Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
Effectiveness per cell - sviđa mi se koncept.

Ono što sam ja zaključila iz svega što sam do sada pročitala o smanjenoj rezervi i nakon razgovora s nekoliko MPO doktora:
- najčešće se uzrok ne zna
- lijeka nema
- šanse za trudnoću bi bile još i najveće u kućnoj radinosti, naravno ako nema drugih faktora
- uspješnost MPO je prilično mala, ali nije nula (spominje se nekih 5-10%)
- nema usuglašenog stava kakav protokol je najbolji
- rezultati alternativnih metoda tipa akupunkture, promjene prehrane... su u najmanju ruku nedokazani
- terapija testosteronom i DHEA se nastavlja istraživati, mogući su pomaci
Vidjet cu najnovije komentare doktora za dva tjedna kad odem na sljedece druzenje i brojanje antralaca, ali cisto kao paralela s hrvatskim sustavom:

- moju kliniku, u principu, ne zanima rad s low responderima, iako doktor nije bio iskljuciv za nas slucaj
- za sad nemam njihove informacije o uspjesnosti, ali ovdje je, izgleda, opcenito puno teze naci nekoga tko bi se igrao s necim tako neizvjesnim
- DHEA i slicno za sad nisu spominjani, osim u kontekstu voodoo magije - doktor ima jednako los/nikakav stav o progesteronu, propisanom u svrhu odrzavanja rane trudnoce
- u mojem slucaju postoji blaga mogucnost da je do smanjene rezerve doslo zbog dvostruke ovulacije u vecini ciklusa prije nego sam otisla na antibebi; nije dokazano, ali je oduvijek postojala sumnja zbog cudnovatog trajanja menstruacija. Reproduktivac je svakako uzeo u obzir, s obzirom da nema nekog konkretnijeg objasnjenja gdje su i kako su pobjegle sve te silne jajne stanice
- odmah ponudjena je donacija jajne stanice (a onda, zapravo, donacija embrija jer imamo skroz nekih drugih dodatnih problema s genetskim materijalom na muskoj strani)
- za sad nam je najveca sansa kucna radinost, iako imamo blagi muski faktor (to s obzirom na cinjenicu da nas donacija, barem do daljnjeg, uopce ne zanima)
- opcenito postoji mogucnost da ce s nama netko nesto raditi jer smo zanimljivi kao par iz razloga malo manje vezanih direktno uz IVF, a vise uz genetiku i reprodukciju opcenito

Svakako cu javiti sto i kako dalje cim mi nesto netko kaze.