Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 203

Tema: Hrana - jeste li izbirljivi?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Hrana - jeste li izbirljivi?

Uvijek se priča po forumu o djeci koja su izbirljiva i ne vole jesti baš puno toga. Zanima me ima li i takvih mama/tata ovdje.

Ja sam nepopravljivi slučaj. Ima hrane koju bih možda pojela samo u ekstremnim uvjetima ili kad bih već imala halucinacije od gladi.

Evo primjera: Nakon prvih mjesec dana u bolnici kad skoro uopće nisam jela, imala sam strašne grčeve u crijevima zbog kojih sam imala dijetu (ali nisam mogla jesti od bolova). I onda sam se konačno oporavila od problema sa crijevima, grčevi su prošli nakon otvaranja probave i antibiotika, kortikosteroidi su otvorili apetit, a želudac mi se već valjda zalijepio od nejedenja. Jedva sam čekala ručak. S obzirom da je bio vikend nije bilo glavne sestre pa mi nije imao tko promijeniti prehranu. Donijeli su mi kuhanu kokoš, cvjetaču i nezačinjenu rižu. Sve faze bolesti sam dobro podnosila, i jake bolove i razdvojenost od djece, ali na kuhanu kokoš sam pukla i rasplakala sam se ko budala. Servirke su me pitale: hoćete možda govedinu? a ja sam tulila: neeeee, to je još gore.

Da mi mama nije blizu (donijela mi je fini ručak) valjda bi završila na psihijatriji. Znala sam biti totalno iscrpljena i gladna, nakon ručka sam imala još i vježbe, ali nisam mogla jesti određenu hranu iako sam imala vrtoglavice od gladi.

Često čujem da roditelji djeci daju ručak i ne mogu dobiti ništa drugo za jesti ako im ne paše. Meni je to totalno preokrutno, pogotovo kad vidim da je i moja P u stanju ležati na kauču jer joj se vrti od gladi ali neće jesti ako joj ne valja, a inače ima super apetit. Ne znam tko je gori od nas dvije. MM i mala jedu sve.

Koliko ste vi izbirljivi? Ima li nešto što ne biste jeli ni u noćnoj mori?

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Odmah sam se prepoznala - izbirljiva sam na meso, odn. jedem 3 vrste mesa: nemasnu junetinu, svinjetinu i piletinu. Drugo ne bih niti probala. Također ne volim niti mesne prerađevine (kobasice, špek, čvarke, krvavice) niti iznutrice. Ribu i sve iz vode/mora također ne jedem i želudac mi se diže od mirisa, a ne mogu se prisiliti niti da to diram ili pripremam.

S druge strane, smatram da je pogrešno biti izbirljiv, ali se više ne trudim probati nešto od ovog što ne jedem (nije da nisam pokušavala prije, ali jednostavno se ne mogu prisiliti da to stavim u usta jer mi se diže želudac), no trudim se da moje dijete jede raznovrsno i zasad uspijeva (voli ribu, puretinu, gusku, janjetinu, kunićevinu i sl.), ali ja niti ne smatram da je meso nužno u svakodnevnoj ishrani.

Moj sin je probao ne jesti neke ugl. povrtne stvari, ali tu možda i jesam preokrutna i ne može biti da mu baš ništa od onog što skuham za ručak ne odgovara tako da nisam pripremala posebne ručkove (pogotovo jer je to bilo tak da jednom bi mu bilo nešto preodvratno, dok bi drugi puta lizao prste na isto jelo). Danas jede sve što skuham, nešto mu je fino, nešto manje fino, ali pojede i popravi si okus nečim drugim, npr. jede neko povrtno varivo s kruhom namazanim sirnim namazom. I svi sretni.
    Posljednje uređivanje od MalaSirena : 21.12.2011. at 06:15

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo toga mi dize zeludac i nisam jos srela nesto sto ne mogu dirat/pripremat...

al ima stvari koje ne volim jesti ili volim na neki "drugaciji" nacin... recimo, jako sam zeznuta po pitanju voca... ja bi ga jela samo s grane sve sto cuci u frizideru ili zdjeli, meni uopce nije apetitlih... i onda ga ne jedem... ili vrlo vrlo rijetko...

od povrca cu probat sve, ima stvari koje mi nisu nesto presuper i nikad mi ne dodje "ah, bas bi jela..."

ono na sto nikad nisam gadljiva i nikad ne komentiram (pogotovo ne negativno ili mlako) je rucak/jelo/obrok/vecera/stobilodajejestivo sto je netko drugi pripremio mozda se i ne oblizem, ali svakako sam vrlo, vrlo zahvalna

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nisam izbirljiva, jedem sve osim fileka , ali...u prvoj trudnoći sam boravila u bolnici par mjeseci na čuvanju trudnoće i moram reći da je to najgora hrana koju sam ikad jela u životu. Raskuhana riža, raskuhano tijesto, premalo salate, nikakvo svježe povrće, čudne juhe...uglavnom moram reći da mi se želudac često dizao na donešeno. Kod nekoga tko hranu priprema sa osjećajem i ljubavlju mogu pojesti sve, ili barem probati sve...ali kad je sve to pripremljeno samo zato što se mora i onako preko volje -tada sam izbirljiva. Kod mene je probrem uvijek u kvaliteti i pripremi hrane, a niti malo u vrsti.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mene je sram i pričati o svojoj izbirljivosti, dovoljno je reći da bih mogla živjeti od krumpira i salate pa gotovo cijeli život.
    najgora sam što se tiče mesa, ako ja pripremam gotovo sigurno neću jesti, jer kad osjetim onaj miris piletine na rukama želudac mi se digne na dva dana, isto je i sa svinjetinom.
    mljeveno meso jedem samo ono koje ja pripremam i od moje mame, drugdje ne bih pojela ni da mi netko plati.
    zato ne jedem ni ćevape, hamburgere i slične stvari.
    svinjetina može samo sa roštilja.
    ono što mogu je teletina u svim oblicima i kuhana junetina.
    a o nekakvim krvavicama, hladetinama, iznutricama ne želim niti pričati, to ne bih pojela za ama baš ništa na ovom svijetu.
    pršut volim, ali mora biti tanko narezan. s kulenom je ista stvar, a on još ne smije imati puno masnoće, jer onda ne prolazi.
    kobasice ne jedem.

Cheerilee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja nisam izbirljiva sto se tiče vrste hrane.... Ali jesam jakom po pitanju pripreme....recimo nemogu jestakritamu čija priprema zahtjeva puno diranja rukama, tak da kod nekih ljudi nemogu jesti....
    Neke stvari jednostavno, kako je već netko napisao jedem samo sto ja pripremim, ili mama, sveki....
    Posljednje uređivanje od Cheerilee : 21.12.2011. at 08:09

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja mogu reci da stvarno nisam izbirljiva. Ne postoji hrana koju ne volim, a isto tako ni koju ne bi makar probala (iako tu ulogu igra i moja znatizelja). O tome dovoljno govori da sam bila u jednoj azijskoj zemlji desetak dana i jela sam svasta, a za neke stvari ni danas ne znam sto su . Vidjela sam, procitati nisam znala, pojela i prezivjela.....

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja spadam u neizbirljive. pojest ću sve, jedino ne volim jetricu. sve ostalo samo daj, ni ne gadim se previše npr. pojest iza nekoga ili slično. crve, zmije i one ogromne bube ne bih mogla jesti ni termički obrađene, a žive samo da mi netko uperi pištolj u glavu.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam izbirljiva prema vrsti hrane, osim prema ljudima koji je pripremaju.
    Kod nekog ne budem pojela nešto što smatram da je pripremljeno pod čudnim uvjetima.

MM nije izbirljiv, ne jede jedino đuveđ.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Samo da dodam, pišem o nekim redovnim uvjetima hranjenja, zato ne nabrajam nekakve sirove crve i slično, jer to ne smatram redovnom hranom kojom se hranimo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad sam bila podstanar za vrijeme studija moja dobra gazdarica pitala je moju mamu što ja volim jesti, da mi zna skuhati
    a moja majka je lijepo rekla za svoju kći-damu
    "ma ona vam jede sve osim drvlja i kamenja"

tako da moram priznati da izbirljivost nisam razumjela
    mi smo svi svežderi
    ono što ne mogu pojesti i na što mi se diže želudac je išta u čemu ima kima
    radi toga ne jedem prežganu juhu ni juhu od paradajza jer su me kao malu tjerali da jedem te juhe sa kimom, fuj
    i krpice sa zeljem

moram priznati da sam mislila da je to razmaženost
    dok nisam vidjela kuminog malog
    oni svi sve jedu
    i mala od 5 godina jede sve
    ali on, ima 9 godina, ne jede ništa
    to je živa muka
    bili su kod nas, napravili smo marendu sa proizvodima sa kolinja, kobasice, čvarci
    bilo je više vrsta sira, šunke....
    mala je jela normalno
    mali je tražio da mu se na kruh namaže majoneza i to je sve što je jeo
    tako da mi je tu u vodu pala teorija o odgoju
    jer kod njih svi sve jedu osim malog

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja se nekak vodim premisom da za dobrog prasca nema lošeg napoja
    a svi koju su me vidjeli...znaju da je tako!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ninik

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi jedemo skoro sve, ono što dolazi iz vode, tu samo ribe, svih vrsta, ali ostalo ne. I naravno ne jedemo svinjetinu, to nam je duboko ukorijenjeno.
    Isto kao i Litala, volim voće sa grane. meni smiješno kupit trešnje pa jesti, i još ih oprati. A nije mi smiješno upaliti auto, preći 13 km, zatim 2km pješke, izut se i popet na ogromno drvo trešnje da se rahat najedem

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Joj, ultra izbirljiva sam bila dok je mama kuhala (č. dok se nisam udala). Tada sam doslovno živjela na tijestu, krumpiru, piletini i nešto nemasnoj svinjetini. (Draga mama, oprosti na mukama koje si proživljavala kuhajući za mene).
    Otkad sama kuham, uvela sam mnoge nove namirnice (bilo mi dosadno kuhati samo tijesto i krumpir), ali sam još uvijek izbirljiva. Ne mogu jesti termički obrađen luk, poriluk, mlijeko (osim u jelima gdje ga se vrlo malo dodaje pa se okus ne osjeti), iznutrice (osim pilećih jetrica), ne volim kad mi po juhi svašta pliva... Na miris luka i kuhanog mlijeka mi se želudac diže. Čušpajze i saftove jedem jedino ako ih ja ili moja mama skuha (negdje drugdje nikako NE). A volim ih jesti.
    Svjesna sam da je sve to samo u mojoj glavi, ali nemam dovoljno jaku volju mijenjati se.

Dok sam bila u bolnici, mama mi je svakodnevno nosila ručak jer njihovu hranu na žlicu ni u mislima nisam mogla prinijeti ustima

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sam prije bila izbirljiva (i mrsava), pa sam s godinama pocela voljeti ono sto prije nisam, i sad sam prasica

ono sto mi i dalje nikak ne sjeda su krvavice, iznutrice, hladetina i sl. probam s vremena na vrijeme ali niks.

prije nisam voljela ni luk, cesnjak, gljive, mrzila sam karfiol, brokulu, slanutak..

nekak sam mislila da svima dode s godinama

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam onako, srednji slucaj, najvise vezan za meso i njegovo porijeklo
    dakle, volim meso, ali mora biti cisti misic, bez zilica, kostiju, puno 'bijelog' - ma iceg
    po mogucnosti da se ne prepoznaje s kojeg je dijela tijela doslo
    ne mogu ni blizu nikakvim iznutricama, nogicama, mozgu, jeziku i slicnim gadostima, hladetini, krvavicama, tripicama fuj
    voce volim skoro sve, povrce prije malo, sad sam se popravila, jedino mi jos kelj, prokulice stvaraju probleme
    ne volim zabe, cuclat skampe (repici mogu proc) i ostale stvari koje se uvale u usta skupa s nogama, klijestima, i tako

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

btw ja volim bolnicku hranu, onu piletinu s mlincima i paradajz nakon poroda nebum nikad zaboravila

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

malo je stvari koje baš nemogu nikako pojesti, jedna od njih je kiseli kupus i kisela paprika..smeta mi i miris kiselog kupusa(ono kad se dinsta).
    U jednoj bivšoj firmi smo imali menzu, tamo sam uhvatila kuhara kako melje koješta i pravi faširke pa od onda imam odbojnost prema faširkama na takvim mjestima.
    U bolnici je znalo biti hrane koja mi je bljak ali uvjek bi bilo bar nešto što bi mogla pojesti.
    Da i fileke nikad nisam probala, nešto me ne vuče. Al možda bi u neznanju negdje i pojela.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jedva jedvice sam se uspjela sjetiti dva jela koja ne jedem - hladetina i toć od jetrica.

Ostalo jedem sve, baš sam gurman, nimalo izbirljiva.

Zato su mi djeca totalni izbirljivci.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih za sebe uvijek rekla da nisam izbirljiva, a to se na meni i vidi - ali kad promislim, hm pa zapravo itekako jesam.
    Od mesa jedem samo perad i junetinu, a i ona mi ponekad ima prejak miris. Svinjetina, janjetina uopće ne dolaze u obzir, a konjetinu sam nedavno i mužu zabranila jesti. Divljač ni pomisliti, a ne jedem niti ribu a niti bilo što drugo iz mora. Iznutrice nikako, osim pileće jetrice koju volim jedino u formi domaće paštete. Osim toga ne volim niti kiselo zelje - zapravo, moglo bi se reći da ne volim hranu intenzivnog mirisa. Nekakvi puževi, žabe, crvi - to nije košer. Od nekih vrtsa povrća mi bude zlo - npr. paprike - pa ju izbjegavam iako mi je u principu fina.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

uopće nisam izbirljiva na vrstu hrane, jedem sve.
    ali sam jako izbirljiva na način pripreme, malo ljudi može meni skuhati fino jelo, svemu nalazim zamjerku.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hm ne volim nikako, ali bas nikako patlidzane -- iako me cesto uvjeravaju da su njihovi presuper fini, probam ali i dalje mi se ne svida.
    Naravno ima jela koja ne volim, rijetko ih kuham ... mucnine u trudnoci su mi zgadile spinat, tako da ga izbjegavam na sve moguce nacine.

Dijete nam jede raznoliko, ima hrane koje ne voli, ne svida joj se, ali hoce probati uz naravno dozvolu da pljune ako joj ne odgovara.
    MM ce probati sve bez imalo predrasuda pa je tako grickao i skakavce pecene u sezamovom ulju zvuci mljac zar ne?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    btw ja volim bolnicku hranu, onu piletinu s mlincima i paradajz nakon poroda nebum nikad zaboravila
    e vidiš što propuštaš kućnim porodima

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja obožavam sve mliječne proizvode, ali mi se mlijeko toliko gadi da ne mogu ni gledati da ga netko pije. Muž mi se smije kad okrećem glavu čim si on natoči mlijeko u čašu.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nisam izbirljiva, ali bila sam pa recimo do faksa. Na faksu sam "naučila" sve jest...a uskoro i sve kuhati. Danas sam pravi gurman, sve ću probati, (i probala sam! ): od žaba preko puževa do razne divljači; bez plodova mora i raznih vrsta ribetina ne mogu zamislit život, a volim probati kad sam npr. na nekom putovanju, nacionalne specijalitete. Ne volim premasnu i pre, pre ljutu hranu. Suprug je izbirljiviji, iako uz mene polako popušta Kod mene je sve s mjerom, a prednost dajem našoj dalmatinskoj kuhinji. Također, iako sam gurman, ne jedem velike količine hrane. ps. jedino s mjerom ne jedem slatko, sreća pa se ne debljam previše.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa Vidi poruku
    Hm ne volim nikako, ali bas nikako patlidzane -- iako me cesto uvjeravaju da su njihovi presuper fini, probam ali i dalje mi se ne svida.
    Naravno ima jela koja ne volim, rijetko ih kuham ... mucnine u trudnoci su mi zgadile spinat, tako da ga izbjegavam na sve moguce nacine.

Dijete nam jede raznoliko, ima hrane koje ne voli, ne svida joj se, ali hoce probati uz naravno dozvolu da pljune ako joj ne odgovara.
    MM ce probati sve bez imalo predrasuda pa je tako grickao i skakavce pecene u sezamovom ulju zvuci mljac zar ne?

Meni zvuči . Svakako bih probala!
    Posljednje uređivanje od Smajlich : 21.12.2011. at 11:09

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Luk obožavam sirov, ali kuhan ne mogu smisliti, to kao da više nije ista biljka. Ista je priča s paprikom i paradajzom. Također ne jedem poriluk. Od mesa sve prolazi, osim iznutrica... ajde mogu pojesti i jetrica tu i tamo. Ribe... e da su svi kao ja, ribarstvo bi kao gospodarska grana izumrlo. Plava riba i slatkovodna riba mi nikako ne pašu, a mekušce mogu pojesti, ali kad ih čistim želudac mi glumi centrifugu. Ne paše mi okus rogača, to su jedini kolači za koje ću reći:' Ne, hvala'.
    Kao dijete sam bila dosta izbirljiva (sve mi se to vratilo s mojom kćeri), no s godinama sam se opametila (i udebljala). A i počeli su mi pasati neki okusi koji su mi prije bili fuj ili sam prema takvoj hrani bila indiferentna, npr. sad mi jako pašu žganci na sve načine i kukuruzni kruh, a žgance, pogotovo sa saftom, nisam se prije desetak godina mogla natjerati da stavim u usta. S kiselim zeljem je isti slučaj, prošla sam put od mržnje do uzdizanja u nebo.

Lucas avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Jedva jedvice sam se uspjela sjetiti dva jela koja ne jedem - hladetina i toć od jetrica.

Ostalo jedem sve, baš sam gurman, nimalo izbirljiva.

potpis..... samo što bi umjesto toća stavila - bućnicu ...( buće na čušpajz obožavam,al od bućnice mi se diže želudac)

i nevolim baš svježe kravlje mlijeko....neprokuhano....ono baš direkt ispod krave al kad baš baš nebi bilo ničega za jest, pojela bi i to...malo šećera i starog kruha unutra i prošlo bi....

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Jedem sve osim mesa, to je izbor a ne gađenje. Rekla bi da nisam izbirljiva.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Nažalost ne.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

nisam izbirljiva. malo je hrane koju ne jedem - fileki, hladetina i iznutrice (želuci, plućica i tako...). Ostalo sve da, s više ili manje teka.
    Djeca su druga priča, dosta toga ne vole/ne jedu, ali na dvije stvari inzistiram (za sada samo kod curke, mali je premali):
    moraju probati pa makar pljunuli i ne želim čuti za hranu bljak, fuj ili slične izraze. "ne hvala, meni to nije fino" je OK, ali na bljakanje prošvikam

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sam Slavonac.

Mislim da ne treba dalje objašnjavati...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Ja obožavam sve mliječne proizvode, ali mi se mlijeko toliko gadi da ne mogu ni gledati da ga netko pije. Muž mi se smije kad okrećem glavu čim si on natoči mlijeko u čašu.
    sjećam se jedne emisije o kini, davno je bila na TV gdje su rekli kako kinezi kuhaju satima kosti u kombinaciji octa i šećera i i onda to cuclaju radi kalcija
    jer da oni ne piju mlijeko, kao da kinezu daš čašu mlijeka, kao da bi mu ponudio čašu pljuvačke
    ta usporedba mi je ostala u sjećanju
    sad jel to istina ili ne, ne znam, nisam bilia u kini, ali to sam zapamtila

pipli moja, nećemo imati problema kad budemo radile obiteljske ručkove

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam Slavonac.

Moja majka je meni uvijek govorila "Samo dite nemoj da moraš kuhat Slavoncu" hahaahah
    Kod mene se preferira riba bilo koja na bilo koji način, povrće, jako puno povrća, špinat i blitva u tome se topim.

Nisam ljubitelj pršuta, kobasica, variva, iznutrica i prerađevine toga.
    Ali mogu pojesti sve to.

Ono što nikako ne mogu su tripice.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Moover prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam Slavonac.

Ti si muž za moj grunt! Ja sam iz Podravine i isto jako jaaaako teško mogu naći hranu koju ne volim.

Kao i Anemoni, nije mi svejedno gdje je i kako što pripremljeno, ali ostalo - sve prolazi! I nerado bacam hranu, pa pojedem zato da se ne baci i vječito imam problema s kilama uglavnom samo zbog toga.

MM nije volio kuhano meso sve dok ga nismo preodgojili (sad pojede salatu od kuhane govedine, ali unutra mora biti osim luka još i kukuruza šećerca i po mogućnosti sojinih klica, a ako još dodam i žlicu soja umaka, pojest će i zdjelu, tako da su začini i te kako važni). Kuhano meso samo za sebe i meni je bzvz, ko trešče (tak bi moja baka rekla) pa se zato jede uz umake vrsta raznih. Na primjer, sos od hrena, sos od luka, sos od kiselih krastavaca, sos od kopra, sos od paradajza je klasika, sos od vina sam probala kad sam bila kod svekrvine sestrične u Sloveniji... ima toga, možda da spomenem i hladne umake tipa ajoli, tartar i slično, pa senf... sve je to valjda izmišljeno da kuhanu kokoš ili kravu učini jestivom... Meni je npr. fino glodati kuhanu kost, ali ne marbajn iliti moždina - to mi je malo premasno, nego one žlundre (tetive) izvana... mljac! Dakako, nije da se time hranim, ali tu i tamo pojedem, s guštom.

Želudac mi se ne diže na svinjske nogice u hladetini ni na fileke (to kuham redovito) ni na plućica na kiselo ni na jetricu...

Želudac mi se diže (zapravo i kosa na glavi) kad vidim deklaracije na raznoj polugotovoj i gotovoj hrani koja je puna različitih E konzervansa i kojekakvih tvari koje s hranom nemaju veze ni u tragovima.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajme peterlin, fileki, zlundre, mozdina, plucica... ogadi mi marendu

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakva ti je to marenda u jednu uru?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Možda se žena digla u podne.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    ajme peterlin, fileki, zlundre, mozdina, plucica... ogadi mi marendu
    Je, draga moja, piceki nemaju samo batke i bijelo meso, pajceki nemaju samo šunke! Volim ja i drape (kokošje noge) iz juhe. Danas sam skuhala turbo varivo od mahuna i mrkve sa zobenim pahuljicama, ALI uz to ide mala rajnglica dinstanih purećih želučeka. Danas je npr. teško nabaviti kokošju glavu, ali ja se sjećam da smo to prije nekih 40 godina znali skuhano otvoriti i pojesti mozak! Dakako, to je bilo u vrijeme kad su ti piceki bili iz susjedinog dvorišta, hranjeni kuruzom i sl.

Volim ja i mozak, a nedavno sam uspjela nabaviti goveđe bijele bubrege (testisi, tko ne zna). Jako su fini na luku, a i pohani... Tek toliko! Uostalom, kobasice i krvavice pune se u crijeva, he he he...

Ček da se sjetim još toga... Neretvanski brudet od žaba, pohani žablji kraci (ali se baš ne najedeš, to je sitno za nas djecu sjeverne Hrvatske koji volimo malo konkretnije), mislim da tamo možeš naručiti i odrezak od zmije. Nisam još probala, ali kanim...

Uostalom, sve je to stvar navike. Meni je zlo od nutele na kruhu (to mi je vrhunac odvratnosti), ali zato kad imam priliku sama radim čvarke (ne, ove godine nisam i ne kanim - nemam sirovina iz provjerenih izvora) i slično.

Eh, sad, kaj još? Pamtim priču kolege s posla kako su vratili u dućan krišku gorgonzole s prigovorom da je pokvarena! To mi je bila vrhunska anegdota, a tako stvarna... Ne znam ima li ovdje Međimuraca, ali kvargl je nekad bio popularan u tim krajevima (to je onaj sir s crvima). Sirevi vrhunski često su pljesnivi ili crvljivi, he he he. Tko voli, nek izvoli. Uvijek se sjetim one knjige Trojica u čamcu, a o psu da i ne govorimo, kad opisuju nekakav sir koji je smrdio 100 konjskih snaga!

I tako, ako netko voli zobene pahuljice (ja ih volim, eto danas su mi dio jelovnika) nek jede, ali mislim da u prehrani ne treba biti ograničen.

Još mi je nešto palo na pamet - aleksandra70vanja je nešto spomenula KIneze i mlijeko, pa evo obrazloženja: kod njih je visoka intolerancija na laktozu, pa zato ne piju mlijeko. Fali im nekakav enzim pa ga teško probavljaju. Zbog toga su valjda smislili ovaj način s papcima i kostima. Uostalom, gumeni bomboni su istog sastava, zar ne???

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uf, sad si i meni s tom kokošjom glavom malo želuček digla

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

marenda je meni na pola radnog dana, taman oko podne-jedan
    vid' ove piplice, ne sjecam se kad sam se zadnji put ustala u podne, al ozbiljno :tuzno-uzdise:

jaoj, peterlin, ma svaka cast, takvi su mi dida i baka, al ja to ne mogu pa ne mogu u usta, ni u moju kuhinju
    ja bi to tvoje varivo i onu odvratnu nutelu

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam izbirljiva prema vrsti hrane, osim prema ljudima koji je pripremaju.
    Kod nekog ne budem pojela nešto što smatram da je pripremljeno pod čudnim uvjetima...
    ovako i ja...
    inaće baš ne volim sirovi paradajz (ali ga pojedem u šopskoj salati kad nema onog mekanog, jedem i prerađevine tipa kečapa i sl) i krpice sa zeljem (ali sam ih jela u bolnici)
    Inače ko malu su me silili da sve jedem i zapravo sam im zahvalna na tome jer bi inaće vjerojatno umrla od gladi...

MM ne jede iznutrice pa ih ni ne radim i ne voli masno na mesu...

malac za sada jede sve po tablici, a kćer bi birala no ne dozvoljavam joj (ima poštedu jedino od kiselog zelja tipa sarma i dinstano jer stvarno vidim da joj je ogavno)

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

prije trudnoće sam bila puno više izbirljiva ali se onda to odjednom promijenilo (kao i moje kilaža uostalom )
    sada ne jedem iznutrice nikakve, to mi se baš gadi, i školjke, općenito kod morske hrane sam malo više izbirljiva - moram znat točno što je i od kud je...
    a ostalo sve jedem - nešto s većim a nešto s manjim guštom... ima namirnica koje ne bi pojela ako mogu birat (tipa paprike) ali ću pojest ako mi se servira...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja voliom papat. Nisam pretjerano izbirljiva, volim svo povrće, voće, sireve, salame...
    Zapravo je lakše reći kaj ne volim.
    Ne volim masno! Dakle premasnu hranu, pripremljeno premasno. Bude mi jakon zlo do takve hrane.
    Od mesa recimo ne volim nikakve iznutrice i žlundre, repove i glave, uha, jezike i noge.
    Ne volim žile i masno na mesu.
    Od peradi najviše volim onaj bijeli dio, mada jedem i bocu i nadbatak.
    Svinjetinu volim, ne odstajalu.
    Junetinu volim, janjetinu volim, teletinu volim, ribe volim.
    Ne volim baš mahune ali ih pojedem.
    Ne volim hladetinu, tripice...
    Ali generalno gledano, ne volim uglavnom ona jela koja se baš često ne pripremaju.
    Posljednje uređivanje od ana.m : 21.12.2011. at 14:34

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mene sram napisati kakvo sam krme.

ne da sve volim, nego sve o-bo-ža-vam
    nema hrane za koju ne bih mogla reći "TO najviše volim"
    sa jednakim užitkom jedem kruh s mašću, korabu, iznutrice, kožice... cuclam leđnu moždinu (mi to zovemo piring)... da imam para. svaki dan bih jela brizle i mozgove životinja raznih... cuclam oči svih sisavaca i morskih životinja... sve vrste repa i lišća... gomolja i grahorica... žitarica i mlječnih proizvoda (posebno onaj deeeebeli skorup sa mlijeka)...

jedino što baš ne obožavam, ali pojedem na kolaču - je šećer u prahu.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma znam da je stvar u nepodnošenju mlijeka, ali kad je SB rekla da okreće glavu od čaše s mlijekom sjetila sam se te usporedbe - čaša pljuvačke
    a nisu kinezi jedini nepodnošljivci mlijeka
    nedavno sam čula podatak da čak 90 (ili možda ipak 70%) stanovnika sjeverne italije ne podnosi nefermentirano mlijeko

ja ne jedem oči, mozgove, leđne moždine, koštanu srž i jaja muških sisavaca

ipak sam probirljiva

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mislim da ja uopće nisam izbirljiva, jedino što ne volim je stvari pripremljene u hrpi masnoće
    ne jedem te nogice, glave i sl., iako su mi jetrica odlična

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    mene sram napisati kakvo sam krme.

Ja od mesa jedem samo perad, zeca, rijetko svinjetinu ili nemasnu junetinu/teletinu (zakamuflirano u fini saft).

Nikakve kožice, iznutrice, oči, mozak, srce, bikova jajca i sl. ne dolaze u obzir. Isto tak mi se gade i jaja na oko (ja ih jedem samo ako su preokrenuta da je zapeče s obje strane) i meko kuhana jaja. Uvijek s mesa odrežem sve žilice i masno.

Obožavam ribe i morske plodove. I sve vrste sireva i mliječnih proizvoda.

Voće jedem sve (osim grejpa), a povrće na salatu volim, ostalo jedem jer je zdravo ne zato jer mi je baš jako fino. Žitarice isto tak, ali prosenu kašu sam probala i stvarno je nejestiva kak god se pripremi.

Ono što nikako ne mogu pojesti su masline, artičoke i tofu. To mi se ne gadi, ali ima preodvratan okus.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku

Uvijek s mesa odrežem sve žilice i masno.
    Ja sam se jednom začudila jednoj svojoj prijateljici koja je skoro cijelu svadbenu večeru (ne svoju) provela daleko od stola.
    Ali, kad sam čula kako i ona (pincetom i skalpelom, valjda) razmiče sve žilice, kožice i masnoću... sad se pitam je li joj se više gadilo što su nam takvo što uopće poslužili ili što sam ja u tome uživala (toliko da su mi svi prijatelji stavljali svoje ostatke u tanjur).

Kod nas se u društvu zna u čiji tanjur ide sve to što nitko ne voli

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •