sam ih čitala. Ovako mi dobro dođe podsjetnik. Zapišem naslov knjige, opći dojam (do 1 stranice), a kad imam inspiracije, napišem i "klasičnu" kritiku pa postam na Imaginariju.
Rabljeno doba je izvanredna knjiga, ali upozoravam, treba imati snage za nju. Prvi put kad sam je posudila u knjižnici, nisam je mogla pročitati do kraja, uspjela sam tek iz drugog pokušaja. Teška je, i nabijena emocijama, i taj oblik pisanja u monolozima može biti malo naporan za čitanje. Ali žena je zaista zaslužila Nobelovu nagradu, svaka joj čast.
Imala sam veliku pauzu u kojoj nisam stizala do knjige izuzev g.o. Dugo ljeto zadnjeg roditeljskog provedenog na moru sam iskoristila za Rat i mir, kojega sam godinama planirala pročitati. On je zaslužan za moj povratak čitanju. Kako sam se vratila na posao, vrijeme provedeno v cugu iskoristim za čitanje i navečer dok me san ne svlada. Baš sam jučer gledala kaj sam sve uspjela pročitati. 48 knjiga u 2016. Kad ponovo prelistam bilježnicu, dat ću svoje preporuke ko Tanja.
Tanja, i dalje nam ostaješ kao neiscrpan izvor prijedloga za čitanje. Sad imam tvoj popis za ovu godinu.
Optimist, gle slučajnosti i ja uzela Božićnu potragu. Volim Julijanu.
Posljednje uređivanje od Nera : 02.01.2017. at 09:44
Pročitala Ponosnog Budija - valjda je stvar očekivanja, nije mi baš nešto, OK, ali ništa posebno. Od literature pročitane ove godine, nekako su me se najviše dojmile Ljudmila s Rabljenim dobom i Chiamamanda - Polovina žutog sunca i Amerikana.
kad su u pitanju očekivanja
tako sam ja nahvalila frendu Vrata, ono oduševljena, danima o toj knjizi pričala
on pročitao i rekao, OK, ono dobra je
ali nije pao u nesvijest od oduševljenja
Ne vodim biljeske, ali mislim da sam i ja procitala Vrata u 2016. pa moj glas takodjer ide toj knjizi!
![]()
Iz glave - ono što je meni obilježilo 2016. godinu su knjge Franka Westermana: Inženjeri duše, Ararat i Lipicanci
NABAVILA sam tekicu za zapisivanje knjiga. Sad još treba ažurno upisivati....
Napisat ću svoj popis za 2016., samo mi treba koji dan.
Černobilska molitva, S. Aleksijević
Sonnenschein, D. Drndić
Genijalna prijateljica, E. Ferrante
Tri zime, T. Štivičić
Tvoj sin Huckleberry Finn, B. Sejranović
Ciganin, ali najljepši, K. Novak
Moja borba #2, K.O. Knausgaard
Stoner, J. Williams
Danas je posljednji dan tvog života, U. Lust
Dekice, C. Thompson
Ovo je moj izbor najboljih u 2016.
Zadnja su dva strip naslovi. Poredak je proizvoljan.
Znate li da od 1.1.2017. sva djeca od rođenja do kraja godine u kojoj navršavaju 15. imaju besplatan upis ili obnovu članarine u Zg i Zagrebačkoj županiji?
To sam danas pročitala i super mi je. Znam da je predizborna fora i sve to, ali barem je korisno. Samo što nisam u Zg i imam puno previše godina![]()
Upravo posudili lektiru za maloga i knjižičarka mi sama ponudila za malenu besplatan upis.
Pa smo se upisali s obzirom da nam je upravo istekla.
Evo, odgovor na prvo pitanje (besplatan upis djece u knjižnice) je ovdje, na stranici KGZ: http://www.kgz.hr/hr/novosti/besplat...za-djecu/36932
Za drugo ne znam, nisam na fb ali ću pitati muža i sinove. Ako i dalje možeš skidati knjige, reci "falabogu" i skidaj dok se bude dalo.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.01.2017. at 14:44
Btw. mislim da su to s besplatnim upisom do 15. godine napravili s razlogom - prije godinu ili dvije (ne pamtim) odvojili su dječje odjele i odjele za odrasle, tj. radi praćenja čitanja više se nije moglo na istu iskaznicu posuđivati s dječjeg odjela i s odjela za odrasle.
Mi imamo tri iskaznice, dečki imaju svaki svoju, a mm i ja imamo jednu. Nikada se nismo uspjeli okoristiti besplatnim upisom, ali uzimajući u obzir da je godišnja članarina 50 kn, nije to neka velika cifra.
Inače, baš si mislim da pošaljem tu informaciju profesorima hj u našu osnovnu školu, pa neka obavijeste svoje učenike. Mogla bih to napraviti....
peterlin, moj ima 15 godina i oduvijek ima svoju iskaznicu - nikada nismo mogli posuđivati na odraslu. Sad se jedino pitam kada smo ga učlanili. Tak da to ipak možda nije zato
Od pročitanih u 2016. preporučila bi:
Kristian Novak: Črna mati zemla
Zoran Ferić: Kalendar Maja - primila sam se lani i predlani Ferića i ovu bi izdvojila kao najbolju
Irene Nemirovsky: Francuska suita - na kraju godine odgledala i film na Maxu
Maja Hrgović: Živjet ćemo bolje
Donna Tartt: Češljugar
Paulo Coelho: Hodočašće - baš bi voljela otisnuti se na takav put gdje u osami upoznaš sam sebe
Haruki Murakami: O čemu govorim kad govorim o trčanju - svakako za svakog trkača, divim mu se i skidam kapu
Katerina Tučkova: Boginje sa Žitkove
Ivana Šojat Kuči: Jom Kipur
Tena Štivičić: 3 zime
Diana Herak: Američki kuk