Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Alimentacija - visina i ovrha

 1. #1

  Datum pristupanja
  Nov 2010
  Postovi
  3

  Početno Alimentacija - visina i ovrha

  Pozdrav prije svega. Imam par pitanja vezanih uz moju alimentaciju.

  Prije nepunih 3 godine sam se razveo od bivše supruge i naše dvop0je dijece je sporazumno pripalo njoj te je meni određena alimentacija u iznosu od 1800,00 kuna mada neznam na koju for jer sam i tad kao i sad bio bez posla isto kao i moja bivša.

  Ja sam se u međuvremenu ponovno oženio i dobio još 1 dijete a i druga supruga ima sina iz prvog braka.

  Sva moja pitanja uredu za socijano bivaju odbijena te sam tužen od strane bivše supruge te mi je određeno da platim 25,000 kn noj na ruke i da plaćam alimentaciju te isto tako usam dobio uvijetnu kaznu od dvije godine i pet mijeseci zatvora.

  Ja i moja supruga živimo od 800 kn porodiljne naknade i mog povremenog rada na crno koji nam donese oko 700 do 1000 kn mjesečno. Živimo u iznajmljenoj kući koju plaćamo 700 kn mjesečno što sa režijama iznosi oko 1200 kn na mijesec.

  Moja supruga ima zdravstvenih problema sa kičmom te nemože sama brinuti o našoj bebi koja sada ima 6 mijeseci te ako ja završim u zatvoru ugrozit će se samo egzistencijalno pitanje moje obitelji. bez moga ionako malog prihoda na crno moja supruga neće moći plaćati ni stanarinu ni režije a ni prehraniti dijecu. napominjem da moja dijeca iz prvog braka redovito dolaze kod nas te im pomažemo koliko god možemo pri čemu mislim na odijeću i obuće te stvari za školu koju im redovito kupujemo i nabavljamo.

  Također postoji apsurdna situacija oko moje bivše supruge koja je u ljubavnoj vezi sa čovijekom koji je oženjen i ima troje dijece te mi je otvoreno rekla da će kad izvuče pare od mene kupiti njemu auto da se mogu vozati, doslovno tim riječima. Bio sam u uredu za socijalnu skrb ali oni na moje zamolbe da poduzmu nešto nisu uradli ništa.

  Ja sam prijavljen na zavod za zapošljavanje i aktivno tražim posao međutim mali smo gradić i od 5000 stanovnika 60 % je nezaposleno.

  Molim vas pomozite. Šta da radim, kome da se obratim za pomoć ?
  Posljednje uređivanje od mamma san : 16.11.2010. at 16:32

 2. #2
  Osoblje foruma mamma san avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  zagreb
  Postovi
  10,967

  Početno

  kao prvo, dobro došao! zatim, preuredila sam naslov kako bi bio što bliži temi samog topica.

  Što se tiče alimentacije...

  Alimentacija je pravo djeteta, ne roditelja. I oba roditelja se moraju skrbiti o zajedničkoj djeci. Ne samo financijski, već i moralno.
  Ujedno, svaki radno sposobni roditelj koji ne živi sa svojim djetetom mora za svoje dijete koje živi npr. sa drugim roditeljom, i novčano skrbiti.

  Kako je izgledao vaš odnos prema djeci iz prvog braka, ne znam, niti sudim. No, očigledno je da od nekog trenutka svojeg odvajanja od bivše obitelji niste financijski skrbili o djeci pa vas je bivša supruga, u ime vaše zajedničke djece i tužila.

  Što se tiče visine alimentacije, ne znam kako je sud odredio, jer ne znam dob vaše djece iz prvog brako, no izmjene obiteljskog zakona kažu sljedeće:

  Prema izmjenama Obiteljskog zakona od 2007 (N.N. 107/07)godine po članku 26, a koji se odnosi na članak 232..važećeg obiteljskog zakona  (4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:
  – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,
  – za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,
  – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće.«  Sukladno navedenom, isti iznosi za 2010.g. (NN 40/2010) određeni su kako sljedi:

  MINIMALNI NOVČANI IZNOSI POTREBNI ZA MJESEČNO UZDRŽAVANJE DJETETA

  Minimalni novčani iznosi potrebni za mjesečno uzdržavanje djeteta koji je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom, a određuju se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto-plaće po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj koja je za 2009. godinu iznosila 5.311,00 kn, prema Priopćenju broj 9.1.1/12. Državnog zavoda za statistiku od 26. veljače 2010. godine, iznose:

  – za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće 902, 87 kn,

  – za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće 1.062, 20 kn,

  – za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće 1.168,42 kn.
  Normalno, ako niste uspjeli platiti svoj dug po neplaćenoj alimentaciji, isti će ići u ovrhu. Daljnje neplaćanje alimentacije, kaznit će vas kaznom zakona.

  Ono što eventualno možete učiniti:
  - putem aparata besplatne pravne pomoći dogovoriti se za neku odgođenu, obročnu otplatu duga od dana kad se zaposlite
  te da vam se zbog nezaposlenosti privremeno spusti mjesečna rata za uzdržavanje djece.

  Besplatnu pravnu pomoć možete ostvariti preko Hrvatske odvjetničke komore http://www.hok-cba.hr/Default.aspx?sec=169 , sudačke mreže http://www.sudacka-mreza.hr/public.aspx?id=10 .

  I na kraju,

 3. #3
  Osoblje foruma mamma san avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  zagreb
  Postovi
  10,967

  Početno

  Normalno, ove promjene u načinu plaćanja duga po alimentaciji te smanjenju visine alimentacije, vjerujem da ćete morati pokrenuti sudski. Zatko sam vam i dala ove kontakte za besplatnu pravnu pomoć.

 4. #4

  Datum pristupanja
  Nov 2010
  Postovi
  3

  Početno

  Havala na odgovoru u ovako kratkom roku.

  Ja i bivša smo bili u braku 13 godina te je zahtijev za radvod pokrenut sa njene strane nakon dugog niza godina njenog varanja i mog opraštanja i strpljenja.

  Ja nekažem da neželim plaćati alimentaciju i skrbiti o mojoj dijeci nego kažem da to nemogu jer nemam prihoda. Ja i moja nova supruga odvajamo koliko god možemo i snalazimo se kako god umijemo da im pomognemo a da usup prehranimo i naše šestomijesečno dijete i ženinog sina koji je sad krenuo u 1 razred.

  Ja sam pokušao uspostaviti kontakt sa bivšom da pokušamo naći neko riješenje jer stvarno nemamo i malo fali da počenmo prosijačiti po gradu međutim ona to sustavno odbija sa riječima uništit ću te skupa sa tom tvojom k.... da oprostite na izrazu.

  Ja sam upućen u zakonik o tome i svjestan da moram u zatvor ili moram platiti. Zašto niko nepita koliko su naša primanja koja iznose 1700 kuna max mjesečno i dali mi imamo šta jesti a da negovorim o pelenama, stanarini i režijama.

  I usput kad mi je određena alimentacija za moju dijecu ( 9 i 12 god ) od 1800 kn nisam nigdije radio te nije bilo osnovice za izračun međutim u papirima o razvodu mi je navedeno da sam ja u to vrijeme primaop plaću od 9 000 kn mada sam dokazao da sam nezaposlen te nemam tolika primanja niti sam ih ikad imao.

 5. #5

  Datum pristupanja
  Nov 2010
  Postovi
  3

  Početno

  Zaboravih napomenuti da sam ja iz 13 godina braka izašao sa 1 putnom torbom a stan i sve pokretnine i nekretnine u njemu ostavio bivšoj i dijeci da imaju te nisam tražio nikakvu raspodijelu.

 6. #6
  Osoblje foruma mamma san avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2003
  Lokacija
  zagreb
  Postovi
  10,967

  Početno

  BYO,
  stvar je u tome, da kako god bilo, sa zatvorom ili bez njega, ali dug će se naplatiti. Kazna zatvora vas neće osloboditi duga.

  Zato vam i kažem, potražite pravnu pomoć i sudski morate pokrenuti postupak promjene u visini alimentacije. U svakom slučaju, dala sam vam kontakte za besplatnu pravnu pomoć.

  I na kraju, (vidim da mi nije prošao prvi post do kraja), htjela sam napisati da uopće nije važno tko je kriv za razvod (ženska ili muška strana), no loši odnosi roditelja NIKAD se ne smiju reflektirati na djeci. Ona pate. Kroz taj odnos, djeca uče.
  Vjerujem da vam je stalo do djece, nitko to ne osporava. Samo vam želim reći, da bivšu suprugu i njen odnos prema vama i vašoj novoj obitelji, ostavite sa strane. Potražite adekvatnu pravnu (besplatnu) pomoć kako biste mogli ispuniti svoje obveze prema djeci, za vas i za njih na najbolji mogući način.

 7. #7
  OSJEČANKA 77

  Početno

  Pozdrav! imam jedno pitanje vezano uz alimentaciju? rastala sam se prije pet god.imam sina od 12.g u međuvremenu je bivši suprug dobio još jedno dijete za koje mu je određena alimentacija od 30% njegovih primanja(dijete je staro 4g) a ja dobivam 25% a u gornjim komentarima sam vidjela da ste stavili tablicu kako se određuje i koliko se dobiva i ovisi o djetetovoj dobi pa me zanima po kojim kriterijama to ide jer po onom OBITELJSKOM ZAKONU očigledno ne u mom slučaju.Unaprijed se zahvaljujem!

 8. #8

  Datum pristupanja
  Jun 2012
  Postovi
  1

  Početno

  Pozdrav!
  Plačam alimentaciju praktički od 6 mjeseca djeteta jer smo do tog mjeseca života bebe bili u izvanbračnoj zajednici. Djete živi sa majkom od našeg rastanka, a ja i pored riješenja Centra za socijalni rad nisam mogao ostvariti kontakt s djetetom zbog nedopuštanja djetetove majke. Rješenje s policijom nije mi se svidjelo,a vrijeme je svoje odradilo jer sam se međuvremenu oženio i imam krasnu suprugu i dvoje djece iz tog braka. Daljina između mene i djeteta je također doprinjela za takav jedan "nikakav" odnos cca. 400 km . Pokušavao sam i sa djetetom preko fejsa ali očito je majka i njeni uradili ogroman "posao" oko toga.
  PROBLEM!!! Majka djeteta kao zakonska skrbnica me utužila da nisam platio od siječnja 2006. god. pa do kraja 2011. ukupno 23 alimentacije i odmah bez sudske rasprave meni je sjela FINA sa ovrhom na plaču. Priznajem da nisam uplatio 4 alimentacije kroz to razdoblje a najviše se odnosi na 2011 godinu iz raznih razloga ali po primanju Rješenja za ovrhu uplačujem dug i kamate za te 4 zakašnjele alimentacije. Nakon moje žalbe i slanja kopija uplatnica jer sam po nalogu suda uplačivao preko poštanski uplatnica na ruke majke 4 mjeseca se što po općinskom što po županiskom sudu vuče moj predmet i po zadnjim informacijama od jedne krasne referentice navodno ću ja dobiti rješenje koje ne priznaje moje uplatnice za to cijelo razdoblje niti moju uplatu za zakašnjele alimentacije. Također mi govori da ću najvjerovatnije morati sad ja utužiti majku koja je lagala da bi nikako drugo nego dokopala se novaca i zloupotrijebila taj kako ga svi zovu "nesretni" novi ovršni zakon. Najviše mi nije jasno da općinski, županijsku i opet općinski sud nije uopće pogledao moje kopije uplatnica koje pokrepljuju moju žalbu na rješenje o ovrsi koje je donešeno samo na zahtjev odvjetnika majke bez dokaza, a ja priložim dokaze i nikome ništa. Sad ne vidim smisao toga svega ako ja moram utužiti majku i dokazivati svoju istinu, a taj isti sud sad to ne vidi ili ne želi vidjeti. Također sam stupio u kontak s odvjetnikom majke u nadi da mirno riješimo problem sa prijedlogom da njima donesem na uvid originale uplatnica za sve mjesece za koje me terete ali on se više ne javlja na moje pozive. Šta mi je raditi ako dobijem takvo rješenje negativno bez priznanja mojih uplatnica, kako vratiti oduzeti novac nepravednom ovrhom i budući da dijete u 12 mjesecu navršava 18 god koga da utuživam i da li dijete mora nakon navršenja 18 godine dostaviti svake godine potvrdu o redovnom školovanju i da li se redovan student smatra i student koji ponavlja studijsku godinu?

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •