Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: (Ne)cijepljenje djece

Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno (Ne)cijepljenje djece

Drage mame i tate,
    vidim da su cure vec pitale no zeljela bih probati sama objasniti o cemu se radi. Dakle, snimam prilog o cijepljenju djece za emisiju Filipove bebe. U prilogu cu dati informacije o cijepljenju no htjela sam cuti i drugu stranu price. Dosta sam citala po forumima o razlozima zasto ne cijepiti dijete, a vjerujem da iza takve odluke stoje cvrsti argumenti. Upravo zato u prilogu bih htjela cuti nesto i o tome. Nadam se i ujedno bih vas molila da se odvazite javno progovoriti o ovoj temi oko koje se i na internetu vodi dosta polemika.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Prijavljujem se!

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mogu ja?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čvrsti argumenti, ili samo stavovi?

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Već sam odgovorio na ovu temu da se želim prijaviti no odgovor mi je završio na moderaciji. Opširniji odgovor jest taj da sam roditelj koji ne želi više ugrožavati zdravlje svog djeteta obveznim cijepljenjem.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Čvrsti argument je da se na djetetu ne može obaviti medicinski zahvat ako ga roditelj ne odobri, a ako za cijepljenje roditelj ne da odobrenje prijeti mu kazna od 2000 kn (prisilno cijepljenje za sada ne postoji). Slijedeći čvrsti argument je da u državi nitko nije onako zaistač odgovoran za nuspojave cijepljenja, nego kada se dogode slijedi ~10 godina pravne bitke po sudovima, vidi http://www.jutarnji.hr/paraliziran-z...il--kn/220440/
    Trebaš čvrste argumente u smislu znanstvene studije u kojoj se temeljem double blind randomizirane studije uspoređuje učinak na cijepljenoj obzirom na ne cijepljenu populacijiu? I ja isto.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Kuhinja, obavezno javi kad će prilog biti emitiran.

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hm..a kome ide tužba ako necijepljeno dijete umre od komplikacija hripavca? ili kome ide tužba kad iz istog razloga molim doktoricu da cijepi moje dijete a ona ne želi zbog bojazni od komplikacija koje bi mu cijepiva mogla prouzročiti??dal je bolje imati mrtvo ili bolesno dijete?? to su krajnosti ali .....u našem životu REALNE...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

mamamišić, slažem se s tobom. Treba uvijek odvagnuti da li su veće posljedice od komplikacija bolesti ili od komplikacija cijepljenja. I biti na čisto sa svojom savješću nakon odluke. Jer ako je odluka bila pogrešna i neispravljva....???

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamamišić, užasno mi je žao zbog vašeg gubitka
    vjerujem da dr. ima nekog razloga zbog kojih odbija cijepiti dijete, jer su pedijatri i liječnici školske medicine ti koji nagovaraju roditelje na cijepljenje, a ne da ih bez razloga odgovaraju
    ako se dr. iz nekih razloga boji (ako je dijete imalo nepoželjnu reakciju na prethodno cijepljenje, ima neku neurološku bolest ili neki drugi razlog) onda dijete treba uputiti u bolnicu da se tamo cijepi

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da pitam ovdje možda ko zna
    da li je streptokok pneumonia na oku (od rođenja) indikacija za ne cijepljenje? R. sad ima 5 mj. i primio je ono u rodilištu + 1 dozu kod ped. za hepB

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ovo pitanje ne razumijem. Indikacija za cijepljenja koja se smatraju korisnima (ona koja su u kalendaru plus još neka cijepljenja za određene skupine) je da dijete ne oboli od tih bolesti. To nema veze s nalazom pneumokoka u brisu oka.
    Ali ako pitaš je li nalaz pnaumokoka u brisu oka indikacija za cijepljenje protiv pneumokoka, odgovor je - ne, nije.
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.04.2011. at 18:00

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aleks, pun ti je inbox

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    vjerujem da dr. ima nekog razloga zbog kojih odbija cijepiti dijete, jer su pedijatri i liječnici školske medicine ti koji nagovaraju roditelje na cijepljenje, a ne da ih bez razloga odgovaraju
    Nije uvijek tako.
    Često viđam da doktori postavljaju takozvane lažne kontraindikacije, jer se boje.
    Npr, jedna od najčešćih lažnih lažnih kontraindikacija, o kojima je ovdje bilo dosta pisanja ranije, je "neurorizično dijete". Pogotovo je popularno postavljanje kontraindikacije za cijepljenje neurorizične djece protiv hripavca.
    Neurorizično dijete u smislu potrebe za praćenjem postoji, i neurološki razvoj takvog djeteta treba pomnije pratiti, ali u kontekstu cijepljenja, ne postoji nikakva kontraindikacija za cijepljenje neurorizičnog djeteta. Dapače, takvo dijete još više treba cijepljenje od druge djece, jer postoji opasnost da zbog bolesti njegov razvoj bude poremećen. A cijepljenje takve djece ne nosi apsolutno nikakav povećani rizik u odnosu na drugu djecu - a istovremeno smanjuje rizik za ozbiljnu bolest.
    ako se dr. iz nekih razloga boji (ako je dijete imalo nepoželjnu reakciju na prethodno cijepljenje, ima neku neurološku bolest ili neki drugi razlog) onda dijete treba uputiti u bolnicu da se tamo cijepi
    postoje neke situacije u kojima je preporučljivo dijete uputiti u bolnicu na cijepljenje, ili čak prekinuti započeto cijepljenje zbog teške nuspojave koja je nastala nakon primljene doze. U tom slučaju, doista se radi o višoj sili.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ok, sigurno znaš bolje nego ja
    ja pišem na osnovu iskustva s pedijatrima i dr. školske medicine, ali ti ih znaš sigurno više nego ja
    ali u svakom slučaju postoji mogućnost da se dijete cijepi
    ako ne želi/može/usudi se djetetov liječnik može se cijepiti na drugom mjestu

mujica, ispraznila

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mamamišić, nemoj misliti da sam bezosjećajan ( i potpuno si u pravu kada kažeš da je umrijeti od bolesti veće zlo nego imati nuspojave cijepljenja. i ovo moje pitanje nimalo ne umanjuje mojeu raniju žalopojku oko postavljanja lažnih kontraindikacija za cijepljenje), ali moram te pitati....

Jesi li ti sigurna da ti je nečak umro od svinjske gripe i pertusisa?
    Naime, pertusis kod sedmogodišnjaka nije tako teška bolest kao kod dojenčadi.
    A s druge strane, nisam niti čuo da je sedmogodišnje dijete umrlo prošle sezone od gripe.
    Posljednje uređivanje od mujica : 25.04.2011. at 18:26

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kak je prošla emisija Filipove bebe?
    Je li netko gledao?
    Znam da je bila jučer oko podneva, ali nisam stigao gledati........

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

težak oblik hripavca "ove sezone"ugasilo je njegovo srčeko!
    nije samo to, skupilo se tu više nažalost i previše...no nije ni važno samo znam da se i moje dijete može naći u toj situaciji, želimo sve napraviti da ga zaštitimo koliko možemo. liječimo dijete protiv alergije alternativom (tu je "problem") i nije to više ona bolesna bebica koja se ne smije cijepiti. i naravno pristajemo na cijepljenje jedino u bolnici.
    ne tražim krivca ali samo hoću reći da sve ima dvije strane medalje

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

čudi me da se nije čulo jer je cijenjeni Dr. ???( ne sjećam se više) iz bolnice Fran Mih. Zgb na nekoj emisiji ( možda Drugo mišljenje HRT ) 3 !!!!dana poslije smrti konstatirao kako sedmogodišnje dijete ne bi došlo do njih da je bilo cijepljeno te da je umro od influence i pertusisa. bila sam strašno ljuta jer nisu rekli sve!!!samo ono što štiti obraz bolnice.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ovo pitanje ne razumijem. Indikacija za cijepljenja koja se smatraju korisnima (ona koja su u kalendaru plus još neka cijepljenja za određene skupine) je da dijete ne oboli od tih bolesti. To nema veze s nalazom pneumokoka u brisu oka.
    Ali ako pitaš je li nalaz pnaumokoka u brisu oka indikacija za cijepljenje protiv pneumokoka, odgovor je - ne, nije.
    krivo sam se izrazila... pa da probam ovako
    da li dijete koje se cijepi (npr. sa 5 u1) mora biti potpuno zdravo?
    da li se cijepe djeca ako imaju kakvu infekciju kao npr. streptokok sa gnojnim sekretom iz oka
    ili se u pravilu čeka da se bakterija prije izliječi?
    pitam za redovita cjepiva, ostala me ne zanimaju

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Žao mi je zbog vašeg gubitka, mamamišić.
    Oprosti ako postavljam prevše pitanja- da li je bilo još elemenata u bolesti, osim pertussisa i gripe ili je u pitanju neki jaki soj pertussisa?
    Jedno dijete mi nikad nije primilo pertussis cijepivo (praćeno kao neurorzičino, upravo ovo o čemu pišeš Mujice - samo mi roditelji vrlo teško dođemo do ovakve informacije), a drugo nije docijepljeno sa 7 godina (jaka reakcija na cijepivo sa 5 godina).

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

trombocitopenija, svinj. gripa, mrsa(koju je pokupio kad je bio u bolnici), još se čeka nalazi obdukcije

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala ti. Držite se sigurno vam je svima jako teško

mamamišić avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

hvala!

hrabrica avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Hripavac je dobio od bratića koji je tada bio jednako star kao i on. Bratić također nije cijepljeno dijete (po izboru roditelja) i uredno je odkašljao 100 dana i super se oporavio. Međutim naš dječak nije cijepljen silom prilika i neprilika, osim neurorizičnosti, kasnije odogde komponente Per, a kad smo otkrili autoimunu trombocitopeniju, nije ga nitko ni htio cjepiti. kad smo pitali kad ćemo - odgovor je bio - čemu?
    Zanimljivo je da se dr. ipak odlučila cjepiti, kao "kad zaustavimo pad eritrocita i prestane uzimati medrol", ali ...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Po svemu sudeći ta se smrt mogla spriječiti cijepljenjem.
    I to besplatnim, koje je svima dostupno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

hrabrice, duboko suosjećam s vama. Nadam se da vam je curica donijela opet svjetlo u vaš život.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    hrabrice, duboko suosjećam s vama. Nadam se da vam je curica donijela opet svjetlo u vaš život.
    ajoooj, hrabrica, nisam niti skužio da se radi o djetetju hrabrice

žao mi je i također se pridružujem dobrim željama koje je beti uputila.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Davore i Mujica, maknula sam vaše prepucavanje i (polu)otkrivanja identiteta. Molim nastavite na pp tim tonom ako vas to zabavlja. U slučaju da nastavite javno u revijalnom tonu kao zadnjih par dana obojicu ću poslati na hlađenje pa se tada prepucavajte preko poštara ili javne televizije. I neće me biti briga tko će prvi početi, ja sam kao mama kojoj djeca dernjavom oštete uši i mozak pa ih oboje pošalje u kaznu.
    Hvala na čitanju.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

činjenica je da se svi koji zbog ozbiljnih problema ne cijepimo strašno bojimo upravo ovoga, a u javnosti se samo buči o pravima na izbor. Oni koji se ne mogu cijepiti nemaju izbor - oni ovise o tome da se svi koji mogu cijepe. Svojim životom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, a nakon što nasilno cijepiš sve što je u stanju puzati i shvatiš da je zaraza npr. pertusisom potpuno jednako u cirkulaciji među cijepljenima kao i necijepljenima bez obzira na tvoj visoko moralan trud - što onda? Usput naravno pometeš pod tepih sve one na kojima tvoj hvale vrijedan eksperiment nije uspio i shvatiš da je jedina posljedica tvojeg idealističkog napora da se i tvoje dijete po sili višeg cilja - moralo cijepiti. Što onda?

Pri tome, naravno, sotoniziraš sve koji jednako kao i ti imaju svoje dobre razloge za necijepljenje, jedino nisu sasvim jednaki tvojima pa zato nisu u pravu. Odnosno nisu dovoljno jednaki. Trebali bi biti jednakiji.

Gdje je crta? Postoji li crta? Zakonodavac kaže da je crta postavljena na 100%. Svi koji su ispod crte dužni su 2000kn. Vjerojatno i ti isto.

Pri tome istog tog zakonodavca potpuno nije briga što će biti s onima na kojima to nasilje ne uspije. Kažu da su za posljedice nuspojava odgovorni proizvođači cjepiva, a na primjeru desetogodišnje parnice obitelji Zdrilić znamo da je ipak odgovoran onaj koji je to mahnitanje naložio.

Slobodno promatraj što se događa u Bosni. Radi se o pravnoj državi čiji barem jedan zakon kao i građanima R. Hrvatske jamči da neće biti podvrgnuti medicinskim istraživanjima mimo svoje volje. Tamo je jedan takav visoko moralan eksperiment pošao po zlu, a svi oni koji su prije tog eksperimenta imali zdravu djecu i popušili foru da su nekome ili nečemu društveno odgovorni sada puno bolje znaju kome i čemu su odgovorni. Do kraja svojih života.

Isto tako nemoj propustiti ni uvid u stanje naših vrlih ustanova ministarstva zdravlja :bljuc: koje su otprilike jedina mjesta na kojima možeš popušiti MRSA ili HepB ... ili gore.

Kad sve to lijepo odvažeš, fakat, baš smo mi necjepiše gadni igrači. A i ti kao necjepiša zajedno s nama.

Zakon ne razlikuje boje. Zapravo je Justicija potpuno slijepa.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Davore , uopće ne znam što bih rekla .
    Osim da si čini se cijepljen protiv empatije, kad jednostavno ne znaš stati na loptu na ovoj temi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Znaš mene. Kad treba - glavom kroz zid. Fakat jesam otporan na empatiju kad se imputira u manipulativne svrhe.
    Uzgred, cijepljeni od hripavca nisu u ništa manjem riziku od hripavca nego necijepljeni - upravo suprotno:
    http://cid.oxfordjournals.org/content/54/12/1730
    Obrati pažnju na "učinkovitost" iz studije. Empatija? Ma nemoj!

Reci, što radiš kad ti M iz škole donese letak za nekakvu nebulozu od 100kn? Puna empatije driješiš kesu ili to jednostavno zdrapaš i baciš u smeće?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ok, Davore, aj se malo ohladi
    nema smisla da ti brišemo svaki post

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

čekaj ne kužim kaj je to sad lošije cjepivo, zakaj su se svi kleli da je bolje da se plati cjepivo ( dobro ja nisam, jer sam imalapotvrdu neuropedijatra)

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    čekaj ne kužim kaj je to sad lošije cjepivo, zakaj su se svi kleli da je bolje da se plati cjepivo ( dobro ja nisam, jer sam imalapotvrdu neuropedijatra)
    ne znam zašto, Jelena.
    Da, ta cjepiva koja su svi rado plaćali da bi bili moderniji, pametniji i "in", po svemu sudeći kraće štite od onih koja nitko nije htio jer su bila besplatna. A to se znalo i tada, ali ljudi su baš to htjeli.
    No, dobro. Sad su ta "in" cjepiva besplatna, pa bumo vidli kako će biti za nekoliko godina.
    Izgleda da smo i mi krenuli putem "daj narodu što želi".
    Ne bih se čudio da uskoro bude ponuđena bioenergija kao alternativa cijepljenju, pa da svi budu sretni.
    To je demokracija
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.11.2012. at 09:21

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Čisto da razumijem raspravu.
    Davor, jesi ti protiv cijepljenja ili za selektivno cijepljenje? Točnije, tvoje dijete je cijepljeno nešto ili ništa?

baka avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Sada pratim ovu temu iz pozicije bake. Moja djeca su obavezno cjepljena prema tadašnjem (80.-te) propisima. Nije ih srećom zahvatila nikakova nus pojava i komplikacija. Danas se dakle možeš izjasniti za ili protiv cjepljenja. Time preuzimaš dodatnu odgovornost. Izbor je na roditeljima. Nekako je logično, ako ti liječnik kaže kupite cjepivo, da misliš da je to bolje za dijete.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj baka prvotno napisa Vidi poruku
    . 1...... Danas se dakle možeš izjasniti za ili protiv cjepljenja. Time preuzimaš dodatnu odgovornost. Izbor je na roditeljima. 2...... Nekako je logično, ako ti liječnik kaže kupite cjepivo, da misliš da je to bolje za dijete.

1.... U stvari ne, potpuno je jednako kao i u osamdesetima. Samo sada svi nešto "izvoljevaju" jer u svojoj neukosti misle da su pametniji od onih kojima je to posao (kao, npr. Davor), a tada su imali povjerenje u stručnjake koji se time bave.
    2..... O tome Lidija Gajski ima puno za reći. Doista su liječnici često pod utjecajem farmaceutskih firmi. Jer su im njihove informacie dostupnije od pravih i objektivnih. Shit happens.
    Posljednje uređivanje od mujica : 10.11.2012. at 15:27

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Čisto da razumijem raspravu.
    Davor, jesi ti protiv cijepljenja ili za selektivno cijepljenje? Točnije, tvoje dijete je cijepljeno nešto ili ništa?
    Mi smo preobraćenici Cijepili do trenutka kada su iz čista mira počele pristizati informacije o objektivnoj stvarnosti cijepljenja, a to je bilo sasvim dovoljno za preobraćenje. Malac je primio prvu rundu svega i svačega, uglavnom s odgodom, ali potom ništa. Nisam posebno zadovoljan što sam ključne činjenice doznao prekasno. Sustav je postavljen tako da se žestoko brani od svakog pružanja ključnih činjenica na vrijeme.

Iako je rasprava na ovom forumu znala dostići usijanje, u 100% slučajeva sam se zalagao za slobodu izbora. U mom slučaju izbor znači odbijanje, ali do danas nikoga, ali baš nikoga nisam savjetovao da ne cijepi, ako ni zbog čega onda zbog silne količine natezanja sa sustavom i vrlim ulizicama.
    Posljednje uređivanje od puntica : 12.11.2012. at 22:12

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

dosadni ste i naporni, brisala sam vas

molim vas da nas poštedite svojih prepucavanja, to možete slobodno nastaviti preko pp-a, ili recimo na cugi
    Posljednje uređivanje od puntica : 12.11.2012. at 22:13

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •