Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 372

Tema: Što vama znači izraz "zdrava prehrana"?

  1. #201
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    i ono što me žalosti je da čak i restorani s nacionalnom kuhinjom, koriste vegetu
    gdje je nestala obična sol?
    Vjerojatno zato jer to većini ljudi odgovara, bez pojačivaća okusa bi im bilo bezukusno. Ja pitam da mi u povrće ne stave vegetu i dobijem običnu sol.

    Gdje kupite to sušeno sjeckano povrće u kojemu nema kemije?

  2. #202
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    ljudi su gladni džanka - to ti je. Nije im dovoljno što na poslu radi brzine jedu imitaciju hrane, nego su popušili foru pa osiguraju da im i ukućani isto tako moraju jesti imitaciju hrane.
    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a meni svako jelo s vegetom ima jednak miris (da ne budem gruba) i jednak okus
    Vjerovala ili ne, taj okus ima ime: "umami". Radi se o izmišljotini od zapravo nepostojećeg okusa, kojim se htjelo opravdati žudnju koju takva hrana izaziva. U stvarnosti se radi o ovisničkoj žudnji za ekscitotoksinom MSG-om. Od trovanja MSG-om su napravili pravu pravcatu znanost, tako da ti ta izmišljotina ima i zaistač znanstvenu podlogu. Srećom, postoje i neki drugi znanstvenici koji tu bedastoću osporavaju.

    Na tebi je odlučiti jel' ti draži umami ili život bez migrene.

  3. #203
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    ...

    Na tebi je odlučiti jel' ti draži umami ili život bez migrene.
    Ovo je šala ili dodaci hrani imaju veze s migrenom?

  4. #204

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    klara, to ti je Kotanyi, ima u svim veći dućanima, Konzum, Interšpar, Getro...
    http://www.kotanyi.com/hr/Proizvodi/Proizvodi/Zeleno-za-juhu/(filter)/385/(pack)/1074
    meni je suuuuuper, stavljam svuda gdje mi treba jači okus povrća
    i super mi je celerova sol http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50009983 zadnji put ga kupila i inetršparu
    Posljednje uređivanje od marijanada : 02.12.2011. at 12:13

  5. #205
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
    klara, to ti je Kotanyi, ima u svim veći dućanima, Konzum, Interšpar, Getro...
    http://www.kotanyi.com/hr/Proizvodi/...85/(pack)/1074
    meni je suuuuuper, stavljam svuda gdje mi treba jači okus povrća
    i super mi je celerova sol http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50009983 zadnji put ga kupila i inetršparu
    Hvala!

    Ali kako znaš da je zbilja prirodno, i Vegeta natur je po deklaraciji prirodna? Znaš li nešto više o tome?

  6. #206
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerojatno zato jer to većini ljudi odgovara, bez pojačivaća okusa bi im bilo bezukusno. Ja pitam da mi u povrće ne stave vegetu i dobijem običnu sol.

    Gdje kupite to sušeno sjeckano povrće u kojemu nema kemije?
    Što fali običnoj soli? Bogme, nisam čula da se po restoranima pita - bez vegete, molim, ali počet ću pitat, inako su mi čudni neki sastojci po blitvi u krčkim restoranima - dosad sam se nadala da je to mrkva - i malo je preslano.

    Mislim, na Visu sam vidila na svoje oči Francuze koji su, uz jastoge sa žara, tražili malo kečapa, ali ono.. ne bi tila da to postane norma...

    E, sad, to "bez kemije", te neke dalmatinske začine, koji su slični kao iz ovog gore linka - mala bočica s poklopcem - kupila u ST-u. Koliko tu kemije ima... strah me čitat i guglat.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 02.12.2011. at 12:17

  7. #207

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    eh sa djecom u krilu...
    ispravak: interšparu

  8. #208
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerojatno zato jer to većini ljudi odgovara, bez pojačivaća okusa bi im bilo bezukusno. Ja pitam da mi u povrće ne stave vegetu i dobijem običnu sol.

    Gdje kupite to sušeno sjeckano povrće u kojemu nema kemije?
    Fami trgovina na Volovčici (plac). Ima i od drugih, ali ovo sam baš nedavno kupila. Nisam zapamtila cijenu ali kod njih ništa nije baš skupo i sve je dobro (osim sokova koje inače baš ne kupujem, pa opet dobro...)

  9. #209
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je šala ili dodaci hrani imaju veze s migrenom?
    Dobar dan.
    Neću tupit nego samo sugerirati pretraživanje neta s ključnim riječima "migraine msg"
    Meni guglo kaže "Oko 1.310.000 rezultata"
    Guglov "prati me sreća" otvara stranicu http://www.vanderbilt.edu/ans/psycho...hology/msg.htm

  10. #210
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ont. ni s običnom soli nije dobro pretjerivati. To je jedan od mojih grijeha, volim slano... Vjerojatno mi je to generator viška kilaže, ta sol koju popapam veže mi vodu u organizmu, ali što da radim kad mislim da se sve što se može posoliti može i pojesti... (:shame.

  11. #211
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    Mislim... možda sam samo bila naivna.... bojala da se ljudi resotrandžije i konobari ne uvride (jer živim u tom starom splitskom uvjerenju, koje očito ne važi više, da je to uvreda koristit u restoranskoj hrani, a za doma "no-no"). Odsad pitam "no vegeta, pliz".

  12. #212
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ont. ni s običnom soli nije dobro pretjerivati. To je jedan od mojih grijeha, volim slano... Vjerojatno mi je to generator viška kilaže, ta sol koju popapam veže mi vodu u organizmu, ali što da radim kad mislim da se sve što se može posoliti može i pojesti... (:shame.
    Da, i meni. Omiljena mi bajka - ona o tri kraljevne, pa ona najmlađa voli tatu kao sol. To sam ja. I probala onda sol zamijenit sirevima, a tamo me dočekala mliječna mast. Pozadina - dida umro od bubrega, pa smo na unos soli pazili, a ja je isto volim..

  13. #213
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    moja svekriva vegetu i sol koristi po meni preko svake mjere ( iako i moja mama koristi vegetu ali u manjij mjeri, tko da nije da nisam navikla na nju). njena hrana je toliko začinjena da ja na kraju osjetim samo sol u hrani i to mi užasno!
    i uporno pokušavam im objasniti da to nije zdravo ali nemam kome, kao da zidu govorim.

    a MM mi svaki dan prigovara da nisam dovoljno posolila i da mu je bljutavo ( naravno nakon godina mamine spize) a još je uz sve to imao i bubrežne kamence!! ali mislim da polako dobijam bitke, sve ga je manje čut.


    nego, i ja sam u zadnje vrijeme prešla na vegetu natur ( stavim je jako malo- zašto neznam) pa eto sad vidim da je to u stvari obična vegeta. znači ništa ni od toga.

    ali nešto sam skužila ( možda kasno palim ali bolje ikad nego nikad) : pošto sad imam više vremena za kuhanje, puno duže kuham većinu hrane (variva i sl.) nego prije i stvarno su ukusniji i bez vegete. znači caka je u dužoj termičkoj obradi a ne kuhati na brzinu.

  14. #214

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Ali kako znaš da je zbilja prirodno, i Vegeta natur je po deklaraciji prirodna? Znaš li nešto više o tome?


    pa na vegeti piše u sastojcima da ima ekstrakt kvasca, znači na deklaraciji.
    a zakon im ne brani da to nazovu imenom "natur"

    Kotanyi ima na deklaraciji navedeno samo povrće, za ostalo znaju samo oni... a ja nemam čemu drugome vjerovati
    Posljednje uređivanje od marijanada : 02.12.2011. at 12:22

  15. #215
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Ont. ni s običnom soli nije dobro pretjerivati. To je jedan od mojih grijeha, volim slano... Vjerojatno mi je to generator viška kilaže, ta sol koju popapam veže mi vodu u organizmu, ali što da radim kad mislim da se sve što se može posoliti može i pojesti... (:shame.
    mi jako malo solimo, ali ako po restoranima već moraju zasoljavati, bolje solju, nego vegetom

    mi uvijek u restoranima pitamo je li u hrani vegeta i, nažalost, u većini slučajeva s ponosom kažu: naravno!
    kao, kako uopće pitamo.
    ne izbjegavam ja vegetu zbog zdravlja, jedan obrok mjesečno ne bi naškodio ni šestomjesečnoj bebi, valjda, ali meni je to stvarno odvratno.

  16. #216
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ja sam odrasla uz vegetu, ali kao i apricot mislim da s njom sve ima isti okus i to mi je bezveze, pogotovo ako mi baš nije ni fino... Ne kažem da ne koristim vegetasta jela uopće (zapravo, tako kuha mm - taglianetta i slično, tu i tamo poneka povrtna kocka - ja to rabim uglavnom na godišnjem odmoru kad mi se ne da kuhati na klasičan način) ali nije baš da se s tim hranimo. Htjela sam poslati vrećice od juha za nagradni natječaj firme koja ih proizvodi i nismo u 2 mjeseca mogli skupiti vrećice u 3 domaćinstva. Povremeno se time okoristim (evo baš danas, bit će juha od šampinjona iz vrećice) ali to je iznimka, a ne pravilo. Isto vrijedi i za ostalu (ne) zdravu hranu. Imam doma 2 konzerve fileka i sigurno ih ne budemo bacili - to je backup ako nema baš ništa drugo za jelo, ali svima nam više paše kad je kuhano doma, BEZ dodataka ove vrste. Vegetu nadoknađujem zbirkom od 40-tak raznih začina od kojih najmanje 20 koristim redovno.

  17. #217
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mi jako malo solimo, ali ako po restoranima već moraju zasoljavati, bolje solju, nego vegetom

    mi uvijek u restoranima pitamo je li u hrani vegeta i, nažalost, u većini slučajeva s ponosom kažu: naravno!
    kao, kako uopće pitamo.
    ne izbjegavam ja vegetu zbog zdravlja, jedan obrok mjesečno ne bi naškodio ni šestomjesečnoj bebi, valjda, ali meni je to stvarno odvratno.
    Koja sam ja naivčina !!!! I meni je vegeta bljak, sad kužim iz čega taj posebni "tek" blitve i ko zna svega što ne. Fakat me vrijeme pregazilo, ono... nije mi palo na pamet da to stavljaju... kad ni ne znam za postojanje toga.

  18. #218

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    lako za restorane, tamo ne moram ići ako ne želim..., ali djeca moraju ići u vrtiće!!!
    ali, ja jednostavno ne vjerujem da u vrtiću ne kuhaju bez vegete, nema teorije da me netko u to uvjeri, jedino da stojim uz njih dok kuhaju...
    i to me jako ždere, ne mogu podnijeti da mi dijete u najobilnijem obroku dobiva i dozu tako nečega
    jel me može netko razuvjeriti!

  19. #219
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    jedno pitanje : a papar? koliko njega koristite i mislite li da je zdrav?

  20. #220
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    obožavam papar - to mi je najdraži začin.

    kako se zove ono korijenasto povrće koje ima okus kao vegeta, a izgleda kao žuta mrkva? Baš sam si neki dan pomislila da bih ga mogla kupiti.

  21. #221
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pa papar nije nikakva mješavina
    što bi u njemu moglo biti nezdravo
    osušena bobica

    doduše... tko zna

  22. #222
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    obožavam papar - to mi je najdraži začin.

    kako se zove ono korijenasto povrće koje ima okus kao vegeta, a izgleda kao žuta mrkva? Baš sam si neki dan pomislila da bih ga mogla kupiti.
    ljupčac?

  23. #223
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ljupčac?
    pa to je selen ili nije?

  24. #224
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    nije.

    Mislim da bi Petrlin mogla znati.
    Baš zato što se nisam mogla sjetiti nisam ga niti kupila na placu

  25. #225
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    ja od tih korjenastih znam za mrkvu, žutu mrkvu, bijelu mrkvu, pastrnjak i peršin
    ok, i hren, ali to nije ta vrsta

  26. #226
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    bravo. pastrnjak. Mislim da je to to

  27. #227
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa papar nije nikakva mješavina
    što bi u njemu moglo biti nezdravo
    osušena bobica

    doduše... tko zna
    A isto ti je tako sa soli - nije mješavina, pa u pretjeranim količinama nije zdrava. Mislim da prepaprena hrana nije zdrava - za što točno... a biće za probavu?

  28. #228
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    dobila sam na poklon mlinac sa krupnom himalajskom soli. To je sada "hit" među kuharima, ali ja s tim nikako ne mogu odrediti koliko posoliti. Mlinac i sol su jako efektni kao dodatak na stolu

  29. #229

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    evo, recimo, na portalu ima ovaj tekst: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=155&Show=2641 stvarno hvale vrijedno!
    Dotične gospođe su napisale "Vrtičku kuharicu": http://www.scribd.com/doc/48325059/V...%8Dka-kuharica
    U njoj po mom poimanju zdrave ishrane ima puno nepravilnosti: recepti su puni rižinih pahuljica (pa u čemu je problem skuhati rižu? ona se skuha brže nego korabica, mrkva, meso... koje se nalazi u istom receptu.
    Zašto dodavati ekstrudiranu rižu kad možeš bez teškoća upotrijebiti običnu rižu?)

    U receptu sa teletinom meso se kuha posebno, pa se onda dodaje u kuhano povrće... a vodu od mesa bacimo?!? Ja bih uvijek radije kuhala meso, pa kasnije dodala povrće već prema vremenu koje je potrebno da se skuha. Zašto zasebno kuhati namirnice, pa bacati vodu od kuhanja koja je hranjiva?

    Koliko ljudi toliko i različitih poimanja o tome što je zdrava hrana.

  30. #230
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    nije.

    Mislim da bi Petrlin mogla znati.
    Baš zato što se nisam mogla sjetiti nisam ga niti kupila na placu
    baš sam sad na brzinu malo guglala i na par mjesta mi se pojavilo" ljupčac, selen" pa zato pitam.
    još sam nekud pročitala da ga ne smiju koristiti trudnice.

  31. #231
    ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    29,257

    Početno

    S nekkog veggie-alternativa sitea :

    "papar, ljuti začini, ocat i sve drugo sličnog okusa nadražuje želudac i čini krv grozničavom i nečistom."

    S normal siteova ne mogu naći da je papar loš, a možda to nisu "normal" siteovi, nego isto neka alternativa - kimom i paprom protiv viroza itd., izgleda da su se baš "alter zen-siteovi" na njega okomili... možda je i to dalmatinski mit, jer i u mojoj obiteljskoj mitologiji papar spada u Sechuan ili Mađarsku - mislim, prepapreno.


  32. #232

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    ljupčac je miloduh ili magy ili vegeta ili industrijski celer.... ima puno imena
    ja ga imam doma u vrtu, jako je aromatičan i ima okus i miris kao da su na hrpi sve biljke iz grincajga
    raste skoro kao korov, jedom ga zasadiš i imaš ga uvijek
    zimi imam njegovo lišće u škrinji i puno ga koristim, kao netko vegetu

  33. #233
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,982

    Početno

    Ne znam jel ljupčac selen ili nije, ali kod njega se koristi samo list nema korjena.
    Ja sam bila totalno navučena na vegetu, ni kajganu bez nje nisam znala ispeči, a sada mi smrdi na kilometar
    No i dalje nam se provuče natrij glutamat ali to je ipak ponekad.
    Klinci pored sveg domaćeg suhomesnatog vole sendvič sa salamom i ako ga baš nekad pojedu nema veze ili u tri mjeseca jedan čips, mislim da to nije neko zlo....

  34. #234

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    ima ju često za kupiti u Lidlu posađene u zemlji, tamo gdje je bosiljak, kadulja, peršin i drugi svježi začini
    Nekad piše Ljupčac, a nekad Magy

  35. #235
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Ljpčac i pastrnjak su dvije različite biljke. Blaženi Google, evo detalja:


    Ljupčac (ono što ljudi zovu "vegeta", lat. ime Levisticum officinalis) je ovo: http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Levi_off.html

    Nikad na placu nisam vidjela korijen, samo lišće.


    Pastrnjak je ovo (debela mrkva, više bijela nego žuta, ima specifični gorkasti okus i jako je fina u miješanoj kiseloj salati, lat. ime pastinaca sativa):http://gstuff.co.nz/shop/garden/inde...7c6f5e340e0e5c

    Nikad na placu nisam vidjela lišće, samo korijen.







  36. #236

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    S nekkog veggie-alternativa sitea :

    "papar, ljuti začini, ocat i sve drugo sličnog okusa nadražuje želudac i čini krv grozničavom i nečistom."

    S normal siteova ne mogu naći da je papar loš, a možda to nisu "normal" siteovi, nego isto neka alternativa - kimom i paprom protiv viroza itd., izgleda da su se baš "alter zen-siteovi" na njega okomili... možda je i to dalmatinski mit, jer i u mojoj obiteljskoj mitologiji papar spada u Sechuan ili Mađarsku - mislim, prepapreno.

    e, super je ovo: grozničava krv! što god to značilo
    ja o papru znam da ga se treba što duže kuhati, peći, pirjati... znači staviti već na početku pripreme jela, jer je onda puno lakše probavljiv

  37. #237
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    To sam ja sve pomiješala .- pričam s kumicom, kupujem pasternjak a ona meni uz to doda i lišće vegete.
    Dobro je da vi svi tu sve znate. Uglvanom to je to. Dvije stvari, koje ja valjda dobijem podd jedno - pokriti ću se krpom po glavi.

    No barem znam da moram otići po pasternjak

  38. #238
    klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    Kraljevica
    Postovi
    2,362

    Početno

    Citiraj marijanada prvotno napisa Vidi poruku
    lako za restorane, tamo ne moram ići ako ne želim..., ali djeca moraju ići u vrtiće!!!
    ali, ja jednostavno ne vjerujem da u vrtiću ne kuhaju bez vegete, nema teorije da me netko u to uvjeri, jedino da stojim uz njih dok kuhaju...
    i to me jako ždere, ne mogu podnijeti da mi dijete u najobilnijem obroku dobiva i dozu tako nečega
    jel me može netko razuvjeriti!
    U nasem vrticu ne kuhaju s vegetom - Nisam stajala tamo dok su kuhali ali nemam im razloga ne vjerovati

  39. #239
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    A isto ti je tako sa soli - nije mješavina, pa u pretjeranim količinama nije zdrava. Mislim da prepaprena hrana nije zdrava - za što točno... a biće za probavu?
    ja mislim kako je umjereno ljuto - zdravo.
    ako organizam dobro podnosi, naravno.

  40. #240
    Osoblje foruma BHany avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    5,203

    Početno

    u tradicionalnoj kuhinji mog kraja (slavonija)...papar je prilično zastupljen u kuhanju i jelu
    sjećam se svojih stričeva u djetinjstvu - puno stariji su bili - niti jedna juha nije mogla proći bez papra...ajme onako da pliva
    (kakva vegeta... to se tek zove uništavanje juhe...papar pojede sav okus...)
    iako volim 'ljuto' nisam ga puno koristila u kuhanju ...tek u nekim jelima i to uglavnom u zrnu...kiseli kupus, juha od vrganja, čobanac
    danas ga i dalje koristim u tim jelima, ali kako nastojim naći optimalne okuse uz ograničenja u kuhanju...sad sam ga nanovo otkrila, pa ga ponekad znam ubaciti s nekim drugim začinima u neke umake ili sl.

    mislim da papar sam po sebi nije štetna namirnica
    iako znam da ima dosat ljudi koji ga teško podnose...'sjeda im na želudac' (a i nadima)

  41. #241
    Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    6,874

    Početno

    Čitam sad ovo o vegeti što ste pisali...bogati, za zdravo se hraniti moraš fakultet završiti. Ništa od toga, bolje ne znati ništa

  42. #242

    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Postovi
    3,502

    Početno

    Od kad sam na neslanoj dijeti zbog zdravlja, kad god probam nešto "kupovno" padam u nesvest koliko je slano. Iako sam ja i kod kuće pazila da ne presoljavam, a detetu skoro uopšte nisam solila (što se pokazalo dobro sad kad su isplivali neki problemi sa bubrezima).
    U restoranima uopšte više ne mogu da jedem, svi sirni namazi su mi otrovno slani, čak i običan, sveži sir mi je pre pre preslan.

  43. #243
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam sad ovo o vegeti što ste pisali...bogati, za zdravo se hraniti moraš fakultet završiti. Ništa od toga, bolje ne znati ništa
    ne znam...
    ja ti čak ni nisam ovisnica o linkovima i guglanju; ako na nešto na forumu naletim, ok (govorim o hrani za odrasle, djecu sam apsolvirala)
    ali, neke stvari mi jednostavno ne pašu, čine me teškom, umornom, sa onim užasnim osjećajem u jednjaku
    i onda ih proglasim nezdravim za sebe

    ali za neke stvari iz aviona vidim da ne valjaju
    je li to instinkt ili zabluda, zapravo me i nije briga
    ne pašu mi - i gotovo
    kada imam pred sobom tanjur nečega s vegetom... kao da prolazim pored javne kuhinje

    kao što se nesvježa (ajme, izraza) riba "maskira" češnjakom i peršunom, tako i ta neka neukusna jela - vegetom

    a nekad sam mogla namazati kruh mašću i "povegetiti"
    sad su mi kruh i mast sasvim dovoljni

  44. #244
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj vissnja prvotno napisa Vidi poruku
    čak i običan, sveži sir mi je pre pre preslan.
    baš ovo mi je sinoć prijateljica koja trenutno živi u Beogradu rekla!
    kako je kod vas mladi sir - preslan
    kod nas mladi sir nema nikakav dotaka, potpuno je neutralan
    i zato i ne može nikoliko dana stajati

  45. #245

    Datum pristupanja
    Oct 2009
    Lokacija
    Novi Zagreb
    Postovi
    759

    Početno

    Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Čitam sad ovo o vegeti što ste pisali...bogati, za zdravo se hraniti moraš fakultet završiti. Ništa od toga, bolje ne znati ništa


    meni je dobra ona izreka: ne jedi ništa što tvoja prabaka nebi prepoznala kao hranu

  46. #246
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,003

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku

    a nekad sam mogla namazati kruh mašću i "povegetiti"
    sad su mi kruh i mast sasvim dovoljni
    Ufff, ovo je fakat previše... Meni je još u stara vremena (kad se puno manje govorilo o štetnosti vegete za zdravlje) išao na živce Karapandža + Oliver Mlakar kad su vegetu zasipavali ko lopatom. Da je i superzdravo, to je preprepreviše... Pa to bi ispalo 10 dag tjedno, a meni količina od 150 g vegete natur koju sam kupila za godišnji još uvijek ne izgleda ni do pol potrošeno. Ali imam je u kući i tak stoji, navlači vlagu ko blesava (zbog kvasca koji je u njoj) i čeka predbožićno čišćenje kuhinje kad će otputovati savskim ribama.

  47. #247
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    a otkud ti znaš koliko je toga bilo

    nije bilo puno, samo između dva prsta

  48. #248
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,714

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    a otkud ti znaš koliko je toga bilo

    nije bilo puno, samo između dva prsta
    stavi češnjaka i crvene paprike pa da vidiš zdravlja

  49. #249

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,190

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    stavi češnjaka i crvene paprike pa da vidiš zdravlja
    ote mi riječ iz usta .
    mljac, to nisam pojela godinama.

  50. #250
    anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,991

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne trebaš baš na ovaj način producirati svoje zaključke.
    kako bi se inače objašnjavale različite dijagnoze ljudi koji jedu isto i žive isto.

    ja jedem i masno i slatko i čopam kožice i umačem u mast...
    muž to ništa ne voli.
    on koleterolaš, ja nisam.
    on mršav, ja nisam...
    Moram samo reći da si ovime potvrdila teoriju koju tu naganjujemo - da povišeni kolesterol nema veze s konzumacijom masti nego s konzumacijom UH

Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •