Kad kažete dvostruko ovuliranje, jel mislite na na dva sazrijela folikula u trenutku ovulacije pa jedan ovulira drugi ostane cista ili oboje prsnu isti dan ili budu punktirani? Ili mislite na ovulaciju tipa 12. dc jedan folikul pa onda 15dc drugi folikul? Ako mislite ovo prvo nema logike da bi to utjecalo na smanjenje rezerve jer što je jedna js više ako ionako u svakom ciklusu propadne hrpa js? Ako bi bio ovaj drugi slučaj onda bi to već moglo utjecati na smanjenje rezerve jer bi valjda za svaku ovulaciju propao pripadajući set jajnih stanica. Ali taj drugi slučaj mi nekako nije vjerojatan. Kaae što kaže tvoj dr?

Klomifen: ja imam dva skroz različita iskustva. Na samom početku mog MPO puta kad smo još bili "idiopati" imala sam jedan klasičan klomifenski postupak, 2 Klomifena dnevno od mislim 3.dc, bez prethodnog UZV. Rezultat: na 7.dc na prvoj kontroli jedan jedini ogromni folikul i tanak endometrij, rađen je AIH nakon dva dana i ništa.
Drugi klomifenski postupak je bio nedavno, uz Gonale, uz UZ kontrolu 3. dc na kojoj se već vidio vodeći folikul (ili cista, što god) pa sam dobila mini dozu Klomifena 1x svaki drugi dan uz dodatak 1 Gonala zadnja tri dana. Rezultat 3 js, očito ne baš sjajne jer nismo imali niti jedan 8stanični embrij 3. dan. Btw nikad prije ni poslije nisam imala 3js, samo po 2.

U MB uopće više ne koriste Klomifen.