Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: marinada ili pac za meso na roštilju

  1. #1
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,779

    Početno marinada ili pac za meso na roštilju

    nedavno sam bila na savršenom roštilju-meso je bilo marinirano dan prije i to u različite marinade od vrhnja, rajčice, meda ...predobro je bilo.Glupo mi bilo pitati i na druženju zapisivati u što su pojedino meso marinirali, pa sad pitam vas, marinirate li , koje meso u koju marinadu??sve me zanima, do vikenda moram biti potkovana
    2007. Nora šefica
    2013. Iskra smješko

  2. #2

    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    608

    Početno

    Moj M radi vrlo jednostavnu marinadu: meso u ulje, luk i sol/vegetu, pa u frižider prek noći.
    I nama je tak najbolje.

    Možda i nisam baš od neke pomoći
    Klara 26.06.2007.
    Franka 08.02.2010.

  3. #3
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,234

    Početno

    Mi smo baš danas roštiljali piletinu.
    Stajala je od jučer u marinadi od maslinova ulja, soli, papra, crvene paprike, kurkume, đumbira i chilija.
    Piletina zna biti na roštilju presuha, ali ovo je bilo mekano i sočno.
    Na kraju smo stari kruh uvaljali u marinadu i malo tostirali. Savršeno!

    Gledala sam na coolinarici neku marinadu s jogurtom i začinima, ali mi se nije dalo eksperimentirati.
    Belieberica (13.8.2002.) - izumitelj (30.11.2007.)
    trovremenska taft žena
    savjetnica za AS

  4. #4
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,779

    Početno

    umiljata tako sam ja marinirala meso dok nisam otkrila ovo savršensto nedavno..svaka skupina mesa je bila u drugoj marinadi, dakle jedno jelo s nekoliko raznih okusa, sočno, pre fino. Piletina je bila između ostalog u tom nekom bijelom pacu (pretpostavljam bijeli luk, jogurt i neki zeleni lisnati začini..), dio piletine i vratina je bila s nekim chilli + med napacana i još su prilikom pečenja kistom premazivali s tim pacom..šampinjoni s nečim premazivani (mljac sočni su ispali), pa bukovače na neku foru..polovice paprika napunjene svježim sirom , vrhnjem, bijelim lukom i malo crvene paprike, pa zapečeno na naglo..dečki su se stvarno potrudili svjetski, sad bi ja njih iznenadila nečim na ženski način..
    2007. Nora šefica
    2013. Iskra smješko

  5. #5
    rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    čardak
    Postovi
    1,721

    Početno

    ako meso stoji 2 dana u pacu još je finije nego kad stoji samo 1 dan
    ali, treba voditi računa kad se kupuje da bude stvarno friško meso
    ASUIBI

    R. 2004.
    K. 2010.
    J. 2014.

  6. #6
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    3,157

    Početno

    Jučer isprobali pileće batkiće napacane u jogurtu sa češnjakom i peršinom, jako fino ali mislim da ću dodati drugi put jako puno češnjaka.


  7. #7
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,195

    Početno

    pužić, a da ti ipak pitaš za par recepata pa ih napišeš ovdje
    ja bih baš probala

  8. #8
    spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    6,980

    Početno

    nekad davno sam kupila neku kuharicu za rostilj (naravno da tad ni rostilj nisam imala, ali onaj komad mesa na naslovnici mi je bio )

    kad ulovim vremena prepisem vam recepte za marinade.
    puzic podsjeti me ako zaboravim
    ja sam tipfeler, to je razlog svakog mog ispravka ako ga napravim.

  9. #9
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    10,312

    Početno

    Ja radim običnu marinadu: sol, vegeta, papar, crvena paprika, luk (bijeli, crveni), bijelo vino.
    Meni je tako fino, ali rado bih probala ove drugačije.
    06/07

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    15,105

    Početno

    Možeš dodati sok od jabuke (svježi). Ne ocat nego baš sok. Meni se to obično ne da cijediti pa klasičnom pacu dodam jabuku narezanu na ploške. To ide za tvrđa mesa (kotleti i sl.). Obavezno dodajem lovor i ružmarin radi lakše probavljivosti, a to se poslije ukloni. Nemam recept, ja to onak otprilike...

    Zapravo, radim dvije vrste marinade - uljnu i bez ulja. U uljnu stavljam piletinu i druga lagana mesa, a masnija mesa (svinjetina) bez toga. Laganija mesa tipa piletina i puretina mariniram i soja umakom. Kombinacijama nema kraja. Volim i stučeni papar za neke kombinacije (joj, gdje li ću ga nabaviti kad mi dođe kraju...)

    Volim stavljati crvenu papriku kad mariniram rebra, to daje lijepu boju. Ponekad stavim senf. Sve ovisi o inspiraciji i kombinaciji. Ako sam jako jaaaako lijena, pa ne mariniram ništa nego kupim već začinjeno. To smo radili na moru. Nije kao moje, ali mm je bio majstor od roštilja, pa mi je baš pasalo da se s tim ne zezam. Našli smo i neki gotovi začin za pac (maggy - nekakva mješavina začina) i nije bilo loše. To inače rijetko koristim, ali baš nam je leglo.
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  11. #11
    spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    6,980

    Početno

    1. marinada s limunom i vinom
    2 zlice soka od limuna
    2 zlice naribane limunove korice
    1 cesanj cesnjaka, stjesnjenog
    1 mladi luk
    1/4 cup maslinovog ulja
    1/4 cup bijelog vina
    2 zlice smedjeg secera
    1 zlica ruzmarina
    1 zlica mjacine dusice
    marinadu koristiti za janjetinu i piletinu. marinirati preko noci

    2. teriyaki marinada
    1/4 cup soja sosa
    2 zlice teriyaki sosa
    1 zlica izribanog svjezeg đumbira
    1-2 cesnja cesnjaka, stijesnjenog
    2 zlice smedjeg secera
    1/4 cup temeljca od piletine ili junetine
    2-3 zlice šerija
    marinirati nekoliko sati ili preko noci. za junetinu, svinjetinu ili piletinu

    3. marinada sa zacinjenim jogurtom
    1 cup jogurta (e sad treba znati da kod amerikanaca josgurt je nesto blizi nasem kiselom vrhnju)
    1 sinto nasjeckani luk
    3/4 zlicice korijandera
    3/4zlicice kumina
    3/4 zlicice cimeta
    3/4 zlicice garam masala (indijska mjesavina zacina)
    1 cesanj stijesnjenog cesnjaka
    1/2 zlicice stijesnjenog đumbira
    1 zlicica secera
    1 zlicica soli
    1 zlicica papra
    marinarati par sati ili perko noci, za janjetinu ili junetinu

    4. marinada s marelicom i lukom
    1/3 cup soka od marelice
    1 zlicica Worcestershire umaka
    1 zlica ulja
    1 zlica aceto balsamica
    1-2 zlice francuske juhe od luka
    1/2 zlicica provence zacina
    2-3 nasjeckana mlada luka
    po zelji dodati 1/4 cup vina
    marinirati nekoliko sati ili preko noci, marinada za svinjetinu i piletinu

    5. marinada sa senfom i biljem
    1/4 cup maslinovog ulja
    2 zlice aceto balsamica
    2-3 zlice Dijon, ili nekog drugog senfa
    1-2 zlice mjesavine susenog bilja
    1 zlica nasjeckanog persinovog lista
    sol
    papar
    marinirati par sati ili preko noci, marinada za janjetinu i junetinu


    naravno sve marinirati u frizideru, da ne bude nismo znali.
    ja sam tipfeler, to je razlog svakog mog ispravka ako ga napravim.

  12. #12
    spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    6,980

    Početno

    jos jedna bitna stvar, a to je da se meso ne smije marinirati u metalinim posudama. dakle marinirati je najbolje u staklemim zdjelama koje se prekriju prozirnom folijom.

    kasnije cu napisati jos marinada, kad stignem, koje su za tocno odredjene recepte.

    ako zelite napisat cu i recepte za one zacinjene maslace koji se serviraju, pod obavezno s rostiljem
    ja sam tipfeler, to je razlog svakog mog ispravka ako ga napravim.

  13. #13
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,195

    Početno

    super spajalice kod nas u društvu zaredale roštiljade za dječje ljetne rođendane, a uvijek ista ponuda
    baš sam mislila kako bi trebalo malo improvizacije za promjenu

  14. #14
    spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    6,980

    Početno

    1. Maslac s cesnjakom i sirom
    1/3 cup maslaca izraditi s 1/2 cup kremastog sira, dok se ne dobije glatka masa. dodati 1 cesanj stijesnjenog cesnjaka, 1 zlicu usitnjenog svjezeg bosiljka te 1 zlicu usitnjenog persinovog lista. mijesati dok se ne dobije glatkamasa,koju oblikujemo i stavimo u frizider.

    2. Maslac s cilijem i limetom
    1/2 cup maslaca zraditi da bude glatka masa. dodati 1 zlicu soka od limete, 1 zlicu izribane korice od limetet, 1 zlicu usitnjenog zelenog cilija i 2 zlice usitnjenog korijandera. mijesati dok se ne dobije glatkamasa,koju oblikujemo i stavimo u frizider.

    3. malsac s rajcicom i paprikom
    izrezati jednu veliku crvenu papriku na pola. ocistiti od sjemenki i membrana. cetkicom nauljiti kozicu, peci na prethodno zagrijanoj tavi dok kozica ne pocrni cca 5-10 min. potom staviti u skarnicl (skartoc ili kako vec to zovete) na 5min. skinuti kozicu i baciti je. nasjeckati krupno papriku, dodati 2/3 cup maslaca, 4 susene rajcice u ulju. dodati sol i papar po ukusu. mijesati dok se ne dobije glatkamasa,koju oblikujemo i stavimo u frizider.


    e sadovo s oblikujemo. mozete sve staviti u prozirnu foliju i napraviti oblik valjka koji onda naknadno isjecete nakolutice. ili pak s onom spricalicom napravite one cvijetice koje onda tako servirate kad se ohlade.
    ja sam tipfeler, to je razlog svakog mog ispravka ako ga napravim.

  15. #15
    spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    6,980

    Početno

    sad razne marinade za tocno odredjenu stvar:
    marinda za svinjske kobase: ogulti cca 3cm đumbira i naribati ga na sitno, dodati 1/3 cup meda, 1/3 cup soja sosa, 1 cesanj zdrobljenog cesnjaka, 1 zlica šerija i 2 grancice svjezeg timjana. marinirati preko noci u frizideru.

    juneca rebarca: 1/2 cup umaka od rajcice (tocnije pire), 2 zlice worcestershire umaka, 2 zlice smedjeg secera, 1 zlicica crvene mljevene paprike, 1 zlicica chilija suhog u prahu,1 cesanj stijesnjenog cesnjaka. marinirati preko noci u frizideru.

    steak: 1 cup crvenog vina, 2 zlice soli s cenjakom, 1 zlica suhog origana i crnog papra po zelji smjesati u casu. steak staviti u plitku staklenu posudu, preliti marindau preko njih i marinirati preko nocu u frizideru prekrivneo prozirnom folijom.

    svinjski kotelti:2/3 cup bijelo vino, 2 zlice med,2 zlice ulja, 1.5 zlicice kumin i 2 cesnja stijenjenog cesnjaka. staviti u plitku staklenu posudu, preliti marindau preko njih i marinirati preko nocu u frizideru, prekriveno prozirnom folijom.

    opet svinjski koteleti: 1/2 cup marmelade od narandze, 2 zlice ulja, 1 cup vina bijelog, 1 zlica izribanog đumbira. staviti u posudu, prekriti prozirnom folijom i marinirati najbolje preko noci.

    svinjetina za raznjice: sok od ananasa, 1 cup soka od narandze, 1/4 cup octa bijelog, 2 zlice smedjeg secera, 2 zlice chili-cesnjak umaka. u staklenu posudu smjestiti raznjice i preliti ih marinadom.

    svinjsak rebra: 2 cup umaka od rajcice (pire), 1/2 cup šerija, 2 zlice soja sosa, 2 zlice meda, 3cesnja cesnjaka stijesnjenog, 1 zlica sveze naribanog đumbira.

    pileca prisa: 3 zlice mekog maslaca, 1/4 cup meda, 1/4 cup barbecue sosa, 2 zlicice gorcice (je se tako zove ona biljka od koje se radi senf)

    losos: 2 zlice papra, 2 zlicelimunovog soka, 1/2 cup soka od limete, 1 zlica svjezeg isjeckanog timjana

    tajlandski marinirana riba: 3/4 cup korijandera svijezeg 2 cesnja cesnjaka stijesnjena, 1 zlica soja sosa, 1 zlica ribljeg umaka, 1 zlica slatkog cili umaka, 2 zlice ulja od sezama, 3 malda luka sitno isjeckana, 2 zlice naribanog svejzeg đumbira, 1 zlica soka od limeta, 1 zlica smedjeg secera.

    i vise mi se ne da. ko proba nek i nama javi kakve su to stvari. meni na ovim slikicama sve izgleda mljac.
    ja sam tipfeler, to je razlog svakog mog ispravka ako ga napravim.

  16. #16
    pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    tu i tamo
    Postovi
    1,779

    Početno

    ajme spajalica šo si se potrudila (iskreno nisam se nadala toj brzini i dužini postova), svaka čast. Sad nećemo ništ kuhati , samo roštiljati i kg slagati...haha
    što se marinada s onog famoznog roštilja tiče nisam još prikupila točne recepte-znam da je bila neka marinada s feferonama i medom(to ima spremno u staklenci tip nasjeckane feferone chilli i med i onda premazuje meso s tim),
    pa jogurt, vrhnje, vlasac, bijeli luk, malo crvene paprike i soli-u tome je bila piletina.
    oduševile su me i polovice paprike nafilovane s kremom od svježeg sira, vrhnja, chilli paprike u prahu i bijelog luka (kad se sve to malo zgrije na roštilju je mljac)

    e, sad moram po meso za roštilj u trgovinu
    2007. Nora šefica
    2013. Iskra smješko

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •