Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Home made sokovi/sirupi

  1. #1
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno Home made sokovi/sirupi

    vidim da ima kojekakvih receptića za sokove na nekoliko topica, pa možda da ih sve strpamo na jedno mjesto

    SOK(sirup) OD BAZGE/KOPRIVE/BAGREMA

    (recept po litri vode)

    10-15 cvjetova
    1 limun narezan na kolute
    1l vode
    namakati 24 sata

    procijediti pa u sok dodati 700g šećera i
    15g limunske kiseline

    promiješati da se šećer rastopi i lijevati u flaše.
    Ja ne pasteriziram, pa ako planiram duže stajanje zamrznem.

    Isti recept koristim za SIRUP OD KOPRIVE, a cvjetove bazge zamijenim s 15 vršaka koprive.

    Od jelene.O kradem i recept za BAGREMOV SIRUP, opet na istu foru, samo se namače 8-10 cvjetova (oni cijeli grozdovi)


    SIRUP OD CIKLE

    1/2 kg cikle i
    1/2 kg mrkve naribati

    1/2 kg limuna narezati na kolutove
    2,5 kg šećera
    10 dkg limunske kiseline

    sve pomiješati i ostaviti da odstoji 24 sata na hladnom.
    Procijediti i doliti
    2,5 l hladne vode
    pa opet ostaviti na hladnom 24 sata.

    Uliti u flaše i čuvati na hladnom.

    Ovaj sok nisam još radila, ali su mi rekli da je kao voćni i da ga se bez problema može podvaliti klincima ciklo-ne-ljupcima

    Jel ima tko recept za sirup od limuna?

  2. #2
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Pratim

  3. #3
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Ovaj od koprive radim razne varijante, ubacim malo više koprive, i na 3 l ubacim 5 nekih citrusa(bez kore jer nemam nešpricane), npr 2 limuna i 3 naranče- ovakav je zadnji put je imao okus lubenice, ili 2 limuna, 2 naranče i grejp pa je opet drugačiji.
    Zapravo u zadnje vrijeme stavim jaako malo šećera ili meda pa ga pijemo i nerazrijeđenog .
    Ne kuham jer ga ne čuvam, pijemo dok je ima.

  4. #4
    jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Postovi
    18,722

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pratim
    ja mislila da si već krenuo

  5. #5
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    i ja! ulijenio si se nešto
    hajde,hajde, čekamo....
    mašenka, ovaj s okusom lubenice moram MM-u napraviti, možda iskamčim kakvu nagradu...
    a tko napravi neki s vjernim okusom trešnje dobije ju od mene

  6. #6
    Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    685

    Početno

    SIRUP OD MENTE

    20dag zdravih listova mente
    2l vode
    2 neprskana limuna
    2 kg šećera

    20dag zdravih listova mente prokuhati sa 2 l kipuće vode i koricama 2 neprskana limuna. Procijediti i ohladiti pa ponovno prokuhati sa 2 kg šećera, ohladiti i uliti u boce. Ovaj još nisam radila, radi ga frendica svojim klincima i kaže da ga obožavaju.

    Mi doma radimo sirup od cikle i mrkve po receptu koji je stavila 2xmama. Dobije se oko 4,5 l soka, svi ga jako vole. Pravo osvježenje za vruće ljetne dane

  7. #7
    SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    Varaždin
    Postovi
    649

    Početno

    Pratim, u ponedjeljak stavim nekoliko recepata koje sam skupila...

  8. #8
    flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Postovi
    4,793

    Početno

    ovome sam se nadala!

  9. #9
    Lutka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Postovi
    243

    Početno

    da li ima itko recept za sok od kivija? to je definitivno neto najbolje sto sam ikad pila...baba ga je redovno pravila dok sam bila mala, nikako nac dobar recept. mermeladu radim.

  10. #10
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislila da si već krenuo
    Prošlo me. Vrebam sezonske plodove i nastojim ih tamaniti kad su najbolji i na način koji podrazumijeva najmanju manipulaciju. Razloga ima dosta, a najjednostavniji je - nemam skladišnog prostora

  11. #11
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    Tko ima recept za sirup od bazginih bobica ?????

  12. #12
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    Citiraj mašenka prvotno napisa Vidi poruku
    ...5 nekih citrusa(bez kore jer nemam nešpricane)...
    jel ih onda oguliš pa narežeš ili iscijediš sok pa doliješ u vodu?

  13. #13
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,565

    Početno

    Ja sam kao klinka obozavala sok od mrkve.
    Ima mozda netko neki provjereni recept za sirup od mrkve?

  14. #14
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Citiraj 2xmama prvotno napisa Vidi poruku
    jel ih onda oguliš pa narežeš ili iscijediš sok pa doliješ u vodu?
    kako kad, tj kako mi se da

    Nego upravo je u toku projekt kadulje, i kako je u planu 50-60 litara, zanima me sterilizirate li i kako boce prije točenja (kipućeg soka)? Ja inače da, prokuham kratko dobro oprane boce, ali mi se baš ne da toliko boca kuhati a strah me da ne zeznem?

  15. #15
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    9,929

    Početno

    stavi ih u rernu na 100 C

  16. #16
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    da, thanks, to mi je jednostavnije nego kuhanje, nego mislim ako ulijevam sok koji ima 100-njak C, nije li isti efekt ?

  17. #17
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Ulijevati sok od 100°C u hladnu staklenu bocu možda i nije najbolja ideja obzirom na termičko naprezanje. OK, današnje staklo je prilično otporno na svašta ali ipak se ne bih baš toliko junačio. Sasvim si u pravu po pitanju sterilizacije, ali mi se čini nekako pametnije boce barem dobro podgrijati - za svaki slučaj.

  18. #18
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,756

    Početno

    Kupili u DM-u C vitamin u prahu (100% L-askorbinska kiselina). Ako je budemo koristili prema uputama imat ćemo je do kraja života
    Mogu li ja ovaj prah koristiti u skovima umjesto limuntosa?

  19. #19
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,870

    Početno

    Da. Vidi imaš li uputu koliko se stavlja.

  20. #20
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    9,929

    Početno

    ja sam lani stavila C vit u sirup od bazge i pokvario mi se
    ne vjerujem da je od toga, nego tko zna od čega (sterilizirala sam boce)
    ali ove godine igram na sigurno sa limuntusom

  21. #21
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Ulijevati sok od 100°C u hladnu staklenu bocu možda i nije najbolja ideja obzirom na termičko naprezanje. OK, današnje staklo je prilično otporno na svašta ali ipak se ne bih baš toliko junačio. Sasvim si u pravu po pitanju sterilizacije, ali mi se čini nekako pametnije boce barem dobro podgrijati - za svaki slučaj.
    Naravno da mogu pući, ali uliješ prvo po jedan kacijol u par boca pa onda nastaviš puniti od onih prvih koje su se već zagrijale. Uglavnom ja isplahnula čiste boce vrelom vodom (tako da i nisu bile baš ledene), nalila vreli sok i odmah začepila prokuhanim čepovima. Držite fige mada mislim da ne bi smjelo ništa preživjeti u tim bocama .

  22. #22
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    a recept za kaduljin sok? jesi zaboravila ili ga ljubomorno čuvaš?

  23. #23
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Ma nee, nego je bio negdje lani ili tako nešto pa da ne ponavljam..
    u receptu piše
    -120 cvjetova
    -5 kg šećera
    -5 l vode
    zagriješ vodu i šećer i preliješ cvjetove(ne vrelim),to stoji 2 dana, promiješaš tu i tamo, onda dodaš limontusa 120 g, procijediš prokuhaš i flaširaš.
    Fino, ali meni preslatko pa radim sa cca 150 cvjetova, 2/3 šećera i pola limontusa i super je .

  24. #24
    Dragonfly avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    685

    Početno

    Naišla sam na recept od ivancice za sirup od mrkve, kopiram ga:
    Domaći gusti sok od mrkve
    Evo upravo sam stavila boce na hlađenje, pa da podijelim s vama.

    Inače, ovo je sok od moje bake, koji sam ja podomaćila koliko sam maksimalno mogla a da zadrži originalni okus.

    SOK OD MRKVE
    2 kg mrkve
    1 l vode
    5-6 iscijeđenih limuna

    Ja sam mrkvu očistila i protisnula kroz sokovnik. S tim da se ostatak ne baca nego se on dalje koristi. (u original verziji se mrkva nariba na najsitniji ribež pa tko nema sokovnik može i ovako).

    Sok, voda, naribana/ostaci iz sokovnika mrkve i ocijeđeni limun se u loncu stave u hladnjak na 24h.

    Sutradan sam ja opet sve to jedno 4-5 puta pustila kroz sokovnik da izađe maksimalno što može soka. Možete protiskivati kroz duplu gazu, kao u originalu.

    Koliko soka iz toga dobijete, toliko kg šećera dodate(ja sam dobila 2,5 litre soka i dodala 2 kg šećera, znači nešto manje).
    I na kraju jedan jedini nedomaći sastojak, ali je neminovan za dobivanje specifičnog okusa.

    ekstrakt od banana

    ja sam stavila 1,5 bočicu na ovu moju količinu.

    U originalu ide konzervansa, ali ga ja nisam stavljala već sam cijelu količinu u loncu dovela do pred vrenje i klasično nalijevanje u vrele boce iz pećnice pa u ručnike dok se ne ohladi samo od sebe.

    Nešto sam u boce s vakum čepovima, isto super protiv kvarenja.

    Dobila sam 4,5 l soka za razrijeđivanje.

  25. #25
    zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Postovi
    1,069

    Početno

    Podižem temu, kupila sam nedavno sokovnik na paru pa sada tražim recepte za domaće sokove i sirupe, pogotovo ako netko radi s takvim sokovnikom.

  26. #26
    snjeguljica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012
    Lokacija
    split
    Postovi
    7

    Početno

    pratim

  27. #27
    tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,341

    Početno

    i ja pratim, mi radimo sok od bazge i višanja, prošle godine sam radila od koprive, ali se nikom nije sviđao

  28. #28
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zagreb, Vidovec
    Postovi
    4,586

    Početno

    kako napraviti sok/sirup od marelica?

  29. #29
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    2,933

    Početno

    isto ko i od svega drugog. red voća red šećera, 1 dan stoji, protisnem u pasirki, kratko prokuham i točim u vruće boce. gotovo.

  30. #30
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zagreb, Vidovec
    Postovi
    4,586

    Početno

    morat cu po pasirku:D

  31. #31
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    2,933

    Početno

    ma može se to i rukama, ako imaš volje. staviš u tanju krpu ili duplu gazu pa stišćeš. ali ja u 32. tt nemam volje za ništa, pa pasiram.

  32. #32
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    Zagreb, Vidovec
    Postovi
    4,586

    Početno

    hm. a sto s onim sto ostane? treba i to iskoristit
    babyboys, hvala.

  33. #33
    ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    974

    Početno

    kuhaš još malo i imaš pekmez!

  34. #34
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    2,933

    Početno

    Ja od ostatka skuham marmeladu. Samo kratko ukuham, ni ni dodajem vise secera, samo malo limuntusa

  35. #35
    babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    zg,podsused
    Postovi
    2,933

    Početno

    E da, a od kostica liker, tako da se bas nista ne baca

  36. #36
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    20,614

    Početno

    Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    Ja od ostatka skuham marmeladu. Samo kratko ukuham, ni ni dodajem vise secera, samo malo limuntusa
    Tak ja radim s višnjama. Dvije muhe jednim udarcem.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •