Cito koristi kompjuterski sistem obrade sjemena zvan
SCA - Sperm Class Analyser koji automatski određuje koncentraciju, pokretljivost i parametre spermija koristeći metodu pokretnih slika (snima ih i onda algoritamski analizira). Ova je metoda
neovisna o ljudskom oku i iskustvu osobe koja izrađuje spermiogram.
Manualni način obrade spermija
ovisi uvelike o stručnjaku ili stručnjacima koji ga rade, o njihovom oku, procjeni i iskustvu, jer tada oni broje spermije, određuju im brzinu i morfologiju.Kad sam ja radila taj nalaz, kbc ga je radio na ovaj drugi način. Ako sada i oni rade kompjuterski, ispravite me.
Kako god bilo, provedena je usporedba ovih metoda i zaključilo se sljedeće:
- obe metode dobile su slične rezultate u volumenu i morfologiji.
- jedina veća razlika pokazala se u analizi pokretljivosti spermija, jer kompjuter je određuje automatski, a biolog mora sam, na osnovu iskustva procijeniti koji su spermiji više ili manje brzi.
- kompjuterska metoda ima prednost u tome što automatski daje puno više parametara spermija (prosječna brzina, pravocrtna brzina, usmjerenost, linearnost, itd.) što bi moglo biti važno za pravilni odabir daljnjeg tijeka lječenja.
I to je to.
Još preporučuju ako je prvi nalaz loš da se obavezno ponovi, ali nikako u razdoblju
manjem od četiri tjedna.
ZAKLJUČAK:
I u Cita i na kbc-u bi trebali dobit sličan nalaz. Nikako identičan, ali sličan. Moje razlike u svim parametrima su bile drastično velike, u prekratko vrijeme. Još da napomenem da smo i prije dvi-tri godine radili spermiograme na oba mjesta, i uvik su bili dosta slični. Sve do ovog puta.