Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Prve knjige i slikovnice - molim preporuke

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Prve knjige i slikovnice - molim preporuke

Po knjižarama vidim veliko šarenilo dječije literature, ne znam što izabrati, s čim i kad početi... od slikovnica koje sam rado čitala u djetinstvu samo Ježeva kućica osta. Vidim da su vječni klasici Crvenkapica, Snjeguljica i slične priče i dalje aktualne, od njih se ježim i želim ih zaobići, pogotovo Djevojčicu sa žigicama, od nje imam traume. Ionako će se prije ili poslije naći neka "dobra duša" koja će joj ih spričati.

Dakle, molim preporuke... kad djeci/bebama početi čitati i što. Tražim nježne, poučne priče, bez zlih vještica, staklenih cipelica i prinčeva na bijelom konju.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

za koju dob?
    nama su s omiljene bile one slikovnice s prozorčićima koje se dižu, slikovnice sa životinjama pa ja glumim njihovo glasanje, slikovnicama s bebom koja radi razne stvari pa to kometiramo
    ima na drugoj temi preporuka slikovnica s pravim pričama za malo stariju dob
    Posljednje uređivanje od tina55 : 20.01.2012. at 11:56

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Medo Tobi je super za malu djecu.
    I sve duge slikovnice s puno detalja, mozda i s prozorcicima.
    Malo kasnije Petra, Jakov, sve o medi Poohu...

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Mislim da je još prerano za čitati priče. Ja bih preporučila slikovnice za životinjama i predmetima od Foruma i takve slične slikovnice. Do sljedećeg Interlibera će beba već biti spremna za male priče sa lijepim slikama i malo teksta. Pa se može lijepo opskrbiti za manje novca i tako svake godine. Nije važno da li je to Crvenkapica ili neke druge stare priče, izbor je velik. Što je veća beba to više teksta i sadržaja. Preporučam i knjižnice. Mi se svaki drugi tjedan opskrbimo u bibliobusu sa hrpom slikovnica.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mojca, kad je naša curica bila tako mala uglavnom sam joj pjevala a kad bih joj pričala priče to su bile zgode iz njenog malog života - ili našeg prije nje. Svašta sam joj znala pričati...o bakama, dedama, nama...
    I dan-danas najviše voli kad joj prije spavanja pričam gdje smo bili, što smo radili, u zadnje vrijeme hit je priča kakva je ona bila kao beba. Od slikovnica jako voli naše albume (gledat sebe kao bebu) i dvije radosnice koje sam joj složila. Volimo izmišljati priče (tu je MM majstor) i to su obično glavni likovi životinje, pa onda njihove avanture. Često ona bira o kome će biti priča i onda krenemo. Jedno vrijeme je danima htjela priču o kravici.

Tek negdje s dvije godine smo joj počeli čitati "prave" duže priče, ranije nije imala koncentracije slušati pa smo pričali jednostavne kratke pričice, a sad sluša i Ružno pače, Pinokija, Najotmjenijeg diva u gradu, Ježevu kućicu (imamo i audio priču za putovanja), kako je princeza Polly prestala nositi pelene )) ....ma svašta.

Slikovnice za najraniju dob uzimali smo u Algoritmu, one s po jednom slikom na stranici, iako ih je prije 1,5 godine dosta pogrickala. Uživajte!!!

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nama su bile savršene minijaturne knjižice po 5 kn. To smo kupovali kod nas u knjižari.
    Ima puno slika i taman teksta.
    Dok je dijete bilo malo uglavnom smo pregledavali slike, jer ima stvarno puno detalja, kasnije smo počeli i čitati cijeli tekst.
    Npr. Izgubljena lopta, Sanja ide k liječniku,...
    Pronašla sam, to su ove:
    http://www.foma.hr/male-knjige/sanja-ide-k-lijecniku/

Te su o ljudima, a ima i jako puno o životinjama.
    http://www.foma.hr/male-knjige/psic-...skrivenu-kost/
    Posljednje uređivanje od Anemona : 20.01.2012. at 12:11

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E da, te su nama uvijek bile savršene, ako se nukud ide, pa ih uzmeš sa sobom. Npr. kod doktora i slično.

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Za manje dijete su dobre slikovnice jednostavnih ilustracija tipa Miffy i Piko. I sve one sa životinjama i kojekakvim prozorčićima.
    Kasnije dolaze bajke koje si spomenula.
    U idućem broju časopisa Dijete vrtić obitelj tema će biti Slikovnice pa i preporuka slikovnica po dobi, pa preporučam pročitati
    Časopis se može ovdje naručiti : http://www.korakpokorak.hr/

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mom djetetu i meni ovako unazad gledano apsolutni favorit je Piko - postoje slikovnice različitih formata, od debelih "kocki" za učenje boja/životinja, preko malih tvrdih slikovnica i slikovnica-skrivalica, interaktivnih slikovnica sa zvukovima, pa sve do dužih pričica. Crtež je jednostavan i ima dosta detalja za učenje/nabrajanje, a pričice su slatke.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Mom djetetu i meni ovako unazad gledano apsolutni favorit je Piko
    I mi volimo Piku. Mima ih je dobro opisala. Jednog dana, kad počne gledati TV, postoje i jednostavni crtići s njim.

Dobro je kod slikovnice da ima kartonske stranice da beba može slobodno sama rukovati njima. Ispočetka slike s manje detalja i manje teksta.
    Mi imamo neke sa slikama životinja i vozila, to maloga zanima. Ne čitamo mu priče u smislu pripovijetki jer on to još ne može pratiti.

Smrdljiva čarapa, hvala na preporuci za časopis!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Na ovoj stranici možeš pročitati o projektu Čitajmo im od najranije dobi i pronaći preporuke za slikovnice za najmlađe kao i problemske slikovnice:
    http://www.hkdrustvo.hr/hr/strucna_t...7/publikacije/

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mojca meni je bio gušt otkrivati slikovnice, baš smo uživale i Sunčica i ja. Išle bi u knjižeru, ona bi sjela na pod i listala, a ja pregledavala police.
    S drugom curkom nije fora, jer već imamo cijelu zbirku slikovnica doma.
    A Sunčica sad čita iz knjižnice, više joj nije zabavno više puta čitati isto tako da manje kupujemo.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Cure, hvala na odgovorima.

Beba prekustra puni tri tek mjeseca, ali meni je čitanje važna stavka u životu i želim da ju slikovnice i knjige prate od početka. Za sad imamo par krpenih i plastičnih za kadu, iako, za početak ju zanima samo ogledao iz jedne krpene i naravno šuškanje.
    I mi stalno nešto pričamo i pjevamo, od malih igračaka joj radimo "igrokaze". Neki od tih malih plišanih likova plešu, neki imaju svoje pjesmice, neki daju puse... jako im se veseli i kad ih vidi čeka da "ožive".
    Brat i ja smo odrastali uz priče o dječaku koji je imao dupina, koje je nam je tata izmišljao... da ih je bar zapisao, bile su fantastične, ne sjećam se ni jedne, ali se sjećam napetosti i uzbuđenja dok nam ih je pričao. Charlie, ovo čisto kao prijedog TM-u, možda će se tvoja cura jednom sa sjetom toga sjećati kao sad ja. Osim toga često je znao oslikati svoje prste i na uznožju kreveta su se odigravale prave pravcate predstave. Imala sam i cijeli niz kuhača-likova.

Hvala za linkove, sad ću se baciti u proučavanje.

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Mi isto jako puno pjevamo, to mu je super zanimljivo. Fasciniralo me zapravo koliko sam se pjesmica sjetila što iz svog djetinjstva, što iz sestrinog (10 god je mlađa od mene tako da se stvarno skoro svega sjećam).

Ima li tko iskustva s "Bajkama koje pomažu djeci", mi smo ih dobili, ali nisu mi baš bajkovite.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku

Ima li tko iskustva s "Bajkama koje pomažu djeci", mi smo ih dobili, ali nisu mi baš bajkovite.
    To je i moj dojam.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

O, Piko je zakon za malene! Jednostavni crteži, jasne boje, otvaraju se prozori i onda ...sreće kad otkrije što je iza. Imamo ih par i na engleskom, a i one sa zvukovima.
    No, svaka nova slikovnica je zadovoljstvo. Čitanje je prava stvar.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nama su favorit Piko i slikovnice iz serije: Pričam ti priču, Školske knjige.
    OK; nije za tako mlao dijete (3mj) Ali je moja djevojčica od godinu dana uživala u njima (tj, u mimici i glasovima koje sam koristila tijekom pričanja) uz starijeg brata.
    Danas, dvije godine poslije, još ih čitamo.
    Posljednje uređivanje od tomita : 20.01.2012. at 22:46

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mojca, imaš u Konzumu (uh, ja ću valjda i grobno mjesto kupit' u tom Konzumu, ali kad mi je najbliži) slikovnice - prve rječnike
    ono, fotografija živih boja i ispod piše pojam
    uvijek možeš izmisliti dodatno priču uz taj pojam
    Forum općenito ima super slikovnice, od tih prvih pa nadalje
    ja sam M. bez obzira na dob svašta pokazivala, bilo mi je važno da zna što je knjiga, da ju uhvait, okreće stranice
    od tih prvih su nam bile i one s otvaranjem prozorčića, te je valjda već znala napamet
    sad voli svašta, od bajki gdje vještica želi proždrti malog Ivicu (uopće ne bediram zbog toga) do nekih banalnih priča tipa Piko i slično
    no, takve fore joj zapravo sama izmišljam, a voli i prepričavanje crtića kao i nekih priča iz naših djetinjstva, obiteljskih anegdota i sl.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Joj i ja sam se grozila tih strašnih bajki i uvijek sam zaobilazila tekstove tipa .. I onda je lovac rasporio vuku trbuh ..
    Međutim, kako je curka odmalena odlazila u knjižnicu, oduvijek je nekako sama birala što joj se sviđa. Tako je došla na red i knjiga 7 najljepših bajki koju sam držala na polici jer mi je imala prestravičnu sliku na kojoj mama koza škarama reže vuku trbuh, spašava kozliće, kozlići krcaju kamenje vuku u trbuh i mama ga šije ogromnom iglom..
    Najprije je samo listala dok smo se igrale knjižnice, a onda, vjerojatno nakon razgovora o tome kako će seka izać iz pupe i kad sam joj isprićala odkud mi rez, ona je tu cijelu priču prihvatila kao nešto posve normalno. Skužila sam da smo mi ti koji mislimo da će to njima bit grozno za čut, oni ustvari u određenoj dobi to sasvim normalno, bez traume prihvate.. Više se uzrujala dok me pitala jel me bolilo dok sam je rađala nego dok sam pričala Palčića..
    Zato, preporučam odlaske u knjižnicu, već će ti dijete samo pokazat što mu se sviđa.. Možeš ti zaobilazit kolko hočeš, al prije ili kasnije će se morat suočit i sa ružnim stvarima, pa onda bolje kroz bajke nego kroz hrpu gluposti koje će vidjet na tv-u, čut u vrtiću i sl.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ma da Piko je zakon, nekad davno sam ga kupovala klincima za poklon, posve sam zaboravila na njega.
    Pričam ti priču mi nije poznata potražiti ću. Forum isto tako.

Knjižnica svakako! Samo nek ipak ima godinu dana, da može sama uzeti knjigu s police i sl.

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i nama je piko super, ali samo ona veća knjiga s pričicama u stripu, ove manje ju nisu zanimale
    već prije godine dana smo imali 3 slikovna rječnika jer joj je to bila omiljena literatura i sad ih voli

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

a mi smo u knjižnicu išli i prije godine dana, posuđivali knjigice baš za najmanje
    i danas prvo odemo u knjižnicu, posudimo knjige, pa kupimo one koje joj se svide ili one kojih nema u knjižnici za posuditi

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Slučajno sam naišla na ovaj članak:
    http://www.jutarnji.hr/miffy--piko--...sto-ne/278139/

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

zanimljivo, kod nas je baš bilo suprotno, moje dijete je tražilo slikovnice sa što više detalja, naravno čitali smo i one bez suvišnih detalja, ali ovo što kažu kod nas ne vrijedi
    kad bih joj dala na izbor, uvijek bi odabrala slikovni rječnik s puno sitnih detalja i koncentrirano tražila predmete, pokazivala prstom da ih imenujem,...

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Beba prekustra puni tri tek mjeseca, ali meni je čitanje važna stavka u životu
    Mojca, i ja sam svom starijem počela pokazivati slikovnicu kad je imao 3 mjeseca. Bila je to neka ogromna slikovnica 80×50 cm. Dobili smo je na poklon, ne znam gdje je kupljena, ali mislim da je nakladnik bio Forum.
    Poslije je po njoj hodao, skakao... propala je. Baš mi je bilo žao da je nisam mogla pokazivati mlađem.
    Što su manji, trebaju im veće slike i jači kontrasti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Jurana, hvala. Super info za tu veliku slikovnicu. Za kontraste smo skužili. (Najzanimljivija stvar u kući je zavjesa u kupaoni, bijela s nepravilnim crnim kružnicama. ) Idemo danas u knjižaru, nadam se, pa ćemo nadam se nešto i izabrati.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Dodajem detalj iz našeg iskustva s ranim slikovnicama: za malu djecu (cca 1-2 godine) bolje su slikovnice sa što realističnijim slikama, najbolje fotografijama. Tek kasnije dijete može percipirati ilustraciju i crtež, a još kasnije taj crtež počinje doživljavati kao dio slikovnice.
    U početku su nam najbolje bile one slikovnice od Foruma (moj prvi rječnik, ima prilagođenih raznim dobnim uzrastima).
    Kasnije, za čitanje (od cca 1,5 godine nadalje) - već spomenuti Piko (za početak su izvrsne zvučne slikovnice s Pikom, sad ih ima nekoliko u ponudi), ali i slikovnice u izdanju Golden Marketinga i Školske knjige.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

touchy-feely slikovnice
    najljepše su iz algoritma

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj yasmin prvotno napisa Vidi poruku
    touchy-feely slikovnice
    najljepše su iz algoritma
    X mi smo imali ove http://www.penguin.com.au/babytouch/...he-books-2.cfm i danas kad ima 4 godine zna ih uzeti i zaigrati se s njima

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mi od najranije dobi čitamo Priče o šumi, imamo 6 kom. (patuljci, divovi...), nema morbidnih priča, ilustracije su genijalne
    kako klinac raste sve više ih voli.
    definitivno nisu knjige koje možeš maloj bebi dati u ruku, ali za čitanje meni su super

http://tisakmedia.hr/Artikl/Price-o-...dcNzYscHJcNDQ5

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa Vidi poruku
    X mi smo imali ove http://www.penguin.com.au/babytouch/...he-books-2.cfm i danas kad ima 4 godine zna ih uzeti i zaigrati se s njima
    e baš te...mi imamo ladybird (to valjda vole sve lucije rođene u listopadu 2007, oko 20tog )

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ove su mi jako lijepe. Čine mi se taman za bebe...

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj yasmin prvotno napisa Vidi poruku
    e baš te...mi imamo ladybird (to valjda vole sve lucije rođene u listopadu 2007, oko 20tog )

sorry za OT ali cestitm na J 2011

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

sorry za OT ali cestitm na J 2011
    thanx...

enya22 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo i nase iskustvo... M.-u smo citali brojalice od kad je imao 2 mjeseca, lako su pamtljive i imaju zgodne slicice zivotinja (a on obozava zivotinje). Tu su poznate brojalice i pjesmice, jos iz naseg djetinjstva. Osim toga, potpisujem Primu:

Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    mi od najranije dobi čitamo Priče o šumi, imamo 6 kom. (patuljci, divovi...), nema morbidnih priča, ilustracije su genijalne
    kako klinac raste sve više ih voli.
    definitivno nisu knjige koje možeš maloj bebi dati u ruku, ali za čitanje meni su super

http://tisakmedia.hr/Artikl/Price-o-...dcNzYscHJcNDQ5
    I mi volimo te Price o sumi, M. stalno trazi da mu "citamo puha" (uz hrpu drugih zivotinja, pojavljuje se i puh).

Inace, jako je volio i one male slikovnice tvrdih korica i stranica, s prozorcicima koji se otvaraju.
    Osim toga, jos i Piko i Medo Tobi i Tigric Jakov... I male slikovnice za par kuna, bilo je u TL-u takvih sa svega par tvrdih stranica, a i male za 5 kn, o dinosaurima itd.
    Mi imamo slikovnica za cijelu jednu malu knjiznicu. U gradsku knjiznicu sam ga uclanila kad je imao 4,5 mj., a sam je birao knjige s polica cim je mogao samostalno stajati.
    Mladi sin nije toliko zainteresiran za citanje, iako i njemu citamo i cesto sam lista uz brata. M. je oduvijek znao kako treba okrenuti slikovnicu (nikad naopacke), a D.-u je svejedno...

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa Vidi poruku
    Dodajem detalj iz našeg iskustva s ranim slikovnicama: za malu djecu (cca 1-2 godine) bolje su slikovnice sa što realističnijim slikama, najbolje fotografijama. Tek kasnije dijete može percipirati ilustraciju i crtež, a još kasnije taj crtež počinje doživljavati kao dio slikovnice.
    U početku su nam najbolje bile one slikovnice od Foruma (moj prvi rječnik, ima prilagođenih raznim dobnim uzrastima).
    Potpis. Ima slikovnica s tako nekvalitetnim i prestiliziranim ilustracijama da ponekad i odraslo oko jedva prepozna što prikazuju. Mi imamo te Forumove rječnike i još nekoliko od drugih izdavača - taj tip slikovnice je odličan za učenje prvih riječi, ali i razvoj logičnog mišljenja (grupiranje i razvrstavanje pojmova). Zatim su nam bile drage (i još su) slikovnice koje stimuliraju više osjetila tj. namijenjene su za multidimenzionalno učenje. Izdvajam Miriam Stoppard, Usbornova izdanja iz Algoritma i Forumove zvučne slikovnice. I Medo Tobi je među najdražima - za nas također ne vrijedi pravilo da su za manju djecu bolje jednostavnije ilustracije, upravo suprotno, moje kćeri više vole detaljne ilustracije. Događalo se da se u knjižnici zalijepe za neku knjigu te vrste bez obzira što je namijenjena starijoj djeci, ali nas to nije smetalo - posudili smo je i prilagodili svojem uzrastu i potrebama. Npr. ako je tema bila snalaženje u prometu, nismo se fokusirali na prometne znakove i pravila, čak nismo niti čitali tekst jer sam procijenila da je presložen za dvogodišnjakinje, nego smo promatrale slike i pričale priču.
    Uz to, stihovi su se pokazali kao JAKO važan element za učenje jezika i učenje općenito. Sjećam se da su još u vrlo ranoj dobi, sa svega par mjeseci, puno prije prvih riječi znale imitirati ritam i intonaciju pjesmica koje smo im čitali i recitirali. Pa i kasnije, kad su već progovorile, sadržaj koji su znale zapamtiti i izgovoriti u stihovima po dužini i složenosti daleko je nadmašivao ono što su mogle u slobodnom govoru. Imajući to u vidu, slikovnice s pjesmicama i kratke priče u stihovima smatram obaveznom literaturom.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Nama su prve slikovnice bile one od Egmonta sa prozorčićima. Bila je jaaako mala kad je to prelistavala i polako učila riječi. Volimo te Forumove riječnike ali i bajke (malo prilagodjeno prepričane). Sad već imamo hrpu slikovnica ali "Kika uči jahati" i "Kika ide u vrtić" su nam već mjesecima klasika. Njima se uvijek vraćamo. Obje su malene i po 5 kuna. I još nešto, članarina u Knjižnicama grada zagreba je 50 kn godišnje a imaju hrpe slikovnica i igračaka za najmanje. Toplo preporučam!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da knjižnica svakako! Da nisu tolike temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature unutarnjih prostora, već bi je posjetili i upisali se.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo, lijepim i ovdje link jer ima preporučene slikovnice za djecu mlađu od jedne godine: http://www.korakpokorak.hr/upload/Di...obitelj_66.pdf

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

podsjećam da je ovaj tjedan Interlibereduca!

naš šestogodišnjak uživa u pričama sa elementima fantastike, mistike, čudnih i izmišljenih bića - npr Jules Verne - za djecu prilagođene priče 20.000 milja pod morem, Put oko svijeta u 80 dana, djeca kapetana Granta... Zatim sviđa mu se Narnija, Knjiga s dinosaurima.

trogodišnjaci vole knjige s prozorčićima, životinje, Tobi slikovnice

zekana avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ne znam da li znate za ovu online stranicu

http://www.childrenslibrary.org/icdl...ntry=country10

Divne su knjige, a dobre su kad, kao ja, nemate gdje nabavljati tako lijepe knjige.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •