Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Za svjezi IVF optimalan broj je 15 jajnih stanica

pino avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Za svjezi IVF optimalan broj je 15 jajnih stanica

To je rezultat studije na 400,000 IVF ciklusa u Velikoj Britaniji, a ESHRE ju je objavio pod rubrike vijesti i poslao pres agencijama koje su objavile vijest (Reuters, AFP itd.)

http://www.oxfordjournals.org/news/2011/05/11/eggs.html

Racunali su postotak zivog poroda ovisno o broju upotrijebljenih jajnih stanica, za 2005-2006 godinu.

Nasli su da se uspjeh postupka raste s brojem jajnih stanica sve do 15 j.s., nakon cega pocinje lagano padati (jer se kod hiperstimulacija vjerojatno pogorsava kvaliteta j.s. kao i prijemcivost maternice zbog previsokog estradiola).

Za Hrvatsku je zanimljiva usporedba kad se koriste samo 3 jajne stanice s onim kad se koristi optimalan broj j.s. - a stratificirani su i po dobi zene:

dob zene: 18-34 godine; 35-37 godina; 38-39 godina; 40+ godina

1 j.s. ___8%___ 7% ____5% ____1%
    3 j.s. __21%__ 18%__ 12%___ 6%
    8 j.s. ___34%___ 29%___ 23%____ 11%
    15 j.s. __40%__ 41%___ 26%____ 17%

Pogledajte kolika je razlika kad se ima normalni zakon i Milinovicev zakon... dvostruka, ili cak vise od toga!

U studiju nisu uracunati postupci iz zamrznutih zametaka (vec samo svjezih IVF-ova), ali su obecali da ce tu analizu vrlo skoro objaviti. Na taj nacin ce se vidjeti koji postotak stimulacija daje zivorodjeno dijete, jer kad se zbroje i ta djeca, onda ce se uspjeh postupka jos povecati. Neke druge studije koje sam vidjela su nasle da pribrajanje FET-ova podize kumulativni uspjeh postupka na nekih 50-60%.

(Usput receno, stopa zivorodjene djece je oko 20% manja od stope trudnoce zbog spontanih pobacaja; sto znaci da je stopa trudnoce za najbolju kategoriju pacijenata s 15 j.s., cak 50% po svjezem postupku - sto treba usporediti s Simunicevih 30% za Hrvatsku za istu dob i s ogranicenjem oplodnje na 3 j.s.)

(Inace, najveci broj pacijentica imao je 6-8 j.s., od cega su dobili 4-5 zametaka, da se ne misli da su bacani zameci)

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo je zbilja veliki broj ciklusa koji se promatrao.
    zanima me je li svejedno jesi li polustimuliran pa dobiješ manji broj stanica, npr. 3 ili si pod punom stimulacijom. Odnosno je li moguće da su statistički gledano najbolje stanice u ciklusima gdje s dobije po 15 js? Ili da li žena koja u stimuliranom ciklusu dobije po 15 js u pravilu ima kvalitetne js.
    Naime, ja sam u mladim godinama dobivala po 15,16, sad dobijem 8,9.
    Možda sve to piše u članku, al nisam stigla čitati

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Za mene kao low respondera ovo su tako "optimistične vijesti", ma i znala sam da nam nisu šanse velike kad dobijemo 1,2 j.s. al opet samo 8% pa toliko je i uspješnost inseminacija
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 11.05.2011. at 20:39

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

to je meni Lučinger stalno ponavljao 15 je optimum, kada sam 19 i 21 to je po njegovom mišljenju bilo previše stanica i moglo utjecati na to da ne dođe do trudnoće iako smo dobili dobre embrije

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

nemam što dodati osim što ja nemam nikakvu namjeru vjerovati statistikama koje je iznio Milinović........................... dakle treba 15 j.s. za optimalan IVF po svim svjetskim standardima, s 3 j.s. u jednom ciklusu uspješnost je ovisno o godinama između 6% - 21%.

HVALA JOŠ JEDNOM MILINOVIĆU I PROF. ŠIMUNIĆU KOJI JE SVESRDAČNO PODRŽAO ZAKON I OGRANIČENJE NA 3 J.S. U JEDNOM CIKLUSU.

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

samo za podsjetnik...što nam čine 3 js ...ma što oni govorili o tome

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sretna35 prvotno napisa Vidi poruku
    to je meni Lučinger stalno ponavljao 15 je optimum, kada sam 19 i 21 to je po njegovom mišljenju bilo previše stanica i moglo utjecati na to da ne dođe do trudnoće iako smo dobili dobre embrije
    Da, slično su i meni govorili, ako sam dobro zapamtila negdje 10-15 da je optimum (naravno, za mlade čitače koji možda misle da je to isto i kad se stanice smrznu ili bace), to podrazumijeva da se sve odmah oplode i transferiraju od tih oplođenih 2 najbolja embrija (a preostali, ako ih ima, zamrznu).

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja 10-15 js mogu samo sanjati baš je loša statistika za nas low respondere.

bugaboo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ja sam cisti primjer uspjesnosti gore navedenog: od 19 aspiriranih JS 15 ih je bilo zrelo za oplodnju, a od njih su se razvile samo 2 lijepe blastice koje su se lijepo ugnjezdile u mojoj bushi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Ja 10-15 js mogu samo sanjati baš je loša statistika za nas low respondere.
    Sve je to oduvijek poznato, ova info nije ništa novo. U IVF-u ipak brojke nisu sve, i po onom IVF success calculatoru s neta uzima se i u obzir s kojom brzinom je netko uspio, ako je bio uspjeh iz prve stimulacije, bez obzira na broj aspiriranih JS, predviđanje uspješnosti se diže, ako sam dobro shvatila. Opet, znam slučajeva super produktivnih jajnika, baš idealni broj, koji su se pretvorili u maratonce i ne znam jesu li uspjeli (tigy).

Znači, ipak sve cum grano salis.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    ovo je zbilja veliki broj ciklusa koji se promatrao.
    zanima me je li svejedno jesi li polustimuliran pa dobiješ manji broj stanica, npr. 3 ili si pod punom stimulacijom. Odnosno je li moguće da su statistički gledano najbolje stanice u ciklusima gdje s dobije po 15 js? Ili da li žena koja u stimuliranom ciklusu dobije po 15 js u pravilu ima kvalitetne js.
    Naime, ja sam u mladim godinama dobivala po 15,16, sad dobijem 8,9.
    Možda sve to piše u članku, al nisam stigla čitati
    15JS bi znacilo i da zena ima dobre ovarijalne rezerve..
    pogledaj u linku tabelu glede antralaca..15 bi znacilo da zena ima dobru fertinost..tj. rezervu..jel..stimulacijom bi dobila otprilike i toliko JS

http://www.advancedfertility.com/antralfollicles.htm

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Trenutno gledam na televiziji Drugo mišljenje. Gosti su akademkinja Demarin (neurolog) i docent Đorđević (psihijatar) koji su nedavno održali predavanje u HAZU o potrebi uvođenja personalizirane medicine u Hrvatskoj. Pri tome se ne misli na psihološki pristup, nego na to da ne postoji univerzalni lijek, ili univerzalni način liječenja neke bolesti, nego svaki pacijent treba individualni pristup, a imperativ je primjenjivati moderne načine liječenja i modernu tehnologiju uz obavezni partnerski odnos s pacjentom, a ne patronizirajući.

Nama su evo zakonski odredili da se svima smije manipulirati samo s 3 jajne stanice. Potpuno kontra onome čemu medicina danas stremi. Htjela sam postaviti pitanje u tom smislu, al ovo je repriza, emisija je bila jučer.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj spodoba prvotno napisa Vidi poruku
    15JS bi znacilo i da zena ima dobre ovarijalne rezerve..
    pogledaj u linku tabelu glede antralaca..15 bi znacilo da zena ima dobru fertinost..tj. rezervu..jel..stimulacijom bi dobila otprilike i toliko JS

http://www.advancedfertility.com/antralfollicles.htm
    Naravno, ali se s druge strane kod nas substimulira, namjerno, da se ne bi dobio veliki broj stanica. Ne vjerujem da će se ikada moći napraviti dobra statistika u kojoj bi se usporedio uspjeh kod žena s dobro rezervom suboptimalno liječenih poput hrvatskog pristupa i onih liječenih prema suvremenim standardima kao što se to radi na sat i pol vožnje autom od Zagreba u smjeru svjetla. Kod nas se niti ne rade statistike, da se odvojeno prate žene koje bi potencijalneo imale puno više stanica negdje drugdje, a nitko drugi normalan ne primjenjuje svjesno suboptimalne metode.

coolerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

bome i ja sam živi primjer da je ovo točno..12 pa 11 js. oba puta vraćena 2 embrija a niti jedan od preostalih nije došao do faze smrzavanja.. ja u Hr nemam što raditi. Hvala ministre!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •