Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Radijski valovi - otkud i kako?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Radijski valovi - otkud i kako?

U kutu dnevnog boravka je stolić za kompjuter. Na stoliću je monitor, pored njega sa svake strane po jedan mali zvučnik (kockice od cca. 10 cm). S jedne strane je telefon, fiksni, sa žicom (tj. nije bežični). Telefonska žica od zida da aparata prolazi kraj jednog od zvučnika. Ispod monitora je pomična polica za tastaturu. Ispod toga još polica sa subwooferom (valjda se tako piše...). Kompjutorska kanta je na podu pored stolića.

Ponekad kad je vrlo tiho (kasno navečer ili rano ujutro, djeca spavaju, vani tišina jer živimo izvan grada), kad je kompjutor ugašen a zvučnici nisu (tj. power on/off na subwooferu je "on"), iz zvučnika se čuje radijski zvuk. Čuju se glasovi koji govore na ruskom ili sličnom jeziku. Čula sam i javljanje u program na engleski s pripadajućim prijevodom. Pretpostavljam da je uvijek ista stanica u pitanju, zapravo nisam čula ništa po čemu bih pomislila da se stanica mijenja.

Molim da mi netko tko se u to razumije objasni kako zvučnici love taj signal i kako ga reproduciraju. Napominjem da su to SAMO zvučnici, nije radioprijemnik. Pretpostavljam da su to neki jako kratki ili jako dugi valovi koji se na neku foru poklapaju s nečim, s nekom frekvencijom nekog od ovih naših uređaja ili štajaznam... Usput, ima li tu kakvih nepoželjnih zračenja možda?

Ima li tko slično iskustvo u nekom "kutu svoga doma"?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prije nekoliko godina ja sam imala slican problem ali samo kad mi je bio ukljucen TV. Tada sam dok gledam RTL (njemacki) mogla slusati policijsku postaju i sve njihove razgovore preko motorola i radio stanice. Svaku intervenciju, svako javljanje, svaki upit o reg. oznakama ili o JMBG-u... sve.
    Problem je bio kako mi je rekao kolega u tome sto je njihov relej (ma sto to bilo) prelazio preko moje zgrade, a signal je bio jak.
    Osim toga dogadjalo mi se da na radiju slusam telefonske razgovore moga prvog susjeda. Kada su nam umjesto stare antene prikljucili kablovsku TV prestali su i ti problemi.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Vanchy prvotno napisa
    Tada sam dok gledam RTL (njemacki) mogla slusati policijsku postaju i sve njihove razgovore preko motorola i radio stanice. Svaku intervenciju, svako javljanje, svaki upit o reg. oznakama ili o JMBG-u... sve.
    ...
    Osim toga dogadjalo mi se da na radiju slusam telefonske razgovore moga prvog susjeda. Kada su nam umjesto stare antene prikljucili kablovsku TV prestali su i ti problemi.
    E, za ovakve probleme bi moja punica život dala!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moja prijateljica je davno prije imala radioamatera u kvartu i hvatala je njegove razgovore na iglu od gramofona.
    To što čuješ ruski vjerojatno je dugi val (tako se zove na radio-prijamniku) koji putuje oko cijele Zemlje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Još malo detalja.
    Samostojeća kuća, u naselju ima 7-8 isto takvih, uokolo 200 m nema drugih naseljenih kuća. Nemamo satelitsku antenu, susjedi imaju.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

već je prošlo dovoljno vremena od kada sam ja to studirao pa sam dosta toga zaboravio, pa možda blebnem i neku glupost.

no ako me sjećanje služi AM valovi nižih frekvencija mogu prevaliti velike udaljenosti i to pogotovo po noći kada se za transmisiju koriste slojevi atmosfere. isto tako to što živiš izvan grada je dodatni plus za primanje takvih valova jer nema velikih metalnih konstrukcija koje bi ometale prijem npr. most.

e sad kako dolazi do same interpretacije vala u zvuk tu sam malo slab
    ali neki komad metala (žica, zavojnica ili sl.) služi očigledno kao antena i taj metal je točne duljine koja odgovara prijemu te frekvencije valova (valna duljina=brzina svjetlosti/frekvencija, ipak se nekih stvari sjećam) . da li je moguće da interno pojačalo od zvučnika pojačava taj signal i zatitra membranu zvučnika i proizvede glas, a valjda je

možda davor zna više.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    ... na iglu od gramofona.
    Znači čula je preko gramofonske igle u gramofonskom zvučniku?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ništa ne brini, nekim ljudima na isti način sviraju plombe u zubima Zapravo ti je to indikacija kvalitete zvučnika. Naime, kada ugasiš komp, impedancija priključka prilično naraste pa ti kabel postane antena. Pred jutro je propagacija dugih i srednjih valova prilično dobra, a još uvijek ima zemalja koje na takve odašiljače troše silne megavate. Stvar je još primjetnija zbog tišine i to je to. Korištenjem kvalitetnijih zvučnika problem bi iščezao.
    (eto vidiš zašto sam dugo-dugo išao u školu)

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    ... impedancija priključka prilično naraste pa ti kabel postane antena. Pred jutro je propagacija dugih i srednjih valova prilično dobra...
    Ok, ok, vjerujem ti. :?
    Mislim, pa šta sam ja očekivala? Nikad nisam ljubila fiziku, posebno ne struje, a sad bih tu nešto htjela razumjet.
    Hvala svima na informacijama, volim znati da ne živim na nekoj svemirskoj točki, da nisam od onih kojima
    Citiraj Davor prvotno napisa
    ... na isti način sviraju plombe u zubima
    mislim, valjda.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •