Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 359

Tema: Božićni kolačići 2010.

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno Božićni kolačići 2010.

    S obzirom da imamo temu o Božićnoj klopi mogle bi imati i o kolačima...
    što ćete ove godine peći,kakve delicije će se naći na vašem stolu..

    ja još pravo ni ne znam,ali razmišljam o:
    1.mađarica
    2.vanilin kiflice(imam recept od sveki-preeedobar)
    3.fina čokoladna rolada
    4.pita slastičarka
    5.kuglof

    to nije ziher,možda od vas dobijem boljih ideja

  2. #2
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    Ove godine, prvi put nakon oho-ho vremena, neću radit više od dvije vrste( zbog mog 3-mjesečnog švrće), a to su: Franjina pita ( od sira i oraha, inače ima više naziva, a ja sam stručnjak za pite, obožavam ih :D) i jedan kremasti od keksa i višanja. Ak stignem još-super, al sumnjam. Inače, pravila bih svake godine nešto drugo...ipak, najčešće kokos-kiflice, raznorazne pite i božićne muffine(orasi/čokolada)...

  3. #3
    slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Lokacija
    Sv. Nedelja
    Postovi
    509

    Početno

    Mađaricu, princes uštipke i božićne kekse, za Novu neku kremastu tortu.

  4. #4
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ja sam jos u promisljanju

    ono sto znam da ce biti je traditional dark fruit cacke, kosarice sa visnjama, obicni keksi i bajadera razmisljam da ubacim neke novie ove godine pa cu vas pratiti

    za pocetak kiara mogu recepti za finu čokoladnu roladu i pitu slasticarku

    a da kod mene sezona pecenja pocinje sad u nedjelju MM ima rodjedan i L imendan pa praviom kekse za vrtic pravit cu zobene sa marelicama i cokoladom i kraostice tu se foruma jer to nosimo u vrtic pocastiti ekipu za imendan - pa cu krasulke praviti sa maslacem.

  5. #5
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    ono sto znam da ce biti je traditional dark fruit cacke, kosarice sa visnjama, obicni keksi i bajadera razmisljam da ubacim neke novie ove godine pa cu vas pratiti

    .
    a je li može pliz recept za ovo? mojima bi se mogao svidjeti 'dark' dio (pretpostavljam čokolada), a meni 'fruit' dio

  6. #6
    mamaduda avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Postovi
    919

    Početno

    Citiraj Rozi prvotno napisa Vidi poruku
    a je li može pliz recept za ovo? mojima bi se mogao svidjeti 'dark' dio (pretpostavljam čokolada), a meni 'fruit' dio

    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1920

  7. #7
    lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008
    Postovi
    972

    Početno

    Ja cu radit papin kolač jer to mm obožava i kolač od kestena,a i mam i seka ce mi dati malo kaj su one pekle tak da ću imat kao 5 vrsti kolača

  8. #8
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    uh,fali mi 6 žlica oštrog brašna u kremu...
    sorry..

    evo, ja sam dodala.
    apricot
    Posljednje uređivanje od apricot : 09.12.2010. at 18:57

  9. #9
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    uh,fali mi 6 žlica oštrog brašna u kremu...
    sorry..

    evo, ja sam dodala.
    apricot
    hvala ti..

  10. #10
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    Pita slastičarka(mljac)

    2 jaja
    2 žlice meda
    20 dkg šećera
    6 žlica masti
    2 dkg kakaa
    10 dkg oraha
    45 dkg glatkog brašna
    1 žlica sode bikarbone
    ribana korica limuna
    med,šećer i mast otopiti na laganoj vatri,umiješati ostale sastojke,
    zamjesiti i podijeliti u 3 dijela,ispeći 3 kore na obrnutoj strani lima

    za kremu
    5 dl mlijeka
    15 dkg šećera(inače ide 25 dkg,ali nama je onda preslatko)
    6 žlica oštrog brašna
    limunov sok
    1 margarin za kreme u hladno

    glazura od čokolade
    10 dkg čokolade
    3 žl. šećera
    3 žl. vode
    8 dkg margarina

    namazati kremu na 1. i 2.koru i preko noći malo opteretiti i ostaviti da kore malo otpuste
    pa gore staviti čokoladnu glazuru...
    inače se sjećam prije 20 godina,tu je pitu radila moja baka i obožavala sam je,a danas je radim ja i fakat je odlična
    nije komplicirano,može stajati i dosta je ima..
    Posljednje uređivanje od apricot : 09.12.2010. at 18:57 Razlog: dodala izostavljeni sastojak

  11. #11
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    Fina Čokoladna Rolada

    tijesto
    8 žumanjaka
    8 žl.šećera
    8 žl. brašna
    pola praška za pecivo
    2 žlice pekmeza(bilo koji,ja stavim šipak ili marelicu)
    8 bjelanjaka-snijeg
    izmiksati kao i svaki biskvit i nakraju dodati snijeg od bjelanjaka i ispeći(pećem u velikom protvanu od rola)
    pećeno narezati na kocke oko 2x2 cm

    krema
    25 dkg maslaca(margarina za kreme)
    20 dkg šećera u prahu
    10 dkg čokolade 1 dl ruma
    pjenasto umutiti maslac i šećer,dodati otopljenu čokoladu i rum
    to sve skupa pomiješati sa kockicama biskvita
    zamijesite,stavite u foliju i oblikujte po želji(u roladu)
    staviti u frižider preko noći da se stegne
    na kraju preliti čokoladnom glazurom

    ovo isto jako često radim jer je predobro,lijepo izgleda,jaaakoo sočno i fino..

    eto MoMo..možda ti se nešto svidi...mi smo ludi i za jednim i drugim..

  12. #12
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    mmm slasticarsku pravim sigurno bas je po mom ukusu roalda ide na mozda listu hvala puno za recpte

  13. #13
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Ja isto jos neznam sto cu raditi, ali bi svakako htjela probati nesto novo. ZA Boric cu raditi tortu od sira koju nosikod mame na rucak. RAdit ci i neke suhe; vanili kiflice, kekse od ljesnjaka i zvijezdice sa pekmezom. To radim radi klinaca, oni obozavaju mjesiti, valjti, izrezivati,... E sad, treba mi jedan kremasti za mm. Tu bi zeljela nesto novo. On voli kolace sa puno kreme, cokolade, ljesnjaka,... i sto manje tjesta, kora,...

    Imate provjereni recept za tjesto za kekse koje bi klinci izrezivali? Ja imam jedan aki mi nije bas nesto, ne da se lijepo razvaljati.

  14. #14
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    kiara79, pohvaljujem tvoju inicijativu za otvaranje ovog topica i bilježim se za tvoj (tj. svekin) recept za vanilin kiflice
    intenzivno razmišljam ovih dana što ću peći za blagdane, želja je puno, a vremena malo
    čekam da se javi i princess puffy sa svojim prošlogodišnjim "hrpicama" što smo ih prekrstili u princess puffiće!

  15. #15
    Tattoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Postovi
    371

    Početno

    Mi obožavamo miris cimeta, lješnjaka, badema i ruma, ono kad mirišu i zidovi. Tako peče moja mama, danima se sitni kolači slažu u kutijice, pazi se na savršenstvo izgleda, pravo remek djelo! Voljela bih da imam vremena raditi tako, ali sigurno ću napraviti jedne odlične kekse od badema i prutiće s cimetom koje mm obožava pa moram raditi duplu smjesu. Kremasti dolaze na red za Novu godinu. Al sad mi se tako jede ova čokoladna rolada...

  16. #16
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    Vanilin Kiflice

    35 dkg glatkog brašna
    1 margarin
    1 jaje
    10dkg šećera u prahu
    10 dkg oraha
    pola praška za pecivo
    2 vanilin šećera

    ajme,jedva čekam da ih ispećem...
    ja ih radim 3-4 dana ranije tako da su mi za blagdane onako fine mekane,tope se u ustima..

  17. #17
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    Citiraj kiara79 prvotno napisa Vidi poruku
    Vanilin Kiflice

    35 dkg glatkog brašna
    1 margarin
    1 jaje
    10dkg šećera u prahu
    10 dkg oraha
    pola praška za pecivo
    2 vanilin šećera

    ajme,jedva čekam da ih ispećem...
    ja ih radim 3-4 dana ranije tako da su mi za blagdane onako fine mekane,tope se u ustima..
    ove bih i ja mogla radit, kad su već provjereno dobre

    ja ću još raditi Biskupski kruh (po receptu od Peterlin hvala)
    i vjerojatno ferrero rocher tortu, iako mi se to baš ne uklapa, ali MM ju je naručio jer nam je prefina pa moram

  18. #18
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Jel pita slasticarka mozda medena pita? slicno mi djeluje kao recept moje bake (samo sto je u njenom umjesto brasna u kremi bijeli griz)
    vidim sad da ide orah u kore, nije to onda isto...
    Posljednje uređivanje od smedja : 10.12.2010. at 07:39

  19. #19
    kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009
    Lokacija
    hacijenda
    Postovi
    2,433

    Početno

    Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Jel pita slasticarka mozda medena pita? slicno mi djeluje kao recept moje bake (samo sto je u njenom umjesto brasna u kremi bijeli griz)
    vidim sad da ide orah u kore, nije to onda isto...
    smedja,nije to medena pita..

    MoMo,možeš staviti masti,maslaca,margarina,štogod te volja,
    ja ga spremam baš ovako...

  20. #20
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    kiara79, moze maslac umjesto masti u kore?
    smedja slicno je ja sam radila medenu pitu prosel godine bez orha po receptu sa foruma i bila je jako ukusna - ove godine cu kiarinu slasticarsku cini mi se jami

    ani4 imam ja recept moje bake em su ukusni em se super radi sa tijestom cek da nadjem tekicu

  21. #21
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    prenosim pitanje s jednog drugog mjesta na, nadam se, uočljivije

    Napolitanke bake Anke
    by apricot

    Sastojci:

    30dag maslaca
    4 jaja
    25dag šećera u prahu
    20dag sjeckanih oraha
    20dag čokolade

    Jaja, šećer i čokolada se kuhaju na pari dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, dodaju se orasi i maslac. Sve se dobro izmiješa i stavi na oblatnu, poklopi drugom oblatnom i pritisne nečim teškim. Reže se na oblik i veličinu bajadere (cca).


    meni su ove napolitanke preukusne i super brze.
    ali očigledno sam negdje zabrljala dok sam ih morala držati u zamrzivaču i tako jesti.

    pitanje za onoga tko ih inače pravi
    najvjerojatnije nisam dovoljno dugo mlatila žumanjke na pari
    koliko gusta mora biti ta smjesa prije nego se doda čokolada i orasi? gledala sam u aprin slikovni recept, ona kada istrese smjesu na oblatne moraš ju gladiti kuhačom
    bome se moja sama rasula preko oblatni pa po stolu i prije nego sam dohvatila ikakvo pomagalo
    hvala

  22. #22
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    prenosim pitanje s jednog drugog mjesta na, nadam se, uočljivije

    Napolitanke bake Anke
    by apricot

    Sastojci:

    30dag maslaca
    4 jaja
    25dag šećera u prahu
    20dag sjeckanih oraha
    20dag čokolade

    Jaja, šećer i čokolada se kuhaju na pari dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, dodaju se orasi i maslac. Sve se dobro izmiješa i stavi na oblatnu, poklopi drugom oblatnom i pritisne nečim teškim. Reže se na oblik i veličinu bajadere (cca).


    meni su ove napolitanke preukusne i super brze.
    ali očigledno sam negdje zabrljala dok sam ih morala držati u zamrzivaču i tako jesti.

    pitanje za onoga tko ih inače pravi
    najvjerojatnije nisam dovoljno dugo mlatila žumanjke na pari
    koliko gusta mora biti ta smjesa prije nego se doda čokolada i orasi? gledala sam u aprin slikovni recept, ona kada istrese smjesu na oblatne moraš ju gladiti kuhačom
    bome se moja sama rasula preko oblatni pa po stolu i prije nego sam dohvatila ikakvo pomagalo
    hvala
    ma ne bude to nešto baš jako gusto, i ja se svaki put razočaram.
    ali kad se unutra stave orasi i maslac, pa malo prohladi (tek toliko), bude taman dobro za razmazivanje.

    eh, sanjam o nekom većem prostoru sa nekoliko štednjaka, gdje bismo se okupljale i zajedno radile kolače, makar za Božić.
    i razmjenjivale iskustva i pomagale jedne drugima.
    i tješile se kad ne uspije.

  23. #23
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    AdioMare ja sam ih kuhala kao sto kuham jaja/zutanjke za sve druge kolace uh jesam ti pomogla ali da se pocne pjeniti i da postje gusce ali opet moras paziti da se ne skuhaju previse tj da se ne stegnu puno. savjet lagana vatra i puno mjesanja pred kraj sam dodala cokoladu i jos mijeslala malo. ne maslac u vruce nego u mlako i bile su odlicne. Ali mislim da ce ti to apri puno egaktnije preodiciti. A napoltanke stavljam na popis za ovu godinu.

    Ani4 Keksi by moja baka

    1 šalica ( za bijelu kavu) maslaca ili masti
    1 šalica šećera ( ja stavim manje)
    1 jaje i 2 žumanjka
    1 pp
    2 šalice brašna ( i jos malo brašana da se ne lijepi smjesa)
    limunova korica

    moja mama doda kako u pola smjese pa se igra s bojama i oblicima. Meni se super razvlaci to tijesto nikad mi se ne lijepi a keksi su super ukusni makar meni

    i da keksi se mogz praviti i na onu masinu za meso, aparat za kekse ili jednostavno razvaljati i vaditi razne oblike - ja radim oblike

  24. #24
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Uh, još nisam smislila šta sve peći. Jedino bi htijela toga manje ispeći jer toga najviše podjelim ili ja popapam, a ne bih trebala
    Ja krenem sa par vrsta a završim sa 10-15
    Vjerovatno će biti par suvih sa lješnjakom, orah i badem, mađarica i možda torta sa sirom.

  25. #25
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    aleksandra70vanja, ja sam radila ove :

    Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    Ani4 Keksi by moja baka

    1 šalica ( za bijelu kavu) maslaca ili masti
    1 šalica šećera ( ja stavim manje)
    1 jaje i 2 žumanjka
    1 pp
    2 šalice brašna ( i jos malo brašana da se ne lijepi smjesa)
    limunova korica

    i kad sam ih tek napravila bili su bozanstveni svi su im se divili ja sam vec zamisljala svoj bor okicen tim keksima...kad tamo za 5 dana ja u spajz a prozorcica nigdje ako uhvatim vremena pokusat cu i ove godine.

    marta ajde pliz stavi mozda nesto "prepisemo" od tebe ove godine

  26. #26
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Rozi, cake je super MM je prosle godine htio strajkati sto ga nisam pravila za Bozic ove godine je pod muss
    ja sam zaboravila šape/pracne to obicno pravi sveki ali je nema ove godine pa cu po prvi put raditi ja bez njih mi nekako nije blagadnski ugođaj.

  27. #27
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    mene bi zanimalo da li po receptu za tradicional dark fruit cake smjese bude dovoljno za dva duguljasta kalupa (ona u kojima se peče metar kolač)?!

  28. #28
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ja sam se jučer malo zezala sa vitraž keksima (ovako nešto: http://rosiebakesapeaceofcake.blogsp...ss-window.html) ali nisam baš zadovoljna jer su mi bomboni bili blijedi...

    Možda napravim još jednu rundu s jačim bojama, klincima za gušt i za mali bor. Moram i svoje slikati, jučer nisam mogla ući u trag fotoaparatu...

  29. #29
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    ja sam streber po tom pitanju, pa svake godine imamo:
    paprenjake
    krancle
    bajaderu
    bananenbrot
    medenjake
    neku tortu (s bademima i narandzom, najcesce)
    prosle godine sam radila neke s bloga da mi je nesto slatko i mislim da to iskustvo necu ponoviti ove godine
    i jos jedan s proslogodisnjeg topica, onaj s grozdjicama i orasima

    za poklon cu otopiti cokoladu, razliti po malo na papir za pecenje i gore staviti malo badema, ljesnjaka. pakirat u celofan s ukrasnom trakicom.

  30. #30
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku

    za poklon cu otopiti cokoladu, razliti po malo na papir za pecenje i gore staviti malo badema, ljesnjaka. pakirat u celofan s ukrasnom trakicom.
    meni se isto svidjela ta ideja...inače imam vrlo dobra iskustva s receptima sa damijeneštoslatko bloga

  31. #31
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se jučer malo zezala sa vitraž keksima (ovako nešto: http://rosiebakesapeaceofcake.blogsp...ss-window.html) ali nisam baš zadovoljna jer su mi bomboni bili blijedi...

    Možda napravim još jednu rundu s jačim bojama, klincima za gušt i za mali bor. Moram i svoje slikati, jučer nisam mogla ući u trag fotoaparatu...
    ja sam ih lani radila sa mentol zelenim i 505 s crtom bombonima, ispali su vrlo lijepo!

  32. #32
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam ih lani radila sa mentol zelenim i 505 s crtom bombonima, ispali su vrlo lijepo!
    i ja sam radila prosle godine sa 505 ali do Bozica su mi se sva staklca istopila
    Posljednje uređivanje od MoMo : 13.12.2010. at 10:47

  33. #33
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    i ja sam radila prosle godine sa 505 ali do Bozica su mi se sva staklca istopila
    i mene brine što će me dočekati ove godine od svega toga...eno ih u kutiji u podrumu, moguće da ih je vlaga sredila...a ne planiram biti toliko vrijedna, pa sve ponovo!

    tko je još pravio dark fruit kolač prijašnjih godina, dojmove molim

  34. #34
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    eh, sanjam o nekom većem prostoru sa nekoliko štednjaka, gdje bismo se okupljale i zajedno radile kolače, makar za Božić.
    i razmjenjivale iskustva i pomagale jedne drugima.
    i tješile se kad ne uspije.
    mogu ja vagati?

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    čekam da se javi i princess puffy sa svojim prošlogodišnjim "hrpicama" što smo ih prekrstili u princess puffiće!
    joj, puffići, zaboravila sam na njih
    a baš su bili dobri

    Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    i ja sam radila prosle godine sa 505 ali do Bozica su mi se sva staklca istopila
    MoMo i ivica_k, koju smjesu ste uzele za kekse?

  35. #35
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    mene bi zanimalo da li po receptu za tradicional dark fruit cake smjese bude dovoljno za dva duguljasta kalupa (ona u kojima se peče metar kolač)?!
    ne bude.

    ali, možda ja nešto i krivo radim jer sam valjda jedina kojoj se taj kolač nije dopao.
    bio mi je opako prežestok.

  36. #36
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ne bude.

    ali, možda ja nešto i krivo radim jer sam valjda jedina kojoj se taj kolač nije dopao.
    bio mi je opako prežestok.
    hvala, dvoumila sam se između tog i biskupskog kruha od peterlin, jer je ona kazala da je smjese dovoljno za dva kalupa

  37. #37
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    hvala, dvoumila sam se između tog i biskupskog kruha od peterlin, jer je ona kazala da je smjese dovoljno za dva kalupa
    Biskupski kruh se dosta digne jer ima puno jaja, pa treba u kalupima ostaviti mjesta za to.

    Ovaj engleski kolač se isto diže, ali ni blizu toliko kao biskupski kruh, jer ima puuuno voća... Tvrđi je, kompaktniji i za njega treba imati dobre zube.

    Ja ga već godinama radim po adaptiranom receptu.... Morala bih se prisjetiti mjera, ne usudim se ovako iz glave, ali radim sa 4 jaja i dosta manje voća nego piše u originalnom receptu. Unutra ide dosta praška za pecivo, inače kolač bude ko cigla. I voće treba dobro nasaftati rumom/vodom/sokom od naranče - kako želite, da netko ne slomi zube... Sjetit ću se ažurirati mjere kad ga prvi put budem radila ove godine (bit će uskoro, obećala sam svekrvi, ona to voli i jesti i dijeliti prijateljima).

  38. #38
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    mene bi zanimalo da li po receptu za tradicional dark fruit cake smjese bude dovoljno za dva duguljasta kalupa (ona u kojima se peče metar kolač)?!
    ja pecem u limu za kruh 30x12 cm

  39. #39
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške

  40. #40
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    molila bih te...strpit ću se, jer ga planiram darivati, pa mi je važno da ispadne bez greške
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:

    4 jaja
    15 dag margarina ili maslaca
    13 dag šećera
    1/4 žličice soli
    35 dag brašna (glatko ili T550) - ja ne stavljam više od 25 dag
    1 prašak za pecivo
    20 dag grožđica svijetlih (stavljam 7-10 dag, 20 je previše)
    20 dag grožđica tamnih (stavljam 7-10 dag)
    10 dag drugog suhog voća (šljive, marelice, višnje... arancini)
    5 dag oguljenih kosanih badema
    5 dag kosanih oraha
    desetak suhih smokava (ako imam stavim pet, ako nemam... nema veze)
    čašica ruma
    Začini po želji - klinčić, cimet, muškatni oraščić, mrvica papra - može i kombinirani začin za medenjake, ali bez pretjerivanja
    Dodatak (koji ne piše, a koji redovito stavljam) je jedna manja naranča ili pola velike, mljevene u multipraktiku

    Grožđice zaliti rumom, ostalo suho voće usitnim i namočim u vodu koju poslije treba ocijediti.

    Miješati maslac (na sobnoj temp.) sa šećerom dok se ne izjednači, dodavati jedno po jedno jaje, sol, prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješati, dodati sve iscijeđeno voće (rum ne bacam, njega zalijem u smjesu ) i na kraju bademe i orahe.

    Pećnicu zagrijati na 180-200oC, a u međuvremenu smjesu rasporediti u dva dugoljasta kalupa ili dva manja za kuglofe (moji su promjera dvadesetak cm). Kalupe treba namazati maslacem i posipati prezlima, da se kolači ne zalijepe. Peći na toj temperaturi nekih 20 min, a onda još 20 min na 150oC. Testirati ubadanjem čačkalice da li je pečeno. Ostaviti u kalupu dok ne bude mlačno, pa oprezno izvaditi. Kad se ohladi do kraja, zamotati u celofan i dobro ga zavezati, da se ne suši. Prije posluživanja nek stoji bar jedan dan. Bolji je kad odstoji, jer se sastojci lijepo prožmu, ali mora biti zamotan da se ne suši. Godinama ga pečem namjenski, za dar.

    Inače, meni ovaj kolač uvijek uspije, a radila sam ga i s više brašna i s manje, i s puuuno manje voća.... i bez naranče i svakako. Omjeri nisu jako bitni. Bitno je peći ga polako. Pečem ga s narančom kad god se dočepam neke ekološke (offt, dobro ste me sjetile, moram pitati susjedu radi li još njena dalmatinska veza...).

  41. #41
    Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    tu negdje u Zgb
    Postovi
    240

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, sjetih se da sam obećala recept za cake:
    super, hvala, baš sam čekala da staviš... morat ću još razmisliti, mislim da će biti neka druga prigoda - ide u dva kalupa (!!), pa tko će to pojesti u ovom blagdanskom obilju drugih kolača

  42. #42
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ja sam pravila par puta i nama je odlican ovih pola kile suhog voca kod mene je voce koje nalazim u nasim krajevima
    pa stavim suhe sljive (mljac), marelice, smokve po 150 gr i 50 gr brusnica. stavim jabuke i kruske sve skupa 100 gr i saku dvije oraha. stavim visnje iz kompota. radim skroz po receptu i meni je jedan od omiljenih, doduse jeste malo jak pa ga ne mozes pojesti puno ali meni je super jer moze duze stajati.

    ali opet sve se svodi na to da svakom nesto durgo pase. Ja sam prosle godine radila princess puffice po receptu sa foruma, dosta slicno ali su kao keksici.
    Posljednje uređivanje od MoMo : 13.12.2010. at 12:04

  43. #43
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    evo kolacica

    http://forum.roda.hr/threads/50702-B...olačići-2009

    4 post odozgo
    ja nisam radila sa 300 gr grozdijica vec sam pomijesala sljive, marelice, smokve, brusnice i malo grozdjica

    stvarno su bozanstveni kolacici i super izgledaju

  44. #44
    ivica_k avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Postovi
    1,835

    Početno

    da, princess puffići su bili prošlogodišnji hit keksići...i ja sam ih pravila, a mislim da ću i ove godine ponovo, možda samo grožđice zamijenim brusnicama

  45. #45
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    e da te od princess sam i ja radila, ali intereresantno nisam niti jedan probala, ali su svi bili odusevljeni.
    Apri daj promjeni naslov u bozicni kolacici 2010

  46. #46

    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Postovi
    1,769

    Početno

    Citiraj ivica_k prvotno napisa Vidi poruku
    da, princess puffići su bili prošlogodišnji hit keksići...i ja sam ih pravila, a mislim da ću i ove godine ponovo, možda samo grožđice zamijenim brusnicama


    evooo meee

    baš mi je drago da su vam ostali u lipom sjećanju
    ove sam godine dež.na Božić, ali ću to izignorirati i peći do besvijesti kolačiće
    za sada nemam neki novi recept, ali isproban je i odličan recept s bloga "da mi je nešto slatko" za vanil kiflice i biskote
    preporučam

  47. #47
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Sta od toga zamrzavate? Znam da se mogu npr kiflice ili paprenjaci. Al sta je s ovim kremastima?

  48. #48
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ja mislim da bum ja kiflice, čupavce i možda mađaricu! Sami smo a moji nisu baš neki kolačoljupci.
    Za Novu ću napraviti ledeno nebo!

  49. #49
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    I ove godine cu peci kolace s frendicom, a lista nam je megalomanski ogromna. Sramota me napisat.

  50. #50
    retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    zemlja neizlazeceg sunca
    Postovi
    1,599

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    I ove godine cu peci kolace s frendicom, a lista nam je megalomanski ogromna. Sramota me napisat.
    Ako ima vise od jedne torte na toj listi, nemoj bolje nista pisat..vec se vidim ubediranom.

Stranica 1 od 8 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •