Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 98

Tema: Hipotonija kod beba

 1. #1

  Datum pristupanja
  Feb 2007
  Lokacija
  U zemlji snova
  Postovi
  39

  Početno Hipotonija kod beba

  Molim vas za vaša iskustva ukoliko ste ih imali sa hipotonim bebama!

  Kod našeg dečka (13 tjedana star) pedijatrica je prije nekih 10tak dana ustanovila hipotoniju mišića (tj. mlitavost). Odmah smo dobili uputnice za neuropedijatra (ultrazvuk mozga) i za dječjeg fizioterapeuta, te smo obavili kod njih pretrage. Ultrazvuk uglavnom u redu, na jednom mjestašcu mala nagnječenost mozga, ali hvala Bogu, nema anormalnosti. Doktor kaže da je najvjerojatnije došlo do te ozlijede pri porodu, jer je se stvarno prebrzo rodio. Fizioterapeutica je istog mišljenja. Propisala nam je 10 vježbi za pravilan baby-handling i da će se pomoću toga sve ispraviti.

  Zanima me, dali je neko od vas prošao kroz isto ovo i dali je se stvarno stvar riješila kroz vježbe i dali su ostale ikakve poslijedice???
  Prije njega sam rodila 3 cure i stvarno nisam imala nikakvih problema sa njima. A sad s njime ovo.

  Unaprijed hvala.

 2. #2
  Osoblje foruma sirius avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  zagreb zapad
  Postovi
  15,859

  Početno

  Vjerujem da je barem 50% djece na forumu dobilo slučnu dijagnozu i upute. I sigurna sam da je 99 % njih kasnije bilo bez ikakvih tegoba , i da su sve motoričke radnje obavili u roku. Ostalih 1% je imalo i ozbiljnu dijagnozu, pa je ova bila dodatna.

 3. #3
  Osoblje foruma sirius avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  zagreb zapad
  Postovi
  15,859

  Početno

  Jedana od puno tema http://forum.roda.hr/threads/34128-M...ght=hipotonija
  Ukucaj u pretražnik puno ih ima.

 4. #4
  oka avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2006
  Postovi
  3,215

  Početno

  Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
  Vjerujem da je barem 50% djece na forumu dobilo slučnu dijagnozu i upute. I sigurna sam da je 99 % njih kasnije bilo bez ikakvih tegoba , i da su sve motoričke radnje obavili u roku. Ostalih 1% je imalo i ozbiljnu dijagnozu, pa je ova bila dodatna.
  Potpis!
  Velika većina nas naziva svoju dijecu vježbačima, živi su i zdravi, a motorički prenapredni

  Evo ti jedan link na kojem možeš svašta pročitati o hipotoniji, hipertoniji, o prezabrinutosti i straha roditelja,
  vježbanja i sreće da je najčešće na kraju sve u redu.
  http://forum.roda.hr/threads/34128-M...ni-%C5%BEivota

 5. #5
  oka avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2006
  Postovi
  3,215

  Početno

  I još mali savjet, obavezno se držati uputa pravilnog hendlanja jer dijete sa dijagnozom vrlo lako usvoji neki
  krivi način pa ga je potrebno ispravljati...jer i pravilno hendlanje je ustvari vježbanje.
  I još redovito vježbanje kroz igru i uspjeh ne izostaje, samo treba puno strpljenja jer oni vole nakon dugog
  vježbanja samo najednom preko noći pokazati rezultat, a do onda mi veliki gubimo strpljenje.

 6. #6

  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Postovi
  2,794

  Početno

  Samo se drži baby handlinga i ne beri brigu

 7. #7
  Jelka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2004
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  3,602

  Početno

  Potpis na cure. Moja Jana je imala tu "dijagnozu" (jedna fizioterapeutkinja, iskusna, mi je jednom rekla da se do 3. godine ne može govoriti o dijagnozi). Kasnije je usvajala sve motoričke radnje (prohodala s 1,5 g.), ali inače sve 5.

 8. #8

  Datum pristupanja
  Feb 2007
  Lokacija
  U zemlji snova
  Postovi
  39

  Početno

  Cure, hvala vam na podršci! Ma nisam neki strašljivko, al me je ipak "diagnoza" malo prepala, jer mi ostala djeca nisu imala ama baš ništa pa se sad osjećam kao da ništa neznam i kao da nikad u životu nisam imala dijete u rukama. I nama su rekli da je baby handling "lijek" za sve, pa se sad strogo pridržavamo toga. Malčice je teško odložiti "stare navike" što se tiče rukovođenja sa djecom, al što se mora nije teško, zar ne??? Tek smo 2 puta bili kod fizioterapeutice i već se vide rezutati!!! Glavicu već drži 2-3 sekundice duže negoli je prije to radio (JUPI!!!)

 9. #9
  Jelka avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2004
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  3,602

  Početno

  Fantastičan je taj njihov napredak, jel da? Bravo!

 10. #10
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  javljam se kao nova na forumu.iščitavala sam postova i postova al evo našeg slučaja pa da ga i tu napišem.mama sam dečka rođenpog mjesec i pol ranije, sada je 4 mjeseca, kor.2.5.već mjesec i pol idemo na vježbe u cekin u brodu, radimo vojtu.ne moram ni reć kolko je užasna.dr koja ga vodi navela je da je tonus fluktuirajući normo-hiper dok fizioterapeutkinja cijelo vrijeme govori kako je hipo.i meni se čini, jer on je u zadnmjih par dana počeo glavicu kositi na lijevo i sve mi se čini da mu je ta lijeva strana slabija.e sad mene zanima od mama iskusnih vježbačica, da li bi vi uz vojtu preporučili i bobatha jer mi se ovo čini premalo.imamo tri vježbe i kolko sam čitala o vojti, nigdje nisam naišla da ima još koja.
  ne moram ni reć kolko sam cijelo vrijeme u strahu i panici i pratim svaki pokjret i en mogu se opustiti i užiuvat u djetetu jer ga stalno gledam pod povećalom.inače, to nam je prbva beba.plizika neka pomoć!

 11. #11

  Datum pristupanja
  Mar 2010
  Postovi
  75

  Početno

  Draga ruby5 ja bi za tako malog klinca definitivno uvela -bobatha.Mislim da je bobath puno bolji tj razvija mi nekako sve ono što beba treba,tj potiče ga u svim pravcima.Moj savjet ti je takođe da se odmaknete malo od cekina,ako imate mogućnot da dođete do Zg tj do Krapinskih toplica gdje radi vrhunska bobath a i vojta terapeutica sa puno boljim znanjem nego Cekin.To ti govorim iz osobnog iskustva imam klinca s potešoćom.Ja ću ti staviti link,nadam se da ga neće izbrisati a adresa je fizio-sanja.net.Tamo pročitaj sve o njoj ,i mislim da će ti rado pogledat malca i ako ništa će ti dati korisne savjete ono ljudski.Mislim da ti je to u ovom momentu najpotrebnije.Mislim da te treba osnažit,jer ti si mu glavna,jer ti što napraviš snjim togom cijelog dana nemože niti jedan terapeut.Želim vam sve naj naj i da na kraju budu dobre vjesti.

 12. #12
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  Ruby, mi smo 8 punih mjeseci radili samo Bobatha i napredak je bio puževim korakom. S cca njegovih 12 mjeseci krenuli smo raditi Vojtu i u roku dva-tri tjedna je mali krenuo u akciju - vojničko puzanje, posjedanje, normalno puzanje, ustajanje (ok, ovo mu još ne smijemo dozvoliti, ali on to MOŽE) tako da bih ti Vojtu preporučila od srca. Mi radimo vojtu u Bizovcu s jednom predivnom doktoricom (ona je s nama jedan na jedan na tim vježbama). Ako trebaš više detalja javi mi se na pp slobodno ...

 13. #13
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  E, da, kao iskusna mama (vježbamo skoro godinu dana) koja dijete prati pod povećalom moram ti još reći da će sve doći na svoje, sigurno, samo treba raditi, ljudi su vježbama napravili čudo od djece s pravim, teškim dijagnozama - i zato obavezno uživaj u svom malom zlatu!

 14. #14
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  cure hvala na podršci.ja sam s njim prije nekih desetak dana krenula kod jedne privatne fizioterapeutkinje na bobatha.moram reć, preporođeni smo.ona s njim vježba sat vremena i to je za njega samo smijeh.počeo je hvatat igračke(doduše trapavo, al ide), sam se zarotira na bok i tak još par stvari, a radiola sam stvarno malo s njim, onako kod svakog previujanja.vojtu i dalje radimo.bila sam s njom na klontroli, dr.kaže sve super super i na kraju krene napisat nalaz i kaže, pa eto mogli bi potražit još jedno mišljenje.ja se odamh uspaničila i povuci-potegni, kaže ona na kraju, pa eto da vam još netko kaže jel se treba s njim vježbat ili ne.ja više ne znam tko tu kog j?da ne napomenem kako je napisala u dg pseudociste na mozgu kojih on NEMA.dr iz bolnice je na otpusnom pismu napisala suspektne pseudociste i zato je htjela da se napravi jedan dobar uzv jer je u našoj bolnici katastrofa i nije mu htjela kačit dg bezveze, a i ona sama je na kontrolnom uzv za mjesec dana napisala da je uredan a i vodila sam ga na još jedan bolji i i tamo je nalaz uredan.i onda ova kretenka dr napiše pseudociste koje je eto tako negdje usput vidjela da su spomenute.e onda sam stvarno zamračila.
  ne želim ispast kako pljujem po doktorima jer sam i sama dr, ali brate mili, tako se ne može raditi.
  ugl, ne znam koliko vojtu često radite, mi bi trebali 4 x no radimo 3 x.
  ja tako budem sretna prije nego odem u taj cekin jer gledam svoje dijete 24 sata na dan i vidim šta može i onoliko koliko iz svoje prakse znam, vidim da ne kaska za vršnjacima i onda dođemo na vježbe i fizioterapeutkinja ga stavi na stomak, tutne mu igračku ispred, sačeka pet sekundi i on naravno ne kreće odmah do nje i već počinje njeno negodovanje.muka mi bude svaki put kad idem tamo.
  što se bizovca tiče, znam dr.polovinu i znam da je super i sve si više mislim da ipak krenemo tamo a cekin zaboravimo.mada i te vježbe su svugdje iste, ali mislim da roditelji vježbača ne trebaju da se prema njihovom djetetu ponaša kao da su nekakvi "slučajevi" jer normalnim toplim pristupom puno više se može postići i sam rpoditelj kad nije u strahu može mirnije glave vježbati.

 15. #15
  lisica avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2009
  Lokacija
  čardak
  Postovi
  384

  Početno

  MM kaže da dok roditelji budu skrušeno tolerirali da dijete urliče dok bi trebalo usvojiti neki proces, zato jer terapeut tvrdi da je to normalno i da tako treba-terapija po Vojti će imati prođu. Objasnio mi je da je takva terapija štrebanje na pamet. Terapeut forsira mozak da usvoji obrasce. Nema povezivanja, nema učenja sa razumjevanjem. On to iz iskustva (Feldenkrais pedagog je, Bobath terapeut i viši radni terapeut pa valjda nekog vraga zna..) pa ja stoga svoj glas dajem Bobath terapiji i vibram svim srcem da ostavite iza sebe razdoblje terpeutskog vježbanja!

 16. #16
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  Ruby, mi smo kod dr. Polovine i ona je stvarno jedna divna osoba i doktorica. A za utjehu, moj mali bilo gdje na pregledu samo tužno zavija i pruža ručice meni, ništa ne želi raditi, tako da smo usvojili metodu snimanja i pokazivanja snimljenog materijala jer drukčije ispada da ništa ne može. Svatko tko radi s djecom zna da je to normalno da se dijete u tuđem prostoru ne osjeća slobodno (iako, postoje i drukčija djeca). A ova doktorica koja ne čita pažljivo nalaze je u pravu kad predlaže drugo mišljenje .Svi su terapeuti koji su radili Bobatha s našim malcem u Bizovcu bili izuzetno topli i strpljivi s njim (a i s ostalom djecom), nikad nisu rutinski odrađivali termin nego su se maksimalno trudili.

 17. #17

  Datum pristupanja
  Feb 2009
  Postovi
  349

  Početno

  mi smo radili Bobath, prvo na Goljaku, zatim u Bizovcu (zbog preseljenja), radi hipotonije.
  i moram priznati de je mali plakao, urlao, nije surađivao od prvog do zadnjeg dana, a promijenili smo 4 terapeuta.
  svejedno ne mislim da je to bilo nešto loše za njega, ili da smo zbog plakanja trebali odustati (osim jednog prekida radi glaukoma, što nas je upozorio oftalmolog).
  a zbog čega je plakao, tko zna. terapeuti su govorili da ga ništa ne boli, nego mu je samo teško zato što ima preslabe mišiće, i da zbog toga mora na neki način pokazati da to ne želi i da je nezadovoljan.
  mislim da ima nešto u tome.

 18. #18
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  cvijetak čini mi se da ćemo i mi uvesti to snimanje za cekin, ako ga budem nastavila tamo voditi.a ova privatnma fizioterapeutkinja iz ergovite je radila dugo u bizovcu i žena je za deset.dok ova iz cekina zna reći npr.dijete vam neće hodati ak ne budete vježbali, naginje mu glava na mjesto potencijalne hemipareze, dijete vam ima pokrete cerebralne paralize i slično.ne nama ali tako kad pričaš s drugim mamama svašta čuješ.i na kraju sva djeca izađu savršena i sve bude u najboljem redu.a ja nisam jedna od onih koje moraš zaplašit da se s djetetom radi i time me samo baca u očaj.
  što se tiče plakanja, na vojtu djeca plaču jer ih staviš u određeni položaj i on mora raditi određene stvari, ali više čak nisam ni mišljenja da ga to ne boli jer ga na određenim vježbama baš moram pritisnuti.i znam da mora plakati, ali oni koji rade vojtu znaju kakav je to plač, srce ti se slama.
  bili smo tri puta na bobathu i nije ni jedan jedini put zaplakao, smije se, priča, ma super.al moj mali je inače takav, hoće svakome, rijetko plače(osim na vojtu jel i kad je gladan).anpr.ni to ne odgovara fizioterapeutkinji iz cekina jer po njenom ne valja kad je dijete dobro?????da urla cijelo vrijeme ni to joj ne bi odgovaralo ili bi?ne znam više ni sama šta da mislim.

 19. #19
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  Joj Ruby, točno kužim kako ti je. Meni je osobno bilo najgore kad su nam rekli da moramo s malim vježbati Bobatha tri sata svaki dan, a onda na kontroli ispadne da nije napredovao pa nam kažu minimalno četiri sata. A to je stvarno puno, puno za vježbati u jednom danu.
  Ja osobno mislim da Vojta ne boli, ali da ih jako iritira jer se ne mogu micati (pogotovo mi je strašan položaj potrbuške gdje mu je glavica pritisnuta o podlogu) plus što njihovo tijelo proizvodi jaki impuls (ajmo reći pokret) koji nije njihovom voljom. I meni se srce slamalo kad je znao plakati na toj jednoj vježbi toliko da bi zaspao od silne dernjave . Ali kad sam vidjela da mu je pomoglo u kratkom roku bilo mi je žao da nismo krenuli prije. A što se tiče plašenja, srela sam puno ljudi koji uopće nisu slušali savjete doktora i terapeuta nego su radili (tj. ne radili) po svom. Sami to pričaju po čekaonicama. Mislim da ne možeš ništa izgubiti ako svratiš u Bizovac (osim malo vremena) da snimiš situaciju. Sretno!

 20. #20
  oka avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2006
  Postovi
  3,215

  Početno

  Nemam pojma o čemu vi govorite, nekavo nasilno vježbanje, mi smo išli na normalno vježbanje nit na silu već
  smo poticanje i.. moja djeca nisu vrištala, plakala i uspješno su savladala sve do godine dana života.

  Kod vas se radi o nekim težim dijagnozama? Čemu to nasilno vježbanje?

 21. #21
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  terapija po vojti je takva, aktivno provociraš pokrete djetetova tijela pritiskom na određene toče.tako se stvaraju nove neuronske veze i ponavljanjem vježbi sve ih je više i tako mozak preuzima funkcioju oštećenog dijela.po nekima, puno učinkovitija nego bobath.naša osječka bolnica preporučuje vojtu.a oka, da si sa svojom djecom vježbala vojtu, i ona bi plakala.plaču bez iznimke jer im stvaraš jake impulse i tako podražuješ mozak.zato se vježbe i rade par puta na dan po 15 min.
  cvijetak, sad kad prođu praznici, idemo mi u bizovac.de mi molim te reci, kako ste onda kombinirali bobatha i vojtu?koliko kojih vježbi na dan?mi već dv a mjeseca imamo tri vježbe, onu na leđima, tu na stomaku za puzanje(ta mi je najgotra)i onu na boku.a ta kad ga stavim na bok, jadnik počne već sve sam raditi, ne moram ga ni namjestit više.a ta zapuzanje je užas, stavi glavu, jednu ruku, drugu ruku, naamjesti nogu i dok ga cijelog posložim užas.i redovno mi glavu izvuče.

 22. #22
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  Ruby5, nema tu neke kombinacije. Bobatha bismo trebali raditi tri sata na dan (kao i prije), a Vojtu smo samo dodali tri puta po 15 minuta. Vježbu na trbuhu smo morali preraditi (u suradnji s doktoricom) jer je moj mali jako žilav i jednom smo ga nas tri jedva namjestile i održale u tom položaju (doktorica, terapeutica i ja). Sad to izvodim tako da mu jedna ruka i noga vise sa stola, a druga strana i glavica su mu u tebi već poznatom položaju. Da bi glavica ostala kako treba važno je pritisnuti (a to je mene uvijek bilo strah iako mi je doktorica pokazala točno kako to napraviti da ga ne ozlijedim). Otkako je propuzao, nema ništa od te vježbe jer se izmigolji začas.
  Oka, Vojta je izrazito snažna metoda pri čijem provođenju dijete je fiksirano plus što su reakcije, izazvani pokreti, jako snažni i zato plaču (kod nas je plač srećom s vremenom prešao u negodovanje). Ne pomaže svima Bobath , a izgubljeno je vrijeme teško ili nemoguće nadoknaditi i zato nisam previše razmišljala kad nam je doktorica predložila Vojta metodu. I vrijedilo je - od djeteta kojem je domet u dobi od oko 11 mjeseci bio okretanje na trbuh, a posjedanje ni na vidiku četiri mjeseca kasnije postao je brzi brisač svih podova u kući . Čak se diže i na noge, a bilo je jako neizvjesno...

 23. #23
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  ma bravo za malca!!!!!e upravo radi takve učinkovitosti vojte ja ni ne želim stati, ali sam dodala bobatha jer mi se stvarno sviđa princip i vidim da čim malom par puta nešta pokaže fiziot.odmah usvoji.ali ne radim ga ni približno tri sata, više onako kad ga presvlačim ili malo kroz igru.
  što vam nije prije dala vojtu?ma nema sad ni veze, mali sam što nije prohodao!

 24. #24
  cvijetak avatar
  Datum pristupanja
  Aug 2005
  Lokacija
  Antunovac
  Postovi
  1,126

  Početno

  Ne znači da vi morate toliko vježbati, treba vidjeti s terapeutom. A koliko sam vidjela, Vojta se u Bizovcu ne daje olako nego samo ozbiljnijim slučajevima (to je, naravno, moj dojam). Prije nego nam je uvela Vojtu doktorica me pitala ima li mali bilo kakvih srčanih problema, znači da je to jako intenzivno.
  A što se tiče hodanja, to ćemo vjerojatno odgoditi jer mora puzati nekoliko mjeseci prije nego mu dopuste hodati .... iako ... zadržati ga da se ne ustaje na noge je već sad gotovo nemoguće, jedino uz policajca koji je stalno na metar od njega

 25. #25
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  pa da, a tamo u cekinu je samo vojta i od najlakšeg do najgoreg slučaja, da se tako izrazim, svi dobiju vojtu jer ona je za ne daj bože.zato je naša bolnica počela nekako njih i preporučivati jer su super rezultati.
  sve se bojim da ćeš ga moći suzdržavati od hodanja.još koji tjedan i malac će hodat sve u 16!

 26. #26
  ruby5 avatar
  Datum pristupanja
  Jun 2011
  Postovi
  9

  Početno

  zaboravih napisati, ta moja fizioterapeutkinja je radila ili tako nešta s tom sanjom i baš sam joj spomenula neki dan.one su ista škola, pa mislim da je ok da nastavi ići ovdje, ona nam je ipak u osijeku!ali hvala svejedno!
  Citiraj sunce malo prvotno napisa Vidi poruku
  Draga ruby5 ja bi za tako malog klinca definitivno uvela -bobatha.Mislim da je bobath puno bolji tj razvija mi nekako sve ono što beba treba,tj potiče ga u svim pravcima.Moj savjet ti je takođe da se odmaknete malo od cekina,ako imate mogućnot da dođete do Zg tj do Krapinskih toplica gdje radi vrhunska bobath a i vojta terapeutica sa puno boljim znanjem nego Cekin.To ti govorim iz osobnog iskustva imam klinca s potešoćom.Ja ću ti staviti link,nadam se da ga neće izbrisati a adresa je fizio-sanja.net.Tamo pročitaj sve o njoj ,i mislim da će ti rado pogledat malca i ako ništa će ti dati korisne savjete ono ljudski.Mislim da ti je to u ovom momentu najpotrebnije.Mislim da te treba osnažit,jer ti si mu glavna,jer ti što napraviš snjim togom cijelog dana nemože niti jedan terapeut.Želim vam sve naj naj i da na kraju budu dobre vjesti.

 27. #27
  amadea avatar
  Datum pristupanja
  Apr 2011
  Postovi
  25

  Početno

  Molim vas da mi pomognete svojim iskustvom, jer sam zabrinuta za svoju petomjesečnu bebu rođenu dva mjeseca prije termina.

  Neuropedijatar je ustanovio hipotoniju (normo-hipoton s povremenim opistotoničkim izvijanjima). Najviše me brine što pri trakciji glavica zaostaje za trupom i u vertikalnom položaju se još uvijek klima. Fizijatar nas je uputio fizioterapeutu s kojim nikako nisam zadovoljna jer nam je pokazao samo dvije vježbe i to ih moramo izvoditi kod kuće. Meni se odmah činilo da je to premalo, a čitajući vaše postove sam se u to uvjerila. Voljela bih čim prije potražiti novog fizioterapeuta.
  Prije svega, mogu li u bolnici u kojoj sam bila zatražiti vježbe kod druge osobe? Osim toga, da li centri poput Goljaka postoje i u Rijeci ili okolici? Ako ne, molim da mi netko iz ovog kraja preporuči fizioterapeuta koji radi po Bobathu.

  Dok ne dođem do stručne osobe molim savjet u vezi nošenja bebe. Neki mi govore neka ga što više držim vertikalno, pa će glavica brže očvrsnuti. Meni se čini da je bolje nositi ga i podizati podupirući mu glavicu, a pravilnim vježbama postići njenu stabilnost. Kako sigurno i ispravno podizati i nositi bebu?

  Unaprijed vam zahvaljujem.

 28. #28
  amadea avatar
  Datum pristupanja
  Apr 2011
  Postovi
  25

  Početno

  Još jednom molim preporuku za fizioterapeuta na području Rijeke koji radi po Bobath metodi. Ima li ih uopće?

 29. #29

  Datum pristupanja
  Sep 2012
  Postovi
  8

  Početno

  A ja molim za preporuku fizioterapeuta u Osijeku koji radi po Vojti?

 30. #30
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Mi smo malo hipotoni. Sada će osam mjeseci, još ne sjedi, a puzanje je gmizanje.
  Dobili uputnicu, a u Klaićevoj bi došli na red tek u travnju.
  Bili kod privatnice, pokazali nam vježbe. Fizijatrica par puta naglasila da ne vidi nikakve patologije, da je to kod nas (jer sam i ja hipotona) genetski / socijalno uvjetovano. Jutros pokušavam. Mala se ne da. Odmah u plač.

 31. #31
  jelena.O avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  ZAGREB-ŠPANSKO
  Postovi
  22,943

  Početno

  je tak je valjda svima ( bar je mojem tak bilo) dok sam nije mogo odradit vježbu bilo je plača

  je li si probala na goljaku?

 32. #32
  Peterlin avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2008
  Lokacija
  Zg
  Postovi
  23,400

  Početno

  Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
  Mi smo malo hipotoni. Sada će osam mjeseci, još ne sjedi, a puzanje je gmizanje.
  Dobili uputnicu, a u Klaićevoj bi došli na red tek u travnju.
  Bili kod privatnice, pokazali nam vježbe. Fizijatrica par puta naglasila da ne vidi nikakve patologije, da je to kod nas (jer sam i ja hipotona) genetski / socijalno uvjetovano. Jutros pokušavam. Mala se ne da. Odmah u plač.
  Probaj si pomoći trikom - nemoj odmah navaliti na vježbe nego prvo češkanje, škakljanje i slično (hodaj prstima po njoj) da to pretvoriš u igru i zabavu, pa onda u nastavku malo vježbanja...pa sutra malo više i tako.

 33. #33
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
  je tak je valjda svima ( bar je mojem tak bilo) dok sam nije mogo odradit vježbu bilo je plača

  je li si probala na goljaku?
  Pedica je spomenula samo Klaićevu i Vidrićevu.
  Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
  Probaj si pomoći trikom - nemoj odmah navaliti na vježbe nego prvo češkanje, škakljanje i slično (hodaj prstima po njoj) da to pretvoriš u igru i zabavu, pa onda u nastavku malo vježbanja...pa sutra malo više i tako.
  Sad je kasno. Već sam je izmaltretirala koliko sam mogla.

 34. #34
  Peterlin avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2008
  Lokacija
  Zg
  Postovi
  23,400

  Početno

  Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
  Sad je kasno. Već sam je izmaltretirala koliko sam mogla.
  Ma što je kasno - koliko ste vježbali? Jedan dan? Jedan tjedan?

  Sutra je novi dan. Kreni od nule - samo igranje i zafrkavanje. A kasnije malo pomalo uvodi vježbe.

  Ali, ako to kod tvog djeteta ne pali - pa nek se dere, koga briga, za dobru je svrhu...

  Ljudi koji moraju sa svojom djecom odraditi vježbe zbog kojekakvih opakih dijagnoza brzo postaju imuni na deračinu i odrade što moraju, što prije - to bolje. I kraj priče.

  * * *
  Ja nemam puno iskustva s tim, ali nešto imam. Da nisam bila uporna i tjerala starijega raditi vježbe za vid, tko zna kako bi izgledalo njegovo slabovidno oko. Moralo se i odradilo se, okluzije i vježbe. Kraj.
  Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.01.2016. at 14:30

 35. #35
  Peterlin avatar
  Datum pristupanja
  Sep 2008
  Lokacija
  Zg
  Postovi
  23,400

  Početno

  Evo jedne stare priče, ali daje dobar uvid o tome što sve rade roditelji vježbača: http://www.udrugapuz.hr/treniramvojtu.htm

 36. #36
  Osoblje foruma sirius avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2005
  Lokacija
  zagreb zapad
  Postovi
  15,859

  Početno

  Moje dijete je vjezbalo po Bobathu i nisam vjezbala sa njim kod kuce. Niti minutu, samo sam pazila na polozaj kod nosenja ili sam joj pokazala pokret ako bi zapela u nekoj fazi.
  http://www.vecernji.hr/moj-kvart/bob...pokrete-594313

 37. #37
  eryngium avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Lokacija
  Rijeka
  Postovi
  1,347

  Početno

  Naviknut ćeš se i na plač i na 'izdala si me' pogled. I gledaj da vježbate kad je odmorna i dobre volje.
  S mojim vježbam od kad smo došli iz rodilišta. Tamo mi je fizioterapeut (osebujan lik bez dlake na jeziku) rekao da u ortopediji/fizijatriji nema mjesta za žaljenje i poštedu (bebe) nego samo rad uz plač i suze. Ionako se on toga neće sjećati ali ako ne bude mogao hodati to će pamtiti. Pa ako ne želim da me dijete proklinje kad naraste nek izvolim stisnut zube jer mi je to posao. Sad nakon dva mjeseca smo došli u fazu da praktički ni ne zaplače dok vježbamo.

  Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

 38. #38
  jelena.O avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  ZAGREB-ŠPANSKO
  Postovi
  22,943

  Početno

  moja frendica je klinca izvukla ne iz mrtvih nego otpisanih vježbajući skoro 24 sata na dan, mali je do godinu i pol sve nadoknadio

 39. #39
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Hvala svima. Onda se idem baciti na posao prije popodnevne dremke, jer kasnije će tek biti lijena.

 40. #40
  lavko avatar
  Datum pristupanja
  Nov 2009
  Lokacija
  Zagreb
  Postovi
  2,647

  Početno

  Isto hipotona. Odradili sve, derala se naravno. Kasnije prosjedila, kasnije prohodala, ali sve stigla. Stay calm and exercise :D

 41. #41
  eryngium avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Lokacija
  Rijeka
  Postovi
  1,347

  Početno

  I još jedan savjet, gledaj da ste same doma kad vježbate. Ako je to ikako moguće.
  Bude li muž/dečko, baba, deda doma s vama, velike su šanse da ćeš čuti kako ju trebaš ostaviti na miru, da ju boli jer vidi kako plače, zašto patiš dijete i sl.

  Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

 42. #42

  Datum pristupanja
  May 2007
  Postovi
  2,588

  Početno

  Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
  Mi smo malo hipotoni. Sada će osam mjeseci, još ne sjedi, a puzanje je gmizanje.
  Dobili uputnicu, a u Klaićevoj bi došli na red tek u travnju.
  Bili kod privatnice, pokazali nam vježbe. Fizijatrica par puta naglasila da ne vidi nikakve patologije, da je to kod nas (jer sam i ja hipotona) genetski / socijalno uvjetovano. Jutros pokušavam. Mala se ne da. Odmah u plač.

  Nemoj brinuti previše, pgotovo jer fizijatrica ne vidi ništa problematično. Moja starija cura nije ni isto sjedila s 8 mjeseci, to je neki prosjek ne znači da baš svi moraju. Tek s 9 je mogla samostalno sjediti, a s 10 se posjela sama. Prohodala klimavo s 14,5. Isto je bila lagano hipotona. Sad ima 8 godina, savršeno ravno sjedi i stvarno nema nikakvih problema. Jedino ima dosta slabe ruke i to se vidi u usporedbi s djecom na igralištu i na tjelesnom. Trenira plivanje i ividi se da je ojačala.

  Mlađa mi je sve radila u zaostatku od pol mjeseca u odnosu na seku, ali ona je mjesec dana ranije rođena. Nije bila ni približno toliko "mlitava", općenito je puno čvršća i jača. Ali je puno, puno manje gipka. Dok starja može napravit špagu bez problema i saviti se u leđima da si stopalima dodirne glave, mala ne može to ni blizu

  Tak da bih ja rekla da tu genetika ima puno veze.

 43. #43
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Što se tiče toga ja gore reagiram na njen plač od njega. Jučer sam kod fizijatrice skoro doživjela živčani slom kako ju je ova prebacivala, a on je bio miran.

 44. #44
  jelena.O avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  ZAGREB-ŠPANSKO
  Postovi
  22,943

  Početno

  To ti je tak kod muških zna da ćeš ti odradit zadatak pajedva čeka dabude gotovo

 45. #45
  eryngium avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Lokacija
  Rijeka
  Postovi
  1,347

  Početno

  Ma moj za sve kuka da ga pustim na miru i dam mu jesti. Od rezanja noktića pa do vježbi. U biti svi mi viču da mu dam jesti. Jer ako plače=gladan je.

  Sent from my GT-I8190 using Tapatalk

 46. #46
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Dobar je on otac. Stvarno se ne mogu požaliti. U mnogim stvarima kiksa, ali ovo je njegov teren. Dok za sebe to ne mogu reći. Još se pronalazim u ulozi.

  Što se tiče vježbi, posljedica mučenja je da ju je teško uspavati.

  Još jednom, hvala svima na savjetima.

 47. #47
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Kakvo lijeno dijete, bože moj. Stavim joj igračku na 20 cm i dogmiže se. Uzmem nešto novo, što još nije premetala po rukama i stavim na pola metra. Krene euforično, zamlatara rukama po zraku jednom-dvaput i procijeni da ne vrijedi ulagati trud, i odustane. Što ću ja s njom?

 48. #48
  jelena.O avatar
  Datum pristupanja
  May 2008
  Lokacija
  ZAGREB-ŠPANSKO
  Postovi
  22,943

  Početno

  kad dođe na 15 cm, odmakni na 25, kad dođe na 22, odmakni na 32 i tak do 50cm

 49. #49
  ivana.sky avatar
  Datum pristupanja
  Jul 2014
  Lokacija
  Osijek
  Postovi
  2,007

  Početno

  i mi smo hipotoni

  s obzirom da smo dobili 100 razlicitih misljenja i prognoza, trebam proporuku za nekog za koga bi se reklo da je najbolji u tom polju (fizijatar djeciji), grad nebitan, privatnik-bolnica nebitno...

 50. #50
  zutaminuta avatar
  Datum pristupanja
  Oct 2014
  Postovi
  6,176

  Početno

  Evo, mi smo bili kod Doko poliklinika. Ok su mi. Žena je malu malčice ispretreskala (podigne za ruku i nogu, gleda reflekse, i sl.), i dala dijagnozu. Mislim, ja sam laik i sve to, ali čini mi se da je dijagnoza točna.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

 • Ne možete otvoriti novu temu
 • Ne možete ostaviti odgovor
 • Ne možete stavljati privitke
 • Ne možete uređivati svoje postove
 •