Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 172

Tema: gdje pronaći odjeću koja nije zla i opasna

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno gdje pronaći odjeću koja nije zla i opasna

Jučer sam nakon dugo vremena (to kažem jer je dokumentarac koji sam gledala možda već repriziran puno puta) upalila TV i vidjela dio dokumentarnog filma koji je govorio koliko je opasna odjeća koju nosimo i kako stradavaju radnici koji ju proizvode.
    Ja sam svjesna da je nama svake godine odjeća sve dostupnija i jeftinija, ne živimo kao naše bake koje su imale dvije haljine: radnu i paradnu, ali tek sad sam se zamislila proizodnjom koja se preselila u najsiromašnije zemlje gdje ljudi rade u uvjetima nezamislivim za npr. Pamučnu industriju Duga Resa (sjećam se kad je Mrežnica mjenjala boju ovisno o radu farbaone).
    Što mislite, kako je moguće da neka/neki od nas izabere odjevni predmet koji nije naudio proizvođačima i neće nauditi nama? Postoji li neka organizacija koja se bori za prava radnika u zemljama kao što su Bangladeš i Indija (znate kako je nastao 8. ožujak?)a da ju možemo podržavati?

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Gledala sam jučer dio dokumentarca i ostala u šoku šta se sve radi.. Mislim, znala sam da svašta koriste u proizvodnji, ali ni na kraj pameti mi nije bilo da može biti tolio opasno..

Užasno mi je žao svih tih ljudi i pitala sam se isto što i ti: gdje, od koga kupovat a da to ne ugrožava te jadne ljude,a bome i nas jer sve što imamo na sebi očito je opasno.

Ne znam, koma mi je sve to.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja sašijem
    Ne znam da li je neko stradao/stradava praveći tekstil od kojeg šijem, ali bar ne stradava šijući odjeću koju nosimo
    Da se razumijemo, ne šijem sve, ali veliki dio, posebno dječije odjeće, da.

Ono što kupim gledam da je što više domaći proizvod, jer nekako smatram da je bolje jer a) je povoljnije, b) vrlo često dugotrajnije i c) podržavam industriju u vlastitoj državi, u kojoj radnici ipak imaju bolje uslove rada nego klinci koji u Burmi, Vijetnamu, Indiji, Kini... šiju za npr. Benetton

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja imam tako reč radnu i paradnu. Kako se stalno seljakamo ne mogu više imat onoliko robe koliko zam užala. Sad imam 4 para tajica, 4 haljine, 5 majica, 2 đempera, 2 jakne, i još par aksesorisa kao headcoverings i to je to za zimu, za ljeto imam 4 haljine, 5 majica i 2 para tankih tajica. Za rad nosim kute i kecelje, toga imam par komada, imam 1 niske crevlje 1 čizme i jedne ljetne sandale + donji veš...kad se nešto podere zašijem, a kad više nema spasa recilkliram materijal a sebi sašijem novo. E da, roba skoro sva mi je handmade osim donjeg veša.

Moram priznat da je to zaista oslobađajuće, iako treba malo dok se navikneš a onda ti život postane puno jednostavniji.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

ja radim u tekstilnoj industirji...
    nisam gledala dokumentarac i stvarno mi je zao...
    jer imas gdje link da si pogledam ?

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Blago vama... ja šivati neznam, jednom sam se okuražila i mami razbila mašinu i to je bilo to... zakrpam čarape ili nešto sitno... a ostalo kupujem. I ostanem začuđena kad vidim da se nešto proizvelo kod nas ili nam susjednim evropskim gradovima. Jer je više manje sve Indija, Tailand, Kina... Moje prve Nike patike daleke 90.-te, 91. bile su Made in Vietnam a kamoli sad...

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

ja si sijem doma sama... imam singericu (odlicna je...sve zive funkcije na njoj)...
    pravim si haljinice,tunikice, (pogotovo kad sam trudna bila)
    sad me zivo zanima taj dokumentarac,bas bi ga htjela pogledati....
    ako netko ima link plizz nek proslijedi... (ako ga uopce ima negdje)

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma nije samo stvar u šivanju, već u proizvodnji i bojanju tkanina. Ljudi od kemikalija ostaju bez dlaka, a to je još i najmanji problem. čovjek je zbog špricanja pamuka pesticidima 2 puta bio u komi i morao se opet vratiti na posao da šefu odradi troškove liječenja.

Užas!!
    Posljednje uređivanje od klaudija : 05.02.2012. at 15:46

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

ajme katastrofa..
    ja mogu samo reci kako je meni...

odlicno!!!!
    dobra placa....
    sef odlican... svi su korektni....

mi radimo sa pamukom i vunom.... od pocetak do kraja...
    od skica do pranja i pakiranja...
    stavljanja cijena....

ne radimo sa nikakvim teskim kemikalijama... roba se pere u posebnim perilicama i sa posebnim detrdzentima...

kad se pakira nosimo zastine rukavice i maske na licu....

ako vas sto zanima samo pitajte....

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pokušala sam kupovati domaće, duga resa, trimot, mislim na donji veš i bodije za bebu. No krojevi ne valjaju, brzo mi se sve rastegne, potkošulje za MM izgube formu... ni sama ne znam što mi je pametnije. Pitanje je gdje domaća industrija nabavlja pamuk? Sigurno isto u Indiji...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Da, domaci kupuju vani pa made in Croatia ne znaci puno.

Ribice, a sta mislis zasto rukujete odjecom sa rukavicama i maskama?

Bas sam citaka da su Adidas i H&M potpisali da ce prekinuti koristiti formaldehid do 2020 g.
    Jos kuzim hm, ali adudas prodaje robu po bezobrazno visokoj cijeni!!!!

Novu odjecu uvijek operite prije nosenja!!!

http://m.vecernji.hr/zivot/kolicina-...-clanak-368473

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ako nekog zanima, radi se o emisiji Reporteri: Žrtve mode. Ako imate vremena i uspijete naći na netu pogledajte.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku

Ribice, a sta mislis zasto rukujete odjecom sa rukavicama i maskama?
    zbog higijenskih uvjeta....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nisam gledala dokumentarac.
    Ono čega se ja držim je da je donji veš djetetov, MM - ov, moj bijele boje, 100% pamuk, da su djetetove duge gaće 100% pamuk, piđama isto tako s čim manje bojanja.
    Dakle, ono što ide direktno na kožu da je 100% bijeli pamuk.
    Naravno, ponekad dođemo u doticaj i s nečim drugim, ali to je iznimka.

I kod ostale obleke mi je pravilo za dijete 100% pamuk, ako je moguće. Npr. čarape nisam nikad vidjela takvog sastava.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pamuk nije bijele boje. Bijeli se.

Mozemo se u potpunosti zastiti jedino ako nabavimo ovce i tkalacki stan.

Ono sto mozemo, a dobro je i za ljude u proizvodnom lancu i za okolis i za nas, je da ne kupujemo 20 majica po sezoni.
    Umjerenost i duze nosenje.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ...ribica prvotno napisa Vidi poruku
    ...... od pocetak do kraja...
    od skica do pranja i pakiranja...
    stavljanja cijena....
    ...
    ribice radite li s gotovim tkaninama? kako i gdje se one proizvode? mene to uvijek zanima - kad na majici piše da je napravljena u Hr, znači li to da je i materijal domaći?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni je to jasno, ali opet ga smatram zdravijim na koži od potkošulje bojane tamnoplavom bojom.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Citiraj klara prvotno napisa Vidi poruku
    ribice radite li s gotovim tkaninama? kako i gdje se one proizvode? mene to uvijek zanima - kad na majici piše da je napravljena u Hr, znači li to da je i materijal domaći?
    pamuk talijanski, vuna domaća... konkretno mi dobijemo obrađenu tkaninu u rolama... a sad kako oni rade ne bi znala reci....

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Uf, gadno

Ali goli ne možemo po svijetu. Jednostavno sam se pomirila s tim da na puno stvari u životu ne mogu utjecati. Ne volim ove akcije tipa bojkot nekih proizvoda jer stvari nisu tako crno bijele, a i na kraju bi valjda skoro sve proizvode bojkotirali kad bi znali na koji način dolaze do nas.
    Jednom davno sam gledala neki dokumentarac o beračima banana i zgrozila se na uvjete u kojima rade, ali banane ne kupujem prvenstveno zato što ih ne volimo baš pretjerano, a ne zato da bih na nešto utjecala.

Žalosno, ali istinito...

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je to jasno, ali opet ga smatram zdravijim na koži od potkošulje bojane tamnoplavom bojom.
    definitivno.
    Crna boja je najcesce problematicna i pozitivna na testovima na kancerogene sastojke.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Kad bolje razmislim, nema neke prevelike razlike između hrane tretirane pesticidima i ovoga, s tim da je ovdje možda veći udio dječjeg rada i nedovoljno plaćenog rada ovdje, a veći udio kemijskog zagađenja u proizvodnji hrane.

Rozagroza je dobro postavila stvari - svi bi mi mogli razmisliti koliko nam toga zaista treba, a koliko smo podložni konzumerizmu.

Ont. moja prabaka je znala tkati, lan su sami uzgajali, sve se radilo ručno, preli su vunu, pleli su, izrađivali odjeću itd. ali npr. nije cijela obitelj išla na istu misu jer nisu imali dosta "fine" odjeće, nego je pola obitelji išlo na ranu jutarnju misu, a druga polovica ih je čekala, obukla što su ovi imali na sebi, pa na drugu misu... Jelo se isto drugačije, sve su sami proizvodili, a opet, bilo je i rahitisa i zaraznih bolesti i ovog i onog... Ne bih rado da moram živjeti u takvim uvjetima, bolje mi je ovako, ali zaista ponekad pretjerujem. Trudim se osvijestiti te stvarne potrebe (pa nisam kupila niti jedne cipele sad na zimskoj rasprodaji jer imam tri para zimskih cipela od prošle godine koji su još u pristojnom stanju). Vidi se i na novčaniku.

S druge strane, batina ima dva kraja - ako ništa ne kupujemo, onda i oni u tom lancu proizvodnje koji sada malo dobiju ne bi dobili ništa. Pitanje je koliko imamo pravih i točnih informacija, a koliko je sve to skupa manipulacija ovih i onih interesnih skupina. Teško je reći....zaista. I moje radno mjesto (i mnoga druga) moglo bi se zatvoriti ako bi prestala potreba za xy proizvodom. Teško je tu biti pametan. I zato cijenim Rozu i njezin povratak korijenima, koliko god to baš i ne bi bio moj izbor u tolikoj mjeri.

Daisy@ avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

gledala sam dokumentarac,užasno!!!! malo se zamisliš...

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam se disciplinirala pa, kao i RozaGroza, imam sve manje odjeće (par komada biranih svečanih, par sportskih, par za posao/grad/goste, par za po doma + veš). Uglavnom, tako nešto mi se prije par godina nije moglo dogoditi, smatrala bih da sam gola Odjeću kupujem kvalitetniju i ak je platim više očekujem da izdrži duuugooo duuugooo...

Za djecu gledam da je sastav odjeće pamuk, makar često kupujemo na našoj burzi, pa je vjerojatno smanjena štetnost tkanina zbog toga jer su robicu već isprale neke druge mame...

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

definitivno.
    Crna boja je najcesce problematicna i pozitivna na testovima na kancerogene sastojke.
    srecom pa ne postoji crna baby robica!!! (bar ne za ove skroz male)

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Za djecu gledam da je sastav odjeće pamuk, makar često kupujemo na našoj burzi, pa je vjerojatno smanjena štetnost tkanina zbog toga jer su robicu već isprale neke druge mame...
    sad imamo jos jedan dodatni argument za kupovanje rabljene odjece!!! sto ispranije to bolje!samo da sad onda ne porastu cijene..kao,to je zdravija,eko roba.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Mozemo se u potpunosti zastiti jedino ako nabavimo ovce i tkalacki stan.

Ono sto mozemo, a dobro je i za ljude u proizvodnom lancu i za okolis i za nas, je da ne kupujemo 20 majica po sezoni.
    Umjerenost i duze nosenje.
    potpisujem

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

joj, ideal mi je ovo što Roza priča, ali ja, recimo, imam robe stare više od 15 godina koju još uvijek nosim
    istina, imam i velik ormar pa mi ne smeta, ali, gledam kupovati što manje
    zapravo, jesenas sam kupila nešto na sniženju u Mani, kaput (do sada nisam ni imala kaput nego sve neke jakne) u Takku
    a čizme, eno, imam marte stare 14 godina, jedne koje nosim četvrtu sezonu i još jedne koje sam dobila
    i dosta mi
    istina, na hlače sam slaba
    eh, i nikako početi šiti

ribice, a gdje radiš? ako ti je bed ovako javno, može i na PP

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    srecom pa ne postoji crna baby robica!!! (bar ne za ove skroz male)

postoji....

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Ja sam emisiju gledala i slušala na pola uha i isto sam bila zgrožena. Primjetila sam da se često spominjao H&M. Čini mi se da je jedna njihova dekoraterka teško oboljela na bubrege zato što je baratala novom robom kojom je aranžirala izloge. S druge strane oni imaju i organske tkanine, znači posve prirodne i bez štetnih sastojaka. Mislim da i C&A ima isto takvu liniju s organskim tkaninama, jer sam prije dvije godine kupila jaknu iz te linije.

Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ah, da bar...
    imali su prije par godina oni (H& M) aferu s LAZNIM organskim pamukom...
    imali i mi nekoliko majčica, čak i par tamno sivih. ma, za popizdit!

ja stvarno ne znam kako protiv toga... za hranu, bar si umisliš da ćeš okopavati svoj vrt, izmjenjivati bio sjeme s drugima itd... a što ću s ovim..
    jedino, sitni potezi, tipa burza, izbjegavanje onih najozloglašenijih, općenito minimalizirat to gomilanje robe (sistem "radna i paradna")...
    Posljednje uređivanje od Solange13 : 06.02.2012. at 15:21

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

U emisiji su objasnili da je eko pamuk gmo prilagodjen da ga se ne mora prskati. Rekli su naziv sorte. Ali nakon nekog vremena ga krenu napadati usi i kukci, pa ih ipak prskaju iako za tu sortu nista ne pomaze.

ALI, pri plasiranju na trziste ta sorta uvijek dobije deklaraciju BIO jer "se ne mora prskati".

Otvoreno su pitali vlasnika tvornice da li se bio i obicni pamuk izmjesaju u tvornici i trazili su objasnjenje zasto ne farba
    eko bojama bio pamuk. Tip se nasmijao.

Sve je to mazanje ociju i varanje kupaca.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    sad imamo jos jedan dodatni argument za kupovanje rabljene odjece!!! sto ispranije to bolje!
    to je i meni super kod rabljene robice, ali i namještaja. Nedavno smo prvi put nakon milion godina kupili novi ormar- koji miris u stanu užas,onda sam se sjetila sveg rabljenog namještaja u stanu,starih parketa i baš mi došlo toplo oko srca. Sve je to isparilo davno,neka nas ogrebotine,grinje i mucice...
    Posljednje uređivanje od pikula : 06.02.2012. at 22:30

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Ja nastojim minimirati količinu odjeće. Nema čiste proizvodnje. Ima samo manje i više čista. Čak i da se uzgoji pamuk bez pesticida uz pomoć nekih genskih modifikacija, količina vode koja se troši pri uzgoju je ooooogromna. Pošto je uzgoj pamuka uz kavu vjerojatno najgore opterećenje za ljude i okoliš, nisam nikakav fan pamuka, niti mislim da je "sintetika" u tom kontekstu babaroga.
    Gledam baš stranicu od cotton revolutions, nigdje ni riječi o zaštiti okoliša.
    Isto tako, premda visoka cijena proizvoda nije garancija da se radi o fair tradeu, vjerujem da je jako niska cijena garancija da je veliki dio ljudi u lancu od sirovine, prijevoza, prerade, pakiranja, šivanja, ponovo pakiranja, ponovo prijevoza... jako oštećen.

I ja sam gledala emisiju s bananama, i ne kupujem Dole banane, a u biti kupujem malo banana, gotovo nikada, iako su mi fine. Kupim ih ponekad samo kad sam u gradu, gladna, a ne da mi se jesti pekarske proizvode s nogu.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Uglavnom, postoji REACH regulativa u okviru EU i to bi nas trebalo štititi od štetnih kemikalija. Vjerujem da taj dio funkcionira i da odjeća u mom ormaru nije posebno štetna za mene, ali izvan EU nema REACH-a i ne znamo koliko je ljudi na istoku oboljelo zbog mojih novih traperica.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Gledala sam dokumentarac i prestravila se. Mislim, nije da je to baš toliko nepoznato, ali u svakodnevnom životu trudiš se ne opterećivati se takvim mislima, dok ti ih netko ovako ne natrlja na nos.
    Uglavnom, dobro ću razmisliti kad ću sljedeći put obući crni donji veš ili t-shirt.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Gledala sam i ja iako mi to nije bilo ništa novo jer se o ovoj temi već neko vrijeme naveliko razglaba.

Međutim, pitanje je što bi nosili, jeli, pili, vozili... kad bi htjeli samo "zdrave" proizvode pri čijoj proizvodnji nitko nije zakinut ili obespravljen

Jednostavno - svijet je postao takvo mjesto. Nažalost.

Ja opet (i stalno) ponavljam - više ne postoji zdrava hrana. Tlo i vode već su odavno onečišćeni pa ni hrana iz našeg vrta, neprskana i bio/eko/organic/gmo-free nije ni blizu ovome o čemu pišete spominjući svoje pretke i njihov život u ne tako dalekoj prošlosti. Taj i takav život više ne postoji.
    Jednako je i s odjećom, sve nam je dostupnija i sve je otrovnija.

A opet - u, nazovimo ga, razvijenom svijetu ljudi danas u prosjeku dulje žive, ne umire se od nekih bolesti koje su do nedavno bile fatalne i sl.
    Pretpostavljam da smo s godinama stekli i imunost na dosta tih otrova s kojima smo svakodnevno okruženi.
    Jer, kad bi željeli živjeti zdravo i ne trovati se, prvo što bi trebali učiniti jest da prestanemo disati zrak koji nas okružuje.

Ne znam, ni meni se sve to zajedno ne sviđa, od trovanja do iskorištavanja ljudi i djece pri proizvodnji svega i svačega.
    Ali kako to promijeniti?
    Nekupovanjem robe, bojkotom crnog veša?
    Teško

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Danasnji starci nisu bili izlozeni svakakvim kemikalijama i zracenjima tijekom odrastanja.
    Tek ce vrijeme pokazati kako to utjece na ljude.

Prije se znalo da tipograf nece dozivjeti starost.
    Znalo se koja su opasna zanimanja.
    Danas dekoraterka oboli od otrovanja jer je bila izlozena kemikalijama iz odjece. Katastrofa.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Danasnji starci nisu bili izlozeni svakakvim kemikalijama i zracenjima tijekom odrastanja.
    Tek ce vrijeme pokazati kako to utjece na ljude.
    Ali su bili izloženiji recimo dimu cigareta i u gradovima su se uglavnom jako slabo kretali. Tko je prije išao slikati pluća ili zube, bio je izložen puno jačim dozama zračenja. Tko je operirao slijepo crijevo, imao je puno veći rez, nego danas.

Bila sam na jednoj uglednoj instituciji u inozemstvu, gdje su pred nekih 30-40 godina uzorke urana držali u ladicama radnog stola, jer nitko nije znao da je to zbilja tako štetno. Nisu svi poumirali od karcinoma. Tek tu i tamo poneki slučaj.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

The point je - malotko u svom vremenu zna što mu može opako naškoditi, uvijek je vrijeme presudno da se neke stvari otkriju. Stravično mi je namjerno korištenje kemikalija i štetnih tvari, usprkos tome što svi znamo da je štetno. Ali nisu to samo ONI koji koriste štetne tvari, cijela neretvanska dolina troši nekoliko puta veće količne pesticida, nego je dozvoljeno europskim propisima. Slovencima je ograničeno kroz površinu obrađenog zemljišta koliko smiju kupiti pesticida, pa onda dođu u Hrvatsku i kupe koliko misle da im treba. Malotko razmisli prije nego upali auto, da bi možda u istom vremenu stigao i biciklom na svoj cilj. Malotko će odmahnuti rukom kada vidi lift i krenuti pješice. Koliko je samo pušača koji se nerviraju što ne smiju pušiti na nekim mjestima.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Skrećem s teme odjeće na hranu, ali pun je plac previše špricanih proizvoda.

zumbulmama avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I hrana i odjeća, kad bi bile od prirodnih materijala, prirodno uzgojene, obrađene, i dorađene po fair trade principu, bile bi jaaako skupe. A da sve radimo sami, kupi vrt, uzgajaj kokoši, svinje (današnje sorte ne preživljavaju bez cijepljenja kako sam čula), uzgjaj svoje voće i povrće, .... i cijeli dan radiš samo za (doduše zdravu) hranu. Nije moguć fair trade i povoljne cijene.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja se ne zamaram takvim stvarima. Kupuje robu i u Kineza i u Turaka i od Hrvatina. Meni sve to isto sranje drugo pakovanje.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    The point je - malotko u svom vremenu zna što mu može opako naškoditi, uvijek je vrijeme presudno da se neke stvari otkriju.
    Samo da ovo još jednom istaknem, a potpisujem i ostatak napisanog (u sva tri posta).

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Operete li djeci nove pernate jakne prije nošenja?

Odgovorite brzo, dok je još bura, inače mi se sušiti 7 dana

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ako ima jak miris plastike - da

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Uvijek.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne koristimo perjane jakne jer cupaju zivim guskama to perje, skroz ih raskrvare. nosimo veganske cipele koliko god je moguce (ja apsolutno nemam koznih cipela a malom tu i tamo nemam izbora nego za jesen uzeti i nesto sa kozom)

hranu, kavu i sve sto mogu kupujem prvenstveno fair trade

nakit ne nosim nikakav jer su i kamencici i zlato robovski rad, vrlo cesto djece

sva kozmetika i sve za ciscenje je ne-testirano na zivotinjama

i time sam si toliko skresala mogucnost kupovine da najcesce ne kupim bas nista i nosimo sve do nenosivosti, sebastianovu odjecu i vrlo cesto obucu dajem dalje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja nove jakne samo ofurim. Odnosno prođem s parom po njima i malo proluftam ns bslkonu, ne perem.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Operete li djeci nove pernate jakne prije nošenja?

:
    ja ne. ni pernate ni ne pernate.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne. ni pernate ni ne pernate.
    Naglasila sam pernate jer se ove sintetičke lako peru i suše, a pernate su ajmemajko.

I ne mogu vjerovati koliko sam senilna - ne mogu se sjetiti jesam li to dosad radila, a sigurno je prekonekoliko pernatih bilo u upotrebi

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pernate ne koristimo (alergičari), ostale ne perem niti nosim na bilo kakva čišćenja. Ako mi se čini da imaju miris takve ne kupujem.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •