moji brown-isi i narancine okruglice iz "bozicne" zbirke jucer nestale
ostalo malo krasuljaka
hmmmm
moram poceti peci nesto malo manje jestivo
zato ću ja tek sutra počet pravit kolačiće, možda danas![]()
Jel sam ja zabrijala ili se negdje spominjao recept za domaću integralnu domaćicu?
Upravo sam ispekla toskanske cantuccine,
savršeni su...![]()
Tko voli tvrde i aromatične keksiće, evo recepta, za čas se naprave:
300 g brašna
200 g šećera
2 jaja + 1 jaje za premaz
malo soli
100 grama cijelih badema
100 grama pinjola
pola žličice sode bikarbone
1 žličica sjemenki anisa
malo ekstrakta gorkih badema.
Tko nema anisa i pinjola (ili ne voli te okuse) može i bez njih.
Bademe i pinjole kratko tostirati u pećnici da dobiju na okusu.
Od ostalih sastojaka zamijesiti tvrdo tijesto i podijeliti u tri komada.
Od svakog komada razvaljati kobasicu, malo je spljoštiti, ubaciti u pleh, premazati jajetom i peći 15 minuta na 170.
izvaditi iz pećnice, narezati ukoso na šnitice, pa ubaciti u pećnicu na još 5 minuta.
Možete slobodno napraviti duplu dozu, jer mogu trajati tjednima.
Talijani ih toćaju u crnu kavu ili vino,
meni su najbolji onako suhi i hrskavi.![]()
pinjole u intersparu 299 ili 399 kuna za kilogram!
Da, cijele, vide se u presjeku kada ih narežeš.
Apri, ima besplatno, naberi ih u pineti.![]()
moja mama radi sa sodom
ali i sa svinjskom mašću
je znam, to ti se gadi
ali da probaš pitu pojma ne bi imala da je sa mašću
i gore na stavljamo čokoladu, mislim da bi preuzela aromu koju daju kore s medom
ovaj topic se treba zvati veliki povratak svinjske masti, izlazak svinje iz ormara ili nesto slicno...
![]()
bok ekipa, dugo me ne bješe na ovim domaćinskim topicima
dajte pls neki link na recept za bajadere, pogubila sam maltene sve
ne znam više gdje su recepti na portalu
Ja sam se jučer namucila naći, evo bajadere
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=79&Show=1917
Svako malo dođem škicnuti što se u vašim kuhinjama sprema. Još nisam odlučila što ću sve raditi,
ali zasigurno radim vanili krancle( imam sjajan recept, mogu napisati), mađaricu i bajadere
napravila sam: vanilin kiflice (kiara79, hvala na receptu), krancle, čok. zvjezdice, princess puffiće, lješ. trokutiće, ruske šubare, husarske, kokos košnice, čoko-rum kuglice
danas radim: spekulas u obliku gingermana za okititi bor
na badnjak ću napraviti kroasane s nutelom, ostaviti ih u hladnjaku i peći na božić
THE END!
napravila ove, jako ukusni,kiara79 hvala na receptu
mislim da ću danas još i ove,http://www.coolinarika.com/recept/lazna-madjarica/, nisam ih još probala, ali veli frendica da su jako fini,jednostavni za napraviti ,a puno ih ima.
pepi, jel bi ti bio problem ovdje iskopirat ili napisat recept ovih kolača koje si radila od bijele čokolade i naranče? ne mogu nikako otvorit coolinariku a čine mi se jako fini...
hvala unaprijed!![]()
http://www.coolinarika.com/recept/ke...ade-i-narance/ jesu to ovi, buba klara? Baš sam ih jučer napravila, a uova 3-4 dana mislim napraviti mramorčiće, linzere, cimet-keksiće i medenjake, bijele kuglice s konjakom i jaffa-kuglice. Za Božić tortu od oraha i naranče te princess-krafne.
da to su ti
molila bih recept jer ne mogu otvoriti coolinariku, hvala!
Evo buba klara c/p
(ova dolje napomena je točna, treba više brašna od 300 g, meni je sigurno trebalo 500 g, jer je naranča bila puna soka).
Priprema
Težina:Jednostavno
Posluživanje
- 1 Upalite pećnicu na 180°C.
Dobro operite naranču, obrišite pa naribajte koricu i iscjedite sok.
Na laganoj vatri (ili na pari) zagrijavajte maslac, narančinu koricu, sok, šećer i van. šećer.
Miješajte dok se sastojci skroz ne povežu, umiješajte jaje i nastavite miješat da se sve poveže, maknite s vatre i odmah u vruće dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu bijelu čokoladu (možete je i otopit prije u mikrovalnoj pa je dodat) i miješajte dok se čokolada ne otopi. Smjesu ostavite da se hladi (nemora se skroz ohladit...neka bude mlaka).
Posebno pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli i dodajte mu mlaku smjesu bijele čokolade i naranče.
Zamijesite glatko tijesto, ako vam se tijesto čini rijetko (zavisi koliko je naranča imala soka)..dodavajte pomalo još brašna...dok ne dobijete lijepo tijesto koje se ne lijepi, oblikujte u manje kuglice i svaku kuglicu malo stisnite dlanovima da dobijete tanje pločice.
Pecite na 180°C oko 10-12 min. da ostanu bijeli.
Po želji ih pospite šećerom u prahu.
Napomena:
Neznam koliko točno je soka imala ova moja naranča, al meni je trebalo malo više brašna od 300g da umijesim lijepo glatko tijesto, tako da vodite računa o tome da količina brašna ovisi koliko soka ima naranča.
Sastojci
- 300 g brašna
- 1 žlićica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 80 g maslaca
- 1 naranča (sok i korica)
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 100 g bijele čokolade
hvala!!!
Evo mojih božićnih kolačića
Kalimero,
što je ono bijelo trokutasto?
kalimero ne znam da li bi plakala, jer zavidim na izgledu svakog kolaca, a sigurna sam da zavidim i na okusu ili da odem pojesti koji moj da se smirim i utjesim da ni moji nisu losi![]()
jesam li ja jedina koja još nije ništa napravila?!? a kako stvari stoje ne da mi se ništa niti raditi - ionako većinu sama pojedem ...onda je bolje da nema ništa ...
Posljednje uređivanje od Vrijeska : 21.12.2011. at 23:26
Ja se crvenim kad citam ovu temu jer se osjecam ko nemajka i nezena jer sam danas napravila samo roladu koja je gotova za pol sata, nis se ne pece, samo mjesa... A onda kad vidim popis napravljenih ili planiranih kolaca ovih savrsenih majki i kucanica...Pokrijem se po glavi...
Da me se ne shvati krivo, ja vam se, cure moje, stvarno divim. Ja ni ne znam nabrojat 10 vrsta kolaca a kamoli napravit.
a sta vas dvije cekirate sta su drugi napravili
ni ja ne radim kako bi zeljela, evo ni nafilat madjaricu ne mogu normalno. fali mi fila, onako bas za pol reda, pa sam pojela ono sto mi je ostalo i naprvila pola novog.
i sad cekam da se ohladi, da mogu bucnuti maslac u nju.
prisjela mi je i madjarica i sve.
Ni kod nas se ne peče ništa posebno. H i ja smo napravile više za štos keksiće sa modlicama koje je ona izabrala (gotova smjesa, samo smo dodale jaje i putar), sa tatom ih je ukrašavala jestivim bojama i lijepo smo se zabavljali cijelo popodne i večer. I ukrase za bor smo radile od tijesta, no nejestivog pa se to ne računa.
Nemam niti tradiciju za koju bih se uhvatila jer je moja mama super radila jedino štrudle i to par puta godišnje, tak da blagdane ne povezujem s kolačima. Nije mi krivo - ne trebaju mi ali uopće dodatne kalorije!Više volimo kićenje bora uz božićne pjesme, čašu vina, poklone...jelo nam je sporedno.
Do jučer sam napravila slijedeće:
- isprintala sam hrpu kojekakvih recepata
- popekla lješnjake i pola smo ih pojeli
- sveki je samljela orahe
- nasjeckala sam bademe i popekla ih pa čekaju
- ogulila sam drugu turu badema pa i oni čekaju
- napravila krš na stolu
- zamijesila tijesto za gingerbred menove
- još uvijek razmišljam - što da zapravo ispečem??(a kad se samo sjetim da sam prošle godine imala 15-18 vrsta kolača koje sam napravila u pet dana, a napravila bih i više da je bilo više vremena, a ove godine ne mogu niti nabrojiti koje sam sve kolače pekla tada
)