Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: karijes - kako ga riješiti

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno karijes - kako ga riješiti

da li se mogu "skinuti" naslage karijesa ako je zahvatio dosta površine?
    ozon? fluor?
    treba li anestezija (je li bolno)?

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ne znam odgovore na tvoja pitanja, raspitaj se i nadi nekog zubara koji je dobar s klincima i odi, nek se upoznaju pa ces vidjeti dalje.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mislim da karijes ne dolazi u naslagama. To su male crne točkice. Naslage su možda kamenac ili plak...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mislim (kao laik) da se radi o "karijesu bočice" (naslage na gornjim jedinicama i dvojkama)
    naručeni smo kod zubara, ali me zanima što očekivati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda je samo kalcifikat, slično izgleda

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma sumnjam (misliš na kamenac, jel'da?)
    mislim da je baš tipičan karijes bočice (iako solidna higijena, dugo je bočica bila "nepresušan izvor tješenja" preko noći - kada zube nisam mogla oprati)

zanima me kako brzo se unište zubi tj. da li i u fazi kad već postoje te žućkaste naslage do cca pola zuba se može stopirati širenje Elmex gelom i sl.?
    molim ako netko zna, bar da mu potraju koliko-toliko

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

eto, za utjehu, nasa mala frendica ima na gornjim jedinicama vec sigurno 2 godine tockice koje se ne sire.
    imas i onaj toothmousse, ali najbolje ti je razgovarati sa zubarom.
    i opet za utjehu, moja curka nema ni godinu dana, nema bocica ni slatkog (osim mm), pa otkad rastu, zubi su joj katastrofa.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma znam... većinom je problem loša mineralizacija na koju je teško (nemoguće?) utjecati: genetika 99%
    ali opet, voljela bih da te mrlje ne zahvate i "pojedu" cijele zube

(thooth mousse ne smije jer je alergičar na mlijeko)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maya_78 prvotno napisa Vidi poruku
    ma znam... većinom je problem loša mineralizacija na koju je teško (nemoguće?) utjecati: genetika 99%
    ali opet, voljela bih da te mrlje ne zahvate i "pojedu" cijele zube

(thooth mousse ne smije jer je alergičar na mlijeko)
    Mi smo sa starijim bez bočice imali najprije požutjele a potom pojedene zube. Tako mi je teško bilo. Sad nam rastu novi, trajni, pored tih velikih karijesa. Skoro svakodnevno virim u usta u nadi da će odsad biti ok. Zadnjih godinu dana mažemo sa moussom. Nisam utjeha........

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

makita, kada se vama to počelo dešavati?
    koliko je "uništavanje" trajalo?
    ste probali s Elmex gelom ili tim Tooth mousseom usporiti? neuspješno?
    nama zubarica tvrdi da "nije strašno", ali njemu je do pola zuba žuta "naslaga" (karijes?)
    ne izgkeda lijepo, a kamo li kada počne crniti--- brrrrrrr

clumsy mom avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Na žalost naše iskustvo kaže da tu ne možeš ništa učiniti. M je prvi zubić dobio sa nepuna 4 meseca - njegov brat blizanac sa 9.5 kad je ovaj već imao 8 potpuno izraslih zuba. Koliko god da sam se trudila bočica je bila tu i po noći neko vreme i načela je zube. Kad su krenuli u jasle imali su tetu koja im je u bočice natakala sokove samo da deca ćute i ono što sam uspela kontrolisati do tada (20 meseci) sok je uništio za mesec dana. Na kraju je pao i slomio jednu jedinicu. Nakon mesec dana je na jabuku u dva dana slomio obe dvojke. I išao je onako sa jednom groznom jedinicom do zimus a onda je i ona ispala. Sad ima dve potpuno izrasle prelepe stalne jedinice i ne prestaje se smejati miš moj mali

Na tebi je da vodiš računa o drugim zubima jer se karijes lako prenosi dalje pa mi imamo već nekoliko plombica na četvorkama i peticama. I dalje idemo na puno češće kontrole jer oni korenčići od dvojki još nisu ispali (mada se klimaju) - i njih da sredimo pa se može lakše disati

EDIT: ono što mogu napomenuti jeste da ja imam jako loše zube i da sam isto kao i on imala cirkularni karijes na mlečnim zubima a nisam imala ni dudu ni bočicu (sisala do 3 godine)
    Posljednje uređivanje od clumsy mom : 13.08.2011. at 22:28

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da, to svi kažu, da se ne može puno utjecati
    mi sada četkamo Elmex pastom za djecu barem 3x dnevno: ujutro, navečer (jako) i poslijepodne nakon ručka
    i još tu i tamo ako smo u prilici
    planiram i krenuti s Elmex gelom čim ga nabavim

zanima me i kako djeca to "podnesu" - to da nemaju prednje zube?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

podižem malo
    da li su vam (onima s propadajućim zubima) rekli da bi uzrok mogao biti i nedostatak kalcija (djeteta, ne majke, ali po meni je logično i u majke u toku trudnoće)?
    što ste SVE poduzeli da spriječite propadanje i da li ste uspješno napravili to i prevenirali širenje na druge zube?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da li ste čule da u Njemačkoj (mislim, i drugdje, ali ovo nam je najbliže) rade polikarbonatne krunice na dječjim zubima; ovo:
    http://www.identalhub.com/dental-tre...aries-803.aspx

ima li netko iskustva s tim? gdje?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

opet ja
    kako natjerate svoje dvogodišnjake da mu vi četkate zube? one nesuradljive...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tebi cetka, njemu cetka, cetkajte zajedno. ili on tebi, ti njemu...

kod nas je najcesce palilo ovo prvo (imali su po dvije svoje cetkice, jednu vrlo lijepu - tom su sami cetkali, druga bi bila neka totalno neugledna - tom bi ja cetkala...)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

sve kombinacije isprobala, imamo i električnu...
    jednostavno ima averziju prema svemu što dotiče njegov "svijet"
    nije to ni faza
    jednostavno je takav
    nekad uz malo zezancije uspijem očetkati, nekad si sam...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neka onda sam pere. deset puta na dan, svako malo, ko ruke prat

(sjetilo me jedne prilike, kad je moja najstarija imala nekih tri i nesto, bili u dugoj posjeti djedu i baki i ova moja svako malo skok u kupatilo (valjda je se jako dojmilo tudje kupatilo ) i "pere" zube, pa mi nakon nekog vremena baka zabrinuto napomene kako ova, jelte, opet, pere zube... rekoh: pa sto? sto moze loseg uradit nego fakat oprat ono sto je ranije preskocila? )

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mi smo hodali na terapije ozonom i ja sam zadovoljna, sav karijes je zaustavljen i dalje miruje! Nije bilo bolno i za svaki zubić traje jako kratko,
    svega pol minute ili čak ni tolko! usput je frajer iza tete doktorice gledao crtić i sve je brzo bilo gotovo!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nama su problem (laički rečeno jer još nijedan dr. ga nije uspio pregledat kako treba) karijes bočice u obliku naslaga na gornjim dijelovima zuba
    prije par dana skužila sam i malu točkicu sa strane zuba (onako, pravi mali poočetni "karijes")
    na slikama izgleda kao ovo: http://www.zdrav-zivot.com.hr/index....karijes_bocice
    ovo kao da su slikali mog malog...
    prva 4 zuba...

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

tak je bilo i kod mojega, možda mrvicu jače. i tak je ostalo nakon ozona, sad več god i pol stagnira!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

BMM, u kojoj dobi je bio "spreman" sjediti na stolici?
    i za terapiju ozonom treba biti miran, jel'da?
    nego, kako ste "ostrugali" te lezije kariozne? jer me strah da koliko ide u dubinu pa da uništi zub iznutra
    moj ima 2 g. 7 mj. nije "suradljiv"...

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moj sin je tad imal 2,5 god, ja sam ga čuvala i bilo je ok, dr je bila strpljiva i prvo ga je zainteresirala za sve a onda
    mu to tretirala, stvarno kratko traje pa nije problem, ali treba tih minutu vremena dok to ona namjesti i napravi biti mirni!
    te naslage kakve su bile tak su i ostale, nije skidala onda a poslje više nismo bili pa ne znam dal bi ih išla skidati ili ne!
    kod jednog posjeta je dva zuba tretirala.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma da, bitno je "zaustaviti" estetika je tu najmanje važna
    ja sada mažem i Elmex gelom (iako kažu da je još mali, ali Tooth Mousse ne smije) da "zaustavim" propadanje, ali ne znam hoće li to biti dovoljno
    za sada (par mjeseci) je na istom, ali do kada...
    (btw, u Zg si išla kod dr.St. ili negdje drugdje?)

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

i mi koristimo elmex, da kod dr St. smo bili.,
    meni je jako žao jer mu se vide te naslage ali bolje i tak nego da zub propadbe do kraja!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

naravno... glavno da ima funkciju i da se ne raspadne do kraja tj. zaustaviti na ovome što je
    nama je jedna dr, koja ga je "u letu" pogledala zubiće rekla da "nije tako strašno" tj. da četkanjem možemo zaustaviti i premazivanjem aminfluoridom
    meni se čini strašno jer ne znam kad će se proširiti tj. strahujem od toiga i ne bih htjela da bude krezub s 3 god.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

maya, i moj mali ima te naslage i to već godinu i pol..malo mu je čak zuba i pojelo ( ne previše)..
    ja sam to povezivala sa singular granulama..jer su mu te naslage taman došle kad jeprošlo mjesec dana nakon uzimanja singulara, i sad kad mu je alergologica ukinula singulair, sad se više ne širi, stagnira..
    jednom sam pročitala na netu kao da singular može to napraviti, pa sam odmah to povezala..znam da ti je mali atopičar, pa možda i on uzima singular..ali, opet nisam niti ja 100% sigurna da je od toga..samo povezujem i tako..
    ne vjerujem da je od bočica..moj nije baš dugo imao bočicu..a, i koliko djece ima bočicu, pa nema tih naslaga..ili stavrno može upućivati na nedostatak kalcija..(pošto ne piju km)..

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moj nije imao ni bočicu ni dudu uopče, sokove do tad nije ni probal, pil je vodu, bombone je jeo ponekad!
    vjerojatno mu je karijes prenešen od nekoga! Dugo me je uzrok mučio, al sad šta je tu je! Treba dalje paziti!
    I da, nikad nisam svoju žlicu stavila njemu u usta!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

stela, nismo na Singularu (kuc kuc) za sad je samo koža i gastro problem, ne bronhijalni (nadam se da će tako i ostati opet kuc kuc)
    ma ima slučajeva da od 1. zubića krene karijes, vjerojatno zbog tog vražjeg Strept. mutants u ustima koja stvara predispoziciju
    plus genetika plus vanjski faktor: šećer i sl., nehigijena
    moj je imao bočicu po noći do cca 1.5 god., sokove i zaslađeno ne pije, slatkiše ne jede (alergičar)
    kako je loše spavao, da, davali smo mu mlijeko ako bi se probudio, poslije samo vodu (ili nezaslađeni čaj)
    higijena: khm: u početku samo cucanje četkice, pa malo ja malo on, unatrag par mjeseci redovito (bar 3x dnevno) četkamo i Elmexom, ali do tada samo jednom dnevno i kad bi nam bila "fora" u toku dana... nismo baš krenuli s "prvim zubom"

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mi jesmo krenuli s prvim zubom ali je to svakak izgledalo jer mi nikad nije dal da ja perem nego je sve moral sam! Oko tog pranja smo se stvarno puno borili!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da, ista priča, uzima četkicu, svađamo se, pa kroz smijeh...

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

cure, još sam u ovom problemu
    da li znate nekog zubara (možda na stom. faxu) koji popravljaju zube (ne djeci s posebnim potrebama nego svima) u punoj anesteziji?
    čula sam samo u Njemačkoj da to rade "pod normalno" (mislim, vjerojatno i drugdje u svijetu, ali ovo je najbliže)
    Posljednje uređivanje od Maya_78 : 13.09.2011. at 14:17

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znam da rade negdje u Splitu. Nazovi fax, pa pitaj.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

na stomatološkom fakultetu u Splitu?
    (malo nam je predaleko...)
    da li netko možda zna da li to rade i u Rijeci (dok ne nazovem)?

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

misliš da bi se bojao na živo?
    to stvarno kratko traje i nije strašno! možda da probate za početak samo dr posjetiti pa da se upozna s njom pa onda drugi put doći na tretman!

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

ma kakvi na živo... išli smo već kod 3 stomatologa i nema šanse da bude suradljiv
    osim ako je stomatolog dobar (ali JAKO DOBAR) psiholog i da se obraća odmah direktno njemu i komunicira i igra se samo s njim
    inače se prilijepi za mene i nema šanse da se opusti
    to od zubara ni ne očekujem (takav tretman je dobio samo od dj. psihologa)
    btw, nismo baš blizu ZG pa ako treba više puta.. khm..
    Posljednje uređivanje od Maya_78 : 13.09.2011. at 14:35

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

da kužim, baš mi je žao!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

osim ako je stomatolog dobar (ali JAKO DOBAR) psiholog i da se obraća odmah direktno njemu i komunicira i igra se samo s njim
    inače se prilijepi za mene i nema šanse da se opusti
    Naša zubarka je takva, najbolja, bila bi najbolji psiholog za dijecu na svijetu!
    Baš mi je žao što imate takvih problema....

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

nema mi druge nego čekati da postane "suradljiv"
    a kad će to biti... s 4, 5?
    probati "na silu" mi nije neka opcija

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma odvedi klinca prvi put bu mu pregledal zube, sjedni prvo ti da i tebi striko malo čačka,pa bu mu malo namazal,pa dojde drugi put ,i tak oko 10 puta stvar bude rješen.

moji se trgaju ko će prvi na stolac

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam sa svojim isto bila par puta prije nego je uopče zinul zubarki! al to ovoj redovnoj , ovoj u zg je odmah dao da mu gleda zube

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

bili mi već... ali nikako se odlijepit od mene... nema šanse...
    doslovce nije htio pogledati doktora/icu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma odvedi ti njega svaki tjedan na minutu- dve i ti sjedni,još akimate kakvo dete u blizini koje voli ićda mu se malo čačka.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Pozdrav svima!
    Evo da se i ja uključim u ovu temu.
    Imam dvogodišnjaka kojem je prije par tjedana dijagnosticiran karijes bočice. Mi se ne čudimo od kuda mu jer je stalno pio sok na bočicu (vodu ne želi piti) i to najviše po noći.
    Zahvaćena su mu prednja 4 sjekutića i to u obliku žućkastih naslaga. Bili smo kod dr koja je rekla da je to "klasični" karijes bočice. Bila je stvarno strpljiva i pokušala ga je upoznati sa instrumentima ali on nije htio ni čuti.
    Rekla je da se vidimo za koji mjesec kad bude "spreman" na suradnju. Pretpostavljam da nije toliko strašno kad nije pokušala odmah nešto poduzeti.
    Ne znam isplati li se početi sa korištenjem neke od spomenutih pasta (Tooth Moose, Elmex). Ima li itko pozitivnih iskustava s tim?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mnogo njih ima dobrih iskustava s Tooth Moussom, ali ne smiješ koristiti ako je mali alergičan na mlijeko
    nama je jedna stom. rekla da možemo "zaustaviti" napredak karijesa dobrim četkanjem, a Elmex je dobar izbor paste

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj big milky mum prvotno napisa Vidi poruku
    mi smo hodali na terapije ozonom i ja sam zadovoljna, sav karijes je zaustavljen i dalje miruje! Nije bilo bolno i za svaki zubić traje jako kratko,
    svega pol minute ili čak ni tolko! usput je frajer iza tete doktorice gledao crtić i sve je brzo bilo gotovo!
    Molim te, kod kojeg ste zubara bili?

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

hej! valjda smijem ovako javno kad imam samo pohvale ili ne?
    bili smo kod doktorice Stolar u Zagrebu! i stvarno je super prošlo!
    Da odmah velim za toth mouse i elmex, mislim da nama pomažu-oni drže taj karijes da se dalje ne širi! tako nekako sam ja to shvatila!

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

inače oka čula sam nedavno da sad ima i u vž ozona kod dr Mamuzića-probaj nazvati i pitati-nisam išla provjeravati!

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj big milky mum prvotno napisa Vidi poruku
    hej! valjda smijem ovako javno kad imam samo pohvale ili ne?
    bili smo kod doktorice Stolar u Zagrebu! i stvarno je super prošlo!
    potpis pod ovo
    mi smo isto jako zadovoljni s dr. Stolar
    a ozonom smo zaustavili napredovanje cirkularnog karijesa
    to je jako neinvanzivna metoda i djeca to jako dobro podnose (moji obojica!)
    dosta smo to sve platili, ali vrijedi svaku kunu
    Posljednje uređivanje od Stijena : 12.10.2011. at 09:28

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala ti big milky mum!
    Naša doktorica nema ozon pa smo zato u potrazi za tim, a s obzirom da je mali
    od tri godine i nešto se nazire pa da pokušamo bez brušenja, kad mi već ne nude anesteziju,
    a rekla je krumpirić na drugoj temi da postoje neke cjevčice za dijecu sa anestezijom.

Uglavnom svakako ćemo ići onda toj dr Stolar jer je do sad navinut na ženu zubarku
    i striktno odbija da ide muškom zubaru pa mi se ne da riskirati.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •