Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2444

Tema: Nizak AMH, visok FSH, smanjena ovarijska rezerva: iskustva, protokoli, rezultati...

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nismo se možda shvatile... ja sam se referencirala na moje filozofiranje oko toga da kužim kako mlada žena ima očuvan(iju) kvalitetu js ako joj je fizički odstranjen dio jajnika (zbog endo npr.), iako bi dodirko sa svojom anamnezom i kompliciranom pričom imala vjerojatno drugačije mišljenje (FSH 9 zbog odstranjenja dijela jajnika zbog endo ako se dobro sjećam, možda je i nešto stoto i još dodatnih stvari).

Ali, ne mogu pronaći takve paralele (iako ih doktori vide, pa pokušavam i ja proniknuti u to njihovo, ono, kao promatrač) za slučaj tipa genetske preuranjene menopauze - tj. zašto bi tu slika jajnika bila drugačija od žene u dobi tipa 40.

Ali, to su moje neke filozofije i nadam se da nisam zezla topic, ja često i površno uletim negdje s jakom retorikom i svojhim napabričenim laičkim kvazi-zaključcima ali me ovo pitanje (još) zanima...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 06.09.2011. at 13:00

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni se čini da ima logike u oba načina razmišljanja. Ali ograđujem se odmah kao laik, možda sam sve krivo shvatila.

1) Nizak AMH - povišen FSH - mlada dob - a ipak manja kvaliteta js može se povezati na način da visok FSH (barem u prvoj fazi smanjenja rezerve) djeluje na skraćivanje menstrualnog ciklusa zbog ranih ovulacija. Takav kratak put sazrijevanja js i to pod čudnim razinama spolnih hormona sigurno nije optimalan, a da ne govorimo o tome da kod ovulacije tipa 9dc teško endometrij može biti optimalno zadebljan. Kratki ciklusi su često povezani s defektom lutealne faze, spottingom itd. što je opet odraz lošije kvalitete žutog tijela tj. same js.

2) Nizak AMH - povišen FSH - mlada dob - dobra kvaliteta js mi je isto logična jer svi ti pokazatelji mogu biti rezultat toga da se neke žene jednostavno rode s manjim brojem js od drugih, pa se ta rezerva ranije i potroši. Ali js same po sebi su "mlade" i kvalitetne kao i kod drugih žena iste dobi koje nemaju smanjenu rezervu.

Vjerojatno dosta toga ovisi o uzrocima takvog preranog smanjenja rezerve, a to područje još nije sasvim istraženo.

Možda je kvaka i u tome da kod maldih žena sa smanjenom rezervom js jesu kvalitetne u smislu genetskog materijala ali nemaju uvjeta da optimalno sazriju. Ako se to dvoje uopće može odvojiti. Stvarno ne znam.

Ako je kvaliteta embrija neki neizravni pokazatelj kvalitete js onda su moje prilično OK s obzirom da pretežno imam 3. dan 8-stanične embrije. S druge strane ako su tako dobri što se ne prime

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    ... da pretežno imam 3. dan 8-stanične embrije.
    Ne bi htjela nešto krivo reći, jer nisam sigurna, ali sam jednom negdje pročitala da 3 dan 8 stanični embrij nije baš najsjajnija slika.
    Prebrzo duplanje ukazuje na lošu kvalitetu podjednako kao presporo duplanje. Idealna je ona famozna sredina.

Onda ona podpitanja, da li su bili jako fragmentirani.... Kakvi su bili peti dan....
    Jeste radili kariogram?
    Posljednje uređivanje od sweety : 06.09.2011. at 14:22

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za 5. dan ne znam, ne ide se na blastice s mojim brojem js koje dobivam. Jednom smo išli zbog više sile, imala sam 5. dan blasticu i morulu, s tim da te slike nisam dobila niti vidjela pa...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •