... ja u zadnje vrijeme kupim cijele piliće, pa komadam.
... ja u zadnje vrijeme kupim cijele piliće, pa komadam.
Posljednje uređivanje od apricot : 28.07.2011. at 22:11
ja ne znam rasjeći pile na komade
jadno to pile koje bih ja nožem dohvatila
I ja kupujem cijele piliće i trančiram. Pa pakiram batke, dobatke i krila u jednu vrećicu, prsa u drugu, a ostatak u treću i to mi bude za juhu.
ja sam mislila da sam jedinaja ne znam rasjeći pile na komade
jadno to pile koje bih ja nožem dohvatila![]()
i treba imati dobar nož
a moj muž ih sve trpa u perilicu i istupljuje
valjda se boji imati oštre noževe u kući :-?
Ne treba.
Ja nemam takve. Jedva paradajz prerežem.
Kupi pile, ja ću ti održati tečaj komadanja pileta tupim nožem![]()
apricot i moji su tupi i to me živcira baš,
ipak lakše ide kad su fino oštri
i mm ih voli držati nenaoštrene![]()
ja imam čak i one škare. koristim ih za sve drugo. mislim da bi i meni trebala demonstracija.![]()
Evo, rezačice pilaća , kod ne dobijete demostraciju u živo http://www.youtube.com/watch?v=om35LkkwS2w
ili ako volite da vam je kurda ćelav http://www.youtube.com/watch?v=om35LkkwS2w
Posljednje uređivanje od sirius : 28.07.2011. at 13:17
kurda= kuhar (ništa prosto, samo sam se žurila u tipkanju da stavim još jedan link)
Posljednje uređivanje od sirius : 28.07.2011. at 13:18
hvala, sirius. mislim da ću se odvažit za jedno probno trančiranje gledajući ovog prvog kostolomca. ako nastane masakr, uvijek mogu skupit sve dijelove i skuhat juhu za cijeli tjedan, jel tako?
Čoksa, mislim da je ovaj još bolji (to je trebao biti drugi link) http://www.youtube.com/watch?v=zW5BF...eature=related
Kako dobar video! možda se i ja sad odlučim.. oduvijek mi je to bio čisti SF
skupila se kritična masa dovoljna za jednu finu radionicu!
Cubana (kao netko tko poznaje anatomiju i zglobove) u ulozi predavačice.
Mi ostale... bolje da šutim!
ovaj drugi je bolji. mislim , video. navuko me da pogledam i kako kreknut kokos
prvo pile koje mi dođe u ruke...
He he he... Iz djetinjstva pamtim mamine radne subote kad smo brat i ja ručali sami s tatom i kad nam je bilo dopušteno da jedemo kao stari Slaveni... To je značilo da se pečeni picek ne reže nego trga. Nema boljega od toga. Ponekad to dozvolim svojoj djeci (kad smo u velikoj gužvi i kad kupim gotovu pečenu piletinu - ta se lako raspada i klinci uživaju dok to kasape...)
Inače, nema nekog problema u rezanju piceka, bilo sirovog ili pečenog. Bitan preduvjet je oštar nož, a nakon toga dolazi malo prakse. Ja opipam da vidim gdje je otprilike zglob, pa onda režem polako i po potrebi korigiram rez. Škare za piletinu imam i baš si mislim kako bi se toga mogla riješiti jer ih uopće ne koristim. Pri prvom velikom spremanju kuhinje razmislit ću o tome.
Nije problem izrezati piceka, ali da vidite veselje kad od firme za Božić dobijem puricu, onak pravu zagorsku veeeeeliku, pa to treba izrezati jer je preogromna za naše potrebe. To je pravo kolinje... Odavno sam mrknula mužu jednu pilu za željezo (ionako je koštala cca 10 kn u Šumoopskrbi) i prenamijenila je u pilu za kosti. To reže i zaleđene piceke i purice ako mi se slučajno potrefi kakva donacija jer takve stvari baš ne kupujem.
uglavnom koristim nož i jako mi dobro ide s njim,iako u roditeljskom domu imam skare ,pa sam i ja počela razmisljati da ih kupim,iako mislim da bi onda nastao masakr..... sa skarama mi se čini jos jednostavnije,al jelte praksa?????
nekako sam znala da će Peterlin naići i samo podići obrvu na ove naše mesarske dileme.
Ja ih samo ne bih znala ni mogla lišiti života. Kad su onako kao što jednom reče Mukica mrtve (i očišćene) nemam nikakvih problema da ih konfekcioniram (negdje sam pročitala da se to istranširano meso zove konfekcija
). Oštar nož, blago poznavanje ptičije anatomije, i dva tri specijalna zahvata
Volim domaću piletinu.
ima
ali je ovako puno jeftinije, kužiš?
osim ako nas Cubana ne odere (ko pile) za cijenu radionice
Ajme Peterlin.
Ja se sječam kad sam bila malena pa je baka klala piceke, ja sam uživala kada su oš onako bez glava pokušavali trčati, sad se ježim od same pomisli, isto tako vadila sam iznutrice u hranila našu Lesi...
Sad kupim raztrančirano, jer rijetko jedemo bilo kaj osim prsa, eventualno mali jede batke, a domaći piceki , odnosno njihov miris, mi se gade zbog prije nevedenih situacija.
A onda kad se usavršimo možemo probati ovo: http://www.youtube.com/watch?v=WHmyAoY-HrA&feature=related
Znam trančirati pile, dugo to već radim, ali me svaaaaaki put muče te kosti koje ovi gore lome. I sada jedva čekam trančiranje novog piceka da isprobam.
Inače, samo trančiranje i nije neka velika mudrost.
nemam problem sa piladi(ma)
prosječno (domaće) pile od 3kg istranžiram za pet-šest minuta; imam oštre noževe koje MM oštri i ne peru se ni vrelom vodom, a kamo li u suđerici
odsiječem batake (skupa sa krarabatakom, to ne dijelim), krila, skinem bijelo meso i na kraju ostane "školjka" sa vratom, od koje bude superodlična supa
kosti nikad ne lomim, nego "otključavam" zglobove; ako su kosti polomljene supa bude mutna
ne volim tzv. "konfekcijske" piliće, niti već isječene komade piletine; to kupujem samo kad nemam otkud da kupim domaće
za nevolju bi znala obaviti i pripremne radnje koje idu prije tranžiranja mesa, a nakon trčećeg pileta![]()
Kupujem po 10 kom od poznatih koji hrane pa najednom sve rastrančiram i upakiram.
Odvajam i kožu, slažem manje paketiće posebno za juhu, posebno bijelo pa karabatke, batke i krilca,
Paketići su manji pa poduplam prema potrebi i stvarno je vrlo lako naučiti.
evo jedne teme u kojoj sam ful dobro homeskulana
kompletna obrada pilica, a bogami i onih velikih, sa stekdozom...![]()
e sad baš iz inata neću!
kad ste sve takve face!
ne znam trančirati piceka i uopće se ne trudim naučiti... za to imam muža, stručnjak je u tome....![]()
ja ga trančiram,ako baš moram...ne ispadne extra dobro,no nije ni najlošije
najčešće malo trepćemi onda to MM odradi , on to radi super
Moj je djed bio mesar, a korjeni su ostali.....nemam s tim problema....da je i bilo koje drugo meso
od ovih priča o klanju, noćas sam sanjala bezglave piliće kako trče oko mene
a moja baka je u slavoniji imala piliće i pure, sjećam se ko danas tog smrada i njihovog kokodakanja :ajmemeni:
heheh i kod nas se kolju piliči na veliko oko 30-50 kom.po danu..kad se uhoda ide to i nekako vise ni nerazmisljam o tom smradu,,jedino o pogrbljenim leđima. a piletinu obozavamo..
Ma joj.
Treba kupiti pile. Valjda. Osim ako ga ne dobijete od rodbine i poznanika. Onda ga treba pomirisati. Pa frknuti nosom jer nista... u tom stanju... ne mirise dobro. Osim ovog americkog, to ne mirise uopce jer je tretirano nekakvim tamo amonijacima koji ubijaju smr..pardon, miris svjezeg, sirovog mesa.
Nakon toga pogledate to pile sa svih strana. Pomazite ga malo po ledjima itakoto. Pa razmislite o receptima. Pozeljno konzultirati internet i kuharice.
Onda ga lijepo zamotate natrag i smrznete.
Pa odmrznete nekad kasnije. Jos jednom provjerite recepte i internet i prijatelje i poznanike. Pa gledate koga biste pozvali na rucak da to sve pojede odjednom.
Napokon stavite pile u neku posudu i ispecete u pecnici. Cijelo. Eventualno odrezete guzicu i vrhove krilca i malo vrata, ako bude (tu uglavnom ne bude nicega sto nije cisto meso, jel). Od tih ostataka pokusate neki drugi put napraviti juhu. Losu, jer siroto pile nema ni masti ni koze ni ... bivseg zivota. Ovo peceno se moze napraviti s krumpirom, a moze i bez. Meni je, ako se vec mora dogoditi, najbolje s prerezanom narancom u prsno-guznom kosu, preliveno soja sosom.
I onda se to nerastrancirano pile ispece. Pa ga malo bocnete. Pa ga krenete rezati skarama. Pa se raspadne u stopedesetosam komada.
Malo ga pobockate vilicom. Pa kao pojedete nesto. I drugi isto tako.
I onda se ostatak tog sirotog pileta povlaci danima u frizideru. Malo pojede maca.
Na kraju ga dovrse rakuni.
(Jel se vidi da bas ne volim piletinu?)
Nisam gledala filmice na jutjubu, pa ne znam sta rade s pilicima, samo sam se htjel nadovezati na gospoju vještičicu, sve se moze izrezati kroz zglobove, nema potrebe lomiti kosti.