Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: oplodnja više od 3 jajne stanice i zamrzavanje embrija

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno oplodnja više od 3 jajne stanice i zamrzavanje embrija

evo i službeno, 4.11.2011. je objavljeno u Narodnim novinama

ZAKON O DOPUNI ZAKONA O MEDICINSKOJ OPLODNJI

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._124_2475.html

a dopuna zakonu glasi:

U slučajevima kada je kod muškarca i/ili žene prema saznanjima ili iskustvu medicinske znanosti ili tijekom postupka medicinske oplodnje utvrđen nedostatak spolnih stanica, na prijedlog liječnika specijalista ginekologije koji provodi postupak medicinske oplodnje, uz odobrenje Nacionalnog povjerenstva, odredbe članka 15. ovoga Zakona neće se primijeniti.

a članak 15 Zakona o medicinskoj oplodnji kaže:

__________________________________________________ ________________________
    Članak 15.

U postupku izvantjelesne oplodnje mogu se oploditi najviše tri jajne stanice dobivene u jednom postupku.

Broj zametaka koji se unose u tijelo žene ne može biti veći od onoga koji, u skladu s profesionalnim dostignućima i iskustvima, obećava uspješan postupak medicinske oplodnje i, koliko je moguće, ograničava rizik višeplodne trudnoće.
    U jednom postupku nije dopušteno unijeti u spolne organe žene više od tri zametka.
    Višak preostalih spolnih stanica pohranjuju se za korištenje uz uvjete propisane ovim Zakonom.
    __________________________________________________ __________________________

Predlažem da ovdje stavimo svoja mišljenja o tome, svoje sugestije, iskustva, kako to izgleda u praksi?

- da li se već provodi oplodnja svih jajnih stanica,
    - koji su to slučajevi kad liječnici preporučuju oplodnju svih jajnih stanica, itd.

Posljednje uređivanje od Kadauna : 08.11.2011. at 19:11

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

kopiram s odbrojavanja, ovo je iz Petrove:

Citiraj Bab prvotno napisa Vidi poruku
    hej cure...zaboravila sam reci da nam je sestra rekla da oploduju SVE stanice. I nije nista spominjala dijagnoze i da za neke to nece vrijediti. Bile su dvije curke na et-u sa blasticama i njima su takoder oplodili sve stanice prije 6 dana. Jos sam bila drmnuta od anestezije pa nisam bas bila sposobna pitat kakve su njihove dijagnoze al potrudit cu se na et-u nesto vise saznat. Al eto...ipak su krenuli s tim i malo ranije od tog 12.11.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja se nadam da će to krenuti na svim klinikama tako, ja sam za par dana u Ri na folikulometriji pa ću baš pitati dr.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni u stvari nije jasno kako je to zamišljeno, u kojem trenutku treba tražiti dopuštenje Nacionalnog povjerenstva?
    Ne zna se koliko će biti stanica po punkciji. Može se razlikovati 3 ili 15, ali 3 ili 5, to se ne zna unaprijed. Izmjene zakona se odnose na one koji imaju malu zalihu stanica, znači 5, a ne 15 js. Treba li onda preventivno tražiti odobrenje za svakog pacijenta? Tko će pripremati svu dokumentaciju kojom se argumentira zašto bi nekome trebalo odobriti oplodnju više od 3 js i tko će to čitati i odlučivati? To mi se čini full time job.
    Ili će npr. OAT i AMH biti neki triger, ali onda ne treba komisija, onda su mogli reći AMH ispod XX i OAT. A ni AMH nije točan pokazatelj.

Po meni to nema šanse da zaživi po nekom protokolu, tu će opet doći do izražaja hrvatski talent za improvizaciju i kaos.

Gabi25 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Jelena, razmišljanja mi idu u tvom smjeru...
    Ono što je meni apsurdno u ovoj izmjeni je da ''povlašteni položaj'' imaju oni koji ga ne mogu iskoristiti- ono što hoću reći je da ova izmjena apsolutno ništa ne znači za one koji imaju nizak AMH jer oni rijetko dobiju više od 3js. Isto je i sa npr. azoo ili OAT gdje se kod muškaraca jedva nađe koji spermij- kako će njima ova izmjena pomoći? To je apsurd.
    Ali moram reći da mi je drago da se u Petrovoj oplođuju sve js i da se nadam da će se isto raditi u svim klinikama- a improvizacija i kaos su bili i do sada pa nekih velikih promjena neće ni biti

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Izgleda da to u Petrovoj sad funkcionira bez ikakvog odobrenja nacionalnog povjerenstva. Nemoguće je da su svi ovi već dobili ta odobrenja, postupak im je započeo prije nego što je izmjena objavljena u NN.

eva133 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ja idući tjedan idem na punkciju i dobijem malo js. Nadam se da ću ući u uži izbor.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Na Vuk Vrhovcu su posebno oprezni uvijek bili i još jesu, baš me zanima kako će oni postupati, Eva133, aj pls obaviještavaj nas o svemu..................

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ovo je super vijest za Petrovu i one koji uspiju dobiti više od 3 stanice. Sad samo treba vidjeti što će se dalje dešavati s tim eventualnim "viškom" embrija. Iskreno se nadam da se neće opet sve svesti na magičnu brojku 3. Koliko sam shvatila, ovim ženama kojima su oplodili više, na kraju ipak nije bilo što za zamrznuti.

eva133 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    Na Vuk Vrhovcu su posebno oprezni uvijek bili i još jesu, baš me zanima kako će oni postupati, Eva133, aj pls obaviještavaj nas o svemu..................
    Naravno, samo se nadam da ću imati više od 3js.
    Prošli put sam sa 24 menopura dobila samo 3. Sada sam na pojačanoj stimulaciji pa bumo videli.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

eva, kao prvo sretno!

Ja nam držim fige da nam liječnici izlaze u susret koliko mogu. Ja sam u jednom postupku u Mariboru dobila 6 prekrasnih blastica i rađen je SET (single embryo transfer) dva puta i dva puta DET i ništa. Meni je ukupno već 16 embrija transferirano, od toga 14 izvrsnih (kada smo po 3 transferirali, jedan je uvijek bio loš) i nijedan se nije primio. U tim postupcima kada sam dobivala po 16 stanica ne bi me nikada procijenili kao kritičnog pacijenta, a čini se da nama treba jako puno embrija za jednu bebu, tako da je nama jako glupa ta odredba o nedostatku spolnih stanica. Nas pere OAT i teška endometrioza i još svašta, a stanica imamo više od par, oboje.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ma da nije zalosno bilo bi smijesno zaista.Ajd nek se struka izborila bar za to da imaju "rupu" u zakonu, nadam se da to ipak pomogne nekim parovima.Sto se Petrove tice pozdravljam to sto nastoje izaci u susret pacijentima unatoc svemu nadam se da ce i drugi slijediti njihov primjer.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ne znam koliko parovi koji tek ulaze u MPO vide ironiju, al nama je za crknut od (gorkog) smijeha.
    Nije li ova promjena zakona smiješnija od samog zakona? Ili će svi postati "teški" slučajevi, što bi bilo ljudski od liječnika, ali opet balkanski način zaobilaženja zakona i nepoštivanje istog.
    Meni je osobno već rečeno da će mi u slučaju viška js zamrznuti zametke, ali sa AMH manjim od 1 to spada u kategoriju "Ma opet ćete vi trčati" čovjeku bez nogu.
    Darko Milinović se poigrao našim životima. On ide dalje nekažnjen i bez grižnje savjesti, mi idemo dalje bez djece i propuštene šanse u 2 reproduktivne godine. Hoće li nova vlast promijeniti zakon u našu korist i prema svjetskim standardima kao što su obećali, vidjet ćemo.

Bab avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Drage cure,

ja se moram svima ispričati ali saznala sam da je sestra u Petrovoj totalno neinformirana i dijeli krive informacije.
    Dakle, moram demantirati i nju i samu sebe da nažalost još NIJE krenula oplodnja svih stanica.

Meni je sad jako teško jer ispada da sam ja nešto krivo plasirala, ali eto sestru smo tri puta pitale jel sigurna i rekla je jasno da su krenuli s time

Molim vas nemojte mi ništa zamjeriti, ja sam imala samo najbolju namjeru ali ispalo je eto totalni fijasko.

Užasno se osjećam i neko vrijeme ću se povući sa našeg dragog foruma jer trenutno nemam volje ništa ovdje pisati nakon nekih stvari i poteza nekih ljudi

pozdrav svima i sretno !!!

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Koje li šprdnje od ove države u kojoj živimo? Baš me zanima kako će nam ove 'krasne' izmjene zakona omogućiti da mm i ja dođemo do više od tri stanice, i barem toliko spermija kojih je u svakom postupku sve manje, jedva koliko i stanica? Baš nešto razmišljam da o tome preko novog pisamca priupitam našeg vrlog ministra na odlasku. Ma znam da mu je ionako svejedno jer na tu funkciju nakon 4. prosinca neće više sjesti, srećom po nas MPO pacijente kojima je oteo i ukrao dvije plodne godine! I ovim ga putem, jer znam da nas čita, pozdravljam i podjećam da još čekamo IVF rezultate za 2010. Ajmo, brojke na sunce!

innu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj anddu prvotno napisa Vidi poruku
    Koje li šprdnje od ove države u kojoj živimo? Baš me zanima kako će nam ove 'krasne' izmjene zakona omogućiti da mm i ja dođemo do više od tri stanice, i barem toliko spermija kojih je u svakom postupku sve manje, jedva koliko i stanica? Baš nešto razmišljam da o tome preko novog pisamca priupitam našeg vrlog ministra na odlasku. Ma znam da mu je ionako svejedno jer na tu funkciju nakon 4. prosinca neće više sjesti, srećom po nas MPO pacijente kojima je oteo i ukrao dvije plodne godine! I ovim ga putem, jer znam da nas čita, pozdravljam i podjećam da još čekamo IVF rezultate za 2010. Ajmo, brojke na sunce!
    Evo, i ja pozdravljam sve one što čitaju, a trebali bi raditi svoj posao, odnosno voditi brigu o tome kako da nam olakšaju ionako težak put bez nijhovih prepreka.
    Bab, ti si čula od sestre, i u najboljoj namjeri prenesla, ona je isto to morala čuti od nekoga, i isto tako u najboljoj namjeri prenesla tebi i drugima, nisi ništa kriva, krivi su nedorečeni zakoni i strah struke da ih prilagodi pacijentima, krivi su oni koji su donosili ovu nebuloznu izmjenu, umjesto da su promijenili zakon.

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Bab, nema potrebe da se isključuješ s foruma. Nema nikakvih zamjerki.
    Ova izmjena Zakona je lošija od samog Zakona. Ništa nije definirano. Koji su to slučajevi i dijagnoze koje mogu zaobići čl. 15. Procjene se mogu razlikovati od liječnika do liječnika, od klinike do klinike. Nije jasno rečeno što će se desiti u slučaju "viška" embrija, zar će ugrađivati sve ili će ih zamrzavati. Zakoni moraju biti pisani jasno. Što je ovo!!??? Šlamperaj poguran zadnji dan saziva Sabora. U kojoj odredbi se može pročitati da je u iznimnim slučajevima dozvoljeno zamrzavanje zametaka. Ne piše. Dakle, nije?!
    Ja još ni ne mogu gledati naprijed jer ne mogu prestati žaliti za "prolivenim mlijekom". Koliko je stanica bačeno u zadnjih 2,5 godina, koliko je bilo uzaludnih stimulacija jer nisu pogodili dobitne 3, a ostale upropastili zamrzavanjem. Voljela bih ga osobno srest da mu velim da mi se gadi ON i njegov moralni i etički sklop po kojem me liječi, i njegove stranke također. Završio medicinu, a liječio bi po nauku Crkve, a ne prema medicinskim standardima. Fuj!

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Bab zaista nemaš razloga za tugu i jad i micanje s foruma. Izmjene koje stupaju na snagu su ionako samo kozmetika i opravdanje za sivilo koje ionako boji sve klinike - tako da - opusti se i uživaj!
    A posebnim pratiocoma ovog pdf-a

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Bab, draga! Ne želim ćuti da se zbog toga povlačiš s Foruma!!! To su ionako samo sprdnje s nama kojima treba njihova pomoć,tj. toliko nesposobne Vlade i inih da ijedan Zakon napiše kako treba! Dozvoljavati oplođivanje nečega čega NEMA, ako se i 3 stanice oplode, a vrate "samo" dvije, šta je sa trećom, jel se baca ili zamrzava? Tko zna? WTF???

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Bilo je spomena da će oplođivati SVE stanice i vraćati SVE. Da li će vraćati i 4-5 ako se oplode??? Ma, užas!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Zakon je nedorečen i neprecizan, još gora je zakonska izmjena.

Golem je javno u jednoj emisiji rekao da neće biti viška embrija te da su im to tako obečali oni iz struke, da bi Milinović nakon dan-dva ipak rekao da će zamrzavanja viška embrija biti.

Ajmo druge cure, kako to izgleda u praksi u drugim bolnicama?

Datum pristupanja
    Aug 2006

sara38 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja sam upravo u postupku MPO, idući tjedan vjerojatno ću imati folikulometrije, čim budem nešto znala javit ću.
    Bab šaljem ti puno i neka sve dalje bude super, nemoj se opterećivati jer su jučer bolnice dobile nekakav dopis u vezi izmjene zakona pa je sestra očito to protumačila na svoj način. Sutra ili preksutra će se o tome raspravljati jer oni pojma nemaju kako sve to primjenjivati.....

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj sara38 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam upravo u postupku MPO, idući tjedan vjerojatno ću imati folikulometrije, čim budem nešto znala javit ću.
    Bab šaljem ti puno i neka sve dalje bude super, nemoj se opterećivati jer su jučer bolnice dobile nekakav dopis u vezi izmjene zakona pa je sestra očito to protumačila na svoj način. Sutra ili preksutra će se o tome raspravljati jer oni pojma nemaju kako sve to primjenjivati.....
    ovo boldano vrijedi za koju bolnicu?
    Posljednje uređivanje od Kadauna : 09.11.2011. at 14:24

tigrical avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    ovo boldano vrijedi za koju bolnicu?
    KBC Rijeka.
    Posljednje uređivanje od tigrical : 09.11.2011. at 15:19

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Bab Ne brini oko ovoga, imaš ti sad pametnijih briga, a hormoni ti samo doprinose da stvari uzimaš više srcu nego treba.

Inače u mojoj struci već duže pokušavaju sprovesti čak dvije odredbe zakona i nikako, jednu cca 6 mjeseci, a jednu preko 18 mjeseci. Svi bi htjeli, a nitko još ne kuži kako, iz našeg ministarstva nikakva uputa, samo prijetnja kaznom, ali se nije čulo da je išla neka kontrola.

Sramota je da državni tajnici MZSS-a nisu poslali neku uputu u centre za liječenje čim je dopuna izglasana. Nama je svaki mjesec i tjedan važan. Oni i tako još mjesec dana pa će iz Ministarstva van, tako da su vjerojatno skoncentrirani na novu fotelju, a za nas ih kao i do sada nije briga.

Osim MZSS-a i dr. Kuna bi se trebao očitovati na koji način će funkcionirati to povjerenstvo, ali vjerojatno i on čeka uputu od MZSS-a.

Voljela bih da netko digne privatnu tužbu protiv trenutno postavljenih dužnosnika u MZSS-u, ukoliko ne riješe taj problem. Da živimo u naprednijoj demokraciji, liječnici bi sami prekršili pravilo i prijavili sami sebe, kao onaj slučaj u Njemačkoj s PGD-om. Kao i u svemu i tu kaskamo cca 50tak godina za razvijenim demokracijama.

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, zašto ste se ovako preobukle? Ja ne želim da se ova nakarada od Zakona primjeni, već da se kompletno Zakon promijeni. Sve što ne dozvoljava oplodnju svih dobivenih stanica SVIMA ( bez povjerenstva) i mogućnost zamrzavanja zametaka, nije dovoljno dobro.
    Ispast će da smo zadovoljni izmjenama za koje nitko ne zna što znače i na koga se odnose. Ja nisam ovime zadovoljna, niti je to na tragu optimuma liječenja.
    Posljednje uređivanje od reny123 : 09.11.2011. at 20:14

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj Bab prvotno napisa Vidi poruku
    Drage cure,

ja se moram svima ispričati ali saznala sam da je sestra u Petrovoj totalno neinformirana i dijeli krive informacije.
    Dakle, moram demantirati i nju i samu sebe da nažalost još NIJE krenula oplodnja svih stanica.

Meni je sad jako teško jer ispada da sam ja nešto krivo plasirala, ali eto sestru smo tri puta pitale jel sigurna i rekla je jasno da su krenuli s time

Molim vas nemojte mi ništa zamjeriti, ja sam imala samo najbolju namjeru ali ispalo je eto totalni fijasko.

Užasno se osjećam i neko vrijeme ću se povući sa našeg dragog foruma jer trenutno nemam volje ništa ovdje pisati nakon nekih stvari i poteza nekih ljudi

pozdrav svima i sretno !!!

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Potpisujem Reny. Bolnice propagiraju na stranicama i dalje da će "shodno zakonu ginekolozi prakticirati blaže protokole stimulacije da suvišak jajnih stanica ne bude prevelik." Ovo pokazuje svu besmislenost postojećeg zakona i njegovih kozmetičkih izmjena, to je kao da pacijentu koji odlazi na bilo koje drugo liječenje kažemo dozvolit ćemo ti primjenu lijekova ali samo do određene mjere zbog razloga XY /etičnost, uvjerenje, etc/. Naravno da je sve to bezvezarija jer pravo liječenje podrazumijeva indivudualno pravilno određene protokole bez ikakovih ograničenja pod parolom etičke zadovoljštine, umjesto kako se i dalje javno deklarira. Ispravno je jedino donošenje pravog i na temelju struke donesenog zakona za nas MPO pacijente. Uostalom, onome tko ima takva ograničenja, u konačnici neće niti biti MPO pacijent.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj reny123 prvotno napisa Vidi poruku
    Sve što ne dozvoljava oplodnju svih dobivenih stanica SVIMA ( bez povjerenstva) i mogućnost zamrzavanja zametaka, nije dovoljno dobro.
    X

anddu avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj reny123 prvotno napisa Vidi poruku
    Cure, zašto ste se ovako preobukle? Ja ne želim da se ova nakarada od Zakona primjeni, već da se kompletno Zakon promijeni. Sve što ne dozvoljava oplodnju svih dobivenih stanica SVIMA ( bez povjerenstva) i mogućnost zamrzavanja zametaka, nije dovoljno dobro.
    Ispast će da smo zadovoljni izmjenama za koje nitko ne zna što znače i na koga se odnose. Ja nisam ovime zadovoljna, niti je to na tragu optimuma liječenja.
    Veliki potpis na ovo

Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Draga Bab
    Nemaš se zašto ispričavati niti povlačiti s foruma...
    Mi smo tu i dalje i navijamo za tebe! To je sad najvažnije...samo se nemoj živcirati.

Sve zajedno nije bilo dobro iskomunicirano... Ti si imala najbolju namjeru da s nama podijeliš novosti.

Ali to nije razlog da na ovom topicu ne pratimo kada će se doista početi primjenjivati famozna izmjena zakona i kako će ta sramota funkcionirati...

O izmjeni zakona mislim kao i cure iznad reny123 i andream.

tlukaci5 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

također potpisujem renny!!
    Posljednje uređivanje od tlukaci5 : 10.11.2011. at 10:47

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Zakon o dopuni zakona o medicinskoj oplodnji je stupio na snagu 12.11, ali nikakvi naputci po tom pitanju nisu napravljeni i ne zna se kako će sve skupa funkcionirati u smislu komunikacije između klinika za MPO i Nacionalnog povjerenstva. Tako sam čula na VV-u.
    Da li je netko već krenuo u postupak u skladu s izmjenama zakona? Cure javite se da vidimo kako će sve to funkcionirati.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj drenjica prvotno napisa Vidi poruku
    Zakon o dopuni zakona o medicinskoj oplodnji je stupio na snagu 12.11, ali nikakvi naputci po tom pitanju nisu napravljeni i ne zna se kako će sve skupa funkcionirati u smislu komunikacije između klinika za MPO i Nacionalnog povjerenstva. Tako sam čula na VV-u.
    Da li je netko već krenuo u postupak u skladu s izmjenama zakona? Cure javite se da vidimo kako će sve to funkcionirati.
    ma bravo Ministre Milinoviću, bravo Ministre na odlasku, donešene su izmjene zakona a nitko ne zna ni dalje što i kako i kad činiti.................. Uistinu čekam dan kad će će novi saziv Sabora izglasati novi i pošteni zakon!

Ja i dalje čekam rezultate uspješnosti za 2010.g. ako nećete Vi Ministre, onda bar molim članove Nacionalnog povjerenstva da objelodani rezultate ili profesora Šimunića u svojoj ulozi predsjednika Hrvatskog društva za humanu reprodukciju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •