ljudi su gladni džanka - to ti je. Nije im dovoljno što na poslu radi brzine jedu imitaciju hrane, nego su popušili foru pa osiguraju da im i ukućani isto tako moraju jesti imitaciju hrane.
Vjerovala ili ne, taj okus ima ime: "umami". Radi se o izmišljotini od zapravo nepostojećeg okusa, kojim se htjelo opravdati žudnju koju takva hrana izaziva. U stvarnosti se radi o ovisničkoj žudnji za ekscitotoksinom MSG-om. Od trovanja MSG-om su napravili pravu pravcatu znanost, tako da ti ta izmišljotina ima i zaistač znanstvenu podlogu. Srećom, postoje i neki drugi znanstvenici koji tu bedastoću osporavaju.
Na tebi je odlučiti jel' ti draži umami ili život bez migrene.
klara, to ti je Kotanyi, ima u svim veći dućanima, Konzum, Interšpar, Getro...
http://www.kotanyi.com/hr/Proizvodi/Proizvodi/Zeleno-za-juhu/(filter)/385/(pack)/1074
meni je suuuuuper, stavljam svuda gdje mi treba jači okus povrća
i super mi je celerova sol http://online.konzum.hr/categories/5...ducts/50009983 zadnji put ga kupila i inetršparu
Posljednje uređivanje od marijanada : 02.12.2011. at 12:13
Što fali običnoj soli? Bogme, nisam čula da se po restoranima pita - bez vegete, molim, ali počet ću pitat, inako su mi čudni neki sastojci po blitvi u krčkim restoranima - dosad sam se nadala da je to mrkva - i malo je preslano.
Mislim, na Visu sam vidila na svoje oči Francuze koji su, uz jastoge sa žara, tražili malo kečapa, ali ono.. ne bi tila da to postane norma...
E, sad, to "bez kemije", te neke dalmatinske začine, koji su slični kao iz ovog gore linka - mala bočica s poklopcem - kupila u ST-u. Koliko tu kemije ima... strah me čitat i guglat.
Posljednje uređivanje od ina33 : 02.12.2011. at 12:17
eh sa djecom u krilu...
ispravak: interšparu![]()
Dobar dan.
Neću tupit nego samo sugerirati pretraživanje neta s ključnim riječima "migraine msg"
Meni guglo kaže "Oko 1.310.000 rezultata"
Guglov "prati me sreća" otvara stranicu http://www.vanderbilt.edu/ans/psycho...hology/msg.htm
Ont. ni s običnom soli nije dobro pretjerivati. To je jedan od mojih grijeha, volim slano... Vjerojatno mi je to generator viška kilaže, ta sol koju popapam veže mi vodu u organizmu, ali što da radim kad mislim da se sve što se može posoliti može i pojesti... (:shame.
Mislim... možda sam samo bila naivna.... bojala da se ljudi resotrandžije i konobari ne uvride (jer živim u tom starom splitskom uvjerenju, koje očito ne važi više, da je to uvreda koristit u restoranskoj hrani, a za doma "no-no"). Odsad pitam "no vegeta, pliz".
moja svekriva vegetu i sol koristi po meni preko svake mjere ( iako i moja mama koristi vegetu ali u manjij mjeri, tko da nije da nisam navikla na nju). njena hrana je toliko začinjena da ja na kraju osjetim samo sol u hrani i to mi užasno!
i uporno pokušavam im objasniti da to nije zdravo ali nemam kome, kao da zidu govorim.
a MM mi svaki dan prigovara da nisam dovoljno posolila i da mu je bljutavo ( naravno nakon godina mamine spize) a još je uz sve to imao i bubrežne kamence!! ali mislim da polako dobijam bitke, sve ga je manje čut.
nego, i ja sam u zadnje vrijeme prešla na vegetu natur ( stavim je jako malo- zašto neznam) pa eto sad vidim da je to u stvari obična vegeta. znači ništa ni od toga.
ali nešto sam skužila ( možda kasno palim ali bolje ikad nego nikad) : pošto sad imam više vremena za kuhanje, puno duže kuham većinu hrane (variva i sl.) nego prije i stvarno su ukusniji i bez vegete. znači caka je u dužoj termičkoj obradi a ne kuhati na brzinu.
Ali kako znaš da je zbilja prirodno, i Vegeta natur je po deklaraciji prirodna? Znaš li nešto više o tome?
pa na vegeti piše u sastojcima da ima ekstrakt kvasca, znači na deklaraciji.
a zakon im ne brani da to nazovu imenom "natur"
Kotanyi ima na deklaraciji navedeno samo povrće, za ostalo znaju samo oni... a ja nemam čemu drugome vjerovati![]()
Posljednje uređivanje od marijanada : 02.12.2011. at 12:22
mi jako malo solimo, ali ako po restoranima već moraju zasoljavati, bolje solju, nego vegetom
mi uvijek u restoranima pitamo je li u hrani vegeta i, nažalost, u većini slučajeva s ponosom kažu: naravno!
kao, kako uopće pitamo.
ne izbjegavam ja vegetu zbog zdravlja, jedan obrok mjesečno ne bi naškodio ni šestomjesečnoj bebi, valjda, ali meni je to stvarno odvratno.
Ja sam odrasla uz vegetu, ali kao i apricot mislim da s njom sve ima isti okus i to mi je bezveze, pogotovo ako mi baš nije ni fino... Ne kažem da ne koristim vegetasta jela uopće (zapravo, tako kuha mm - taglianetta i slično, tu i tamo poneka povrtna kocka - ja to rabim uglavnom na godišnjem odmoru kad mi se ne da kuhati na klasičan način) ali nije baš da se s tim hranimo. Htjela sam poslati vrećice od juha za nagradni natječaj firme koja ih proizvodi i nismo u 2 mjeseca mogli skupiti vrećice u 3 domaćinstva. Povremeno se time okoristim (evo baš danas, bit će juha od šampinjona iz vrećice) ali to je iznimka, a ne pravilo. Isto vrijedi i za ostalu (ne) zdravu hranu. Imam doma 2 konzerve fileka i sigurno ih ne budemo bacili - to je backup ako nema baš ništa drugo za jelo, ali svima nam više paše kad je kuhano doma, BEZ dodataka ove vrste. Vegetu nadoknađujem zbirkom od 40-tak raznih začina od kojih najmanje 20 koristim redovno.
lako za restorane, tamo ne moram ići ako ne želim..., ali djeca moraju ići u vrtiće!!!
ali, ja jednostavno ne vjerujem da u vrtiću ne kuhaju bez vegete, nema teorije da me netko u to uvjeri, jedino da stojim uz njih dok kuhaju...
i to me jako ždere, ne mogu podnijeti da mi dijete u najobilnijem obroku dobiva i dozu tako nečega
jel me može netko razuvjeriti!![]()
jedno pitanje : a papar? koliko njega koristite i mislite li da je zdrav?
obožavam papar - to mi je najdraži začin.
kako se zove ono korijenasto povrće koje ima okus kao vegeta, a izgleda kao žuta mrkva? Baš sam si neki dan pomislila da bih ga mogla kupiti.
pa papar nije nikakva mješavina
što bi u njemu moglo biti nezdravo
osušena bobica
doduše... tko zna
nije.
Mislim da bi Petrlin mogla znati.
Baš zato što se nisam mogla sjetiti nisam ga niti kupila na placu
ja od tih korjenastih znam za mrkvu, žutu mrkvu, bijelu mrkvu, pastrnjak i peršin
ok, i hren, ali to nije ta vrsta
dobila sam na poklon mlinac sa krupnom himalajskom soli. To je sada "hit" među kuharima, ali ja s tim nikako ne mogu odrediti koliko posoliti. Mlinac i sol su jako efektni kao dodatak na stolu
evo, recimo, na portalu ima ovaj tekst: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=155&Show=2641 stvarno hvale vrijedno!
Dotične gospođe su napisale "Vrtičku kuharicu": http://www.scribd.com/doc/48325059/V...%8Dka-kuharica
U njoj po mom poimanju zdrave ishrane ima puno nepravilnosti: recepti su puni rižinih pahuljica (pa u čemu je problem skuhati rižu? ona se skuha brže nego korabica, mrkva, meso... koje se nalazi u istom receptu.
Zašto dodavati ekstrudiranu rižu kad možeš bez teškoća upotrijebiti običnu rižu?)
U receptu sa teletinom meso se kuha posebno, pa se onda dodaje u kuhano povrće... a vodu od mesa bacimo?!? Ja bih uvijek radije kuhala meso, pa kasnije dodala povrće već prema vremenu koje je potrebno da se skuha. Zašto zasebno kuhati namirnice, pa bacati vodu od kuhanja koja je hranjiva?
Koliko ljudi toliko i različitih poimanja o tome što je zdrava hrana.
S nekkog veggie-alternativa sitea:
"papar, ljuti začini, ocat i sve drugo sličnog okusa nadražuje želudac i čini krv grozničavom i nečistom."
S normal siteova ne mogu naći da je papar loš, a možda to nisu "normal" siteovi, nego isto neka alternativa - kimom i paprom protiv viroza itd., izgleda da su se baš "alter zen-siteovi" na njega okomili... možda je i to dalmatinski mit, jer i u mojoj obiteljskoj mitologiji papar spada u Sechuan ili Mađarsku - mislim, prepapreno.
ljupčac je miloduh ili magy ili vegeta ili industrijski celer.... ima puno imena
ja ga imam doma u vrtu, jako je aromatičan i ima okus i miris kao da su na hrpi sve biljke iz grincajga
raste skoro kao korov, jedom ga zasadiš i imaš ga uvijek
zimi imam njegovo lišće u škrinji i puno ga koristim, kao netko vegetu![]()
Ne znam jel ljupčac selen ili nije, ali kod njega se koristi samo list nema korjena.
Ja sam bila totalno navučena na vegetu, ni kajganu bez nje nisam znala ispeči, a sada mi smrdi na kilometar
No i dalje nam se provuče natrij glutamat ali to je ipak ponekad.
Klinci pored sveg domaćeg suhomesnatog vole sendvič sa salamom i ako ga baš nekad pojedu nema veze ili u tri mjeseca jedan čips, mislim da to nije neko zlo....
ima ju često za kupiti u Lidlu posađene u zemlji, tamo gdje je bosiljak, kadulja, peršin i drugi svježi začini
Nekad piše Ljupčac, a nekad Magy
Ljpčac i pastrnjak su dvije različite biljke. Blaženi Google, evo detalja:
Ljupčac (ono što ljudi zovu "vegeta", lat. ime Levisticum officinalis) je ovo: http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Levi_off.html
Nikad na placu nisam vidjela korijen, samo lišće.
Pastrnjak je ovo (debela mrkva, više bijela nego žuta, ima specifični gorkasti okus i jako je fina u miješanoj kiseloj salati, lat. ime pastinaca sativa):http://gstuff.co.nz/shop/garden/inde...7c6f5e340e0e5c
Nikad na placu nisam vidjela lišće, samo korijen.
To sam ja sve pomiješala .- pričam s kumicom, kupujem pasternjak a ona meni uz to doda i lišće vegete.
Dobro je da vi svi tu sve znate. Uglvanom to je to. Dvije stvari, koje ja valjda dobijem podd jedno - pokriti ću se krpom po glavi.
No barem znam da moram otići po pasternjak
u tradicionalnoj kuhinji mog kraja (slavonija)...papar je prilično zastupljen u kuhanju i jelu
sjećam se svojih stričeva u djetinjstvu - puno stariji su bili - niti jedna juha nije mogla proći bez papra...ajme onako da pliva
(kakva vegeta... to se tek zove uništavanje juhe...papar pojede sav okus...)
iako volim 'ljuto' nisam ga puno koristila u kuhanju ...tek u nekim jelima i to uglavnom u zrnu...kiseli kupus, juha od vrganja, čobanac
danas ga i dalje koristim u tim jelima, ali kako nastojim naći optimalne okuse uz ograničenja u kuhanju...sad sam ga nanovo otkrila, pa ga ponekad znam ubaciti s nekim drugim začinima u neke umake ili sl.
mislim da papar sam po sebi nije štetna namirnica
iako znam da ima dosat ljudi koji ga teško podnose...'sjeda im na želudac' (a i nadima)
Čitam sad ovo o vegeti što ste pisali...bogati, za zdravo se hraniti moraš fakultet završiti. Ništa od toga, bolje ne znati ništa
Od kad sam na neslanoj dijeti zbog zdravlja, kad god probam nešto "kupovno" padam u nesvest koliko je slano. Iako sam ja i kod kuće pazila da ne presoljavam, a detetu skoro uopšte nisam solila (što se pokazalo dobro sad kad su isplivali neki problemi sa bubrezima).
U restoranima uopšte više ne mogu da jedem, svi sirni namazi su mi otrovno slani, čak i običan, sveži sir mi je pre pre preslan.
ne znam...
ja ti čak ni nisam ovisnica o linkovima i guglanju; ako na nešto na forumu naletim, ok (govorim o hrani za odrasle, djecu sam apsolvirala)
ali, neke stvari mi jednostavno ne pašu, čine me teškom, umornom, sa onim užasnim osjećajem u jednjaku
i onda ih proglasim nezdravim za sebe
ali za neke stvari iz aviona vidim da ne valjaju
je li to instinkt ili zabluda, zapravo me i nije briga
ne pašu mi - i gotovo
kada imam pred sobom tanjur nečega s vegetom... kao da prolazim pored javne kuhinje
kao što se nesvježa (ajme, izraza) riba "maskira" češnjakom i peršunom, tako i ta neka neukusna jela - vegetom
a nekad sam mogla namazati kruh mašću i "povegetiti"
sad su mi kruh i mast sasvim dovoljni
Ufff, ovo je fakat previše... Meni je još u stara vremena (kad se puno manje govorilo o štetnosti vegete za zdravlje) išao na živce Karapandža + Oliver Mlakar kad su vegetu zasipavali ko lopatom. Da je i superzdravo, to je preprepreviše... Pa to bi ispalo 10 dag tjedno, a meni količina od 150 g vegete natur koju sam kupila za godišnji još uvijek ne izgleda ni do pol potrošeno. Ali imam je u kući i tak stoji, navlači vlagu ko blesava (zbog kvasca koji je u njoj) i čeka predbožićno čišćenje kuhinje kad će otputovati savskim ribama.
a otkud ti znaš koliko je toga bilo
nije bilo puno, samo između dva prsta