Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 189

Tema: Poziv ateistima/agnosticima/ireligioznima

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Poziv ateistima/agnosticima/ireligioznima

nisam-vjernik

Aktivni ateisti pozivaju one koji nisu vjernici da se tako i izjasne na popisu stanovništva.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja se planiram odbiti izjasniti. Naime smatram se nekakvom vjernicom, ali ne želim da KC u moje ime kroji politiku ove države.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Upravo sam preko Facebooka saznala za tu inicijativu i navedenu web stranicu i odmah zapazila da je njihovo slova A jednako ovome kojeg ima prima u svom avataru. Znaci od tuda to dolazi?

Inicijativa mi se jako svidja kao i stranica nisam-vjernik. Podrzavam akciju!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja se planiram izjasniti kao ateist i drago mi je da postoji pravo na izjasnjavanje.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo sam preko Facebooka saznala za tu inicijativu i navedenu web stranicu i odmah zapazila da je njihovo slova A jednako ovome kojeg ima prima u svom avataru. Znaci od tuda to dolazi?

Inicijativa mi se jako svidja kao i stranica nisam-vjernik. Podrzavam akciju!
    scarlet A je odavde

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se planiram odbiti izjasniti. Naime smatram se nekakvom vjernicom, ali ne želim da KC u moje ime kroji politiku ove države.
    bez želje da ti sugeriram kako ćeš se izjasniti, jel se prepoznaješ možda tu
    Pitanje: Nisam vjernik ali... što je loše u tome da se jednostavno ne izjasnim?

Odgovor: To je sasvim legitimno i tvoj osobni izbor koji nitko ne smije niti (nadamo se) pokušava osporiti. Ipak, mi ohrabrujemo ljude da iskreno odgovore na ovo pitanje jer će to osigurati točnije statistike i onemogućiti post-festum manipulacije rezultatima popisa stanovništva. Iz istog razloga zbog kojeg ne želiš označiti da si katolik ne želiš ni da interesne skupine za one koji se nisu izjasnili zaključe kako su vjerojatno indiferentni i svejedno im je hoće li se legislative donositi po kršćanskim uvjerenjima ili ne. Zato ti savjetujemo da na popisu označiš "Nije vjernik/ca".

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

postoji li opcija agnostik? nisam skužila na onom siteu

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

prima super tema i super stranica, baš sam to tražila

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

opcije na popisu su:

1.katolik
    2.druga vjera (upisati koja)
    3.nisam vjernik
    4.ne izjašnjava se

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i di bi tu spadao agnostik ko ja?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    he he, oš a) da ti odgovorim ja, il' b) da ti kažem čemu se nadali sastavljači popisnice?
    a=3.; b=4., a može i 1. kad već nema tvoje kategorije

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    evo našla sam i odgovor DZS, preneseno sa udruga david

“… Vezano uz agnostike, u Uputama za popisivače stoji: „Iznimno (iako agnosticizam nije vjera), ako osoba odgovori da je agnostik, označava se odgovor „druga“ i tekstom se u predviđene kućice upisuje „agnostik”…”

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

izvrsna ideja. vjerujem da je u RH puno manje od 88% vjernika (neću uopće ulaziti u broj onih koji tvrde da su vjernici, a žive potpuno van načela vjere kojoj pripadaju). možda se ovako malo osvijestimo, pa me manje ljudi krene čudno gledati kad objavim da moje dijete neće dobiti poklon za Božić

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

iako je ovo izvrsna ideja, čisto sumnjam da će postotak ekstremno pasti, nismo mi jos dosegli tu razinu.... muz i ja smo se vec dogovorili da se izjasnjavamo kao ateisti

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    bez želje da ti sugeriram kako ćeš se izjasniti, jel se prepoznaješ možda tu
    Ne, jer jesam katolkinja. Pa neću lagati. Samo ne želim da Crkva ima ulogu koju trenutno ima.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Odlicna inicijativa!
    I mi smo ateisticko/agnosticka familija i svakako cemo se tako izjasniti.
    No i ja se bojim da se brojke na popisu jos nece drasticno mijenjati, mozda za 20-30 godina...
    Rossa, kod nas doma Djed Mraz ne gleda na vjersku pripadnost. To je najbolje kod njega: on samo trazi da budes dobar i ako mi napises pismo on se nece oglusiti!
    Bez obzira na upute za popisivace, ja bi se kao agnostik ipak izjasnila sa "Nisam vjernik".
    Mislim da nije u redu agnostike pomesti na kup sa drugim vjerama.

Blitva avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Nadam se da će najmanje biti onih "ne izjašnjava se".

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Blitva prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da će najmanje biti onih "ne izjašnjava se".
    Mogu lagati ili mogu biti jedan od 80% katolika.

Mikki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

nisam-vjernik

Aktivni ateisti pozivaju one koji nisu vjernici da se tako i izjasne na popisu stanovništva.
    Ja sam vjernik glavom i bradom :D al inicijativa je donekle i dobra. Ja jesam za to da licemjeri i ''na papiru'' napuste KC. Jer dok god se netko deklarira kao katolik, a katolik nije- zivi ko licemjer...a nitko ne bi trebao tako zivjeti. Ne odnosi se to tako samo na vjerski zivot nego i na sve ostalo sta radimo.
    Ono šta nevalja u cijeloj prici je političko opredjeljenje koje se gotovo nuzno stavljaju u korelaciju sa ''biti katolik'. Nit bit hzdovac nuzno znaci bit vjernik, nit nebit hdzovac ne znaci nuzno bit nevjernik.
    I zapravo najtuznije od svega jest sta to nije pokret za izrazavanje slobode svog odabira- ateistickog kako god..nego pokret PROTIV. Nesto sto svoje temelje gradi na ''protiv'' nikad nije dugog vijeka.
    To sto netko jednom rečenicom kaze ''nismo tu da bi nekog ljutili'',a citavim svojim djelom govori suprotno- ne znaci da je tako.

iskreno se nadam da ce broj katolika u RH spast makar na 44%.
    Posljednje uređivanje od Mikki : 23.03.2011. at 10:36

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mikki moram priznat da te nisam shvatila.

-akcija se ne bavi unutarnjim pitanjima RKC, kako ćete se vi (kažem vi jer ja nisam pripadnik) međusobno etiketirati i ko će koga isključivati, ili se sam ispisivati iz RKC nije predmet ovdje.
    -ja političko opredjeljenje nisam ni naslutila ovdje, inače nebi ni lijepila link na ovom pdf.
    -"pokret za izražavanje slobode svog odabira" ? nemam pojma što bi to moglo biti. ovo akcija poziva na govorenje istine na popisu stanovništva, ništa više. pokret PROTIV je loš? ako sam protiv toga da RKC prima toliko kuna iz državnog proračuna, to nije dobro? Ja mislim da je legitimno izraziti svoje PROTIV tu ( a tko je ZA, neka isto glasno kaže-možda na referendumu?)
    -nije mi jasno ni gdje vidiš namjerno provociranje i želju da se nekoga naljuti?

Ovakve teme su sklone žučnim raspravama, i brzom ključanju. Nije mi cilj potaknuti tako nešto, ovo je samo obavijest o akciji drugih udruga i pojedinaca, i nije poziv na svađu.

Blitva avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Mogu lagati ili mogu biti jedan od 80% katolika.
    Nadam se da smo se razumjele, dakle, ja se nadam da će svi reći da su točno ono što jesu, da će biti što manje onih koji će se odbiti izjasniti. Ako si katolik, reci tako, nemoj lagati.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Blitva prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da smo se razumjele, dakle, ja se nadam da će svi reći da su točno ono što jesu, da će biti što manje onih koji će se odbiti izjasniti. Ako si katolik, reci tako, nemoj lagati.
    Ne razumiješ me. Ne želim se ubrojiti u onaj broj kojim će se mahati svaki put kad se donosi neki kretenski zakon ili financira netko tko bi mogao druge financirati, npr.
    Ako me to što neke kretenske zakone i odluke ne podržavam čini licemjerom, so be it.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

evo jedan interesantan poziv za iskreno izjašnjavanje
    http://www.youtube.com/watch?v=WW2T5cJllVI

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Joj Cubana ja te potpuno razumijem.
    Ja sam katolik. Imam sve sakramente koje poštujem, djecu odgajam u katoličkom duhu samo što imam malo poblema sa Crkvom, i ovom našom u Rvata, a i šire.
    Tako da mislim da se neću izjasnit.
    Mada bi bilo idealno da postoji i rubrika Kršćanin/rimokatolik koji smatra djelovanje službene Rimokatoličke Crkve neprihvatljivo.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    Joj Cubana ja te potpuno razumijem.
    Ja sam katolik. Imam sve sakramente koje poštujem, djecu odgajam u katoličkom duhu samo što imam malo poblema sa Crkvom, i ovom našom u Rvata, a i šire.
    Tako da mislim da se neću izjasnit.
    x

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

po meni, ta rubrika o vjeri u popisu stanovništva je skroz krivo postavljena. pitanje bi trebalo biti o tome kojoj vjerskoj zajednici pripadamo, a ne da li vjerujemo ili ne. zašto državu zanima da li u dubini duše vjerujemo u postojanje boga ili ne? to je intimno pitanje svakog pojedinca. pripadnost vjerskoj zajednici je pak javni podatak i osnova za traženje sredstva od države.

al ok, šta je tu je. ja sam se na prošlom popisu izjasnila kao katolik. a u boga, nikakvoga, ne vjerujem (nisam ni onda), jedino sam krštena, i slavim božić i uskrs, i to u smislu svečanog ručka, bora, farbanja jaja i okupljanja obitelji. zašto? iskreno, zato jer o tome nisam uopće razmišljala i zateklo me i u tom smislu mi se ova kampanja sviđa. da je bila prije deset godina, hrvatska bi imala barem jednog katolika manje
    dakle - nisam vjernik.
    taj odgovor mogu, čini mi se, mirne duše zaokružiti i agnostici. za bit vjernik, pripadnik druge vjere - ipak nije dovoljno to što kao agnostik, nisi siguran u postojanje boga, i više-manje te za to nije briga. tako da su mi ove upute za agnostike, totalno bezveze.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne razumiješ me. Ne želim se ubrojiti u onaj broj kojim će se mahati svaki put kad se donosi neki kretenski zakon ili financira netko tko bi mogao druge financirati, npr.
    Ako me to što neke kretenske zakone i odluke ne podržavam čini licemjerom, so be it.
    Ja te razumijem, ali ti onda nisi katolik, jer onaj čovjek koji je određene vrste vjeroispovjesti mora podržati svoju Crkvu, jer kao vjernik moraš vjerovati da ono što ona čini je ispravno! Meni je to isto glupo, jer ne može netko biti 100% ispravan, ali isto tako popis stanovništva utvrđuje koliki se broj ljudi osjeća katolicima, ateistima, protestantima, muslimanima, židovima, a ne je li podržavaju ono što njihova Crkva i vrh svećenstva radi dobro ili krivo, ili jesmo li mi osobno dobri vjernici ili samo onak za blagdane-to je osobna svačija stvar kako živi svoju vjeru...ali kako ti kažeš laž bi bila opredjeliti se kao netko drugi ako se osjećaš u tvom slučaju katolkinjom, isto kao što je laž ne opredjeliti se. Po meni popis stanovništva nije potpora Crkvi ili pobuna protiv nje, i nije kako je rekla prima referendum!
    Eto ja svima želim da se na ovom popisu stanovništva izjasne onako kako se osjećaju a ne u koristi ili kontra neke religije, Crkve,Sinagoge ili kontra ateista agnostika itd. ovo nije referendum- već stavljanje na papir onog što ste i kako pokušavate na svoj način živjeti ono što jeste!

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tek sam sad ovo pročitala http://www.nisam-vjernik.org/home i jako je ružno i nema veze s popisom stanovništva!
    žao mi je što se popis stanovništva gleda kao nekakav referendum protiv ili za Crkvu...popis stanovništva radi ststistiku koliko ljudi se osjeća, katolicima, ateistima, muslimanima, agnosticima, židovima itd....a ne postavlja pitanje podržavate li ono što Crkvene,Islamske,Ateističke udruge, Crkve itd.rade i jeste li praktički ili samo vjernik za blagdane.
    Nemam ništa protiv toga što se poziva ateiste na hrabrost da se izjasne za ono što jesu, ali imam protiv ovakve protupropagande KC. Još jednom popis stanovništva nije referendum!

Blitva avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

po meni, ta rubrika o vjeri u popisu stanovništva je skroz krivo postavljena. pitanje bi trebalo biti o tome kojoj vjerskoj zajednici pripadamo, a ne da li vjerujemo ili ne. zašto državu zanima da li u dubini duše vjerujemo u postojanje boga ili ne? to je intimno pitanje svakog pojedinca. pripadnost vjerskoj zajednici je pak javni podatak i osnova za traženje sredstva od države.
    i poanta je da smo mi siromašna država koja nema novca ni za djecu invalide, potpomognutu oplodnju... a da katolička crkva dobiva puno previše novca iz državnog proračuna, novca koji ne zaslužuje, niti po mišljenju vjernika katolika, a taman ostalih, kojih je nadam se puno više od 12%

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja se slažem s Cvijetom - pripadnost KC nije isto što i vjera.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koliko ateističke udruge dobivaju novaca ili se ne izjjašnjavaju tako ali zna se koje su-većina?
    I sad, ako si ateist, i ako ti se ne sviđa kao pojedine ateističke udruge, hajmo reć nisu vjreske udruge, nego civilne- djeuju i troše novac koji dobiju od Države, hoćeš li se ti kao civil, ateist itd. u znaku protesta izjasniti kao pripadnik neke religije, vjere ili ćeš ostati i dalje ateist ili ne izjašnjeni?!
    Naravno da nećeš, jer tvoje ateističko opredjeljenje i naćin života nema nikakve veze s davanjem potpore udrugama čiji ti se rad ne sviđa- jer bez obzira na njih ti si ateisti-bili oni dobri ili ne.
    Tako i vjernik u ovom slučaju katolik, ne može se izjasniti suprotno samo zato što mu se ne sviđa kako Crkva radi- jer on i dalje je katolik bez obzira na CRkvu, i laž je ako se izjasni krivo- a za lažne podatke u popisu stanovništva postoje i kazne.

Ljudi moju daj se skulirajte i pustite politiku- izjesnite se onako kako se osjećate, a ne zato da idete nekome na ruku ili kontra nje!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ... jer kao vjernik moraš vjerovati da ono što ona čini je ispravno!
    Ne mogu. Bilo bi to protiv zdravog razuma.
    Edit: kako je laž ne izjasniti se? Ne razumijem.
    Posljednje uređivanje od Cubana : 23.03.2011. at 13:55

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pomaki
    Nažalost kako katolike uče- je-ali to je druga tema.
    Ovdje nije pitanje kako živite svoju vjeru i idete li u Crkvu, jeste li dobar ili loš katolik, dobar ili loš musliman (jedete li svinjetinu,podržavate li teroriste dobar ili loš ateist.
    Ako si samo vjernik, moraš znat u koje vjerske istine vjeruješ, ako au one katoličke onda si katolik, ideš li u Crkvu, postiš, moliš, ili imaš sakramente, popisavaće stanovništva ne zanima...isto kao što neće pitati ateista-hej jesteli koji put ušli u Crkvu, e ako jeste onda niste pravi ateist. tako i za vjernike koji ne idu u KC ne možemo reći da nisu katolici.
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 23.03.2011. at 13:57

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

tek sam sad ovo pročitala http://www.nisam-vjernik.org/home i jako je ružno i nema veze s popisom stanovništva!
    Potpisujem!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pomaki
    Nažalost kako katolike uče- je-ali to je druga tema.
    Pa dobro, tako ih uče predstavnici KC
    A stvar je u tome što ti popisi, gdje ispada da imamo 80% građana koji su katolici, služe kao argument kad se donose zakoni o MPO, kad se sklapaju ugovori s Vatikanom o uvođenju vjeronauka u državne škole, i konačno kad se iz državnog proračuna puni blagajna KC umjesto da se daje siromašnima

Da se to ne događa, nikad ne bi bilo ovakvih akcija. Nemam problema s time kako se izjašnjava većina, ali imam s ostalim što sam navela.

Mikki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mikki moram priznat da te nisam shvatila.

-akcija se ne bavi unutarnjim pitanjima RKC, kako ćete se vi (kažem vi jer ja nisam pripadnik) međusobno etiketirati i ko će koga isključivati, ili se sam ispisivati iz RKC nije predmet ovdje.
    -ja političko opredjeljenje nisam ni naslutila ovdje, inače nebi ni lijepila link na ovom pdf.
    -"pokret za izražavanje slobode svog odabira" ? nemam pojma što bi to moglo biti. ovo akcija poziva na govorenje istine na popisu stanovništva, ništa više. pokret PROTIV je loš? ako sam protiv toga da RKC prima toliko kuna iz državnog proračuna, to nije dobro? Ja mislim da je legitimno izraziti svoje PROTIV tu ( a tko je ZA, neka isto glasno kaže-možda na referendumu?)
    -nije mi jasno ni gdje vidiš namjerno provociranje i želju da se nekoga naljuti?

Ovakve teme su sklone žučnim raspravama, i brzom ključanju. Nije mi cilj potaknuti tako nešto, ovo je samo obavijest o akciji drugih udruga i pojedinaca, i nije poziv na svađu.
    dapače :D
    Akcija se bas bavi unutarcrkvenim pitanjima.
    Dovoljno je pogledat samo vijesti na naslovnici:

Crkva od Vlade godišnje primi preko 300 milijuna kuna (ref)
    Dok ljudi gladuju, Crkva gradi Vojni ordinarijat od 35 milijuna kuna, (ref)
    Crkva za posjet Pape traži dodatnih 30 milijuna kuna, najmanje. (ref)
    Crkva zabranjuje zaređivanje žena (ref)
    Crkva otežava borbu protiv HIV-a zabranom kondoma (ref)
    Crkva dopušta da osuđeni pedofili predvode misu (ref) (ref)
    Iz Rimokatoličke Crkve ne možeš svojevoljno istupiti (ref)
    Dal je potrebna analiza svake vjestice? Cini mi se da jest :D
    - Crkva dobiva onoliko koliko je dogovoreno izmedju drzave i crkve- mozda je iznos velik,mozda je malen nebitno- iznos je transparentan te se ne ulaze samo u sebe nego sve sta se gradi jest uglavnom i vecinom stavljeno na koristenje vjernicima i tu je zbog njih..al to je sa druga tematika- zelim samo naglasit zakonitost. te takodjer naglasit da iako se uglavnom ateisti bune protiv toga da se iz njihovog poreza financira KC...moram naglasit da se i iz mog poreza financira ono cemu se ja izricito protivim, necemu sta smatram nemoralnim, necemu sta se protivi svim moralnim i prirodnim zakonima itd - mogu koristit jos mnogo slicnih izraza al nema potrebe :D ..svakom njegov dio i svakom po pravu i pravici. zakaj ne
    Ostalo se isto bavi novcima pa to isto preskacem. Poantu sam vec naglasila- ja zbilja ne patim od toga koliko gdje novaca ide...iako uvijek volim pozvat na umjerenost i dostojanstvo koje kojiput izostane unutar KC...al necu sad previse ni u tom smjeru.

Dalje govori o tome da KC neda da se zene rede. Zar to nije zadiranje u unutarcrkveno pitanje? Naravno da jest.
    Iako nije dio nikakve dogme- pocele se zene redit sutra ili za 1000 godina to nece utjecat ni najmanje na ono sta katolicanstvo cini time sta jest.

Dalje pise da crkva otezava borbu kondomom protiv hiv-a. opet prikaz crkve kao becutne i kajaznam kakve. Zapravo Crkva naglasava da kondom nije spas od hiva. Spas od hiv-s crkva vidi u bračnoj vjernosti i ćudoređu i to nitko ne moze osporit. Da kondom moze covjeka spasit jednom, dvaput od zaraze moze i nitko to ne osporava i ludost je tako govorit...al da je 100% spas i sigurnost kakvim promoviraju velike kompanije proizvodjaci kondoma- NIJE.

Ovo s pedofilom podrzavam...al svakako ne vidim poantu zasto se nalazi u vijestima ateista. cilj je povest jos jednog vjernika na put nevjernistva?

I zadnje al ne manje bitno jest - iz rck nemoze istupit...lala...mozes...poanta je da kod nas nema bas previse ucinka istpio ili ne jer kod nas se ne radi o tome dal ces placat porez na kc ili ne...vani je to bitno kod nas ne pa ocito da svecenik se iz tog razloga na taj nacin o odnosi spram toga.

Kazes da politicko opredjeljenje se ne nazire
    http://www.nisam-vjernik.org/plakati
    evo pogledaj plakate. prvi plakat je sanader i kosor. kakve veze oni imaju s tim? Da se tito digne danas iz groba ugovor sa vatikanom ne moze izmijenit samo tako- ugovor je medjunarodni i za njega vrijedi medjunarodni zakon. ako ce do izmjena dolazit doci ce na zakonit nacin a ne smjenom vlast.

Da nije poanta rec- ne sramite se bit ateist. nego je poanta- kc vam nevalja.

.....
    idem sad dalje...dete mi dosadjuje al svakako cu detaljizirat dodatno pojedine stavke ako ce bit potrebe .

I molim da se nitko ne svadja...poanta jest da se nesto nauci a ne da se kome skace za vrat.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ima ponešto u Bibliji o tome kad zatajiš svoju vjeru.

Btw, koliko sam shvatila pitanje neće biti kojoj Crkvi 'pripadaš', nego koje si vjere, pa ako si određene vjere ne bi se trebalo sramit toga, druga stvar je tvoj stav o crkvi koja je predstavlja.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne mogu. Bilo bi to protiv zdravog razuma.
    laž je u tvome slučaju jer se osjećaš katolkinjom....prvo prema tebi samoj.....u čije vjerske istine vjeruješ, katoličke, židovske, protestantske- pa ako vjeruješ u katoličke onda si katolik-jer univerzalna vjera za sad ne postoji. Ili si vjernik ili si ateist, treće opcije nema. Ili vjeruješ ili ne. Pošto ti kako kažeš vjeruješ, a vjeruješ u katoličke istine onda si katolik-koga briga ideš li u Crkvu-ti si katolik-ako nemaš sakramente nisi službeno katolik(ali ti ih imaš)-ali osjećaš se, pokušavaš živjeti i vjeruješ kao katolik-onda to i jesi- a to je pitanje u popisu stanovništva- a ne slažete li se s svim što KC radi. Pusa.
    Vjerujem da vjernici drugih vjeroispovjesti u drugim džavama gdje njihovo vodstvo dobiva novac od Države, kao npr.muslimani i židovi (i ako bi imali puno toga prigovoriti svojima) nemaju ovakvih nedoumica. Oni jesu ili nisu muslimani ili židovi, i ne zanima ih što negdje neke vjerske vojske vode ratove i što se ne slažu s nekim učenjima-oni jesu i žive po svojoj vjeri koliko mogu i zato jesu, protestanti,katolici, muslimani i židovi-drugačije se pod nikakvom izlikom neće izjasnit osim ako su ateisti.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Potpis na Ripcord.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ok... odoh ja trolati na neki vjerski topic

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Ripcord prvotno napisa Vidi poruku
    Ima ponešto u Bibliji o tome kad zatajiš svoju vjeru.

Btw, koliko sam shvatila pitanje neće biti kojoj Crkvi 'pripadaš', nego koje si vjere, pa ako si određene vjere ne bi se trebalo sramit toga, druga stvar je tvoj stav o crkvi koja je predstavlja.
    Jel vi znate kakav je zakon o potpomognutoj oplodnji na snazi u RH? Zašto? Jer je međuostalom i 88% katolika pa onda je i zakon katolički.
    Jel to normalno? Jel normalno da je vjerski nauk u državi iznad struke?
    Ako će moje nijekanje Boga uroditi jednim katolikom manje kojim će pravdati ovakve gluposti, ja sam bar nešto napravila.
    Ne sramim se ničeg (osim kad se u moje ime ograničavaju prava drugih) i ovo neizjašnjavanje nije moj sram nego moja akcija. Mala, ali meni važna.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Pa dobro, tako ih uče predstavnici KC
    A stvar je u tome što ti popisi, gdje ispada da imamo 80% građana koji su katolici, služe kao argument kad se donose zakoni o MPO, kad se sklapaju ugovori s Vatikanom o uvođenju vjeronauka u državne škole, i konačno kad se iz državnog proračuna puni blagajna KC umjesto da se daje siromašnima

Da se to ne događa, nikad ne bi bilo ovakvih akcija. Nemam problema s time kako se izjašnjava većina, ali imam s ostalim što sam navela.
    Naravno i mnogi se katolici ne slažu s onim kako Crkva naučava, ali jednostvano je to je tako, ili ćeš to prihvatiti ili nisi vjernik.
    Znam da to pogađa one koji nisu vjernici i žao mi je što ću ovo reći jel ne želim da me se krivo shvati, moraš priznati da nije u redu da manjina nameće svoje stavove većini- ipo bilo kojem pitanju, vjerskom,političkom itd. u smislu kako na izborima onaj ko ima većinu pobjeđuje- a ne u smislu da ugnjetava manjinu-nadam se da si me shvatila.
    Druga je stvar što neki žele odvojiti Crkvu od Države-ali koliko znam ona je odvojena zakonski-možda sam u krivu-ispravi me ako griješim.
    Slažem se s tobom da se stvarno iskreno treba izjasniti na popisu stanovništva da vidimo kako Hrvati i ostali dišu-a ne lagati jer mrziomo KC ilijer mrzimo ateiste-reći ono što jei bez straha.
    Koliko znam i Države koje nisu katoličke donjele su takav-i takav zakon o umjetnoj na osnovu medicinske struke itd. KC ili bilo koja druga vjerska zajednica ima pravo savjetovati svojim vjernicima u svezi toga kako ih naučava njihova religija-oni to moraju-ali to ne znači da DRžava mora donositi takve zakone-je li tako.

E sad nemožemo kriviti KC za odluke Države jer ona ima svoj stav i na to ima pravo, kao što netko drugi ima pravo misliti da je KC u krivu.
    Druga je stvar to ako su oni koji donose odluke u saboru katolici ili pripadnici drugih religija, ali zato je popis stanovništva, da oni donose zakone na osnovu onoga što jesu, kao što bi jedan ateist donio drugačiji zakon, a onda bi se vjerovatno vjernici bunili-zato i govorimo o većini. Zakone donesi Država a ne Crkva, a ljude u saboru je izabrala većina građana RH, a ne KC, bila ona vjerska ili ateistička-većina je i protiv toga nemožemo do sljedećih izbora.
    Po meni za neke osjetljive zakone poput umjetne, treba raspisati referendum, jer vjerujem da i među vjernicima ima onih koji razmišljaju drugačije.
    Misliš da u islamskim demokratskim zemljama gledaju na ateističku manjinu (u njihovom slučaju)(ili druge vjerske manjine) ili donose zakone prema većini koja ih je izabrala? Ostali se moraju pridržavati, npr. marama, pokriveno lice,ruke, duga suknja-i kad idemo u te zemlje poštivamo zakone njihove većine, ne kršimo ih zato što nam je to glupo, ponižava ženu ili se jednostavno ne slažemo s tim-poštujemo iz kulture, kao i ostali koji žive tamo a ne sviđa im se-no dok se većini ne bude ne sviđalo-drugi to moraju poštivati.
    Nažalost ili na sreću većina je ona koja odlučuje, šta da ti drugo kažem!

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jel vi znate kakav je zakon o potpomognutoj oplodnji na snazi u RH? Zašto? Jer je međuostalom i 88% katolika pa onda je i zakon katolički.
    Da li misliš da netko pita ovih 88% katolika vezano za zakon o MPO ili bilo koji drugi zakon? Ja sam dio tih 88% ali ne podržavam zakon o MPO, i vjerujem da ga većina ne podržava.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Naravno da ne pita. Važan je broj. Ne želim biti dio broja kojim se pravdaju takvi zakoni.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno da ne pita. Važan je broj. Ne želim biti dio broja kojim se pravdaju takvi zakoni.
    ok...nemoj mislit da te tko sudi to je na Bogu.....samo mogu reći da te ne razumijem....vidim da ateisti nemaju problema s izjašnjavanjem i tako treba biti i među onima koji se osjećaju vjernicima- a ti ne spadaš niti u jednu skupinu.....a to je nemoguće jer čovjek nešto mora biti sredina u ovakvim situacijama i suzdržanost kao ne izjašnjavanje jednostavno ne postoji ili je laž-rađe se izjasni kao agnostik (mad je taj pojma meni bedast)

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mikki prvotno napisa Vidi poruku
    nego je poanta- kc vam nevalja.

.....
    nije vam, nego nam - jer ju svi financiramo. onog trena kad je crkva ušla na bilo koji način, nepozvana, u moj život, imam ju pravo kritizirati.
    ma i da nije. zašto se kc ne bi smjela kritizirati? reći da - ne valja. eto - ne valja.
    ovo što stoji na naslovnici portala. zašto ne bi smjelo stajati?
    smijemo kritizirati vladu, smijemo kritizirati sve institucije.
    zašto se crkva ne bi smjela kritizirati?

a to što se ovo pitanje shvaća kao referendum protiv crkve, možda si i u pravu. vjerojatno najviše tako doživljaju oni koji se osjećaju katolici. a zašto je to tako, da nije možda razlog tomu činjenica da sve više građana (a riječ je o vjernicima) gubi povjerenje u kc?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni je, osobno, skroz svejedno sto inicijativa nisam-vjernik misli, ili bilo tko drugi, vjernik ili nevjernik. Zapravo, cijelo vrijeme spominjem da sam super-genijalni licemjer. Imam sve sakramente, ukljucujuci i brak. Cak sam i kuma na krstenju. I sve to skupa mi je bilo simpaticno - nesto od toga jos dok sam bila mala, nesto zbog toga sto i svi drugi tako, a nesto zato sto mi je bas tako doslo. Ne zanima me ucenje katolicke crkve, a ni neke druge. Jednako tako nikoga ne treba zanima sto, zapravo, moja vjera jest. S obzirom na ponudjeno, u mojem slucaju, najbolje mi zvuci opcija - nije se izjasnio.

Cvijeta je to bas lijepo napisala - koga treba biti briga za moju (tvoju/njegovu/neciju) vjeru? Pa to je moja/tvoja/njegova/necija stvar. Katolicku crkvu ne zelim podrzavati brojem jer to automatski znaci da je podrzavam novcem. A novac drzave tamo ne spada. Moj vlastiti, sto da ne, kad je trebalo platiti taksu za vjencanje ili sto vec. Ono, to je bio moj odabir, iz nekog mog razloga.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

.......Vjerujem da vjernici drugih vjeroispovjesti u drugim džavama gdje njihovo vodstvo dobiva novac od Države, kao npr.muslimani i židovi (i ako bi imali puno toga prigovoriti svojima) nemaju ovakvih nedoumica. Oni jesu ili nisu muslimani ili židovi, i ne zanima ih što negdje neke vjerske vojske vode ratove i što se ne slažu s nekim učenjima-oni jesu i žive po svojoj vjeri koliko mogu i zato jesu, protestanti,katolici, muslimani i židovi-drugačije se pod nikakvom izlikom neće izjasnit osim ako su ateisti.
    novac je od poreznih obveznika

ima država gdje vjerske zajednice dobivaju novac samo od vjernika
    pa se iz plaće oduzima 'vjerski porez'
    baš me zanima koliko bi katolika u HR bilo kad bi vjerski porez iznosio recimo 2.500kn godišnje

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ok...nemoj mislit da te tko sudi to je na Bogu....- a ti ne spadaš niti u jednu skupinu...
    Ja sam katolik koji to neće prijaviti na popisu stanovništva.
    Naravno da me ne razumiješ jer podupireš sve što KC radi i ne osjećaš da je nekima tim postupcima nanesena nepravda.
    I ne osuđujem te, nemoj misliti... samo te ne razumijem.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ok...nemoj mislit da te tko sudi to je na Bogu
    sad ispada kao da će zatajiti Krista
    pa nije katolička vjera jedina kršćanska
    Cubana, a možda da se preorjentiraš na grkokatolike?

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •