Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 212

Tema: IVF u Americi, vrlo nizak AMH i svastanesto od cega boli glava

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno IVF u Americi, vrlo nizak AMH i svastanesto od cega boli glava

Disclaimer odmah na pocetku: prica ce, vjerojatno, biti jako duga i mozebitno izuzetno detaljna. No nadam se da ce barem biti razumljiva.

Preskacem Prije zaceca i ostale nadobudne forume gdje bi mi nekim normalnim slijedom stvari trebalo biti mjesto i smjestam se direktno ovamo, iako nisam ni pet minuta u zivotu pokusavala ostati trudna, vec upravo suprotno - godinama izuzetno revno i gotovo religiozno pokusavam to izbjeci.

Dakle prica ide ovako: godinama sprjecavamo trudnocu (antibebi) zbog geneticke price koja, kako stvari stoje, nikad nece biti razjasnjena. Rizik je ili visok, ili nije, nitko nista ne zna i, kao sto rekoh, mozda nikad nece znati. Do sad su imali 29 godina za pronalazenje rjesenja i objasnjenja, no nista nisu nasli.

Nedavno smo posjetili jos jednog u nizu geneticara, a i reproduktivnog endokrinologa, a sve u nadi da ce nas plan imati smisla - namjeravali smo smrznuti embrije i ostaviti ih za nekad kasnije, kad mozda i otkriju ovo sto nas muci i daju nam mogucnost, pomocu PGD-a, izbjegavanja najgoreg.

Doktor je rekao da ne treba zuriti jer mi je tek 33 i dosadasnji nalazi ne pokazuju nikakve anomalije osim produzenog, ali ipak redovnog ciklusa (38-40 dana, u ciklusima prije Yasmina). Naravno, nije mogao napraviti detaljne pretrage jer sam na antibebi pa su izvadili krv za AMH. I tu prica krece, u isto vrijeme, i nizbro i, jel, u pravom smjeru.

Nizbrdo zato sto, jel, odjednom saznajemo da, usprkos mojim godinama, nemamo vremena ni za sto. Skroz neocekivano, brojka je rekla 0.16 ng/ml iliti 1.14 pmol/l, ako sam ovo drugo dobro preracunala. Uzas i katastrofa, prema onome sto sam citala na netu. S doktorom se jos nisam srela vezano uz ove rezultate i daljni plan akcije - imamo zakazan tzv. follow-up tek 29. lipnja.

Znaci, znam ono sto sam izguglala i ono sto mi je objasnila ina (bez koje bih se odavno bila izgubila!). Sve u svemu, ne smrdi na dobro. U medjuvremenu smo preko telefona culi i nalaze muzevog spermiograma, a to je, ako je vjerovati zbunjenoj sestri koja nista ne zna (sto je, cini se, normalna boljka americkog zdravstvenog sustava), u granicama normale.

Procitala mi je samo par rezultata, bez ikakvih jedinica i objasnjenja. Znam da je:
    - morfologija 3, od normalnih 4
    - pokretljivost 22.3, dok je normalna vrijednost < 15
    - broj je 34.8 - normalno je > 39
    - progressive/aggressive (nisam je uspjela razumjeti iz pedesetog pokusaja) je 64, a referentna vrijednost normalnog je 32

Oba nalaza ce nam objasniti, nadam se, 29. lipnja kad se vratimo na kliniku. Nemam papirnate dokaze ni o cemu, ovdje se to ne izdaje bez izuzetno kompliciranih peripetija koje namjeravam odraditi takodjer taj dan. Zelim sve svoje papire u fasciklicu, cisto da ih imam pri ruci ako zatreba negdje drugdje. Ili da mogu guglati i biti sam svoj majstor.

U medjuvremenu smo odlucili staviti genetiku u drugi plan. Pouceni iskustvom koje je prosao moj muz u svojih 29 godina, ako se dijete i rodi bolesno, bit cemo pametniji i mi i doktori pa ce sve, nadamo se, jel, biti jednostavnije. Sto bude, bit ce. Imamo podrsku ogromne klinike koja se bavi prenatalnom dijagnostikom (dogovoreno je da cemo biti kod njih kad/ako ostanem trudna), napravit ce se sto se moze i kako god se moze.

Dakle, skidam se s Yasmina; u subotu je zadnja tableta. Gos'n doktor reproduktivac ni ne zna, jer ovdje ne mozes doci do doktora izmedju dva termina, vec razgovaras samo s administrativcima i pomocnim medicinskim sestrama koje nisu upucenene ni u sto. Pretpostavljam da ova odluka ne moze odmoci tj. zeznuti neki master plan o kojem ne znamo nista jer cak ni osnovni hormonski testovi ne mogu biti napravljeni dok sam na antibebi. Jedna od visih medicinskih sestara mi je, nakon mukotrpne borbe da dobijem nekoga na telefon, objasnila da FSH/LH/Inhibin B i sto god ostalo doktor odluci da trebam mogu biti izvadjeni tek nakon sto prvi put dobijem svoju vlastitu menstruaciju. Dakle, tome se nadam nekad u srpnju (nakon tri godine i nesto mjeseci, nemam pojma kad ce i kako ce i sto ce opcenito biti s mojim pravim, prirodnim ciklusom).

Nabavila sam LH trakice, toplomjere, razmatram kristalne kugle i voodoo magiju (ok, ne bas, zapravo sam poprilicno realna osoba). Pijem Prenatal jer su rekli da je dobro. Opcenito zivim poprilicno zdravo. Jesam debela prasica - oink, ali sam u isto vrijeme zdrava (barem ono provjereno do sad, jel).

Koliko vidim po netu, nisam bas neki super ultra dobar i genijalan kandidat za IVF zbog niskih rezervi i cijele low-responder price. Nemam dijagnozu, ovaj cas, pa ne mogu guglati nista konkretno. Nemam ni bilo kakve druge brojke, osim ovog jadnog AMH-a, pa da i to uklopim u cijelu pricu. Znam samo da sam 1999. (dakle prije sto godina), bila super-genijalno zdrava jer su mi, igrom slucaja, vadili sve hormone, osim AMH koji se valjda tad nije ni vadio. Nisku rezervu, uglavnom, nitko nije ocekivao.

Spremam se za ovaj follow-up za dva tjedna i nekako pokusavam biti vise nego sigurna da znamo sto zelimo, zasto to zelimo, zasto nesto ne zelimo... Pokusavam biti sigurna da mi ne moze nitko prodati macka u vreci, a jednako tako zelim traziti pravog macka, ako mi ponude nesto bezvezno i besmisleno.

Opcenito o potpomognutoj oplodnji znam... vjerojatno nista. Kao sto rekoh, ina me vodi doslovno za ruku, a sretna i nesretna okolnost je da mi je engleski gotovo materinji jezik pa citam sve i svasta. I sto treba, i sto ne treba.

Druga dobra okolnost je ta da, barem za sad, imam osiguranje koje donekle pokriva barem neke od stvari (zivjela Amerika i njezino zdravstvo, jel ) pa necemo morati gace na stap... odmah, vec malo kasnije. Dobra okolnost je i ta sto mi je dostupna najmodernija tehnika, sto se IVF-a tice, a jos vise ove geneticke strane, ako nesto zatreba.

Losa okolnost je suradnja doktor-pacijent, s obzirom da su lijecnici ovdje nedodirljivi i zbog toga moram biti 150% spremna i pripremljena za rijetke trenutke komuniciranja face-to-face (ako to propustim, nema kontakta do sljedeceg susreta, jel, koji izmedju ostalog puno i kosta).

Imam neku ideju o tome kako funkcionira prica s low responderima, a valjda ce se stvari s vremenom nekako bolje kristalizirati. Znam da je jedna od prvih stvari koja se predlaze donacija jajne stanice, ali moram priznati da, ovaj cas, to bas i nije top odabir s nase strane. Tim vise sto, zbog onog genetickog dijela, nad nama visi i prijedlog donacije sperme, a u tom slucaju bismo radije isli na usvajanje. No o tom, potom.

Citam i da americke klinike ne vole low-respondere jer im kvare statistike pa cesto ni ne zele takve u postupku. Fino, jel. I navodno su nam najvece nade u kucnoj radinosti i/ili IVF u prirodnom postupku (a ja tek ucim koji je koji, ono, prirodni, stimulirani, ovakav, onakav, AIH, ICSI... nuklearna fizika, trenutno).

Za sad smo tu gdje jesmo, a to je zapravo... nigdje, tj. na samom pocetku.

Eto. Voli vas Krleza.

(Zapravo nisam nista ni rekla, a bolje da ni ne provjeravam koliko je ovo znakova. )

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Za one koji ne vole epske postove:

- zanima me sto je izuzetno bitno pitati/provjeriti/traziti prilikom drugog (a zapravo prvog) susreta s reproduktivcem
    - ima li kakvih posebnih trikova za prvi ciklus nakon antibebi, a da povecavaju sansu za zacece (imam utrice u ormaru, dovukla sam ih iz Zagreba, gdje mi ih je dao redovni ginic, bas za taj prvi ciklus nakon pilule, no ovdje su vecinom svi ob-gynovi riknuli od smijeha na samu ideju)
    - vrijede li LH trakice i slicno u tom prvom ciklusu, ili je sve skupa i dalje u hormonalnoj banani i ne trebam se oslanjati ni na sto

Vec rekoh da sam, tj. oboje smo, poprilicno realisticni pa opcenito ne ocekujemo cuda. Samo bismo nekako htjeli minimalizirati pogreske, voodoo magiju i bespotrebne stvari, s obzirom da je vrijeme novac, a u Americi je rijec, kad se IVF-a tice, o opakim ciframa.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam od svega samo shvatila da je beba u planu.
    Držim vam fige da do nje dođete što prije.
    A kako... uopće ništ ne kužim.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

provjeravam jesam li dobro shvatila,
    pgd je napuštena ideja, i jedini razlog za ivf je nizak amh?
    u hr sustavu bi ti svi rekli da sad ideš kući prirodno praviti bebu par mjeseci, ipak još niste ni pokušali,
    a to vrijeme možeš iskoristiti za te osnovne pretrage.
    dobrodošla, i ~~~~~~~~~~ da što prije preseliš na trudnički pdf
    Posljednje uređivanje od prima : 16.06.2011. at 18:24

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mislim da si dobro shvatila (ja sam ta koja zapravo nista ne kuzi ) - PGD je napustena ideja jer za PGD mora postojati gen koji se trazi. Kod nas se ne zna sto se trazi pa cemo ici na sto bude bit ce, sto se bebinog zdravlja tice. Nekako pretpostavljam da ce mi i ovdje reci da probamo kucnu radinost barem neko vrijeme, ali to jos nista ne znam, osim da cemo sigurno raditi ostatak osnovnih pretraga. Naravno da u ovom trenutku nemam ni ideju sto onaj AMH rezultat znaci, u smislu vremena koje mi je ostalo dok te sirote zalihe skroz ne presuse.

U svakom slucaju, hvala na dobrodoslici i lijepim zeljama!

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kaae, nmam ti previse savjeta za dati, obzirom da jos uvijek neznas sve u vezi svog "reproduktivnog stanja". Nizak AMH nije dobra vijest, ali mislim da definitivno treba uzeti u obzir i ostale hormone FSH, LH. Mozda nije sve tako crno, evo da te utjesim ja imam 38 godina, u preuranjenoj sam menopauzi, imam vec i valunge i posusene jajnike. Iz vlastitog iskustva mikslim da su me moja tri stimulirana postupka potpuno dotukla u smislu da me je to samo poguralo jos brze u menopauzu. Kad sam pocela znala sam da imam visok FSH, za AMH nisam ni znala. Odradili smo tri stimulacije (oko 130 menopura i gonala ukupno) s rezultatom 2 folikula, jedna jajna stanica i jedan transfer u tri postupka. Poprilično razočaravajuce, sad sam na donaciji u Pragu, i to za sada neuspjesno (1 ET i 1 FET). Pripremam se za FET u rujnu. Zapravo ti zelim reci da svakako prvo utvrdis svoje pravo stanje i ne zuris sa stimulacijom. Nekoliko mjeseci bez pilula, utvrditi da li opće imas ovulaciju, a tek onda planirati dalje. Sto se tice donacije razumijem te, svrati na potpomognuta u českoj ako imas kakvih pitanja.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sama vrednost AMH ne mora da znaci da su smanjene rezerve.
    Ja sam imala 1.7 pa 1.1 ng/ml, u mom labu cut off je 0.1, a definitivno nemam problema ni sa ovulacijom ni sa plodnocu (bila sam u amenoreji 2 godine i 4 meseca, ciji je uzrok uglavnom hipotireoza, inace sam reproduktivno potpuno zdrava).
    Mozes da ponovis AMH, vidis da su i meni vrednosti razlicite, radila sam u razmaku od 2 meseca, a citala sam mnoga iskustva s cudno niskim AMH, pa je opet bilo dovoljno jajasaca.
    FSH mi je isto bio nesto visi od proseka za moju dob (imala sam tad skoro 32 godine), ali i to je bilo ocekivano s obzirom na dugu amenoreju.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kaae žao mi je da ste se uz genetiku morali suočiti još i s ovim. Ja sam tvoje godište i imamo istu dijagnozu - moj je AMH 1 pmol/L. Da te utješim, redovito imam jajne stanice i dobre embrije u prirodnjacima (kad se stanica uhvati ali to je već rizik svojstven svakom prirodnjaku a ne našoj dijagnozi), a stimulacijom dobijem 2 (2011.) do 3 (2008.) jajne stanice. Dakle, nije nemoguće. Naš spermiogram je isto ok, na donjoj granici normalnom, s blažim varijacijama na gore.

Ako te zanima bilo kakav detalj, javi se na PP. Iza mene su 2 stimulirana, treći u tijeku, šest prirodnjaka od kojih samo tri ET...i jedna dvogodišnjakinja kojoj sad želimo bracu ili seku. I drži se ine, ona je i moj guru

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kli_kli nisu iste mjerne jedinice ng/ml i pmol/L. Ako se ne varam 1,1 ng/ml je u granicama normale, a Kaae ima 0.16ng/ml.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nisam pisala o nalazu amh, jer totalno ne kužim vrijednosti, ja sam iz doba kad se uobičajeno samo fsh gledao
    ali očito, kao i kod svega ostalog u mpo, jedan loš nalaz nije apsolutni dokaz niti da ti treba mpo, a kamoli da ako kreneš tim putem da nećeš uspjeti.
    u sljedećim mjesecima pratite tvoju ovulaciju (najbolje folikulometrijama, puno više korisnih informacija od temperature i lh trakica).
    možeš sve kombinirati, ali računaj na mogućnost da će ti se život zgadit od previše toga, pa će ti ponestat volje u presudnom momentu , dogodilo se mnogima.
    za sada polako, malo ti je godina (za mpo), par mjeseci dok skupiš prvu kilu nalaza, svi će bit pametniji.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da, moja situacija je puno losija od tvoje, kli, s obzirom da je rijec o ng-ovima.

High (often PCOS)
    Over 3.0 ng/ml
    Normal
    Over 1.0 ng/ml
    Low Normal Range
    0.7 - 0.9 ng/ml
    Low
    0.3 - 0.6 ng/ml
    Very Low
    Less than 0.3 ng/ml

Znaci tvoj je normalan, a moj je u gadnoj banani. Vidjet cemo hocu li ga vaditi ponovno, zajedno s ostalim hormonima (recimo 3. dan ciklusa, kad god da se taj ciklus dogodi nakon Yasmina) - sama pretraga je $87 pa, s obzirom na geografsku lokaciju i cijene koje dolaze u paketu, jel, moram voditi racuna o tome da ne trosim na ono na sto se trositi ne mora.

Idem pogledati ostale ulete prije nego nastavim (i pogubim se).

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sad sam sve procitala.

Jasno mi je skroz da mi fali cijela hrpetina brojkica i tko zna cega, nemam(o) blagog pojma gdje smo sad. No odlucila sam ipak sve nekako staviti na papir jer mi je ama bas svaki input bitan. I zbog toga sto nemam pojma, a i zato sto je, vec rekoh, ovdje jako tesko uhvatiti doktore za rukav. Pa onda moram biti opako spremna. Naravno da ce sve skupa, usprkos uzasnom AMH-u, biti puno bolje ako mi ostale vrijednosti nisu koma. No to necu znati jos jedno mjesec i kusur, ako ne i dulje.

Folikulometrije, e to ne znam kako ce hodati (to su konstantni UZV-ovi, ako se ne varam?) jer ovdje UZV nije nesto cega se hvataju kod ginekologa. Ne zele ga raditi ni kao dio redovnog godisnjeg remonta, a kamoli ovako 'bezveze'. Zato se opcenito nadam da mi ovakav AMH ne znaci da moram [stogod] sad i odmah, vec da imam bar neko krace vrijeme na raspolaganju za kucnu radinost, sa i bez eventualnih hormonskih pomagala.

Ovo sto pise Ona koja nije pisala, to mi je ovako skroz laicki palo na pamet - rado bih izbjegla bilo sto invazivno, opako i strasno sad odmah. Zato i pitam na sve strane, da barem nesto naucim do tog 29-og kad ce me, nadam se, malo prosvijetliti oko svih ovih brojki i opcenitih ideja za dalje. Onako opcenito, do sad nitko nikad nije sumnjao na anovulatorne cikluse (no nije se nikad bas ni cackalo po tome jer nije bilo razloga), vec se cak pricalo o tome da je rijec o dvije jajne stanice po ciklusu (menge u prirodnim ciklusima prije Yasmina su bile od 8-9 dana, prvo pet dana, dan pauze, pa jos dva ili tri). No ni to nisu istrazivali jer je bilo relativno nebitno.

Sad dizem haubu pa nek kopaju. Tj. ja bih rado da kopaju, a tu se sve nesto neckaju. Cudni su ovi Ameri.

Sve u svemu, hvala puno cure, svaki info mi je vise nego dragocjen. Nemam ovaj cas nista za PP-ove, ali vjerujem da ce biti, cim saznam malo vise stvari koje, jel, vjerojatno necu razumjeti.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Dobrodošla
    Nadam se da ćeš u tom moru brojki i svega uspjeti zadržati neki psihički balans, stvarno kad kreneš sa analazima i kad brojke baš ne igraju u tvoju korist nije se lako suočiti sa svim tim, ali tvoja situacija nije neizgledna uspjevale su i druge cure sa niskim AMH-om, mislim da se tu češće vrte prirodnjaci.
    Ne znam jesi li čula za DHEA navodno je dobar i vidim da ga u Americi koriste žene upravo da se izvuče što bolje jajne stanice, pitaj doktora u vezi toga, evo spodoba spominje na topicu o AMH-u i Wheatgrass pa probaj i s tim.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Odmah sam shvatila za brojke, znam da je moj ok a da kod Kaae nije, samo sam htela da kazem da je meni bilo 0,6 ng/ml razlike u dva merenja u roku od 2 meseca. Na njenih 0,16 takva razlika bi bila znacajna.

I mislila sam da je ok da se koncentrise na to da ce ostale bitne nalaze tek dobiti, a ne samo da misli na taj AMH. Mnogo toga je nepoznato.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Helou, kaae, ono što ja znam sam ti već rekla, ali moje znanje je ograničeno na cure koje su puno ranije od prvog vađenja AMH-a u IVF pričii nisu bile toliko dugo na antibebi.

Mislim da se ref. vrijednosti naših i srpskih labova razlikuju tj. postoje neke specifičnosti i naših labova i ovoga u Jevremovoj u BG, ako je to tamo di cure iz BG još uvijek vade svoj AMH - kako točno to ti ne znam reći - za to su ti tata mata rikikiki i nabla (više sa sprskog foruma Kutak za društvance, ne sjećam se kad se ovdje zadnji put javila, a mislim da se baš redovno ne javlja više ni na društvancetu, nadam se da će riki pokupit ovaj post, ako ne, pošalji joj pp s hajlajtom rekla ina33 da ćeš ti pomoći, ona je najdublje u tome od ovih žena s kojima sam ja u kontaktu, i u kontaktu je sa Srbima (tamo je vadila prvi AMH, u Jevremovoj) i s našima - Vinogradska.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.06.2011. at 08:30

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Za IVF u Americi - pino.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A za sve ostalo - tu je mastercard

Ja ti nemam pojma o ovome, samo sam vam došla poželjeti sreću i bebca što prije.
    Zdravog i veselog, i da spava po noći

I, ako će pomoći, mislim da sam našla kako se preračunava iz ng/ml u pmol/l (za AMH, Anti-Mullerian Hormone):
    2 ng/mL x 1000 mL/1 L x 1 mol/140 kg = 14.3 pmol/L

tj.

0.16 ng/mL = 1.14 pmol/L

(samo pomnožiti sa 7.14 )

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kaae, prorešetaj malo temu http://forum.roda.hr/threads/60001-AMH-godine-i-postupci/page1
    tamo se vrti o problematici niskog amh..stimulacije itd..

gle sad, ako imaš amh od 0.16, vjerovatno ti je FSH visok. ne mora biti, ima žena koje imaju normalan fsh i nizak amh, jelte..ali je češća ova prva kombinacija.
    kraj godina, čest razlog za niske AMH vrijednosti je i endometrioza, operacije na jajnicima..
    ja npr. kraj endometrioze imam i zaraslice na desnom jajniku od očajno izvedene operacije slijepog crijeva. pa ispada po OP izvještaju da je desni jajnik zbog toga malte ne 'ugušen'. od prošle godine se samo ciste na njemu stvaraju.

koliko vidim da su vaši ameri fokusirani na FSH i ako je iznad 20 da se uopće ne upuštaju u IVF ili slično..
    no naravn da su bitne i ostale vrijednosti..sigurno ćeš između 3-5dc raditi fsh, lh, e2, prolaktin, shbg, adrostenon, dhea-s...

mnoge žene u US probavaju sniziti FSH kroz wheatgrass i dosta njih uspije. ako ništa, djeluje revitalizirajuće na organizam, pa tako i na jajnike...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

spodoba, ja ću te demantirati za komparabilnost AMH i FSH, oni postaju komparabilni tek prirodnim slijedom, ali prvo je AMH taj koji ukazuje na smanjenu rezervu, tek naknadno se javi i FSH. Nažalost, unatrag dvije godine praćenja AMH na forumu, puno je mlađih low respndera s niskim AMH, a ne samo mi nakon 40.-te.
    Kaae, koliko sam na brzinu uspjela proletiti niko nije rekao da je bolja verzija mlađe godine i nizak AMH nego ono što priroda nudi nakon 40.-te jer tada nudi i lošu kvalitetu jajnih stanica, što vjerujem da kod tebe nije slučaj (u ovim mojim tvrdnjama će me vrlo lako demantirati mlade cure u preuranjenoj menopauzi s Češke, al to je samo dokaz da u medicini nema jednoznačnih i univerzalnih odgovora). Dakle, ko što su već cure rekle-vidjet prirodno pa, ako će trebati, dalje gledati kombinacije stimulacija ili prirodnjaka-ako i antralni i AMH kažu da nema smisla stimulirati. Druga razina je PGD, kariogram kaže puno ili sve, al čini mi se da tu nije catch.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam to kaae naznačila u direktnoj komunikaciji, iako, mora biti neki još mjerač, u smislu kvaliteta stanice, jer ima žena i u visokoj dobi i na niski AMH, visok FSH, uspijevaju iz prve ili jako brzo - mojca, hanumica fata, jedan moj privatni kontakt - sve su žene oko 40 ili 40+++. Ono, uspjeh na 5 ili 3 stanice, a ja, AuroraBlu, uporna, sretna, tigy koja više ne jaše ovim prostranstvima, s vjerojatno još OK AMH-om, buljukom stanica (a nije PCOS teški u pozadini) - nikako. Ima žena u dobi 40 pa relativno brzo uspijevaju - andream, mimek...

Znači, ima nešto što se ne može nikojom probom zavrtit, pa niti godinama, osim onom - zavrti IVF pa ćeš vidjet hoćeš li iz prve, ili ćeš bit maratonac il ćeš upast (ne samo srećom, jer se to ponavlja i za drugu bebu) u dobru stranu priče.

Tj., očito, uz podskukp (mlade godine, loš FSH, loš AMH, dobre stanice) ima i podskup - loš AMH, loš FSH, visoke godine, dobre stanice. Ali je češće da su loše u visokoj dobi, barem po teoriji i praksi koju nam se ovako laički čini da vidimo.

Tj... nije crno bijelo. Imaš jedan parametar, koji je zabrinjavajući, ali ne mora determinirat tvoju priču. Mislim, koliko ih je bilo što su laboratorijski izgledali predivno.... i... ništa ili jako puno muke.

E, da, na tu kvalitetu se, barem kako misli većina, načelno ne može utjecat, ona je dana, isto kao i rezerva, iako ćeš naći svašta od savjeta na netu - od dheasa, do crvenog mesa i joge.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.06.2011. at 12:07

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Znači, postoji to nešto što ja zovem kvalitetom stanice, a IVF success predictor calculator isto uzima u obzir - koliko je brzo žena/par uspio u IVF-u il' prirodno kao jedan od bitnih faktora.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    spodoba, ja ću te demantirati za komparabilnost AMH i FSH, oni postaju komparabilni tek prirodnim slijedom, ali prvo je AMH taj koji ukazuje na smanjenu rezervu, tek naknadno se javi i FSH. Nažalost, unatrag dvije godine praćenja AMH na forumu, puno je mlađih low respndera s niskim AMH, a ne samo mi nakon 40.-te.
    Kaae, koliko sam na brzinu uspjela proletiti niko nije rekao da je bolja verzija mlađe godine i nizak AMH nego ono što priroda nudi nakon 40.-te jer tada nudi i lošu kvalitetu jajnih stanica, što vjerujem da kod tebe nije slučaj (u ovim mojim tvrdnjama će me vrlo lako demantirati mlade cure u preuranjenoj menopauzi s Češke, al to je samo dokaz da u medicini nema jednoznačnih i univerzalnih odgovora). Dakle, ko što su već cure rekle-vidjet prirodno pa, ako će trebati, dalje gledati kombinacije stimulacija ili prirodnjaka-ako i antralni i AMH kažu da nema smisla stimulirati. Druga razina je PGD, kariogram kaže puno ili sve, al čini mi se da tu nije catch.
    znam mare, zato sam i napisala da uz nizak amh fsh moze biti normalan..neupadljiv..bog zna koliko ih je s niskom AMH ali to nitko ne cekira jer su ostale vrijednosti neupadljive..a kao razlog sam navela endometriozu, operacije..itd..bas smo prosli mjeseci na temi 'AMH...' diskutirali o tome. neki tek nakon lose reakcije na stimulaciju dodju na na to da bi trebalo provjeriti amh..nisu uvijek godine problem. nazalost

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

čitajući vas drago mi je da ne znam moj amh ni da ga nisam vadila jer spadam u one koji su sa fsh 4.5 proglašeni i izreagirali ko low responderi. mogu samo zamisliti kakav mi je amh, brrr

kaae, drž se ti naše ine, nadam se da će se i pino javiti, ona ima iskustva sa američkim klinikama.
    a ja vibram da se čuda dese i da ti ni neće trebati pomoć klinika.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Navodno AMH detektira promjene koje će nastupit unutar iduće 2-3 godine... Ako sam to više sve dobro popamtila. Ali, neke se promjene i vide na UZV-u - broj antralnih, izgled jajnika. Tipa, meni moja ginićka govori kako su se jajnici baš promijenili, a i tijelo mi to govori - spottinzi, koža ovo-ono - mislim, da starim, a AMH je i dalje kao OK. Nije sve black-white, ali loš AMH, načelno, nije dobra vijest.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Navodno AMH detektira promjene koje će nastupit unutar iduće 2-3 godine... Ako sam to više sve dobro popamtila. Ali, neke se promjene i vide na UZV-u - broj antralnih, izgled jajnika. Tipa, meni moja ginićka govori kako su se jajnici baš promijenili, a i tijelo mi to govori - spottinzi, koža ovo-ono - mislim, da starim, a AMH je i dalje kao OK. Nije sve black-white, ali loš AMH, načelno, nije dobra vijest.
    sto znači...nizak amh = ne tračaj vrijeme to je neki znak..

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ina, ne stignem sad sve detaljno čitati, al kao odgovor na tvoj gonji post gdje nabrajaš 39+ cure koje su uspjele iz prve-to zasad zovemo faktorom sreće, a za 10-tak godina će se moći doći do znanstvenih spoznaja koji će tu sreću prevesti u medicinske izraze.
    Pinky, ti, žena od milivoja, recimo i Miki-ulaskom u dobar ciklus, sa dobrim antralnima niste taj jedan ciklus bili low responderi (i eto ti buhtlica).
    Posljednje uređivanje od mare41 : 17.06.2011. at 12:52

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Kaae, evo još samo dodatak na nemogućnost komunikacije s dr-ovima u Americi-uvijek možeš pisati na Zdravlje i život i pitati dr R sve što te zanima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    ina, ne stignem sad sve detaljno čitati, al kao odgovor na tvoj gonji post gdje nabrajaš 39+ cure koje su uspjele iz prve-to zasad zovemo faktorom sreće, a za 10-tak godina će se moći doći do znanstvenih spoznaja koji će tu sreću prevesti u medicinske izraze.
    .
    Slažem se. Faktor sreće bi bilo jednom, faktor šprance je (po meni) dvaput. Iako, ima nešto stvarno u tome da trudnoća imunološki resetira tijelo i pino mi je ili u mejlu ili tu na portalu bila iskopala link da američke klinike čak (mlađima i AMH-non-challenged) daju upute da ne pokušavaju na novi IVF ranije od 2 godine od rođenja djeteta (ako nema neka fizička barijera, tipa žena nema jajovode, nego je neki li-la idiopatija razlog) da su bitno veće šanse za začeće, dala mi je i taj postotak.... Ona se tu referencira pak na svoje iskustvo - teškom mukom prvi put, zabrijavanje na loše stanice, nudili joj Ameri donaciju js (jer su cijene IVF-ova ipak veće nego tu, pa nakon 3. se o tome počne razmišljat, valjda), a onda iz prve ovulirane stanice nakon prestanka dojenja - drugo dijete - pa negativan transfer 2 smrzlića - pa vrlo brzo 3. dijete.

E, i to nije da se sad, eto, opustila, barem doktori ne barataju (ovi MPO) u tim terminima, nego se, po njima, i po meni, dogodio neki imunološki reset tijela, ne toliko psiho-reset glave.

Vidim to i po sebi, prije nikako do pozitivne bete, ono, slavila sam iskreno betu 9 jer... preskočila sam 5, a nakon toga je sve moguće. A sad mi je maltene više transfera s pozitivnim betama, nego bez njih.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.06.2011. at 13:06

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Naravno da nemam pojma o FSH-u, jos. Za to moram cekati tamo negdje... tko bi znao kad, prvi novi ciklus ce poceti 23.06., a prva prirodna menga nakon tri godine i kusur mjeseci ce sigurno doci kad ce se njoj htjeti dolaziti. Cinjenica da mi je FSH bio odlican 1999., jel, vise ne znaci nista.

Ne sumnja se na priraslice, endometriozu, bilo kakve probleme s jajnicima itd., dokle god je vidljivo na ultrazvuku. UZV je odusevio i mog zagrebackog ginica, a i ovoga ovdje, iako je ovaj reproduktivac vidio samo slike s pregleda u listopadu 2010. Pretpostavljam da cemo odraditi nesto sad kad odem natrag u Minneapolis.

Dobila sam i link na prilicno zanimljivu studiju gdje pokazuju (istinabog na malom uzorku) da zene s visokim BMI, a na antibebi, pokazuju 35% nizi AMH od onih s normalnim BMI, a takodjer na pilulama. Vjerojatno cu traziti novu pretragu kad se ocistim od sintetskog hormona.

inace, u kontaktu sam s pino, samo nismo dosle do stadija gdje mi zapravo moze pomoci. Ne ulazim jos u postupke, a nadam se ni da necu, jel.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sastavljam polako popis svega sto moram proci s reproduktivcem, s obzirom da se ukazuju... vrlo rijetko.

- objasnjenje mojeg AMH nalaza i muzevog spermiograma
    - uputnicu za daljnje pretrage, uz objasnjenje sto kako i kad (no nista prije mojeg prvog redovnog ciklusa): FSH, LH, Ihibin B, E2, prolaktin, progesteron. Jos nesto?
    - voljela bih provjeriti i stitinjacu, ali bojim se da ce me otkantati (zapravo tko zna hoce li mi uopce raditi sve ove gore nabrojane)
    - saznati sto rade s low responderima, ako sam low responder, rade li uopce IVF u prirodnom postupku)
    - traziti UZV, u lovu na antralne folikule (jel ok to raditi 7. dan ciklusa? upravo tad cu biti kod Dr-a, a rijec je jos uvijek u ciklusu izazvanom Yasminom)
    - dobila sam link na neku studiju koja povezuje oralnu kontracepciju, prasicast BMI poput mojeg i los rezultat AMH-a; pitat cu ga i o tome

Sto sam jos zaboravila?

Pripremam se kao da je rijec o najgorem ispitu ikad. Ali ako ne pitam sad, tko zna koliko ce vremena proci do sljedeceg posjeta.

Zapravo mi je glavni cilj saznati njegovo tumacenje vremena koje je ostalo prije nego zaliha presusi i vidjeti koliko fore imamo za kucnu radinost. Ako uopce postoje neke realne sanse za takvu trudnocu.

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja ne znam niš o tome samo sam se došla veseliti vašem bebastom pothvatu i poželjeti vam sreČu, što prije

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala!

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo gledam šta si sve nabrojala i ne mogu se sititi da ti išta fali...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Kaae, ima šanse, sigurno, ako ne u kućnoj radinosti, onda uz pomoć medicine. Želim ti brzi uspjeh!
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 22.06.2011. at 20:36

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Kod nas većina dr-ova traži, uz spolne hormone, traži i TSH, to bude uglavnom dovoljno što se tiče štitnjače.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne znam sto ovdje onako redovno traze, zato se i spremam kao da sama sebi i doktorat pripremam.

Hvala cure!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Možda još izvaditi DHEA-S?
    Čujem da ga u Americi vole davati pred postupak, pa da ga ne uzimaš bez potrebe.
    Sretno!

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moj DHEA-S je bio u banani, mislim da bi bilo dobro to provjeriti, DHEA-S i androstendion (uz testosteron).
    Kaae, želim vam da što prije dođete do svoje bebice.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Sto je taj DHEA-S? Moram priznati da za taj nikad nisam cula. (Idem malo googlati, nadam se da je razumljivo o cemu je rijec. )

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hm, prema onome sto citam, nemam pojma zasto bi mi to pregledavali. Nemam niti jedan od simptoma koje navodi internet. A i vecina linkova vodi na DHEA kao dodatak prehrani i/ili nesto sto se dobiva na recept. Zbunj.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, prema onome sto citam, nemam pojma zasto bi mi to pregledavali. Nemam niti jedan od simptoma koje navodi internet. A i vecina linkova vodi na DHEA kao dodatak prehrani i/ili nesto sto se dobiva na recept. Zbunj.
    DHEA, popularno zvan i hormon mladosti, dodatak prehrani mnogi MPO lječnici (kako čujemo posebno je to trend u Americi) daju prije postupka za poboljšanje kvalitete i povećanje broja js. Mislim da je uputno provjeriti stanje vlastitih zaliha DHEA-S, pa ga uzimati DHEA samo ako je DHEA-S smanjen. Meni su preporučili uzimanje DHEA, ali je DHEA-S bio blizu gornje granice, pa sam odlučila ne uzimati ga. Da je bio blizu donje granice, svakako bi ga uzela.
    Evo jednog linka, više će reći nego ja: http://www.centerforhumanreprod.com/...e_ovaries.html

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Hvala!

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Sto je taj DHEA-S? Moram priznati da za taj nikad nisam cula. (Idem malo googlati, nadam se da je razumljivo o cemu je rijec. )
    Hormon koji luči nadbubrežna žlijezda, u Americi se daje u IVF protokolima (za kvalitetu jajnih stanica, pretpostavljam). Meni je bio viši od ref. vrijednosti pa sam ga snižavala decortinom (jer je jedna od dijagnoza bila i hiperandrogenizam - višak DHEAs kao uzrok neplodnosti), no uglavnom je suprotno, cure ga podižu pripravcima ako je nizak.
    Čut ćeš svašta, no samo ti slušaj reproduktivca (i inu33 ) i počni odmah raditi na bebi. Godine su ti velika prednost u ovom momentu, a začas prođu, vjeruj nama maratonkama .
    Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Oprostite na sljedecem offtopicu ali ne znam gdje pitati (ovo mi se cinilo najblizem) a da ne otvaram novi topic za to malo neobicno pitanje....
    Sad sam u dugom protokolu i po mom racunu imat cu embriotransfer negdje oko 20-og Juna. Danas smo suprug i ja od mog oca dobili poziv da dodjemo k njemu u Canadu u Augustu. Bilo bi nam sve placeno a i suprug u tom mjesecu koristi godisnji i sve se poklapa osim IVF-a. Mozda glupo zvucim, naravno da nam je prioritet da postujemo sve vezano za postupak i da taj postupak uspije ali razmatramo mogucnost kako da izvedemo i jedno i drugo. Uglavnom, ostala bih kuci sve do bete koja ce po svemu sudeci pasti u prvim danima Augusta. Ako bude negativna, put bi mi barem bio distract i nesto lijepo u toj tuznoj situaciji, a ukoliko bude pozitivna onda slijede razni moguci i nemoguci scenariji...pravilno duplanje, ponavljanje bete, ultrazvuci, dodatne terapije itd..... Zanima me da li bi u Canadi bila pokrivena ako bih kod nas uzela neko putno osiguranje u slucaju da mi se nesto zakomplicira (nedaj boze kiretaza ili rjesavanje vanmaternicne trudnoce)?
    Koliko kosta jedan klasicni ultrazvuk kod privatnika u Americi/Canadi?
    Bilo koji savjet nam je dobrodosao, a odluku moramo donijeti jako brzo.... (nazalost moja MPO dr. je na godisnjem a dok se vrati ja cu vec debelo biti u stimulaciji)

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Oprostite na sljedecem offtopicu ali ne znam gdje pitati (ovo mi se cinilo najblizem) a da ne otvaram novi topic za to malo neobicno pitanje....
    Sad sam u dugom protokolu i po mom racunu imat cu embriotransfer negdje oko 20-og Juna. Danas smo suprug i ja od mog oca dobili poziv da dodjemo k njemu u Canadu u Augustu. Bilo bi nam sve placeno a i suprug u tom mjesecu koristi godisnji i sve se poklapa osim IVF-a. Mozda glupo zvucim, naravno da nam je prioritet da postujemo sve vezano za postupak i da taj postupak uspije ali razmatramo mogucnost kako da izvedemo i jedno i drugo. Uglavnom, ostala bih kuci sve do bete koja ce po svemu sudeci pasti u prvim danima Augusta. Ako bude negativna, put bi mi barem bio distract i nesto lijepo u toj tuznoj situaciji, a ukoliko bude pozitivna onda slijede razni moguci i nemoguci scenariji...pravilno duplanje, ponavljanje bete, ultrazvuci, dodatne terapije itd..... Zanima me da li bi u Canadi bila pokrivena ako bih kod nas uzela neko putno osiguranje u slucaju da mi se nesto zakomplicira (nedaj boze kiretaza ili rjesavanje vanmaternicne trudnoce)?
    Koliko kosta jedan klasicni ultrazvuk kod privatnika u Americi/Canadi?
    Bilo koji savjet nam je dobrodosao, a odluku moramo donijeti jako brzo.... (nazalost moja MPO dr. je na godisnjem a dok se vrati ja cu vec debelo biti u stimulaciji)

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lily, ne znam, samo sam ti htjela pohvaliti legendaran potpis

bambus99 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Nisam ni ja bas puno tog shvatila... ali u svakom slucaju zelim ti da se vratis iz "dalekog svita" sa svojom bebicom.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj LilyOfTheValley prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me da li bi u Canadi bila pokrivena ako bih kod nas uzela neko putno osiguranje u slucaju da mi se nesto zakomplicira
    Postoji, ali ne znam detaljno, razne kuće nude tu vrst zdravstvenog putnog osiguranja.
    Okreni njihov broj i pitaj direktno, Croatia, Basler, Uniqa...

Sretno, premda se nadam se da će ti "polica propasti"

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Lily šta ne bi bilo jednostavnije odgoditi postupak za 9 mj. pa da to obaviš na miru kad se vratiš kući? Ovako ti puno upitnika visi nad glavom

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Na tvojem bih mjestu svakako i najsvakakije (wow, koja rijec) odgodila postupak. Ili putovanje, no cini se da je jednostavnije s postupkom.

Kanadsko zdravstvo je svakako bolje od americkog, ali u slucaju da ti nesto zatreba, vjerujem da ti nece biti lako. Prekomplicirano je to. I preskupo. Sumnjam da ce ti ijedno hrvatsko putno osiguranje pokrivati troskove tog tipa. Slomljenu nogu, prehladu... zasto ne. Probleme u trudnoci, stvarno sumnjam. No ne znam.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •