J. ima 22 dana, ono od pupka mu je otpalo prije desetak dana, ali pupak i dalje vlaži. Patronažna nije bila već dugo i ne mogu ju dobiti na telefon, a bezveze mi je vući ga kod doktorice ako nije neophodno. Što to uopće znači? Ništa ne miriši loše, nije crveno ni upaljeno, samo se unutra vidi da je vlažno. Pazim da bude suho, jednom dnevno tretiram peroksidom i dobro prebrišem sterilnom gazom i počela sam zadnjih par dana posipati bivacin praškom. Što još da radim? Trebamo li ipak kod pedijatrice? Hvala.
i mi smo imali taj problem.
obavezno ga tretiraj s bivacinom (ili onim drugim žutim praškom, ne mogu se sjetiti kako se zove) i odi kod pedice, možda ćeš trebati "brušenje"- uglavnom s nekim crnim kamenom namažu pupak pa prestane vlažiti.
mi smo išli čak 3 puta.
Nama je vlažio dobra 2 tjedna nakon što je pupčani batrljak otpao. 2x dnevno sam čistila Octeniseptom i posipala Bivacynom, i postupno je prestalo. Mislim da je lapizacija potrebna samo ako se radi o većem granulomu (to izgleda kao kuglica u pupku).
I da, nakon tog prvog postupka " sa štapićem " drugi dan sam čistila i dalje je vlažilo, pa za 3 dana na kontrolu i onda je sestra ponovila postupak i rekla da ne diram ništa dva dana... i onda je bilo ok.
Da lapizacija.
MartinaP aa nije, nama je samo vlažilo i to jako malo, a i unutra je bila mini mini kao nit svjetlucava - to su pod svjetlom dr. i sestra gledale...
Posljednje uređivanje od mihim : 09.11.2010. at 14:54
mi smo prije neki dan imali identicnu situaciju.
patronazna je rekla, nista prasak, to ovdje vise nije praksa za pupak.
koristila je dvaput prelaz 'olovkom' sa srebro-nitratom za brzo povrsinsko isusivanje. inace sam ja jednom dnevno prelazila octaniseptom, za dva-tri dana stvarno ostao lijep pupak.
Otišli smo jučer pedijatrici. Rekla je da to sve izgleda u redu, da nema granuloma i da kapamo jednom dnevno bivacin kapi.
Starijem batrljak nije otpao preko 20 dana, na kraju nas je patronažna poslala u bolnicu da mu ga kirurg makne, no kad smo došli on ga je samo povukao rukom i ispod je bio, po njegovim riječima, savršen pupak. Mislila sam da čitava priča oko pupka završava otpadanjem batrljka pa me ovo iznenadilo, nadam se da neću naučiti još neku novu komplikaciju....
Suđeno mi je saznati sve o pupku...
Dakle, J. ima skoro 8 tjedana i jučer smo bili na trećoj lapizaciji. Stalno se pojavljuje mali granulom, a uz to pupak i malo vlaži. Do sad smo imali terapiju bivacin kapima, a jučer smo dobili i antibiotik, sirup amoksicilin. Ono što mi je nejasno je što su jučer pupak pogledale dvije pedijatrice, odvojeno. Jedna kaže da je pupak u redu i da možda ima mali granulom, a druga (koja je prepisala antibiotik, a inače stvarno ne daje olako lijekove) da je granulom velik. Je li taj granulom teško prepoznati, kako se mišljenja toliko razlikuju? Danas je pupak sav siv od lapizacije i ne vlaži ništa, može li štetiti ako pričekam dan-dva s antibiotikom pa ako ostane suho da ne dam ništa? Kad dam antibiotik, ima li smisla da ja uzmem neki probiotik (isključivo dojena beba). Zašto se to uopće događa, jesmo li nešto krivo radili? I boli li lapizacija? Jan je od jučer strašno plačljiv, stalno se budi i vrišti. ISto sam primjetila i prva dva puta, samo sam prvi put mislila da je vezano uz cjepivo...