Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 620

Tema: porod u hrvatskoj

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno porod u hrvatskoj

Naravno da je odluka vaša, ali samo da znate, može se tako lijepo roditi i ovdje. Tako prirodno, sa smješkom. Sa divnim liječnicima i babicama.

Nadam se da uplatite putno zdravstveno osiguranje kod bilo koje naše osiguravajuće kuće prije nego krenete na put.
    Sve najbolje!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Opet nova tema sa mojim postom na početku, iako je nisam otvorila, ali ustvari mi je drago. Sviđa mi se ova tema.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Evo cure sa super iskustvima iz hrvatskih rodilišta, raspište se, bit će vas sigurno barem 5 .

Mislim da je puno opasnije uvjeravati mlade i nesiskusne mame da je epiduralna super i bez mogućih komplikacija i da su u svim rodilištima dragi i ljubazni, jer nisu. A voljele bih vidjeti i tu statistiku s boljim apgarom beba rođenih pod epiduralnom.
    Bol je subjektivan pojam. Mene porod nije bolio niti petinu onog kako su me bolili žučni kamenci. Ali ono što me jako zabolilo je krvnički vaginalni pregled usred truda od kojeg su mi potekle suze. Tog sam doktora vidjela samo u tom trenu, to mi jedino negativno iskustvo s poroda, ali i danas žalim što ga nisam raspalila nogom u glavu.
    Nažalost, rodilišta su nam većinom odraz ministra zdravstva (mislim da je svaki drugi komentar suvišan).

I da, rodila sam u Hrvatskoj. Iz Zagreba išla u Varaždin nakon pomnog razmatranja opcija. Ne mogu se požaliti, gotovo su sve moje želje poštovane. No to je bilo prije 2,5 godine. Neki su se pobrinuli da se to rodilište raskupusa do temelja .

Roda se već 10 godina zalaže za poboljšanje uvjeta u rodilištima. Nažalost pomaci su vrlo mali i svaka bi žena imala pravo dobiti ispravne informacije o stvarnom stanju i onda odlučiti.

Ako Bog da još jednu bebu, moj izbor sigurno neće biti hrvatsko rodilište.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

a što se poroda u hrvatskoj tiče mislim da je stanje općenito kao i cijelo hrvatsko zdravstvo. sa svojim prednostima i manama koje su nam svima poznate. neke stvari moraju biti takve kakve jesu, neke bi se mogle promijeniti nabolje sa malo više dobre volje, neke sa puno novca, ali ne smatram da je stanje toliko loše da bih išla rađati van. naprotiv....

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mislim da je puno opasnije uvjeravati mlade i nesiskusne mame da je epiduralna super i bez mogućih komplikacija i da su u svim rodilištima dragi i ljubazni, jer nisu.
    ja nekako nisam dobila dojam da se žene na ovom forumu uvjerava da su sva rodilišta predivna i da je svo medicinsko osoblje primjer ljubaznosti
    možda je to tako na nekom drugom forumu
    ovdje na temi o porodu uobičajeni post izgleda ovako:

Opet ružičaste naočale. Ništa nije važno, nema veze što te vrijeđaju, nema veze što nemaš privatnost, nema veze što ti daju svakakve lijekove bez dopuštenja i bez da te informiraju o negativnim posljedicama tih lijekova, nema veze da čim uđeš moraš potpisati da pristaješ (na što, nitko ne zna), nema veze što te puste same i ne dopuste da imaš osobu po vlastitom izboru sa sobom, nema veze što svi smatraju da imaju dopuštenje da guraju ruke u tvoju vaginu kad god im padne na pamet, nema veze što ti nalijegaju na trbuh i povećavaju rizik iskrvarenja, nema veze jer ti nisi ginekolog po struci prema tome nemaš pravo odlučivanja nad svojim tijelom niti često pravo na informaciju o tome što se dešava sa tobom i sa tvojim djetetom, nema veze da prava odgovornost za posljedice u porodu snose samo roditelji i da se osoblje samo vrlo vrlo rijetko proziva zbog odgovornost, nema veze ma nema veze ma nema veze jer mama ti si rođena da budeš mučenica i inkubator sa nogama i ništa više, sve što ima veze sa tobom nema veze jer cilj opravdava sredstva i ti mama - nemaš veze. Ionako se zna da su žene pred porodom neuračunljive. Ili bar im se tako kaže da ih se nagovori da šute jer - nemaju veze i nisu važne.
    a ovaj boldani dio je istinski stav prema inteligenciji čitačica ovog foruma

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Evo cure sa super iskustvima iz hrvatskih rodilišta, raspište se, bit će vas sigurno barem 5 .
    Zašto ovako zlobno?

Meni je stvarno nepojmljivo da bi većina (ili po tvome gotovo sve) žena koje rađaju u Hrvatskoj trebala biti nezadovoljna porodom, odnosom osoblja nakon poroda i svime u vezi s porodom.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

o nekim neozbiljnim davanjima savijeta ja sam već odavno govorila pa sam bila poklopljena. puno žena čita ovaj forum i jako se oslanja na ono što ovdje piše, a da ne pričam kako mnoge od njih i previše zabriju. bilo je tu svakakvih savijeta, od mnogobrojnih varijanti da ne slušaju liječnika ili naprave suprotno nego je on rekao, odbijanja od strane liječnika preporučene hospitalizacije, zastrašivanje žena sa svim mogućim nuspojavama od postupaka zlih i nemarnih liječnika. najveća glupost koju sam pročitala je da je drip zapravo svinjska sperma i svašta nešto. naravno, da nitko odavde ne bi na sebe preuzeo rizik takvih postupaka nego se svi ograđuju time da valjda onaj koji čita ima toliko soli u glavi da procjeni što je za njega najbolje. ne kažem da je sve generalno tako. naravno da ima puno korisnih i dobrih stvari za pročitati, ali neke su osobe prilično nonšalantne pri davanju raznih "stručnih" savjeta. ali odgovor na ovo će opet biti da je svatko pametan da odluči za sebe. meni je drago da ponekad netko kaže i suprotno pa da ove nove trudnice vide da treba biti itekako oprezan pri čitanju i prihvaćanju savijeta sa foruma. ne samo ovog nego bilo kojeg.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nikad nisam, i neću, shvatila one koji se groze konstruktivnih kritika.
    stanje u hrvatskim rodilištima je i više nego idealno...kako se onda meni zadesila ta nesreća, pa je sve pošlo krivo?
    hajde mi objasnite. mora da sam grozna i komplicirana rodilja...nema druge. jer doktori, primalje i sve ostalo je bilo više neo idealno.

možda bi mi do prije nekog vremena i zasmetali ovakvi komentari...
    ali...nakon što je većina mojih kolegica izborila humaniji porod upravo zbog ovakve informiranosti, a ne zbog super predivnih uvjeta rađanja u našim rodilištima, koji se jelte sami po sebi nameću,
    srce mi je na mjestu.

i ja se zaista radujem svakom lijepom porodu u bolnici. zaista radujem.
    samo što ja kada čujem takvu priču poželim da je svima tako, a nije.

i u principu, uopće ne razumijem Trina što ti želiš reći. Bolnica je tu da reklamira medikalizirani porod...kakav god on bio. Brz, bezbolan..Ne vjerujem da je to Rodi zadaća.
    Valjda je u interesu žena da postoji i neka druga strana, ili?

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ne znam dali smo na istom forumu ili ja ne čitam neke postove ali nikada nisam primjetila da se ovdje nekom savjetovalo da napravi suprotno preporuci liječnika, cure su eventualno dale informacije i preporučile da se potraži mišljenje drugog liječnika, ali da je netko rekao nemoj ići na mirovanje i sl. iako je to ginekolog predložio, to nije istina. Mislim ja i kad sam zvala SOS telefon za dojenje, bilo mi je rečeno da me se ne može savjetovati ne slušajte svoga pedijatra, ali su mi se pružile informacije i savjeti kako si pomoći.
    Razmišljanje da ništa nije bitno nego samo plač djeteta i da se sve zaboravi mi nije prihvatljivo, jer naravno da nam je svima najbitnije zdravo dijete, ali nije istina da je u većini slučajeva potreban drip, dolantin, prokidanje vodenjaka, epiziotomija i nalijeganje, da bi dobile zdravo dijete. I onda se ženi koja je to doživjela i koja ima traumu od porođaja kaže: Ma daj zaboravi imaš zdravo dijete i ništa nije bitno. A bitno je, jako je bitno, bitno je da imam pravo na informirani izbor.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Skoro sve moje frendice i poznanice, ima ih more, su rodile... ja ostala gotovo zadnja. I sve one što su rodile su našle za shodno da mi pričaju svoju priču s poroda. Samo je jedna bila zadovoljna svojim iskustvima u hr rodilištima, sve ostale nisu... ali šutile su i trpile što doktori kažu.
    Neke nisu bile informirane, neke su bile prestrašene, neke su bile nezainteresirane... ali su sve dobile isto: standardnu proceduru s dripom, epiziotomijom itd.

Ona koja je bila zadovoljna je mjesecima prije ležala u bolnici na čuvanju trudnoće i sprijateljila se sa svim doktorima i sestrama, postala im ko inventar. Vizualizirala je porod i meditirala na tu temu. I sve je bilo kao je ona zamislila.
    Na svom uzorku od cca 40-tak žena, vidim iznimku, ne pravilo.
    Mnoge od njih su mi rekle: ako možeš idi van.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja kad govorim o nekoj informiranosti....to bi se ukratko svelo na....
    moje su prijateljice i poznanice otišle roditi u rodilište, bez nekog informiranja o porodu. jer, valjda idu roditi gdje se zna kako se rađa, zar ne?
    tako bi trebalo biti.
    i sve su rodile kako su rodile...i većina ih je dobila klasičan paket intervencija i sličan scenarij...prokidanje vodenjaka...trudovi staju...drip...nalijeganje na trbuh...epiz....
    znači, potpuno povjerenje u osoblje...i spoznaja da porod tako izgleda i da to jednostavno tako mora biti.
    i još bi k tome svaka rekla da je rodila prirodno...

pa sad sve svi koje kažete...pa idem u bolnicu a ne u hotel sa ne znam koliko zvjezdica...o čemu pričate?
    mislim da je rađanje daleko najbitniji posao i da mu se treba pristupiti sa izrazitim poštovanjem koje je meni nemjerljivo u zvjezdicama.
    nema bitnijeg posla od rađanja života, makar meni.
    ako je vama otići roditi isto kao otići mehaničaru...meni nije...
    i zaista mislim da je tu netko gadno pobrkao lončiće..

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad sam rađala moje prvo dijete (dobro , možda je sad malo bolje bilo je to prije skoro 10 godina )

dobila sam trganje plodnih ovoja do kraja , rutinski drip, drogu u guzicu protiv bolova, nemogućnost promjene pložaja, skakanje na trbuh, epizotomiju, bez kontaktu koža na kožu su bebu odveli i ja ju nisam vidjela 12 sati (bez obzira na moje traženje) jer ju je mora pregledati pedijatar.

Na otpusnom pismu nije pisalo ništa o tome jer je to - NORMALA.

Nadam se da će doći dan kada to više neće biti normala, nego će normala biti nešto što će se pisati u otpusnom pismu kao iznimaka i te postupak koji je bio strogo potreban.

Dok god mi pričamo o odbijanju rutinskog i potrebi za borbom za osnovnu privatnost (zatvorena vrata rađaone , barem paravni kod njege i pregleda u sobama, minimaliziranje broja osoba koje pregledavaju ...)
    mi smo daleko od normale.

Trina , znaš koja je razlika između Hrvatske i npr. Austrije?
    Da si u Austriji tada bi već razgovarala sa svojim liječnikom u mogućnosti epiduralne, koja bi ti bila zabilježena u tvojim bilješkama, te bi te nakon ulaska u bolnicu dočekao anesteziolog i epiduralna bez potrebe za povlačenjem debelih veza ili brige da li ćeš ju dobiti (ako smatraš da je to nešto što želiš i trebaš, nakon informiranog izbora).

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja sam jedna od onih 5 žena koje će se javiti da su imale lijep porod.

Prvi je bio gori, ali mislim da sa današnjeg stanovišta mogu reći da je to bilo zato jer nisma bila spremna, nisam bila informirana i nisam imala vlastiti stav o tome.
    Drudi je bio super, poštovale su se sve moje želje koliko god je to bilo moguće, ali ja sam bila puno spremnija.
    Niti jednu intervenciju niti radnju u oba poroda nisu napravili bez da bi pitali ili objasnili. I uvijek kažem da može biti i bolje, dakle nije da je bilo idealno.

Ali ono što mene u ovoj temi boli, jest da žene koje su očito dobro informirane i imaju snagu odlučivanja, volje i želje - da su jako sebične. Molim bez uvrede.
    Otići roditi van i riješiti svoj "problem". Naravno, ako imaju novaca. Ipak danas novac pokreće svijet.
    A ostale, koje nemaju te mogućnosti, ostaju u Hrvatskoj i prepuštene su same sebi.
    I ako sve budemo odlazile van i nitko se neće boriti za svoja prava i ostat će nam tako.

Ja se slažem da je vani bolje i jednostavnije, ali ne bih nikada otišla roditi u inozemstvo.
    Nekome to zvuči smješno, žalosno ili kako god, ja sam ona koja će uvijek podržati i pomoći "svoje" i "domaće". U svemu, pa tako i u ovome.
    I ne mislim da su naša rodilišta idealna, ali nisu niti u takvom stanju o kakvom se ovdje pokušavaju prikazati.

U većini mogu potpisati Trinu. Ni jedan porod za mene nije bio "orgazmic". Bila su bolna - oba. Bila su uz minimalne intervencije. Ali su bila različita. I različito sam ih doživjela.
    A što se tiče iskustva, mislim da uspoređivati porode teško može žena koja je rodila smao jednom. Sjećam se da je taj prvi porod ostavio taj gorak trag u meni više iz straha, jer nisam znala što i kako očekivati (iako sma puuno tekstova i rasprava na ovom forumu pročitala), nisam znala kako se postaviti, jednostavno sve je bilo novo. A drugi je, upravo iz tog razloga poznavanja samog procesa bio puno opušteniji, jednostavniji, nekako... puno čarobniji. A ovaj treći koji mi predstoji, vjerojatno će biti još čarobniji....
    I možete reći: ali svaki je porod drugačiji. I slažem se. I nikada ne možete sa sigurnošću reći u kojem će smjeru krenuti porod, ali većina stavri vam ipak ostaje poznata.....

Rezime: nije bitno gdje ćete roditi, već kako se vi postavite prema tome. Jer ako se na ovom forumu bude pisalo kako su porodi u Hrvatskoj strašni, a vani predivni, i ako se to tupi i tupi..većina će se prikloniti tom mišljenu. A ja ću biti ona (uz još 4 druge žene ) koja će tupiti suprotno - da je lijep porod moguć i u Hrvatskoj i da ću se potruditi da i ostalim ženama bude tako.
    Znam da stav s koji ćete nastupiti prema osoblju u bolnici, i oni će vama tako vratiti. Ako ste mrzovoljni i agresivni (jer su vas uputili da su porodi u Hr strašni), mislite da bi oni trebali biti mirni, nasmijani i sl.? Ja kad sam napadnuta, branim se. AKo pristupim normalno, otvoreno i opušteno, takav i povrat dobijem.

Drage moje, rađajte u Hrvatskoj.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa Vidi poruku
    A ja ću biti ona (uz još 4 druge žene ) koja će tupiti suprotno - da je lijep porod moguć i u Hrvatskoj i da ću se potruditi da i ostalim ženama bude tako.
    mislim da većina ni ne tvrdi suprotno
    znam i ja par lijepih primjera
    no ovdje se govori o žalosnoj rutini u hrv rodilištima

Znam da stav s koji ćete nastupiti prema osoblju u bolnici, i oni će vama tako vratiti. Ako ste mrzovoljni i agresivni (jer su vas uputili da su porodi u Hr strašni), mislite da bi oni trebali biti mirni, nasmijani i sl.? Ja kad sam napadnuta, branim se. AKo pristupim normalno, otvoreno i opušteno, takav i povrat dobijem.
    vrijedi li ovo i obratno?? mislim na medicinsko osoblje.. vrijedi li to i za njih??

naime, zbog komplikacije, opasne po mene i dijete, pri kraju druge trudnoće, samovoljno sam došla u bolnicu, svjesna da mi je potrebna hospitalizacija
    bila sam mirna, ali sigurna u svoja prava
    no ono što sam dobila tamo je sve samo ne kultura ...

dobila sam unošenje u lice i povišen ton (dok sam ležala na leđima prikopčana na ctg),
    ružno komentiranje stanja mojih bubrega uslijed te komplikacije,
    zajedljive komentare na moja pitanja da li je potrebna rutinska procedura brijanja i klistira budući da još nisam blizu termina ni u trudovima,
    te na kraju i opasku da si odem u privatno rodilište di će izvršavati sve moje željice
    odnosno da mogu slobodno išetati van iz bolnice ak ne želim rutinsku obradu...
    to je bila kap koja je prelila čašu i ja sam IZAŠLA van
    ...danas znam da sam tad imala itekakvih materijala za tužbu jer su život mene i mog dijeteta tj hospitalizaciju uvjetovali, za život i hosp., ne potrebnim obradama...
    bilo ih je troje.. bebo i ja sami
    troje njih oko mene ko hijene....

ma hajd cure...o kakvom vi simpatičnom divnom standardu u hrv rodilištima govorite???

da napomenem
    nisam povisivala ton
    lijepo sam zamoilila da mi kažu što bi htijeli sad raditi i zašto
    ...nitko se nije predstavio..a na sva pitanja..već sam napisala što sam dobila..
    povišene tonove, ismijavanje, unošenje u lice i pokazna vrata

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Draga Beti,

nije zlobno, samo istinito. Imam poprilično godina i većina mojih frendica i poznanica je do sada rodila, neke i više puta. Jedine lijepe priče o porodu su od onih koje su rodile doma, vani ili u Varaždinu (prije onog cirkusa sa istragom), a te mogu na prste nabrojati. Sve ostale su dobile paket intervencija i još ih se uvjeravalo da je to za njihovo dobro i dobro djeteta.
    Pa čak i liječnice su zgrožene odnosom pedijatara i ostalog osoblja, kad se nađu rodilištu (manje kritiziraju ginekologe, većinom je to dogovoreni carski pa nema primjedbi). U principu sam od većine dobila savjet, šuti i trpi, brzo ćeš biti doma.
    Ma daj, u 21. stoljeću....
    Posljednje uređivanje od cowgirl : 07.10.2011. at 09:20

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nadam se da uplatite putno zdravstveno osiguranje kod bilo koje naše osiguravajuće kuće prije nego krenete na put.
    Sve najbolje!
    Sorry Beti nemam pik na tebe samo je ovo korisno kao informacija.
    Nažalost niti jedna trudnica pred porod se ne može osigurati u inozemstvu preko putnog osiguranja. Ne poslije 34. tjedna. Nema šanse da HZZO plati porod vani. To ide iz kućnog budžeta.
    Posljednje uređivanje od cowgirl : 07.10.2011. at 09:25

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj cowgirl prvotno napisa Vidi poruku
    Sorry Beti nemam pik na tebe samo je ovo korisno kao informacija.
    Nažalost niti jedna trudnica pred porod se ne može osigurati u inozemstvu preko putnog osiguranja. Ne poslije 34. tjedna. Nema šanse da HZZO plati porod vani. To ide iz kućnog budžeta.
    To osiguranje nema veze s HZZO. Ako ste već tako lijepo informirane, onda bi trebale znati da postoji putno zdravstveno osiguranje za koje ćete same uplatiti premiju, i iskoristi se u slučaju da morate u bolnicu kasnije, jer na porodu se znaju dogoditi komplikacije.

Da li će kasnije osiguranje pokriti nastale troškove zavisi od osiguravajuće kuće i onoga napisanog malim slovima na polici. Ali, za dvijestotinjak kuna koliko je polica za 8 dana mislim da je vrijedi imati.

Vidim da je i Andreja Ma to napisala.

Ovo mi je najdraža tema, ali sam u gužvi pa ne stignem sada pisati. Kasnije.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Beti je mislila na putno osiguranje, a ne ono vezano za porod i posljedice...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Jest, stvar je pojedinca.
    Ali mu netko dopušta da se ponaša tako.

Mi možemo pisati pisma i pisma u kojima se žalimo, nitko ne reagira.
    I sve dok ne reagira, to je zapravo amnestija svih tih bahatih i neuvažavajućih...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Beti, o čemu ti to?
    Je li itko napisao da ne želi uplatiti putno osiguranje?
    Pa prije par godina smo imali tu temu i ne sjećam se da je itko napisao da to ne radi kad ide na skijanje ili slično.
    Nisi dopustila da te je cowgirl pogrešno shvatila, nego svisoka govoriš o nečijoj informiranosti.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A ne znam od kud ideja o brdu studenata i stažista koji ti zure u međunožje. Pitaju te da li smiju doći studenti.
    Mene nisu pitali.
    A ja, prvorotka, izmucena 17 satnim drip-trudovima i ful tretmanom, nisam ni pomislila da ih smijem odbiti.
    Bilo nas je ukupno, uz mene i MMa, dvije primalje, tri ginekologa i 10 (!!!) ucenica medicinske skole. Bez pretjerivanja.

Vi stvarno niste svjesne koliki utjecaj ovaj forum ima na mlade i neiskusne ženske koje stvarno ne znaju ništa o porodu. A napisano je jako puno nebuloza.
    Imas pravo, sve do jedne smo neuke, needucirane glupace koje lupetaju izmisljotine.

Porod je izuzetno intimna stvar, žene koje razmišljaju o porodu van institucije imaju apsolutno pravo na to jer time štite svoju intimu od grupice studenata, stažista koje im zure u međunožje. Od lječnika kojemu se žuri, jer je kraj smjene, od babice koja ima loš dan. Možda vas dvije nemate tu potrebu i to je ok... ali pustite onima koji ju imaju da ju ostvare.
    Potpis!
    Mogla bih potpisati i Apricot i Vertex.

Da, i u Hrvatskoj se moze dobiti lijep, miran, prirodan porod, ALI je on jos uvijek cesce iznimka nego pravilo (uvjerena sam u to) i to je ono sto nas sve gura dalje da radimo na informiranju (pa i o alternativama hrvatskom bolnickom porodu) i educiranju i inzistiranju na promjenama.

I za kraj:
    Prirodni porod nije i ne bi trebao biti normala,
    Ajme, ajme.. zato nam i je tako kako je, jer pojedinci znaju i uvjereni su da su pametniji od Majke Prirode i da mogu bolje od onoga sto je ona zamislila. Ne znam bi li zaplakala ili se smijala. Pretuzno.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme, ajme.. zato nam i je tako kako je, jer pojedinci znaju i uvjereni su da su pametniji od Majke Prirode i da mogu bolje od onoga sto je ona zamislila. Ne znam bi li zaplakala ili se smijala. Pretuzno.
    Pa ja se na tvoje pozivanje na Majku Prirodi mogu samo nasmijati, koliko mi to zvuci naivno, djecje...

Itekako mislim da sam u odlukama koje se mene ticu kompetentnija od Majke Prirode.

Ti dakle smatras da se trebamo prepustiti u ruke Majci Prirodi: dakle, ukoliko se razbolimo, ne dolaze u obzir nikakvi lijekovi niti zahvati, jer, eto za to ce pobrinuti Majka Priroda?

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Ti dakle smatras da se trebamo prepustiti u ruke Majci Prirodi: dakle, ukoliko se razbolimo, ne dolaze u obzir nikakvi lijekovi niti zahvati, jer, eto za to ce pobrinuti Majka Priroda?
    nemojmo skretati s teme molim
    vec vidim da cemo krenuti u smjeru cijepljenja

trenutni standar u nasim rodilistima je, ja bih rekla, vaginalni porod pod svaku cijenu

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Službenici na šalteru kao i medicinsko osoblje trebaju biti nasmiješeni i ljubazni i ako im prekoputa stoji najveći mrgud na svijetu, i to ne može biti stvar pojedinca nego sustava koji ga zapošljava. Btw. nisam baš sigurna da je ljubaznost ta na koju se ljubazno odgovara, ja sam na svom porodu malo pukla pa su prema meni svi bili fini i ljubazni, valjda ih je bilo strah.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam na svom porodu malo pukla pa su prema meni svi bili fini i ljubazni, valjda ih je bilo strah.
    misliš, međica ti je pukla, ili si TI "pukla"

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ha ha ha pukla mi je maternica, ako ćemo baš o tome, a ja sam se ponašala agresivno (rekao je doktor MM-u da se vidi da u kriznim situacijama postanem agresivna), pa su svi bili jako ljubazni prema meni.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mijenjati stav o porodu, prihvatiti rodilju kao partnericu, porod kao proces i mijenjati uvjete u rodilištima.
    Evo, akcijski plan
    Nije rješenje strano rodilište, ali nije ni na jednoj rodilji da na svojim leđima mijenja sustav.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Nije rješenje strano rodilište, ali nije ni na jednoj rodilji da na svojim leđima mijenja sustav.
    nije
    ali ja sam upravo iz tih razloga drugo dijete rađala u zagrebu (na prvi porod sam otišla ko tele)
    imala sam mogućnosti otići van
    ali sam iz nekih aktivističkih sebičnih razloga ostala ovdje
    i bilo mi je super
    ali, oni su znali tko sam ja, tako da nikako ne mogu reći kako je to bio naš standard
    daleko od toga da su uvijek takvi (vidjela kad je iznenada došla doktorica koju još nisu "upozorili" tko sam) LOOOL (žena se poslije došla ispričavati za ponašanje) :kako jadno:

i mislilm kako su sve ove žene koje su otišle van, više svakakve i sve nego razmažene, sebične...
    dajem ruku u vatru za svaku od ovih koje znam da im je portpuno svejedno jesu li ležale na slamarici ili za ručak dobile kruh i vodu.
    samo su htjele biti tretirane kao ljudsko biće i ne dopustiti da, barem na trenutak, netko drugo odlučuje što će biti sa njihovim tijelima, njihovim porodima i njihovim izborima.
    Posljednje uređivanje od apricot : 07.10.2011. at 10:34

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Naravno da bi liječnici i osoblje trebali imati pozitivan stav (a i ostali službenici i svi drugi....).
    I naravno da se ne očekuje da se smješiš prilikom trudova (mada se ovdje i to spominjlo da se trudovi u nekim stranim rodilištima odrađuju sa smješkom).
    Pitanje je stava, ne smješka. Pozitivan stav ima i druge manifestacije osim onih na usnama.

Po meni stvar je jednostavna - može se riješiti da bude lakše za rodilju ili da bude lakše za osoblje.
    Ako znaš što želiš i način na koji želiš, to i dobiješ. Ako ne znaš, osoblje će to učiniti onako kako je njima lakše i kako oni to žele.
    Iako je porod nešto najljepše (ili bi takav trebao biti), usporediv je sa svim ostalim životnim situacijama.

A da bi dobili bolju državu i bolji sustav koji zapošljava osobe u sustavu, moramo krenuti od sebe. I opet ću to usporediti sa našim mentaliteto, na želost.
    Koliko puta vidite naše ljude koji žive i rade u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj,..., kako nepropisno parkiraju, voze i sl. u Hrvatskoj, a u tim državama to im ne bi palo na pamet.
    Zašto? Jer bi ih država sancionirala. ALi da li u takvoj situaciji kriva država ili pojedinac? Odnosno, je li ispravno da pojedinac radi pošteno i dobro ili je pošteno da pojedinac bude loš, a država ta koja će ga kažnjavati?
    Ne znam jesam li dobro objasnila svoje mišljenje.
    Puno se žalimo, a malo poduzimamo da to promjenimo.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Puno se žalimo, a malo poduzimamo da to promjenimo.
    hoćeš da ti samo sa ovoga topica naprojim one koje sate i sate provode kako bi nešto promijenile.
    koje mijenjaju...
    više zbog drugih nego zbog sebe

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    hoćeš da ti samo sa ovoga topica naprojim one koje sate i sate provode kako bi nešto promijenile.
    koje mijenjaju...
    više zbog drugih nego zbog sebe
    Ja znam da ima puno onih koje puno rade i trude se da to promjene i hvala im/vam na tome.

Ali i dalje mi je žalosno kada neke od tih iste osoba odu roditi u inozemstvo.
    Pod ono sebično, nisam mislila ništa loše, ali tako je zvučalo, oprostite sve one koje je pogodilo... Svi smo ponekad sebični i želimo udovoljiti sami sebi.
    Ali isto tako tada ne treba tvrditi da je upravo taj izbor bio najbolji i da je drugi izbor loš.
    I kao što dorotea kaže, ponekad je situacija takva da se drugačije ne može.
    Ja bih voljela da je svima super i da su sve žene zadovoljne. I mislim da bi to bilo ispravno.
    Za sada nije tako, ali svi dajemo svoj doprinos da se to promjeni, svatko na svoj način.
    Mene je jedino dotakla ova tema, jer na žalost nama je uvijek nešto "tuđe" bolje od našeg.
    Sad smo u tu kategoriju svrstali i porod.
    Posljednje uređivanje od AndrejaMa : 07.10.2011. at 10:54

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja znam da ima puno onih koje puno rade i trude se da to promjene i hvala im/vam na tome.

Ali i dalje mi je žalosno kada te iste osobe odu roditi u inozemstvo.
    Pod ono sebično, nisam mislila ništa loše, ali tako je zvučalo, oprostite sve one koje je pogodilo... Svi smo ponekad sebični i želimo udovoljiti sami sebi.
    Ali isto tako tada ne treba tvrditi da je upravo taj izbor bio najbolji i da je drugi izbor loš.
    I kao što dorotea kaže, ponekad je situacija takva da se drugačije ne može.
    Ja bih voljela da je svima super i da su sve žene zadovoljne. I mislim da bi to bilo ispravno.
    Za sada nije tako, ali svi dajemo svoj doprinos da se to promjeni, svatko na svoj način.
    Mene je jedino dotakla ova tema, jer na žalost nama je uvijek nešto "tuđe" bolje od našeg.
    Sad smo u tu kategoriju svrstali i porod.

Zašto? Pa to je osnovno pravo svakog pojedinca da izabere što misli da je najbolje za njega i što si može priuštiti.
    Ako ne tu tada i na Novom Zelandu , ako treba.
    Vlastiti porod ne bi trebalo biti mjesto borbe za ova ili ona prava.
    Ja zaista nema nikakvog problema izabrati tuđe ako je stvarno bolje i ako to mogu platiti.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

dorotea, ipak je sve stvar gledišta

da pitaš moje prijateljice, svaka bi rekla da je prezadovoljna svojim porodom.
    jer kao "rezultat" ima zdravo dijete koje je 4. dana po porodu dovela kući.
    i njima je to dovoljno.
    i ja to poštujem.

ali, ako razgovaramo o toj temi malo dublje.. vidim da taj "zadovoljavajući porod" je nešto što bi morao biti porodom za osudu, u cijelom civiliziranom svijetu.
    nijedna od mojih prijateljica ne zna ni ime primalje ni ime doktora koji joj je bio na porodu.
    veći broj njih kaže da su ih pregledavali u trudovima i to više njih (pa zar to tako ne treba?!)
    veći dio njih kaže kako su doktori bili super jer su ima dali "nešto da ubrzaju porod".
    veći dio njih kaže kako su im sestre dale "nešto da ih omami, pa da ih ne boli"...

i one su zahvalne.
    pa u redu; tko sam ja da ih razumjeravam u tome, ionako je na kraju važno njihovo zadovoljstvo.

ali, u meni ključa, kada one to pričaju.
    jer znam da to tako nije trebalo biti.
    da može drugačije.
    i to najviše zbog zdravlja i rodilje i djeteta.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

daedi, ne vadi iz konteksta. BB je komentirala to da prirodan porod ne bi trebao biti standard. što bi trebao biti standard onda?!

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    daedi, ne vadi iz konteksta. BB je komentirala to da prirodan porod ne bi trebao biti standard. što bi trebao biti standard onda?!
    Prvao na izbor načina poroda. Prvo pravo na izbor, a onda će se s vremenom pokazati koji je dominantni izbor koji se definirao kao standard.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

dorotea, ipak je sve stvar gledišta

da pitaš moje prijateljice, svaka bi rekla da je prezadovoljna svojim porodom.
    jer kao "rezultat" ima zdravo dijete koje je 4. dana po porodu dovela kući.
    i njima je to dovoljno.
    i ja to poštujem.

ali, ako razgovaramo o toj temi malo dublje.. vidim da taj "zadovoljavajući porod" je nešto što bi morao biti porodom za osudu, u cijelom civiliziranom svijetu.
    nijedna od mojih prijateljica ne zna ni ime primalje ni ime doktora koji joj je bio na porodu.
    veći broj njih kaže da su ih pregledavali u trudovima i to više njih (pa zar to tako ne treba?!)
    veći dio njih kaže kako su doktori bili super jer su ima dali "nešto da ubrzaju porod".
    veći dio njih kaže kako su im sestre dale "nešto da ih omami, pa da ih ne boli"...
    ne treba gledati sve crno-bijelo, odnosno ako nisi za onda si protiv. upravo sam na to htjela sugerirati. ne kažem ja da je sve idealno,a dosta toga vjerovatno nije uopće dobro. dio toga što se ovdje piše stvarno stoji i trebalo bi se mijenjati. nešto se već promijenilo. evo recimo kod nas je u bolnici radila jedna doktorica koja je bila pobornica prirodnog poroda, ali ju je sputavao šef, oni valjda funkcioniraju tako da se trebaju kolektivno držati određenih propisa i jasno mi je zašto je to tako. vidi, mi se možemo generalno složiti da se porod previše medikalizira, ali ne možemo ulaziti u pojedinačne slučajeve i ocjenjivati što je kome trebalo, a što nije i što treba napraviti jer je po meni to nekakvo pabričenje po struci.
    ne govorim za tebe, ali reagirala sam jer određeni ljudi gotovo demoniziraju cijelu struku i instituciju što u ljudima stvara osjećaj panike i nepovjerenja. s takvim stavom sigurno nije dobro ići rađati jer koliko god se mi informirali, pročitali knjiga i što sve ne, opet dosta toga ne možemo samo tako naučiti, znati prepoznati jer u suprotnom nam doktori uopće ne bi ni trebali. pa valjda znaš o čemu pričam.
    i zaista mi se ne sviđa ovo dancino hrvatske ružičaste naočale. sugerira da smo mi svi glupe i totalno neinformirane ovce. naravno da ni ja nisam bila sa svime zadovoljna i da mislim da je moglo biti bolje. za neke stvari je zaista dovoljno samo malo bolje volje i organizacije, ali druge će se možda teže promijeniti i za to je dobro što se ljudi bore, što se vi borite da svima bude bolje. samo pri tome treba biti realan i konstruktivan, odnosno prikazati situaciju realnom a to znači istaknuti negativne, ali i pozitivne strane. zaista ne smatram da je kod nas sve tako totalno necivilizirano i neljudski kao što to neki prikazuju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne bi išla roditi u inozemstvo (osim da stvarno imam love na bacanje). I kod nas se može naći razuman liječnik koji će poštovati želje rodilje, ukoliko su realne i izvedive.

Rodila sam 2x na carski rez i za osoblje u sali mogu reći samo da zaslužuju čistu 5.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rodila sam 2x na carski rez i za osoblje u sali mogu reći samo da zaslužuju čistu 5.
    bi li ocjena bila ista da si tražila prirodni porod?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

bi li ocjena bila ista da si tražila prirodni porod?
    Pa mislim da je kod nas teže tražiti i dobiti carski, nego prirodni porod.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa mislim da je kod nas teže tražiti i dobiti carski, nego prirodni porod.
    Prirodni porod se ne bi trebao tražiti, on bi MORAO biti normala, ostalo su intervencije na koje se pristaje nakon informiranog izbora.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Prirodni porod se ne bi trebao tražiti, on bi MORAO biti normala, ostalo su intervencije na koje se pristaje nakon informiranog izbora.
    Ne, pravo na informirani izbor trebao bi biti normala, a ostalo su intervencije u taj izbor, koji se onda eventualno, na temelju informacija, može prilagoditi.

Prirodni porod nije i ne bi trebao biti normala, jer nije jedini, a niti za sve najpoželjniji način poroda. Možda je najučestaliji, ali to ne znači da treba biti standard. Standard treba biti pravo na informirani izbor.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Možda je najučestaliji, ali to ne znači da treba biti standard.
    oooooooooooooooo
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaa

mi definitivno moramo staviti na Portal jučerašnja predavanja

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Prirodni porod nije i ne bi trebao biti normala, jer nije jedini, a niti za sve najpoželjniji način poroda. Možda je najučestaliji, ali to ne znači da treba biti standard. Standard treba biti pravo na informirani izbor.
    moje laičko mišljenje je da bi upravo vaginalni, dapače, prirodni porod trebao biti standard
    koliko sam ja shvatila, to ima medicinsko uporište, da bude standard
    sve drugo su, kako bih rekla, iznimke koje traže drugačiji pristup
    što uslijed komplikacija, što radi prava na izbor (tipa epiduralna)...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je ovo isto kao da kažeš da je standard izbor oš jest hranu il infuziju primati
    postoje stvari koje su normalne, ono, događaju se same po sebi
    ko trudnoća i porod, tijek života-tu ostavljam prostora za pogreške koje radi i priroda, al brate mili...
    i one koje su potrebna i/ili nepotrebna intervencija
    slažem se da se tuđa informirana potreba za intervencijom ne treba osuđivati niti procjenjivati, e to da, ali apsolutno mi je smješno pokušavati izjednačiti porod bez intervencija s onim sa, po njegovu utjecaju na život majke i djeteta.

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Uopće ne sumnjam. Carski se sigurno izvodi na potpuno jednakoj razini kao i vani.
    Problem je smo ako želiš prirodan porod, jer on se ne uči, za to nema protokola (odnosno ima s intervencijama).

I ja radije biram hrvatsko, ako mogu, ali ne nauštrb kvalitete.

Slažem se i s Danči. Kad se bira auto, onda je bitna i sigurnost i oprema i boja i što ja znam sve ne, ali za dolazak na svijet najvažnije osobe, nema veze, stisni zube. Sve druge su do sada rodile ovako, što ti sad izvoljevaš.
    Mojoj mami dan danas nije jasno zašto smo mi išli u Varaždin. Ona je mene rodila u Zajčevoj prije 39 godina, drip , epiziotimija itd. Sestru gdinu poslije - došla na pregled, malo otvorena tjedan do termina, a kaj ćete čekati, gospođo, ajmo u rađanu - opet drip ... i njoj je to OK.
    A meni to nije OK, jer se u ovih 39 godina osim ljepših soba i mogućnosti prisustva prateće osobe, ništa bitno promijenilo nije.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja sam aktivistica, i radit ću sve, ali sori kad sam ja u pitanju, da moram birati, išla bi na ono sigurnije, pa makar platila rate godinu ili dvije.

kad se kupuje auto društveno je prihvatljivo stavljati najskuplju opremu i otplaćivati to godinama. društveno je prihvatljivo da se kupuje odjeća i obuća koja se onda otplačuje dugo. kad se udaješ kažu to je samo jednom u životu, nemoj štedjeti.

a porod, prvi dan mog djeteta na ovaj svijet, čin odvajanja iz moga tijela, je važniji od svega toga, i ako me netko smatra za to razmaženom neka smatra, ali sori bez deblje garancije da će sve biti milion puta bolje u hrvatskom rodilištu, nikad više.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Pravo je svakoga na izbor. Stvarno možete otići roditi gdje želite i nitko vas nema pravo osuđivati radi toga.
    Ja sam rekla da mi je to žalosno, ali ne osuđujem pravo izbora.
    Argument da je najbitnije zdravo djete je također meni neopravdan.
    Pa zar su djeca rođena u Hrvatskoj bolesna? Pa zar ima ikoja rodilja koja odlazi u rodilište sa željom/primisli da joj se djete rodi bolesno?
    Ima grešaka, ne kažem da ih nema. Ima ih svugdje.
    Ali zar statistike pokazuju da je vani taj postotak zdrave djece puuuno bolji od Hrvatske?
    I ne govorimo ovdje da li je za nekog super porod potpuno prirodan ili uz neku intervenciju. To je druga tema.
    Za većinu žena za koje ja znam da su rodile iz moje okoline, nakon razgovra shvatim da su imale porod kakav su željele. Pogotovo one koje su donjele plan poroda ili o tom planu razgovarale sa doktorima. Drugo je subjektivno mišljenje svake od nas. Većina ih je rekla da im je bilo grozno, ali iz razgovora bilo im je grozno jer ih je bolilo, a ne jer nisu imale porod kakav htjele.
    I ja recimo znam imena i dr. koji me porađao i primalja, a bome i svih sestara koje su bile na odjelu. Ne zato jer su imale imena na kutama, nisu. Ali su se predstavili. A koji nisu, ja sam pitala tko su.

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Ja sam jedna od 5 hrvatskih žena koja je imala 3 vrhunska poroda bez pritužbi na tretman od strane osoblja.
    Činjenica je da sam i rodilište birala po "kvaliteti" pedijatrije, moje dijete mi je bilo prioritet. Epiduralnu nisam uzela zbog nekih famoznih neg. utjecaja na tijek poroda, nespuštanje bebe etc. -nisam imala hrabrosti preuzeti odgovornost, velika paranoja i MMu i meni je bila da bi bebica mogla ostati bez zraka tijekom poroda..Svaka mama ima svoje strahove-meni je bio da bih eventualno mogla zaribati u finalu..
    Kao prvorotku su me šibnuli dripom-ništa strašno niti smrtno nepodnošljivo, masirale mi babice međicu, nisu me recnule, nisam pukla. Dobila sam bebicu odmah na prsa.
    Drugi i treći porod bez apsolutno ikakvih medikamenata, opet bez rezanja, pucanja, nalijeganja, bebice dobila odmah, čak smo oba ta puta već 2. dan po porodu pušteni doma. To je praksa kod višerotki u rodilištu gdje sam rodila-ako je beba dobro i mama spremna i voljna.
    Ono zbog čega postah ovdje-kad krenem put rodilišta bitno mi je da beba ima prioritet. Spremna sam na neznam što samo da beba bude sigurna. Apsolutno ništa mi nije niti ponižavajuće niti zadiranje u intimu. Uvjeti su takvi da se i osoblje maximalno prilagođava istim, kapaciteti minimalni, da, nema spavaćica, plahte kakve jesu, madraci iz 3 dijela, nemaju uvjete za rooming in, ali desetci žena prođu dnevno kroz boxeve, svjesna sam da mora postojati nekakva procedura da bi sve funkcioniralo koliko toliko.
    Nisam neka mutavica, ne prepuštam se slučaju, pitam i svaki put sam dobila odgovor, sestra je baš svaki put ušla samnom pod tuš, sve 3 koje su mi asistirale su mi doslovce uloške stavljale, bez groze, bez kolutanja očima.
    Babice su strpljivo davale odgovore, bodrile, profesionalno i ljudski se ponašale.
    I doktori isto-pitaš-kažu, nema filozofije.
    odgovorno tvrdim da sam imala jednak tretman u rodilištu kao i moja prijateljica kojoj je predstojnik klinike obiteljski prijatelj. S druge strane baš sva 3 puta sam imala po barem jednu cimericu koja je grintala od-do: da zašto njoj nitko..da kakav je to način..hoće li se već jednom netko udostojiti i..na viziti najglasnija, drvljem i kamenjem po svima. Tako da smo i mi u sobi već zatvarale oči od nelagode kad bi netko od osoblja ušao.
    Moja poanta je da nemamo sve istu toleranciju na stres, bol, hormonalnu promjenu, stanje u rodilištu, odnos bolničkog osoblja...Što je normalno i ljuski. Ali tvrditi da u Hr. rodilištima radi stoka i neljudi i da je bolje ići van-nije istina-pobijamo eto barem nas 5 koje imamo drugačije iskustvo!
    Grozim se globaliziranja!

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja bih ovdje citirala nesto sa jucerasnjeg Lindinog predavanja na RMK (kako porodne prakse utjecu na dojenje -- nema mozda izravno 100% veze s ovom temom, ali za razmisliti).
    1. Dijete treba nahraniti.
    2. Majka je u pravu.
    3. To je njeno dijete.

Koliko smo cesto svjedoci toga kako se ova pravila krse?

Prije predavanja izneseni su rezultati ankete provedene medu hrvatskim rodilistima koji pokazuju da se stvari mijenjaju ali nazalost ne dovoljno brzo kako bi neki od nas to htjeli i jos puno puno toga ima za mijenjanje. Rodilista se trude dobiti titulu prijatelja djeteta a da pri tome malo njih misli na majku i sve sto prethodi rodenju djeteta, nekako se sve svelo na to 'neka smo zivi'. Namjerno necu reci 'zivi i zdravi' jer nazalost sve vise smo svjedoci da ove 'uobicajene' porodne prakse utjecu na nase zdravlje i zdravlje nase djece.
    I sam ministar se ponasa kao big boss jer zasto bi zene odlucivale o svom tijelu, trudnoci i porodu ... neka budu kus kao i do sada, zato se i ne mijenja regulativa i neci se dovoljno da se rijesi ta siva zona i omoguci zenama izbor jer je to njeno tijelo i njeno dijete.

Zao mi je da se ove rasprave uvijek nekako svedu na prepucavanje 'kome je u bolnici bilo super, a kome nije' ... svi smo razliciti. Ja mogu razumjeti moje prijateljice koje govore o divnim lijecnicima koji su spasili njihovo dijete a prije toga ga ugrozili nasilnim porodom, slijedeci neku rutinu i ne slusajuci nju sto im govori ... razumijem njenu srecu zivom djetetu jer da nije bila u bolnici tko zna kako bi sve zavrsilo, iako znam da se sve to moglo i drugacije ne govorim joj to jer ne zelim remetiti njenu srecu i iskreno se veselim s njom sto je sve na kraju proslo dobro, jer se tome treba veseliti!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Prekenjavanja oko spavaćica i hrane?

Mene doslovno u želudac pogodi kad ovo pročitam. Onda zamislim svoju sestru, svoje fantastične prijateljice koje su u stanju na svojim leđima svijet ponijeti ako treba. Sjetim se kako su neke od njih bile duboko povrijeđene iskustvom poroda i kad im neko prikači da je to zato što su gospe od cukra koje se prekenjavaju oko hrane, ja dobijem sijede.

Nisu bile dovoljno ljubazne, nisu bile dovoljno smirene, previše očekuju, pa ne idu u hotel...vi koje to pišete, da upoznate žene o kojima pričam, propale biste u zemlju od srama.

Stranica 1 od 11 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •