Dakle, moja mala mrvica, od drugog mjeseca života, cucla prst i uživa u tome. Meni je to jako simpatično i drago mi je da ima nešto čime se smiruje, ali često čujem ovakve komenatre:
Nemoj dudat prst, bolje ti je dudu.
Zašto ste joj pustili da duda prst? (kako bi joj to uopće zabraili?
)
Ne dajte joj da cucla prst iskrivit će ga
Bolje da duda dudu nego prst
Obično te komentare stavim u kategoriju "ljudi imaju potrebu komenitrat, pa neka im, neću se uvuć u raspravu" pad odšutim, ali sam počela i razmišljat o tome jel stvarno to nešto tako loše što bi trebala (na vrijeme?) spriječit?
Npr. čula sam komentare da je mama djete odvikla od cuclanja prsta tako da mu je davala dudu i inzistirala na tome. Pa je dijete prihvatilo to, jer kao lakše je odviknut od dude nego od prsta.
Onda opet neki tvrde da je bolje prst nego duda jer se duda lako izgubi pa nastane panika kad se dijete ne može nikako drugačije utješit.
Uglavnom zanimaju me vaša misljenja i iskustva mama čija su djeca dudala ili cuclala prst, kako ste se postavili prema tome, jel mislite da je trebalo nešto poduzet ranije pa da bi ovikavanje kasnije bilo lakše?
Mislite li da je cuclanje prsta nešto loše? Da je bolje da duda dudu? Jel će se nešto strašno dogodit ako ju pustim da i dalje uživa?
Meni je stvarno to jako simpatično, da tako mala bebica nađe neku svoju utjehu i uživa u tome, i čini mi se da kad dođe vrijeme za to da prestane cuclat prst da će prestat. Ne bi samo htjela da propustim napravit nešto (ne znam ni ja što) što bi joj kasnije moglo olakšat/otežat pa me zaimaju vaša iskustva.