tik do radijatora? 2 cm iznad radijatora? do prozorske klupice? tik iznad nje? u ravnini njenog donjeg ruba?
(radijator je postavljen 20 cm niže od klupice, i uzak je, tj. širinom "pokriva" srednju trećinu prozorske širine).
tik do radijatora? 2 cm iznad radijatora? do prozorske klupice? tik iznad nje? u ravnini njenog donjeg ruba?
(radijator je postavljen 20 cm niže od klupice, i uzak je, tj. širinom "pokriva" srednju trećinu prozorske širine).
Posljednje uređivanje od čokolada : 12.05.2011. at 00:00
kod mene su petnaestak cm iznad radijatora, zimi sušim veš na radijatoru, pa je to baš nekako taman
Čekaj da se Ifigenija javi, ona ima dosta iskustva sa zavjesama
(nisam mogla odolit, skužajte)
Mozes li radijator prekriti zavjesom?
Pa ne znam kako to ide s grijanjem i zavjesama...doduše, vrlo su lagane i prozračne.
Ako bih išla do poda, trebala bih nosač karniše dosta udaljiti od zida jer je radijator izbočeniji od proz.klupice, a onda mi se javlja problem garderobnog ormara koji je tik uz desni rub prozora pa zavjesa ne bi mogla ući između zida i početka ormara (jel me netko kuži?)
Ja imam zavjese u dječjoj sobi malo iznad radijatora (markizet). U kuhinji imam asimetrične, jer vrata imaju ostakljeni dio koji je dulji od prozora, pa su zavjese skrojene u skladu s tim, da se prekrije staklo na obje strane. U dnevnoj do donjeg ruba radijatora (nekakve mrežaste, da ne guše previše toplinu). Te dugačke ću prvom prilikom zamijeniti za nešto kraće, ipak je to bolje. Daklem, ja glasam za kratke. U početku mi se bilo malo teže naviknuti, ali kasnije sam shvatila sve prednosti kratkih (i tankih laganih) zavjesa.
U tom slučaju nećeš imati ni problem s ormarom.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.05.2011. at 07:30
zbog praktičnosti već si sama eliminirala ovu mogućnost
osobno ne volim kratke zavjese.
kada je upaljeno grijanje ja razmaknem zavjese ili ih podignem nekim štosnim kvačicama za zavjese... iako mislim da zavjese ne bi trebale previše utjecati na kvalitetu grijanja (često se radijatori zatvaraju s kojekavnim pregradama pa mislim da im zavjese isto tako ne bi trebale smetati)
duge su mi ljepše; praktičnije: npr. zimi ako nešto sušim, a neko mi se pojavi na vratima samo navučem zavjese i šarene čarapice i gaćice nisu baš "na izvolte"; prekrivaju radijatore koji s vremenom postanu ružni - npr. počne curiti na spojevima pa to postane smeđe ili se boja ljušti, a baš toga ljeta nisi imala volje niti vremena ili novaca za bojanje ...
a kratke biih možda stavila do klupčice, ili možda ipak do samoga radijatora...
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 12.05.2011. at 16:13
Htjela sam se nadovezati na Ifine zavjese, ali šteta kvariti taj topic.
Posljednje uređivanje od čokolada : 12.05.2011. at 05:55
mi ljeti imamo dugačke (tik do poda, prekrivaju radijator), a zimi kratke (malo iznad radijatora) radi grijanja.
Ili duge do poda-1 cm iznad
Ili krake do klupčice, ali da prekrije klupčicu na milimetar, znači da se ne vidi, ali da nije ispod klupčice
ja u spavaćoj sobi imam kratke zavjese,razmak između klupice prozorske i radijatora je 20 cm,a kraj zavjese je na pola,znači 10 cm iznad radijatora, odnosno 10 cm ispod klupice ( al ga zakomplicirah)
to sam sad izmjerila,nisam ni znala da je tako precizno na polovici
u dnevnom imam one špagaste ili kako se te zavjese već zovui one su par cm od poda,al to sam kupila sad kad se više ne grije,mada one zbog svoje "konstitucije"ne bi smjele zadržavati dovod topline od radijatora
uglavnom,nekako su mi draže kraće zavjese,baš zbog radijatora ( a oni su uredno održavani pa ih ne moram skrivati)
a nekad mi puhne pa ih sve poskidam i uživam u svojim lijepim bijelim pvc prozorima :yes
Ako se mene pita, kad idu do poda, onda na podu moraju onako malo i lezati. Nikako par cm iznad.
Kod mene u kuhinji (jedino mjesto gdje imam prozore, sve ostalo su balkonska vrata) je radijator 2 cm ispod klupice a zavjese su oko 3-4 cm iznad klupice. Bilo bi mi ruzno da je zavjesa ispod klupice jer je ona malo sira od karnise pa bi zavjesa padala preko nje.
I ja sam za kraće zavjese, lagane i prozračne - takve su naše, ali savjetujem oprez kod mjerenja dužine i odabira materijala - meni su se nakon neke dvije, tri godine i nekoliko pranja produžile, tj. objesile do samog radijatora. To mi je bezveze pa sam ih odnijela na kraćenje.
Moje kratke su malo ispod klupice, duge su do poda. Meni se više sviđaju te duge, ali mi za kuhinju bolje pašu kratke.
Hvala svima. Mislim da smo ispucali sve kombinacije osim one do - pola prozora. Kako vidim, izgleda da svatko stavi kako mu se sviđa, a ja sa zavjesama imam 0 iskustava (stavljam ih kao bracni kompromis, samo na 2 prozora
). Stvarno im je jako štona boja i dezen pa ce valjda ispast OK. Palo mi je na pamet da dam sasiti dvije duzine (prozori su istih dimenzija, ali u razl.prostorijama) pa kombiniram kako u kojoj budu bolje pasale :ifi: .
jučer si sa mnom sjedila dva sata i sad ovdje pitaš?!
sad ti iz principa neću reći!
još kad bi ti inbox primao PPove. vidiš da mi mozak ne radi, toliko se opire tim zavjesama.
2 cm iznad klupčice
za objašnjenje zašto ne do poda, dovde ili donde... morat ćeš me potkupiti.
(očistila sam inbox)
Poslat cu ti malo korabice i celera![]()
Meni se ne sviđa 2 cm iznad klupčice, kad ih gledam mora mi biti točno do donjeg ruba(ne dulje) klupčice
tako da se klupčica ne vidi, ovo dok je iznad mi smeta da se vidi i klupčica i malo stolarije...to mi je bezveze
čokolada, sad sam se sjetila da će tebi zavjese biti šire od prozora, da ćeš staviti karnišu po cca 20 cm dulju sa svake strane.
onda neka prekrije klupčicu i ide min 10 cm iznad radijatora.
Misliš ono kad zavjesa pokriva samo staklo pa se stolarija vidi?
"paketi", rimske... unutar špalete. (a jasam nekako mislila da se čokolada za to odlučila, dok se nisam sjetila što je crtala)
nije čak nužno ni da stolarija vide vidljiva.
ako je rub zavjese do samoga ruba klupčice, rub će se puno više prljati i vidi se tamnija pruga od prašine.
a i teže se čisti klupčica.
meni je ružno da zavjesa dira radijator jer se zbog elektriviteta lijepi pa to ružno izgleda.
zato je ljepše izbjeći dodirivanje radijatora i zavjese.
kao što mi nije lijepo da prozirna zavjesa na kratkom prozoru ide do poda. može black-out, ali ne i transparentna.
i, zavjese do poda su za veće prostorije, ne za one u kojima se jedva prolazi.
Da, baš gledam, da, ako pokrije vanjski rub klupčice, (ne sijedi na klupčici) onda ne briše prašinu,
ali postoji šansa da sa propuhom ode zavjesa na klupčicu i pokupi prašinu.
Ali ja bi radije onda 1,5 cm dulje nego da je kraće tj. iznad klupčice.
to mi izgleda ko hlače dok su prekratke![]()
ovisi i o načinu šivanja
ako su 1:2, može izgledati jadno
ali 1:3 ili 4, bogato šivane... nema jada
Evo prvih slika sa weba, u ovom slučaju ne može preko klupčice,
tako da mora biti tako kako je i ok je duljina
http://www.zavjese.info/fileadmin/Za...avjese_095.jpg
Ovo mi je predugo, ja bi recimo kraće stavila
http://www.zavjese.info/fileadmin/Za...avjese_073.jpg
Ovo je ono o čemu sam ja govorila, a i vidi se da zavjesa prolazi na klupčicu jer je klupčica tanka, znači u ovom slučaju bi recimo 1-1,5 dulje stavila zbog tog povlačenja.
http://www.zavjese.info/fileadmin/Za...avjese_091.jpg
I zaboravila napisati, svako ima svoj ukus, svakome paše nešto dugo i mislim da nema nekih pravila u tome, samo iskustva.
Ja recimo nikad ne bi mogla staviti one do pola prozora itd..ali mi lijepo izgleda kod nekog, ali kod mene to ne bih mogla gledati
i znam da je stvar u meni osobno, a ne da zavjese nisu lijepe...
na trećoj slici, ipak bih rekla da su zavjese cca 1,5 cm iznad klupčice, ali moguće i da slabo vidim.
naravno da je stvar ukusa.
ali ako me netko pita bi li stavio zavjesu preko radijatora, ja ga moram upozoriti na statički elektricitet, na lijepljenje, povlačenje...
kao i na to da se u malim sobama karniša treba što više priljubiti uza zid
i slične stvari
a on nek si onda odabire kako god mu srcu drago![]()
Ma najbolje je bez zavjesa.![]()
tri godine sam bila bez zavjesa. Nije to tako loše ali, vječito je netko naljepljen na prozor, vrata pa imam otiske bala, packe, otiske nosića
dobor ti su mi slatki... i tako napokon sam kupila zavjese.
Sad za ove na prozorima ispod kojih je radijator je apricot lijepo objasnila 10 cm iznad radijatora.
E sada, a što sa balkonskim vratima?
Meni je super po časopisima vidjeti zavjese koje onakl plazaju po podu, ali to mi je na slici mrak uživo teško da bi mi se svidjelo pogotovo što imam bijele zavjese.
E sada ja planiram povremeno i skupit te zavjese s onim "žičanim skupljačem" pa mi je svakako gadno da budu jako kratke.
Jel ima neko pravilo kolike te balkonske moraju biti?
I da, bušimo karnišne. E sada, soba je dosta mala cca 20 kvadrata i na svakom zidu ima neki otvor, obojana je u svjetlo sivo dali je bolje nakačiti karnišnu pod strop ili iznad prozora?
Posljednje uređivanje od Kosjenka : 12.09.2012. at 11:11