jasno je da nismo svi isti, ono što nekom može biti sasvim prihvatljivo i štoviše u redu, nekom drugom ne mora... i sve apsolutno počiva na subjektivnom doživljaju. često se sjetim knjige Drugo stanje, u kojoj svoje priče o porodu između ostalih iznosi V. Škare Ožbolt. priče su tople i lijepe (inducirani porodi u bolnici), iako su u totalnom raskoraku od mog poimanja željenog poroda. ali, žena je imala pravo izbora i odabrala je porod u skladu sa svojim načinom življenja. i super!
i zašto je onda tako problematično što se nekome u bolnicu uopće ne ide??? ako si odgovornim promišljanjem može osigurati pkk - pa to nije za osudu. za osudu je što se trebaju tražiti stranputice u sistemu koji ignorira da se pkk događaju.
Ja želim da se objektivnije prikažu sve vrste poroda, bez idealiziranja i zastrašivanja. Ali u redu, vidim da (opet) pišem uzalud.
n.grace, pa to je super... probaj složit neki tekst, sigurno neće biti uzalud![]()
Nema niš neobjektivno u tekstu o PREDNOSTIMA poroda kod kuće.
Posljednje uređivanje od marta : 12.02.2012. at 11:44
Kad pričamo o porodu kao nečem prirodnom, onda takav porod prirodnim i smatramo.
Pravo pitanje glasi koliko rizika može postojati u prirodnom i nesmetanom porodu?
Po meni manje nego u bolničkim uvjetima.
Što je s ostalim rizicima koji nemaju veze s bolničkim uvjetima, već s patologijom, a započeti su kao kućni porodi?
U najvećem postotku takvi porodi će završiti transferom u bolnicu po porodu ili eventualnim transferom radi cr koji opet nije uvijek hitan!
Tko vodi bolnički porod?
Meni na oba bila babica, na drugom porodu liječnika nisam uopće ni vidjela, pri izgonu nije bio tu, posao je odradila babica!
Tko vodi rizičan bolnički porod?
Ovo bi htjela znati, da li vas porađa liječnik ili babica POD NADZOROM LIJEČNIKA!
Koliko je slučajeva zaista hitnog cr u bolnicama?
Koji su bili njegovi razlozi?
Da li bi se ti razlozi mogli na vrijeme otkriti kod kuće i krenuti u rodilište?
...ovako sam ja zapisivala pitanja kad sam se odlučila za pkk i tražila odgovore!
Većinu sam ih znala i bez googlanja...
Najvažnije, koliko je za bebicu i mamu bolji duži ali prirodniji porod bez dripa i ostalih medikamenata te bez podizanja razine adrenalina???
Ja želim da vi što tražite dodatne rečenice na tekstove na portalu odgovorite na pitanje:
- koji se rizici zaista mogu očekivati kod pkk, kad kažem rizici onda mislim na hitnoću, jer to što je netko ipak odlučio ići u bolnicu jer nije bio spreman meni nije rizik, već jedan pozitivan i zreo čin!
Čitala sam nedavno ovdje na forumu temu Opasnosti kućnog poroda
gdje je autorica topica naišla na nekakav blog, kojeg čini mi se vodi jedna doktorica
Mislim da je ondah prvi odgovor na temu bio da je ta doktorica nekompetentna da piše o pkk, da žena koja se odluči na pkk sigurno je mjerodavnija (jer se pripremila) od samih doktora, ne TE doktorice već doktora
smjer teme je bio kenjanje po doktorima i čari pkk
same opasnosti su u startu odbačene kao nebitne jer PO VAMA ih nije napisao netko ko ih je iskusio,valjda?!
disciplino, različith mišljenja u krugu jedne struke, ima. nažalost il nasreću.
meni je bilo na sreću. u istoj bolnici. različita mišljenja. hvala Bogu pa na sreću, na dobro.
kad je u pitanju ta dr. i nje blog, ja ipak biram Odenta koji ima ihaaaa iskustva i s jedne i s druge strane, za razliku od dotične.
radije biram informirati se kod Odenta o mogućim rizicima nego kod žene koja je evidentno "nabrijana" kontra kućnih poroda
Ovo je marta stvar tvojih osobnih uvjerenja, ali ovo što tvrdiš nije istina.
Bilo je fer ono što si do sad govorila da je za tebe rizik poroda kod kuće i u bolnici bio isti, to mogu razumjet, ti bolje poznaješ svoju situaciju i odlučila si sama za sebe, tvoja odluka - tvoja odgovornost.
Ali tvrditi općenito da je rizik bolničkog poroda i rizik pkk isti je u najmanju ruku ne fer.
Mogla bi se složit s tobom da to vrijedi u nekim slučajevima, ali ne u svim slučajevima i u puno slučajeva je rizik pkk puno puno veći, a mi ne znamo koji od tih slučajeva npr. pokretačica teme i hrpa drugih cura koje će se odlučit na pkk. Zbog njih molim te nemoj pisat ovakve općenite stvari. Ovo je stvar tvog osobnog uvjerenja, a ne objektivne istine.
Osim toga i ti si sama sebe osigurala da smanjiš eventualne rizike svog pkk jer si uz sebe imala stručnu osobu i osigurala si se da imaš transport u slučaju da nešto krene po zlu, dakle umanjila si riziike, ne ih i potpuno uklonila, a što bi eventualno napravila da si otišla u bolnicu.
Po mom mišljenju bilo bi fer reći, da ja sam se odlučila na pkk jer sam smatrala da je to za moje dijete i mene najbolja opcija, osigurala sam si uvjete da reagiram ako nešto krene po zlu, ali nisam u potpunosti uklonila taj rizik, no vjerujući u dobrobit takvog poroda i nadajući se da će sve proći kako treba riskirala sam tu šansu da spasim sebe i dijete ako stvari krenu loše, a mogle su. Imala sam reću da nisu i da je sve dobro prošlo.
To je fer tvrditi. A ne negirati potencijalne opasnosti koje su se realno mogle dogoditi i tvrdit da su rizici jednaki, jer nisu.
I čime ti krijepiš tu svoju tvrdnju da su rizici isti? Kojim argumentima?
Sad ćeš mi navest studije iz vani koje su provođene u zemljama u kojima postoji opcija pkk i cijela logistika oko tog poroda , ja ću ti na to odma reći da ne možeš uspoređivat dva različita sustava jer kod nas opcija pkk i logistike za njega još uvijek ne postoji i možeš se ti trudit osigurat si uvjete kao i žene iz tih studija, ali i dalje nije isto, kod nas je rizik i dalje veći.
Mi sve koje smo rodile i prošlo je dobro (bilo pkk bilo pub) smo sigurno subjektivne, baš zato što je prošlo dobro.
Rizici su skoro sasvim jednaki, osim što u kućnom nema rizika od komplikacija izazvanih intervencijama i uporabom tehnologije pa ga to čini privlačnim za žene kojima blizina tehnologije i intervencija čini da se osjećaju nesigurne. S druge strane, mnoge žene blizina tih mogućnosti čini sigurnima.
Različite smo pa nam je ishodišna točka razmišljanja različita. A ishod je jednako dobar ako smo svojim odabirom zadovoljne.
Na prethodnim stranicama ove gusjenice od topica sam jasno napisala da sam izabrala pkk za sebe i svoje dijete jer smatram da je za ovaj moj porod (i trudnocu) to bilo najbolje rjesenje.
Takodjer sam napisala da objektivno gledano, pkk nema ništa vece rizike od poroda u bolnici. Takodjer sam napisala da to sto pkk nije zakonski riješen ne znači da ja nisam omala istu skrb kao bilo koja zena u zemljama gdje je pkk zakonski riješen. Jer sam imala.
Da nisam, smatrala bih da je rizik pkk veci nego rizik u rodilistu i otišla bih u rodilište. Ali ne smatram da je tako, osigurala sam si stručnu asistenciju, backup i transport i rodila sam doma. Uz rizik jednak bolničkom.
Jos jednom cak ni u ovim uvjetima skrb u porodu nije upitna. Regulativu treba riješiti zakonski, a to napravi se u tri poteza kistom i stvar riješena.
vezano za opisivanje priča s poroda
ne znam što je tu neshvatljivo
pa naravno da su priče "subjektivne", emocionalno i hormonski obojane
radi se o ženama koje su iskusile svoj porod kakav je (u rodilištu il kod kuće)
neopravdano je od njih očekivati da svoje priče opišu bez osobnog upliva
dapače, nemoguće je
šteta što kod nas uopće i nema ginekologa (možda di ima i koji stariji, ne znam), generalno, koji je vidio fiziološki porod na, npr., koljenima
neometan, prirodan, neinterventan fiziološki proces
ako je vaginalnih urednih poroda, kažu, preko 85-90%, onda je to zaista prava šteta
ja osobno smatram da su neinterventni (pogotovo ne rutinski. naravno, di ne treba) porodi daleko zdraviji, pače zdravi uopće, za majke i djecu
i velika je šteta što nisu "prepoznati" kao najbolja opcija za zdravlje, kad već o zdravlju tih osobe i skrbe...
Posljednje uređivanje od zmaj : 12.02.2012. at 12:43
ćNadam se da ovo nije išlo mene, ja ne smatram nikoju od vas lažljivicom, smatram samo da se stvari prezentiraju na jedan način, a ne priča i o realnim opasnostima što je druga strana medalje.
Naravno da je logično da će svaka od vas pisati lijepo i o prednostima kučnog poroda kad je svaka od vas iskusila taj prekrasni dio i sve je prošlo kako treba, meni je to sasivm jasno, samo me zanima jeste li se zapitala "a šta ako ... " ako se bebi omota pupčana vrpca, ako ostane bez kisika, ako ja izgubim puno krvi, ako ću imat sindrom help, ako dijete dobije sepsu, ako babica ne stigne na vrijeme, ako bude gužva u prometu ... "
Ja nekako mislim da bi se žena kojase odluči na pkk trebala to zapitati i da bi ta ista pitanja trebala reći nekoj novoj ženi koja se na to odluči.
Naravno da će svaka od vas pisat pozitivno o pkk kad ste imale takvo iskustvo, to je super, genijalno! Meni uopće ne smeta pisanje vaših iskustava, dapače, i sama sam čitala te priče, stavljala srčeka i veselila se svakoj rođenoj bebi, naravno da sam se veselila, ali mi ovdje ne pričamo o tome.
Barem ja ne želim pričat, samo o tome. Kužiš me? Jer temu je otvorila cura koja želi imat pkk, pa ajmo joj dat sve opcije i potencijalne scenarije, a ne samo na temelju vlastitog iskustva tvrdit da će stvari proći ok i da joj je rizik jednak ako rodi doma ili u bolnici. Jer nije.
Posljednje uređivanje od zhabica : 12.02.2012. at 12:47
Doticna lijecnica se zove Amy Tuteur. Zena je lijecnica koja ne prakticira medicinu vec nekih 15 godina ako ne vise, pise blog.
Meni se osobno ne svidja cinjenica da ona navodi sve na svoje zakljucke (koje nisu osobne price kao sto cure tu navode svoje osobne price) bez da obrazlozi cinjenicama.
Iz pozicije pojedinca, na osnovu svog iskustva, mozemo iznjeti iskustvo koje je bilo ovakvo ili onakvo. Iz pozicije medicinskog radnika, to je neodgovorno jer treba osobi dati sve mogucnosti i mogucnost odabira, a ne jednostranu pricu. Citanje bloga Amy Tuteur i njenog starijeg kolegu Michela Odenta je da Odentova svaka druga recenica je potkrijepljena fusnotom i istrazivanje, a njeno nije. Ali to je moje misljenje, pozivam da pogledate i stvorite svoj dojam.
Nemoj mi reći da ikoja trudnica na svijetu nije svjesna toga da je porod rizik?
Jedino ona koja baš nimalo nema pameti, može reći da porod nije rizik.
Je, porod je rizik, ali mi ga sve svjesno prihvaćamo, jer je nagrada prevelika da bismo je se odrekle.
I znamo da se može desiti "ovo i ono". I "ovdje i ondje". Samo što u rodilištu imamo back up da prevenira puno "ovog i onog". Ne sve, ali puno. Doma imamo mir koji će isto prevenirati puno "ovog i onog", ali ne sve. Nikad nigdje ne sve.
Ali, najčešće, svugdje će sve biti u redu. Ali, ne može nitko negirati rizik. Ma kako mali bio, on jest.
I to je OK.
koliko sam shvatila, ostaje neki nula nula neš od postotka vezano za rizik prik pkk-a
u tom nekom vrlo malenom postotku nešto doista može krenuti loše i bez, recimo, minute do operacijske sale, može se dogoditi najgore, nažalost...
razamtrala sam i to
i uspoređivala da li je za mene taj postotak manji ili veći obzirom na moje iskustvo rađanja u bolnici i na veliki postotak rutinskih, a nepotrebnih, intervencija
čak što više, s obzirom da sam stanje iza carskog, odlučila sam da je za mene manji rizik roditi kod kuće neometano, nego se "navlačiti" s osobljem prilikom poroda (vezano za rutinski neptrebne radnje, što sam već iskusila) i tim epoticatii veći andrenalin, i nervozu, a time i moguće odugoblčanje poroda i svega što nervoza uopće nosi...
to vezano za sam porod
a postoji i onaj dio poslije...odvajanje, borba oko sisanja, da mi dijete ne hrane sa bočicom....itd...
evo, ovo mi je jeako lijepo napisano
dapače, cijeli post, citirala sam samo dio
nažalost, i u bolnicama se događaju loše stvari
ponekad jer ne reagiraju, ne interveniraju
ponekad jer interveniraju
ponekad jer ne stignu intervenirat, odnosno, interveniraju, daju sve od sebe, ali....
ja sam razmatrala ishvatila da imam rizika tu i tamo
ipak, naginjala sam prema pkk jer sam shvatila za sebe da će mi neometani porod biti manje rizičan od ometanog u rodilištu (a to iskustvo već imam, da se ne pojašnjavam)
ha-ha, disciplina, a ja sam ti pročitala post prije uređivanja. I bio je skroz OK. Po mom mišljenju ništa za brisati. No, naravno da svi mi drugačije razmišljamo. I ovdje i ondje...
Ooo, pa tu se nešto zbiva, a ne teku samo med i mlijeko.
Ti konstantno o Odentu...ne znam kako možeš biti objektivna držeći se isključivo njega, a njega kad se ugugla samo roda, roda, roda......on mi je ko S.Grof, puno kontroverze, filozofije, a na kraju, niš.
e, a jesi ti rodila bez prisustva muža?
i daj ono, više prestani ponavljati kako se i dalje rutinski rade sve žive pizdarije ženama na porodu u bolnici, ta su vremena prošla, heeloouu...ako nemaš točne informacije, prestani širiti dezinformacije.
žao mi je Mondu, ta vremena, nažalost, nisu prošla![]()
Posljednje uređivanje od zmaj : 12.02.2012. at 13:21
kod koga bi se ti informirala o pkk...ajd reci...ko ti je ono...veličina po tom pitanju?
daj reci, mene zanima.
i znaj ne širi dezinformacije, ti ih širiš. u većini rodilišta se i dalje prakticira itekakva rutina.
pitam Mondu
Posljednje uređivanje od blackberry : 12.02.2012. at 13:24
Mondu, nivo komunikacije ti je nizak i poceo biti uvrijedljiv.
Ako imas nesto obrazlozeno za reci, kazi. Ako ces samo govoriti svima da su glupi i da si ti jedina pametna onda molim te prestani pisati ili cu ti dati opomenu.
fulala si
mislim da sam ja Odenta prvi put spomenuh na ovoj temi
svakako bi radije njega spomenula
za razliku od naših doktora, il većine uopće
čovjek ima i teorijsko i praktično iskustvo s obje strane, bolničke, kućne, čini mi se i "afričke" (DK će bolje znati..meni su te neke info u oblacima)
koji porod? i zaš je to bitno?, zanima me.
na ovo sam već odgovorila
nažalost nije istina
i žao mi je što ovako iznosiš dezinformacije
jedan od dokaza su ti friške priče na rodinom forumu
Posljednje uređivanje od zmaj : 12.02.2012. at 13:30
Obrazloži tu svoju tvrdnju..ja samo vidim da su tu neke svojom pretjeranom samouvjerenošću opasne, jer potpuno iskrivljuju realnu percepciju stvari.
a mislim, zabolime...
Rodin forum zasigurno nije mjesto gje se može dobiti točna, realna i nepristrana informacija, nažalost.![]()
@zmaj-pozivas se na Odonta, a nemaš blage o njegovoj filozofiji.
Posljednje uređivanje od Mondu : 12.02.2012. at 13:36
zhabice, naravno da jesmo. No za sve to smo se pitale (osim "ako babica ne stigne na vrijeme") i razmatrajući bolnički porod, naročito ovo o sepsi (npr. od toga je opasnost u bolnici veća). Prvo se razmatraju opcije, a onda se jedna odabere, a ne obratno. I onda kad porod kreće, tek tad pada zadnja odluka.
Ja hoću da mi vi što ste s druge strane argumentirate rizike pkk!!!
mislim da sam u nekoliko navrata to vec napravila, al mogu opet...
da, male su vjerojatnosti da se porod toliko zakomplicira da ode u patologiju, ali kada se to dogodi kod kuce nema uvjeta niti osoblja, da ne govorim aparata, da se nesto poduzme. ponekat put do bolnice traje predugo. put do sobe s kisikom, operacijske sale, aparata za animiranje s druge strane ne. iako i on zna biti predug.
sirius je rekla kad joj je kcer pustena doma da ni doma nije bilo kisika. istina. ali doma nije pustena dok nije prosao izvjestan rizik.
stoga, meni zaista nije jasno sta treba ekstra argumentirati jer je zdravorazumski da u slucaju rizicne situacije ne ides doma u krevet vec u bolnicu. za bilo koju situaciju.
znaci, kad stvari krenu s goreg na gore.
mene zanima sta bi i jedna od vas koje tvrde da su rizici kucnog poroda identicni bolnickim, ucinile da je bebi bilo potrebno davati kisik. da je beba iz nekog razloga prestala disati. i da li i dalje tvrdite da je za sanaciju takvog problema jednako (ne)sigurno kucno i bolnicko okruzenje.
zao mi je, al meni razum ne dopusta takvo razmisljanje.
ok kad je sve u redu. ali kad nije?
i hocu jos dodati da mi je jasno da ste sve dobro odvagnule za i protiv, rizike i blagodati i odlucile sta je za svaku najbolje. to prihvacam i cijenim.
ono sto ne prihvacam je ovo gore napisano, a to je da su rizici jednaki, jer nisu.
mozda za porod koji je zavrsio divno i krasno jesu, al na zalost nisu svi porodi takvi da se ne zakompliciraju, bas kao sto ni bolnicki nisu svi "sa cijelim paketom". that's all.
Posljednje uređivanje od leonisa : 12.02.2012. at 14:26
pa to je to
rizik da ti se neš dogodi upravo zato što si bio vezan u autu, također postoji
pa je preporuka ipak vezati se
sjećam se onog nekog stričeka koji je par puta imao sudar (mislim, ne svojom krivicom nebitno)
nije bio vezan i to ne vezanje mu je spasilo život, lol
e sad, koja je statistika...
i na koju će stranu prevagnuti...
negdje sam tu čitala da ne netko nakon jednog cr tio i drugi
da ne riskira
premda sturka govori u korist vbac-a u odnosu na ponovni cr bez indikacije
jer jednom cr, nije više i - zauvijek cr
iz moje perspektive, sve se ne može pokriti
dapače, čak i "bolničkim paketom2 dođeš di stvarno ne bi trebao
i to nažalost i nije rijetkost
zato je meni bilo, u mojoj situaciji, rizik vs rizik
sjećam se da je također pisano, radije sam u bolnici usprkos rutinskim intervencijama, ak neš i zeznu, u velikom postotku će znat i popravit
u tom smjeru
što je meni neprihvatljivo
i ne sojećam se samo zbog toga sigurno
dapače, nesigurno
zato sam i, nakraju svega, jednom, odbila hospitalizaciju, iako sam sama došla svjesna da trebam hospitalizaciju
no nisam mogla ostati
ne nakon onakvog tretmana i doslovce zastrašivanja, laganja
zato sam drugi put, ubrzo iza tog tražila "onog" doktora koji mi je ostao u dobrom sjećanju
i dobila sam ga
hvala Bogu
iako je i tad bilo bisera, al čovjek je poštivao ono što ja govorim
a ja ono što on govori
i sporazumjeli smo se
napravili kompromis
sve dok, niti oni, niti ja ne odvlačimo u neku krajnost
ah, što sam htjela reći, lol
piskaram
recimo, meni je neprihvatljiv rizik pobačaja prilikom amniocenteze
nekim je, pa ga i obave
a recimo, rizik od rupture maternice u mom slučaju, je manji neg od pobačaja prilikom amnia.
ajme, sjetit ću se ja još nečeg, lol
to u smislu koliko sam se raspisala
neki rizci su mi prihvatljivi
neki ne
bebi nikada nije potreban kisik iz čistog mira, da dođe do takve situacije tome mora nešto prethodit... ukoliko je nakon zdrave i uredne trudnoće slijedio prirodan, neintervenirani porod nema razloga da beba potrebuje ni kisik, ni ništa... ukoliko se nešto putem zakomplicira i ukažu se naznake patologije, svi će naravno otići u bolnicu. mislim da je prilično nevjerojatno da će uredna trudnoća i uredan tijek poroda rezultirat s bebom kojoj treba kisik. ako rodilja/majka ima ikakve sumnje tada se sasvim sigurno neće upustiti u pkk, već će otići u bolnicu i biti pod odgovarajućim nadzorom (u tom slučaju sasvim sigurno joj opcija neće biti ni porod u vodi, ni stolčić...) a, nerjetko požurivanje poroda bolničkim intervencija dovede do situacije da mama i beba doista trebaju pomoć.
i apsoluntno se slažem s tobom, leonisa, da nisu svi bolnički porodi s cijelim paketom. hvala bogu!!!![]()
u idealnom uređenju
licencirana samostalna primalja sa sobom bi donijela i paket prenosne opreme
zmaj ali ovo je daaaleko od idealnog uredjenja.
s druge strane se pise da nije potrebno nista osim zakonske regulacije. pa sad, sta je tu tocno?
pa zakonom bi se osiguralo sve ono što i jest u pkk
kaj ne?
sve što podrazumijeva jedan zakonski pkk (kao vani, recimo)
do tad
žene će se snalaziti, kao što i čitamo
a koliko sam hvatila, većini je prvi motiv sve ono što nisu mogle dobiti u rodilištu, a normalno je za jedan porod i pritom ne zahtijeva neke novce
dapače, neometanje
Leonisa, znaci samo to, da primaljama treba omoguciti samostalnu praksu. Primalje koje zavrse studij primaljstva kao i one koje imaju odredjeno iskustvo iz sebe (postoji nacin na koji se to vrednuje) sasvim su kvalificirane za pkk.
Posljednje uređivanje od marta : 12.02.2012. at 15:00
niste me, slucajno ili namjerno, skuzile... zmaj je napisala: u idealnom uređenju licencirana samostalna primalja sa sobom bi donijela i paket prenosne opreme.
to nema veze s kvalifikacijom primalje za pkk. to je svima jasno. primalje koje su educirane/imaju praksu kvalificirane su za pkk. to ne znaci da sa sobom imaju opremu potrebnu kad se stvari zakompliciraju, a meni se ne da ponavljati sta se sve moze zakomplicirati iako je ginekolog utvrdio urednu trudnocu.
mogu postaviti pitanje: da li porod moze poci po zlu? ako da, da li je primalja u mogucnosti kod kuce poduzeti sve za tu majku i dijete kao i lijecnicki tim u bolnici?
Odgovor na tvoje pitanje moze biti samo ovaj: "Ne moze, jer primalja nije lijecnicki tim."
Al daj ti objasni na sto si tocno mislila da razjasnimo sto to primalja moze odnosno ne moze uciniti.
ja sam se referirala na tu opremu
jer sam negdje čitala da vani one i nose te neke stvarčice
ispravite me ak griješim
kontam da to DK bolje zna neg ja
što sve samostalne primalje imaju kao opremu
ti očito ideš na sto postotono osiguranje
iako znaš da toga nema nigdje
ni u bolnici ni kod pkk
ipak, shvaćam da je tebi manje rizično područje rodilište
premda smo i danas svjedoci nekritične primjene, recimo, dripa..i ostalih rutinskih intervencija
pretpostavljam da se onda i dalje, uz svo to saznanje, osjećaš sigurnije u rodilištu
jer, pretpostaavljam, ideš u onom smjeru "ak i zeznu, popravit će"
i, pretpostavljam, tebi je to ok rizik, za podnijet
meni nije
čak i u ovakvom lošem stanju u Hr, što se pkk tiče
ono što sam pohvatala od cura koje su pisale
čini mi se da je netko spomenuo neku primalju s 30godina iskustva i nijednim fatalnim ishodom
jest to da su primalje obučene za prepoznavanje patalogije na vrijeme, pa time i na transfer
meni bi to bilo dovoljno pokriće
nekom nije
čak i uz saznanje da nerijetko krene loše zbog nekritičkih intervencija, ležećeg stava....
i to je ok
za takve bi možda bio dobar izbor, kako se to ono kaže, porodnih centara??
di si doslvoce vratima odijeljen od lječnika i sala..
čitala sam dosta statistika koje idu u korist, npr, ne gledanja na sat, što se po rodilištima čini..i tom sl.
nije mi jedino na pameti taj nul nul postotak
posebno ne kad znam da se isto može dogoditi u rodilištu ili čak pogoršati zbog nekrot. ineterve.
koliko sam upucena, strane primalje sa sobom nose oveci paket opreme. hoces drip za zaustavljanje pretjeranog krvarenja nakon poroda, hoces kisik za bebu ako treba, hoces kompletnu opremu za sivanje, neke navodno cak i vakuum nose.
dakle, kao sto marta kaze, dovoljno je da primalje dobiju licence i onda mogu dolaziti na kucne porode s takvim paketom opreme. nije to neka filozofija niti skupa oprema.
felix, znaci ipak nije "danasnji pkk je isti kao sto ce nbiti kad bude legaliziran" iliti kako neki tvrde, ne treba uciniti nista osim srediti zakon jer strane primalje koje dolaze na nase pkk dolaze u istim uvjetima na isti nacin kao i u EU i ne treba u hrvatskoj srediti nikakvu logistiku jer ona nije potrebna/ne postoji u EU. meni je takav paket o kojem pises logistika.
meni se svidja kako si ti napisala "za tebe, za tvoj porod i za tvoju bebu pkk je..." i da bi rijec rekla na to. bas kako je apri citirala i kvotala kljucne dijelove.
ono sto je kasnije zhabica napisala, kpp moze biti jednako (ne)rizican kao i bolnicki za nekog (konkretno se obracala marti) no ne i objektivno za svakog tako da takva fraza stoji kao postulat. jer to naprosto nije tocno. i ispravilo ju se govoreci opet da je.
a marti odgovor sta to moze odnosno ne moze primalja uciniti je isti onaj sto moze uciniti, odnosno ne moze, doktor u uvjetima u kojima nije dovoljno samo njegovo znanje i iskustvo, gdje je potrebna odredjena oprema. djaba tebi sto si na otoku sa vrsnim kirurgom ako on uzase nema skalpel.
Posljednje uređivanje od leonisa : 12.02.2012. at 16:47