Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Prefina i prejednostavna jaffa rolada

  1. #1
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno Prefina i prejednostavna jaffa rolada

    Dakle, evo i da ja podijelim jedan recept - našla sam ga sasvim slučajno, na reklami za mercator, isprobala jučer - svi smo oduševljeni.
    Sastojci:
    500g jaffa keksa
    100g izlomljenog keksa petittbeure
    100g mljevenog keksa -II-
    100g čokolade za kuhanje
    150g margarina
    150g mljevenih oraha
    1,5 dcl mlijeka
    3 žlice šećera
    1 naranča

    Mlijeko, margarin i šećer zagrijte na vatri dok se ne rastope. Dodajte čokoladu i miješajte dok se i ona ne otopi. Dodajte naribanu narančinu koricu, mljevene orahe i mljevene kekse. Kad se malo ohladi u smjesu dodajte nasjeckane jaffa kekse natoljene sokom od naranče i izlomljene kekse. Sve sastojke dobro izmješajte i oblikujte po želji.
    Ja napravila roladu - super izgleda i prefina je!

  2. #2
    Berlin avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    uz more
    Postovi
    784

    Početno

    Zvuči mljac, mljac.
    Baš volim kombinaciju čokolade i naranče.

  3. #3
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Stvarno je prefina - ja mislila da će dočekat badnjak, ali šipak, morat ću još jednu turu složit!

  4. #4
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Kaj mogu samljet kekse u sjeckalici? Nemam mlinac a ovo mi zvuci ko predobar recept koji vrijedi probat.

  5. #5
    Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    3,816

    Početno

    I ja ću ovo probati. Hvala na receptu!

  6. #6
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Ja sve meljem u sjeckalici - i kekse i orahe...

  7. #7
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Upravo ju zavrsila, u frizideru je, sutra javim kakva je. Po onom sto sam oblizala prste na kraju je preeefino.

  8. #8
    mislava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    na rubu pameti..
    Postovi
    893

    Početno

    molim slikicu

  9. #9
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Dojam; visokokaloricna ali preeeedobra rolada!

    Pitanje, ovi komadici keksa moraju ostat tako tvrdi? Ja sam mislila da ce omeksat ali bas i nisu. Ne smeta mi, samo pitam.

  10. #10
    Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,160

    Početno

    Kad se dodaju naranča, orasi i keksi, jel se treba još neko vrijeme krčkat, ili njih stavite kad skinete čokoladu i ostalo s vatre?

    I Tonili, jesi ti sve kekse samljela ili samo prvih 100g?

  11. #11
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Samljela samo prvih 100g - ostalo natrgala. Meni nisu ti natrgani keksići ostali tvrdi - omekšali su. I da, ništa nisam ostavljala da se krčka - kad se rastopila čokolada, završila sam s peći.
    Slikica:
    https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink

  12. #12
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Slikica nije baš naj, al eto, bar se vidi kak fora jaffa izgleda unutra

  13. #13
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ja sam i jaffu samljela u sjeckalici, krenula sam nozem pa mi se nije vise dalo i super je ispalo, samo se ne vide ovako komadici.

  14. #14
    modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb, kvatrić
    Postovi
    481

    Početno

    kak je velika (dugačka) rolada od ove količine u receptu? drugi tjedan se spremam raditi tati za ročkas nekaj fino, pa me zanima za koliko ljudi bi ovo moglo biti?

  15. #15

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,118

    Početno

    ima netko ideju što bih mogla stavit umjesto kore od naranče-sin reagira ako su agrumi pretjerano tretirani.
    može aroma od naranče? nešto drugo?

    jednom sam bez te kore radila jaffa kolač i nije baš tako dobro, zato tražim alternativu.

  16. #16
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Citiraj modesty71 prvotno napisa Vidi poruku
    kak je velika (dugačka) rolada od ove količine u receptu? drugi tjedan se spremam raditi tati za ročkas nekaj fino, pa me zanima za koliko ljudi bi ovo moglo biti?
    Pa cuj, ja sam svoju napravila dosta siroku, toliko da sam, kad sam rezala ploskice, morala ih jos na pola. I bila je dugacka, cijelu tacnu mi zauzela. Za drugi put ju planiram razdjelit na dva dijela pa napravit dvije manje rolade.
    Nama je trajala tjedan dana, od Bozica do N.G.

  17. #17
    ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,633

    Početno

    Mene isto zanim ajel moze nesto drugo osim korice narance. Ja je se jezim, bojim se onih svih mogucih pesticida kojima je tretirana, a jos je i naznaceno na nekim pakovanjima da kora nije za jelo Ima li gdje kupiti domacih naranca, na placu nisam vidjela?

  18. #18
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Pa iskreno, mislim da možete i bez te korice, s obzirom da ide sok od naranče i jaffa keksi - neće se izgubiti okus naranče sigurno. A štp se tiče količine - ja nisam stavljala u nikakav kalup, istresla sam smjesu na onu prozirnu foliju za zadržavanje svježine i zarolala duljinu i debljinu kak mi paše.... Uglavnom, dosta toga ispadne...

  19. #19
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ma da, moze bez kore sigurno. Em je jaffa em je sok od narance.

  20. #20
    tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Postovi
    4,018

    Početno

    Koksy pisale u isto vrijeme

  21. #21
    Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    660

    Početno

    Super ideja za potrošit kekse koji nam se vuku po kući !

  22. #22
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    koliko otprilike izađe kreme ja bih pravila kao tortu 26cm i oblozila ticinom. jel dupla masa ili??

  23. #23
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Citiraj genius prvotno napisa Vidi poruku
    koliko otprilike izađe kreme ja bih pravila kao tortu 26cm i oblozila ticinom. jel dupla masa ili??
    Ja mislim da ti je to prejako za tortu...Mi smo to bas pomalo jeli a sladokusci smo svi...

  24. #24
    orlica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2011
    Lokacija
    Mali Lošinj
    Postovi
    227

    Početno

    mmm zvuči fino.........

  25. #25
    modesty71 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    zagreb, kvatrić
    Postovi
    481

    Početno

    definitivno isprobavam, pa javim kak je ispala (ali ne sumnjam da će biti fina od tak finih sastojaka )

  26. #26
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    da se ubacim i pohvalim

    ja tu roladicu već dugo radim, samo bez jaffe, u receptu su mi keksi, mljeveni i trgani, lješnjaci i žele bomboni, postupak isti

    prefino je, radim ih i u kalupu, ako imam vremena i volje za kompliciranje, ako ne, onda ovako u roladu

  27. #27
    Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,160

    Početno

    Zaboravila sam napisati da sam radila za Božić jaffu i da mi je smjesa ispala dosta ljepljiva kad ju je trebalo oblikovati (valjda je trebalo još čekati, ali sam bila u žurbi), pa smo imali jaffa drekece i jaffa puse Dakle drekeci - sami možete zamisliti kako su izgledali, a puse su bile okrugle, manje i sa zavijutkom na vrhu.

    Inače, puse sam zamatala u alu-foliju (obuhvatila s njom i formirala rascvjetali vrh), te dijelila kao poklone na sveopće oduševljenje svih primatelja!

  28. #28
    koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    5,491

    Početno

    Ma bilo je i meni ljepljivo, ja sam samo cijelu masu presipala na tacnu i rucno oblikovala roladu. Samo sto nije bila bas skroz okrugla. Stavila u frizider i do jutra se skroz stislo. I morala je bit stalno u frizideru jer ono sto sam narezala i stajalo je vani se razgnjecalo.

  29. #29
    rayna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    U svom :)
    Postovi
    1,103

    Početno

    ne zamotate ju u oblatnu?

    ovako, samo u roladu http://www.coolinarika.com/slika/823075/

  30. #30
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,982

    Početno

    Evo vam trik stare kuharice kako da se spasite ljepljivosti - na stol rastegnete foliju, dobro nasipate šećerom u prahu, na to istresete "drekec" (treba biti temperature tijela, da se može lijepo oblikovati, a da više ne curi ko dojenačka kakica). Oblikovati prvo spatulom, pa onda rukama (treba imati vrećicu štauba sa strane). Možete i mljevene kekse koristiti ako želite da bude hrapava površina.

    Ja ovo radim s kokosom, ne s jafa keksima, iako bi se moj sin vjerojatno prodao i za ovo. Nekak mi malo ima previše industrijskih sastojaka. Moji obožavju jaffa kekse i to im povremeno kupim, ne da mi se zafrkavat s preradom industrijskih sastojaka. Ako umjesto margarina uzmete putar, treba vam trećina manje da dobijete lijepu smjesu, ali onda i kolača bude manje.

    Moj favorit s manje umjetnih sastojaka je crna salama s bademom, bez keksa i margarina:
    - 200 g gorke čokolade za kuhanje
    - 100 g šećera u prahu (može se i preskočiti, ali treba bar malo za gore opisanu svrhu)
    - 200 g oguljenih badema, fino mljevenih (ne u multipraktiku nego na starinskom mlincu)
    - 100 g grožđica namočiti u vodu i ocijediti
    - 1 cijelo jaje
    - aroma po želji: rum, vanilija, naranča (obično stavim 1 jušnu žlicu pravog ruma, jer se smjesa obrađuje termički, pa alkohol ishlapi)

    Sve zajedno otopiti na vatri, polaaaaako, pa ostaviti da se prohladi (ja prebacim u drugu zdjelu da se prije ohladi, jer topim u zepter klonu). Prebaciti na stol doooobro posipan štaubom i oblikovati u dugačku salamu. Od navedene količine ispadne 3 salame duljine oko 35 cm.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •