Već duže razmišljam o ovoj temi, neki dan pročitala sam članak da je identificiran gen koji imaju ljudi s predispozicijom da će bit „optimisti“, koji ljudima omogućava da svijet i zbivanja oko sebe doživljavaju na pozitivan i vedar način, pa rekoh si idem pokrenut temu jer me jako zanimaju vaša razmišljanja.
Naime, kao što naslov kaže: biti optimist ili pesimist u životu ovisi o: genima i/ili odgoju?
Znam kao i većina nas nekoliko primjera iz svoje okoline-ljudi koji su uvijek nezadovoljni, kukaju, uvijek mi nešto nedostaje, vide sve ono što nemaju i „briju“ neke crne scenarije, brinu stalno neke brige i u sadašnjosti i zbog budućnosti a često se vraćaju i na svoje poteze u prošlosti pitajući se a zašto se nešto dogodilo, je li moglo bit drugačije...itd. meni kao „zadrtom“ optimisti je to velika šteta (po njih), samo takvo gubljenje vremena i put u smjeru nowhere.
Razmišljam kako bi bilo lijepo da svi možemo gledati svijet ružičastim naočalama, kako bi nam svima bilo ljepše jer život je puno lakši, ljepši i uostalom prekratak da ga se utroši na brige, živciranja i sekirancije (što bi rekli: Seize a day!) Ne radit slona od miša, paniku kad treba i ne treba- zanima me jel moguće to osvijestiti i poraditi na vlastitom viđenju svijeta oko sebe.
Razmišljam je li moguće da netko tko je bio pesimist jednog dana postane optimist, je li to moguće?
Je li moguće da obrasci ponašanja iz djetinjstva od strane jednog (često dominantnog) ili oba roditelja koji na životne izazove (oni ih nazivaju problemima) gledaju crno, obilježe dijete /osobu pa da i samo postane takvo, ako je tome tako, to me jako žalosti. Ili ipak mogu prevladati drugi čimbenici pa da je npr. neki vječiti optimist potekao iz obitelji pesimista (ja ne poznajem nijednu takvu osobu) al bilo bi mi drago čuti ako ih ima.
Ajd da podijelimo malo svoja mišljenja i filozofiramo na ovu temu, što vi mislite o temi, bilo da ste optimisti ili pesimisti, iz kakvog ste okruženja, i sl.
P.S
A vrhunac mi je onaj dio kad pesimisti kažu za optimiste da nisu realni, a baš u tome je kvaka
Svašta nadrobih al vjerujem da je moja poanta jasna.