Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: riba-jednostavni recepti za pripremu?

  1. #1
    Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,715

    Početno riba-jednostavni recepti za pripremu?

    kako se naša prehrana ribom svodi na 3 recepta, trebam savjete za lako i brzo pripremanje raznih vrsta ribe.
    ja radim samo ovo:
    - arbuni frigani u tavici
    - orade ili slična bijela riba na roštilju
    - zubatac ili škarpina u pečnici s maslinovim uljem, vinom i limunom

    dakle, što kupiti i kako to jednostavno spremiti?
    princeza šefica 2004.
    Tarzan veliki 2007.
    beba anđeo 2010

  2. #2
    Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    sjeverozapadna
    Postovi
    10,246

    Početno

    Fileti oslića "na mornarski"

    Nama je dosta jedan paket Ledo oslića.
    U slanu vodu staviš kuhati odmrznute filete, kad zakipi kuhaš cca minutu dvije i izvadiš ih iz te vode.
    U tu vodu staviš kuhati krumpir naploške, kad je krumpir skoro kuhan, ocijediš ga, ali nemoj baciti vodu od kuhanja.

    Na maslinovom ulju provrtiš češnjak narezan na sitno dok zamiriši, na to složiš red krumpira, pa ribu, pa krumpir, podliješ ovom vodom od kuhanja, dodaš još češnjaka, soli, papra, limunova soka i 2 dcl bijelo vina.
    Poklopiš i kuhaš par minuta na laganoj vatri.
    Kad je gotovo možeš dodati narezano lišće peršina.

    Meni je jako fino, lagano je, brzo gotovo, a i djetetu se sviđa.
    06/07

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    ZG,R. Pešćenica
    Postovi
    2,017

    Početno

    Srdele u šugu:
    http://www.coolinarika.com/recept/srdele-u-sugu/
    Meni je to otkriće jer ne volim baš friganu ribu.

    oslić ala bakalar.

    sve vrste riba na gradele.

    sve vrste riba na grill tavi (kad nam se ne da palit vatru)
    L.1995
    M.2006
    P.2012

  4. #4
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    14,247

    Početno

    Nemojte zaboraviti riječne ribe. Joj, kako dugo nisam fiš kuhala, a baš bih mogla...

    Ostalo - šaran na riži, pijani šaran, šaran s povrćem, prženi fileti od šarana, fileti od soma u pivskom tijestu (to sam u subotu radila za večeru), smuđ s bešamelom i slično.
    Bolje biti dio rjesenja nego dio problema!

    L - 2000
    E - 2001

  5. #5

    Početno

    meni je ovo jedan od najdražih načina pripreme

    http://www.coolinarika.com/recept/zaliveni-oslic/

    može i s filetime neke druge ribe
    Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje

    "The only people who see the whole picture,' he murmured, 'are the ones who step out of the frame.”
    S. Rushdie


  6. #6

    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    zg
    Postovi
    472

    Početno

    baš sam to tražila
    pticica

  7. #7

    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    585

    Početno

    ajmo polako, redom, biti će ovo dugiiii post
    dajem ideje pa potom ako je potrebno i recepte

    srdela:
    frigana, pohana ( filet, očišćen od kosti), pečena u pećnici na masnom papiru, pašteta od nje

    inćun: lešan zaliven marinadom, frigan

    papalina: frigana

    šaruni: lešo, na roštilju

    lokarde, skuše, : u pećnici sa krumpirom, male lokardice na tavici, jako slatke, ukusne

    oslić: pohan, lešan, u pećnici, ala bakalar, fishbugrer

    hobotnica, muzgavac: na salatu, u pećnici sa krumpirima, polpete

    lignjun: punjen u pećnici, na naglo na tavi ala lignje, rižoto, salata
    mora biti potopljen u mlijeko neko vrijeme da omekša

    sipa, lignja: rižoto, posebno fine male lignjice- sipice na naglo na tavi, punjene: manje na tavi, veće u pećnici
    sa krumpirima u pećnici,....

    grdobina, glava za juhu, rep za gregadu, pohano, lešano

    kovač, orada, sarag, zubatac, pic, brancin, pastrva, kalifornijska pastrva, hama, kirnja... u pećnici sa krumpirima, u soli, na roštilju

    tabinja, pišmolj: na tavi

    losos, tuna, palamida, sabljarka.... na naglo na tavi

    škampi..lešo, na buzaru, na roštilju

    kozice sa zelenom tjesteninom

    brodet od razne miješane bijele ribe, paštete,

    morski pas: frigan, kuhan na pari, pohan
    mora biti potopljen u mlijeku da izvuče miris amonijaka

    škarpina: meni osobno najbolja lešana, može i u pećnici sa krumpirima

    romb: u pećnici

    list, patarač: na tavi

    grancigula: meso grancigule sa tjesteninom

    dimljeni fileti brancina, orade, pastrve: sa tjesteninom u umaku od rajčice za brzinska jela

    razno- razni brodeti, juhe, pohanci, frigano u kukuruznom brašnu, u pećnici ala bakalar, punjeno, preliveno umacima, paštete od ostataka, fishburgeri,.....

    ma ima milijon kombinacija, ovisno o trenutnoj ponudi na tržnici
    ideja imam jako puno, jedemo dosta ribe na rane načine...
    bla!!

  8. #8

    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    585

    Početno

    trlja: osobno ne volim, ali nju se ili jako voli, ili uopće ne

    dagnje, vongole, brbavice: sa tjesteninom, na buzaru

    jakobove kapice: zapečene sa sirom u pećnici zalivene masl. uljem

    pauk: brodet, voli ga i friganog

    čač: lešan, u juhi, u brodetu
    bla!!

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    585

    Početno

    Nadalje; moram napomenuti

    nikako NE: list pangasius ilitiga list -file soma
    dolazi iz vijetnama, i zaista ne preporučujem nikom
    nema loš okus ali s obzirom na porijeklo savjetujem izbjegavati

    skuše u jadranskom moru ima jako malo, uglavnom je uvozna.
    bla!!

  10. #10

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    115

    Početno

    Skuša-očistiti,posoliti i popapriti po želji.Unutrašnjost ribe premazati senfom i staviti nekoliko ploškica luka.Podliti s malo bijelog vina i peći u pečnici; prvo poklopljeno onda maknuti poklopac.
    Posljednje uređivanje od Bonavia : 03.03.2012. at 22:50
    M
    M

  11. #11

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    115

    Početno

    Fishburger od oslića

    U posoljenoj vodi skuhati filete.
    Kad su kuhani ocijediti ih,narezati ili rukama zgnječiti.
    Na oko pola kile mesa dodati: 2 česna nasjeckanog češnjaka ,2 žlice masl. ulja, 2-3 žlice krušnih mrvica,žličicu vegete ako je koristite,1 jaje i oko 5-10 dkg sira(može naribana gauda ili mozzarella ili dr.)
    Rukama izmiješati i formirati polpetice i uvaljati ih u krušne mrvice.
    Ispeči ih na ulju u tavi.
    M
    M

  12. #12
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,463

    Početno

    Mamalare, wow!
    07 & 12

    "Istina je ljudskog života sigurna kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude. Ne voljeti stvari a iskorištavati ljude."
    M. Montessori
    Ellen.zgb@gmail.com

  13. #13
    Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,715

    Početno

    da, stvarno wow!
    još samo da pitam jedan detalj kod pripreme ribe u pećnici s krumpirom. ja to uvijek zalijem vinom i maslinovim uljem. jel to mora biti tako, ili se moža i samo lagano pouljiti?
    princeza šefica 2004.
    Tarzan veliki 2007.
    beba anđeo 2010

  14. #14
    Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    3,463

    Početno

    MamaLare, mene zanima tvoj nacin pripreme u pecnici s krumpirom bijele ribe tipa orada, brancin, zubatac. Takodjer priprema lokarde. Vrijeme pecenja, temperatura, zacini - sve. Hvala unaprijed!
    07 & 12

    "Istina je ljudskog života sigurna kao gravitacija: da bismo živjeli potpuno, moramo naučiti koristiti stvari i voljeti ljude. Ne voljeti stvari a iskorištavati ljude."
    M. Montessori
    Ellen.zgb@gmail.com

  15. #15

    Datum pristupanja
    May 2005
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    585

    Početno

    Javim se večeras kad ulovim više vremena )
    bla!!

  16. #16
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,824

    Početno

    mamaLare

    možeš li mi dati recept za polpete od hobotnice/muzgavaca?



    kod nas ovako:

    brudet - od mišance, šta bude u ponudi, ili od škarpine (svježe ili smrznute), grdobine, smrznutog oslića, svježih srdela

    pržene na ulju (pohano, tj. uvaljano u brašno) - srdele, inćuni, trljice, papaline, bukve, moli, moleti/pišmolji, kozice (ne valjam u brašno), lignje, sipice, kolutići lignjuna (smrznuto)

    buzara - škampi i dagnje

    zelena tjestenina - sa škampima/kozicama
    imam i genijalan recept koji obožavam zelena tjestenina bob i škampi

    a la bakalar - pravi bakalar ili smrznuti file oslica

    u pećnici - pastrva, orada, skuše (ovo sam počela radit tek u zgb, nikad prije jer pečenu ribu jedemo sa roštilja, al smo zadovoljni i ovim načinom)

    u pećnici sa krumpirima - punjeni lignjuni, hobotnica, muzgavci,

    lešo - moli, list
    najčešće mol jedemo tako da napravim riblju juhu od mola pa meso izmrvim i vratim nazad u juhu.

    roštilj jedemo kod svekija i tu bude svakakve super ribe

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •