Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Žalba na rješenje o prijemu u državnu službu

 1. #1

  Datum pristupanja
  Oct 2010
  Postovi
  3

  Početno Žalba na rješenje o prijemu u državnu službu

  Bok svima!
  Neznam dali smještam pitanje na dobar forum,ali ispričajte me ako krivo stavljam,jer sam nova ovdje.Moj problem glasi ovako:bila sam na testiranju za referenta u državnoj službi i ostvarila najbolje rezultate i primljena sam u drž.službu o čemu je donijeto rješenje i dostavljeno svim kandidatima koji su bili na testiranju.Žalbeni rok je trajao 15 dana i predzadnji dan je jedna kandidatkinja uložila žalbu na temelju statusa branitelja kojim zahtjeva pravo prednosti kod zapošljavanja iako na testiranju nije bila najbolja,tj.daleko iza mene je bila na rang listi.Konkretno me zanima dali ima netko sličnih iskustava i što mogu očekivati kao ishod ove žalbe? Koliko se otprilike čeka da se ta žalba riješi u Zagrebu? Molim Vas, pomoć i savjete dajte... Nadam se da se bude čim prije riješilo,ovaj posao koji sam zasluženo trebala dobiti,bi mi jako dobro došao,budući da sam nezaposlena majka dvoje klinaca,a suprug je također dobio otkaz nedavno...Hvala svima

 2. #2
  Rency avatar
  Datum pristupanja
  Dec 2005
  Lokacija
  tu negdje...
  Postovi
  600

  Početno

  koliko ja znam 15 dana,ja isto cekam rjesenje o pocetku rada ali isto je netko ulozio zalbu i nemam pojma kako ide daljna procedura, ako se zalba odbije onda bi trebalo biti sve ok a ako ne nadam se da se natjecaj nece ponistiti.

 3. #3
  Ares avatar
  Datum pristupanja
  Feb 2010
  Postovi
  401

  Početno

  Zakon o pravima hrvatskih branitelja obvezuje državna tijela da prilikom zapošljavanja službenika i namještenika daju prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, e sad je samo pitanje da li ih ta osoba ispunjava ili ne?
  Posljednje uređivanje od Ares : 08.11.2010. at 11:40

 4. #4

  Datum pristupanja
  Feb 2007
  Postovi
  5,207

  Početno

  pogledaj malo Zakon o hrvatskim braniteljima...
  kopiram jedan članak:
  4. PRAVO NA ZAPOŠLJAVANJE
  Članak 35.
  (1) Tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti te druga tijela državne vlasti, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave obvezna su prilikom zapošljavanja službenika i namještenika dati prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom:
  – djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja,
  – HRVI iz Domovinskog rata,
  – članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
  – dragovoljcu iz Domovinskog rata,
  – hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.
  (2) Javne službe, javne ustanove, izvanproračunski i prora­čunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, obvezne su prilikom zapošljavanja dati prednost osobi iz stavka 1. ovoga članka, po utvrđenom redoslijedu, ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa.
  (3) Da bi ostvarila pravo prednosti pri zapošljavanju, osoba iz stavka 1. ovoga članka koja ispunjava uvjete za ostvarivanje toga prava, dužna je uz prijavu, odnosno ponudu na natječaj priložiti sve dokaze o ispunjavanju traženih uvjeta, kao i rješenje o priznatom statusu, odnosno potvrdu o priznatom statusu iz koje je vidljivo spomenuto pravo te dokaz da je nezaposlena.
  (4) Provedbu odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka nadzire nadležna inspekcija koja je po posebnim propisima ovlaštena za nadzor u svezi sa zapošljavanjem.
  (5) Osoba koja ne bude primljena u tijelo državne uprave, tijelo sudbene vlasti ili tijelo jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, ukoliko smatra da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju da bi ostvarila navedeno pravo obvezna je podnijeti prigovor na rješenje o prijamu.
  (6) Po konačnosti rješenja o prijmu iz stavka 5. ovoga članka ili po proteku roka od petnaest dana od dana podnošenja prigovora protiv tog rješenja, osoba koja ocijeni da joj je povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju, može u narednih petnaest dana podnijeti zahtjev upravnoj inspekciji za provedbu nadzora.
  (7) Upravna inspekcija obvezna je u roku osam dana od dana prijma zahtjeva za nadzor obavijestiti donositelja rješenja o prijmu o pokretanju postupka nadzora radi ostvarenja prava prednosti pri zapošljavanju.
  (8) Donositelj rješenja o prijmu – čelnik tijela ne može donijeti rješenje o postavljenju na radno mjesto izabranog kandidata do okončanja postupka nadzora.
  (9) Rješenje o postavljenju (rasporedu) donijeto prije okon­čanja postupka nadzora upravna inspekcija proglasit će ništavim.
  (10) Upravna inspekcija po provedbi nadzora ovlaštena je u slučaju postojanja povrede prava prednosti rješenjem poništiti rješenje o prijmu u državnu službu. Protiv tog rješenja može se voditi upravni spor.
  (11) Ukoliko upravna inspekcija utvrdi da u postupku prijma nije izvršena povreda prava, izvijestit će podnositelja zahtjeva za nadzor i čelnika tijela o rezultatima provedenoga upravnog nadzora.
  (12) Osoba iz stavka 1. ovoga članka kojoj nije dana prednost pri zapošljavanju, a radni odnos se zasniva sklapanjem ugovora o radu, može podnijeti zahtjev nadležnoj inspekciji za provedbu nadzora, najkasnije u roku 15 dana od zasnivanja radnog odnosa.
  (13) U slučaju zasnivanja radnog odnosa sklapanjem ugovora o radu, nadležna inspekcija obvezna je razmotriti zahtjev podnositelja u roku 30 dana od dana zaprimanja, a ukoliko zbog složenosti postupka utvrđivanja odlučnih činjenica nije u mogućnosti donijeti rješenje u navedenom roku, donijet će ga u najkraćem mogućem roku.
  (14) Ako nadležna inspekcija utvrdi da je sklapanjem ugovora o radu povrijeđeno pravo prednosti pri zapošljavanju osobe iz stavka 1. ovoga članka, rješenjem će utvrditi da sklopljeni ugovor o radu zbog toga nema pravnog učinka od dana pravomoćnosti toga rješenja.
  (15) Povreda prava prednosti pri zapošljavanju koja je utvrđena pravomoćnim rješenjem iz stavka 14. ovoga članka pred­stavlja opravdan razlog za otkaz ugovora o radu čijim sklapanjem je to pravo povrijeđeno.
  (16) Prednost pri zapošljavanju iz stavka 1. ovoga članka ne mogu ostvariti osobe iz stavka 1. ovoga članka kojima je radni odnos kod posljednjeg poslodavca prestao njihovom krivnjom.

  po ovome, ukoliko je ta osoba nezaposlena i ukoliko udovoljava svim uvjetima iz natječaja ima prednost pri zapošljavanju...sad se samo postavlja pitanje vezano za uvjete natječaja... da li je neophodno da bude baš najbolja na testiranju? da li je tako postavljen natječaj? ako ispunjava druge zakonske uvjete moglo bi biti škakljivo....

 5. #5
  Loryblue avatar
  Datum pristupanja
  Jan 2006
  Lokacija
  napokon sam se vratila doma
  Postovi
  2,931

  Početno

  Citiraj dejana25 prvotno napisa Vidi poruku
  ......Žalbeni rok je trajao 15 dana i predzadnji dan je jedna kandidatkinja uložila žalbu na temelju statusa branitelja kojim zahtjeva pravo prednosti kod zapošljavanja iako na testiranju nije bila najbolja,tj.daleko iza mene je bila na rang listi.
  Konkretno me zanima dali ima netko sličnih iskustava i što mogu očekivati kao ishod ove žalbe?
  rok za žalbu je u pravilu 15 dana i ta cura je svoje pravo iskoristila.
  ona nije zahtjevala pravo prednosti pri zapošljavanju - ako je branitelj ona to pravo ga ima.

  ako u natječaju nije navedeno da će biti primljen onaj kandidat koji na testiranju bude imao najbolje rezultate onda se možeš pozdravit s tim radnim mjestom. ukoliko se kojim čudom ne izrodi još jedno mjesto pa budete i ti i ona primljene na posao.

  jer ako je uložila žalbu i nije bilo posebnih uvjeta (tip najbolji kandidat) pri raspisivanju natječaja ta druga cura ima prednost bez obzira na postignute rezultate.
  kandidatkinja koja se žalila može, ako joj se ne uvaži žalba (a vjerujem da hoće jer je štiti ZOPHBDD), tražiti od Državnog inspektorata nadzor nad provedbom natječaja i ti tu nećeš imati šanse. ne želim te obeshrabrit ali ti je tako.

  1. poslodavcu se ni u snu ne isplati kršiti zakon jer: će platiti veliku kaznu, spor na sudu će izgubiti (a čim u firmu uđe državni inspektorijat ide i prekršajna prijava po službenoj dužnosti ako se utvrde nepravilnosti pri provedbi natječaja) i u krajnjoj liniji treba poništiti cijeli natječaj i proceduru ponovno provesti. i cura koja se žalila opet ima prednost pred tobom.

  ostaje ti samo molit boga da budu dva mjesta slobodna.

 6. #6
  kovrčava avatar
  Datum pristupanja
  Mar 2009
  Lokacija
  ZAGREB
  Postovi
  367

  Početno

  i eto ti naše države, još jedan dokaz da ti ni znanje ni sposobnosti nisu potrebne, nije ni čudno što tonemo sve dublje, ma katastrofa, fuj!

 7. #7

  Datum pristupanja
  Oct 2010
  Postovi
  3

  Početno

  Da,užas od države i naših "Ustavnih" zakona...Gdje tu ima pravde? Nije ni trebalo biti testiranja onda ako moji rezultati ništa ne vrijede i ona ima aposlutnu prednost...Katastrofa i sramota od države. Ne vrijedi se ni školovati kad znanjem i iskustvom ništa ne možeš postići...Ili trebaš imati vezu ili braniteljski status....odlično! Rency,držim ti fige i navijam da se žalba odbije i da ti dobiš posao. U svakom slučaju,javi što će ti riješit..

 8. #8

  Datum pristupanja
  Aug 2009
  Lokacija
  zagreb
  Postovi
  552

  Početno

  evo mogu se ja malo ubaciti i sa pravne strane a i kao netko tko je imao istu situaciju(dobila na natječaju posao, netko sa branit.pravima se žalio, postupak po žalbi se otegnuo na godinu dana a da dodam radilo se o pravosuđu-meni dop....-ispričavam se na rječniku-odlučila sa riskirati i krenuti u samostalne vode i odustati od rada tamo gdje se pred znanjem i iskustvom na konkretnim poslovima daje prednost raznoraznim pravima-odustala sam od natječaja)
  znači, važno je, s obzirom da razna drž.tijela koja raspisuju natječaje razno i tumače te povlastice pri zapošljavanju, da li je u samom natječaju pisalo da prava određenih osoba daju prednost samo pod istim uvjetima? ako je znači imala bi takva osoba prednost samo ako ste imali jednake rezultate pri testiranju ili jednako iskustvo na određ.poslovima ako se to iskustvo traži i sl. no ako nije tako bio raspisan-nažalost-ne vrijedi ni znanje ni iskustvo...

 9. #9

  Datum pristupanja
  Oct 2010
  Postovi
  3

  Početno

  Prestrašno... Jeste li dobili odgovor na tu uloženu žalbu? Pošto ste odustali od posla,jeste li ikada saznali kakav je bio ishod žalbe?

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •