Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: Iskustvo- iznos rodiljne naknade u slučaju jedne trudnoće za drugom

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Iskustvo- iznos rodiljne naknade u slučaju jedne trudnoće za drugom

Zanima me (obzirom da sam dobila više proturječnih informacija) da li je tko imao slučaj 2 rodiljna dopusta jedan za drugim i kolika mu je bila naknada.
    Naime, prvih 6mj rodiljna naknada mi je bila 6000kn (tolika mi je otprilike bila i plaća), a drugih 6mj 2500kn.
    Ovaj rodiljni mi ističe 8. srpnja, a novi rodiljni mi može početi već mjesec dana nakon toga (oko 8.kolovoza).
    Zanima me da li ću na ovom novom rodiljnom dopustu dobivati naknadu od 6000kn kao nakon prvog poroda ili 2500kn koliko dobivam sada (kao što sam napisala dobila sam proturječne informacije na ovo)?
    Isto tako, da li bi mi uzimanje GO-a za mjesec dana "rupe" između novog i starog rodiljnog dopusta išta popravilo prosjek te naknade?
    Unaprijed hvala

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kolko ja znam ak je razmak između završetka roditeljskog i novog termina rođenja 28-45 dana,onda buš dobila rodiljni cca 6000 kn.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

hmmmm...
    bojim se da će meni taj razmak biti veći od 45 dana
    već sat vremena pokušavam dobiti nekog iz hzzo-a tko bi mi mogao odgovoriti na ovo pitanje, ali me samo šeću sa jednog broja na drugi

Nitenaja avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Neznam odgovor,ali pošalji pitanj mail-om,i odgovoriti će ti.Navedi svoje podatke da imaju uvid u tvoje stanje unazad!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pa kad ti je planirani porod,
    gle kaj bi bilo onda najbolje prekini rodiljni otiđi na go, pa se vrati na porodiljni, pošto ćeš imat prekid manje od mjesec dana, to bitno ne utjeće na rodiljni. Hajde pp primi

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pogledaj si ovdje, možda nađeš odgovore: http://www.hzzo.hr/03_01_08.php
    ali kolko se ja sjećam, moraš napraviti neku pauzu između 2 porodiljna (ne znam jel minimum 1 ili 3 mjeseca) i ići raditi. a sad da li ti i godišnji može ući u to, nemam pojma. al ne vidim razloga zašto ne bi mogao.

sorry, nisam ti baš puno pomogla.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

thanx cure
    termin poroda bi mi trebao biti oko 22.09 (ali obzirom da ne znam kad mi je točno bila zadnja menga u prosincu) dr je rekla da će termin još malo "poštelavati"

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

onda preštelajte na natrag,tak i tak buš ranije rodila

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

daj pitaj točno primu, ali možda nije ni loša kombinacija da nakon roditeljskog ođeš na go, pa na rodiljni,

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Puna naknada ti je ako prijedjes s roditeljskog na rodiljni ili ako imas 2 isplate u mj prije otvaranja novog rodiljnog.
    Ako ti rodiljni pocinje u 8. mj, onda trebas dobiti isplatu u 6. i 7. mj.
    Znaci, bar par dana u 5. mj uzmi go (stari ako imas) pa cijeli 6. i 7. mj i od 01.08. mozes sta hoces.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

thanx
    nemam niš od starog go-a
    imam "samo" cca 27 radnih dana novog go-a

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kolko ja znam ak je razmak između završetka roditeljskog i novog termina rođenja 28-45 dana,onda buš dobila rodiljni cca 6000 kn.
    I ja mislim isto.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    thanx
    nemam niš od starog go-a
    imam "samo" cca 27 radnih dana novog go-a
    Ok, to znaci da od 30.05.-20.06. trebas raditi pa onda go.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a ona joj prodada još 1.5mjesec porodiljnog.

MarijaP, a kaj nije prelazak s porodiljnog na rodiljni s godišnji u prekidu porodiljnog sasvim ok.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mora imati dvije place isplacene u mjesecu prije otvaranja rodiljnog ili preci s roditeljskog na rodiljni.

Jos jedna opcija - prekinuti roditeljski sad. Koristiti go 29 kalendarskih dana pa ponovo otvoriti isti roditeljski. To ce pomaknuti roditeljski da se veze sa rodiljnim i nema prekida.

OBAVEZNO provjeriti na hzzo u pravnoj sluzbi da li priznaju obracun koji si predala za drugo dijete kao vazeci i za trece ako si prekidala roditeljski na krace od 30 dana. Prije su priznavali, ali provjeri.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

cure, puno vam hvala još jednom
    jučer nisam uspjela dobiti nikog na tel u hzzo-u, pa im na kraju poslala upit pismenim putem, ali čisto sumnjam da će mi oni u odgovoru napisati što mi se najviše isplati odnosno ovaj Marijin prijedlog
    btw. dežurna pravnica u klovićevoj mi prije 2 tjedna rekla da će mi naknada biti 2500kn, pa 1600kn :/

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Mora imati dvije place isplacene u mjesecu prije otvaranja rodiljnog ili preci s roditeljskog na rodiljni.

Jos jedna opcija - prekinuti roditeljski sad. Koristiti go 29 kalendarskih dana pa ponovo otvoriti isti roditeljski. To ce pomaknuti roditeljski da se veze sa rodiljnim i nema prekida.

OBAVEZNO provjeriti na hzzo u pravnoj sluzbi da li priznaju obracun koji si predala za drugo dijete kao vazeci i za trece ako si prekidala roditeljski na krace od 30 dana. Prije su priznavali, ali provjeri.
    voljela bih sa nekim još "popričati" o ovome jer mi se čini još kao najbolja opcija, a ne znam sa kim

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

na HZZO-u ti nitko neće reći što ti se isplati jer im je u interesu zeznuti što više ljudi...
    dakle samo ono što saznaš iz bliskih iskustava

osobno mislim da ti je ovo najbolja opcija jer bi ti onda zadnji dan prvog porodiljnog bio ujedno i prvi dan (recimo 45 dana prije poroda) novoga porodiljnog, a onda HZZO nema nikakvu osnovu za novi obračun i mora ići po starome

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

voljela bih sa nekim još "popričati" o ovome jer mi se čini još kao najbolja opcija, a ne znam sa kim
    Mm i ja smo koristili sva moguca prava iz zakona o rodiljnom i roditeljskom dopustu za nase troje djece.
    Najbolje savjete sam dobila u Jukicevoj u sobi gdje se predaje zahtjev za rodiljni dopust. Na 1. kat desno, pa predzadnja soba lijevo.

Ako neces potrositi cijeli go, nakon rodiljnog mozes uzeti manje od 30 kalendarskih dana go pa onda otvoriti roditeljski.
    Obavezno provjeri da li i dalje ovo vrijedi. Mijenjaju zakone cesto.
    Sretno!

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

iz izvora vrlo bliskih hzzo-u sam saznala da mi je najbolja varijanta ova što je Marija gore napisala! sad se bacam na sređivanje papira!
    thanx još jednom

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

marijap..da te pitam...jel mogu ja bit na rodiljnom za 3. dijete i muz u isto vrijeme na roditeljskom za drugo dijete? 3. mi je dva mjeseca sad...a racunamo da bi muz sad uskoro poceo koristiti roditeljski za drugog..ili mora cekat da ja krenem radit...?

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

iz izvora vrlo bliskih hzzo-u sam saznala da mi je najbolja varijanta ova što je Marija gore napisala! sad se bacam na sređivanje papira!
    thanx još jednom

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Isto bi ti preporucila da provjeris kolika ce ti biti naknada nakon prekida ovog roditeljskog, nakon sto se sa GO vratis na roditeljski.
    Meni su rekli da padam sa 2500 na 1600 ako je prekid kratak (ako nece biti najmanje dvije isplate place za novi obracun).

Sretno!

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj andiko prvotno napisa Vidi poruku
    marijap..da te pitam...jel mogu ja bit na rodiljnom za 3. dijete i muz u isto vrijeme na roditeljskom za drugo dijete? 3. mi je dva mjeseca sad...a racunamo da bi muz sad uskoro poceo koristiti roditeljski za drugog..ili mora cekat da ja krenem radit...?
    Da, moze. To su dva nevezana prava.
    Kad ces biti na roditeljskom za trece, muz ce ti moci koristiti i roditeljski za isto dijete skupa s tobom. Ako ne promijene zakon.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja se sad igram matematike kad bih trebala prekinuti ovaj roditeljski
    8.7 bi mi trebao isteći po rješenju
    imam 28 radnih dana go-a (subote se ne broje)
    ermin poroda 22.9
    na novi rodiljni mogla bih već 9.8
    hmmmm...

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

ja sam svoj roditeljski prekidala 2011. i ostalo mi je jos 33 dana, kaze zena koja tamo radi da mora biti preko 30, pa racunaj i to.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

prekid mora trajati duže od 30 dana?
    meni danas taj pouzdani izvor rekao da mi go ne smije biti duži od 30 dana (što i nije)
    aaaaaaaaaa
    gubim se već lagano

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne to, mora ti ostati bar 30 dana roditeljskog za nastavak. Znaci ne smije ostati manje od 30 dana nakon prekida - inace propada

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gle ak dobro posložiš kad ti ide go,imaš šanse na njemu bit mjesec i pol, sva sreća da u 6. mjesecu ima 3 blagdana.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

prekid mora trajati duže od 30 dana?
    meni danas taj pouzdani izvor rekao da mi go ne smije biti duži od 30 dana (što i nije)
    aaaaaaaaaa
    gubim se već lagano
    prekid ne smije biti duzi od 30 dana, a mora ti ostati bar 30 dana roditeljskog.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bucka i ja sam bila prekidala roditeljski da iskoristim GO (inace bi mi propao stari GO) i tocno je da prekid ne smije biti duzi od 30 kalendarskih (ne radnih!) dana.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja se sad igram matematike kad bih trebala prekinuti ovaj roditeljski
    8.7 bi mi trebao isteći po rješenju
    imam 28 radnih dana go-a (subote se ne broje)
    ermin poroda 22.9
    na novi rodiljni mogla bih već 9.8
    hmmmm...

CITATI ZAKONA (DOLE OBJAŠNJENJE):
    6. »mjesec« je jedinična vremenska vrijednost od 30 kalendarskih dana koja služi za izračun trajanja prava
    propisanih ovim Zakonom,

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje izabrani doktor opće/obiteljske medicine na prijedlog izabranog
    doktora ginekologa iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.
    (4) Zaposlena majka ili samozaposlena majka može početi koristiti rodiljni dopust iz stavka 1. ovoga
    članka i 45 dana prije dana očekivanog poroda, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora ginekologa iz
    stavka 3. ovoga članka.

(5) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može koristiti roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u
    cijelosti ili u njegovim dijelovima.
    (6) Za slučaj da zaposleni ili samozaposleni roditelj roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka koristi u
    dijelovima može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana.

(4) Zahtjev za ostvarivanje prava prema ovom Zakonu podnosi se najkasnije 30 dana prije naznačenog
    roka za početak njegova korištenja ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.

Članak 47.
    (1) Zaposleni roditelj, koji u tijeku korištenja prava iz ovoga Zakona namjerava mijenjati način korištenja
    tog prava, obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene ili prije ponovnog uspostavljanja
    neiskorištenoga pripadajućeg prava, pisano obavijestiti svog poslodavca o toj namjeri.
    (2) Na pisanu obavijest iz stavka 1. ovoga članka poslodavac je dužan izdati pisanu izjavu o svojoj
    suglasnosti o iskazanoj namjeri zaposlenog roditelja, s mogućnošću neprihvaćanja te namjere za razdoblje
    od najviše 30 dana pod uvjetima utvrđenim propisima o radu.
    Članak 48.
    Zaposleni roditelj, kojem se o pravu iz ovoga Zakona odlučuje iz razloga propisanog člankom 47. stavkom
    1. ovoga Zakona, dužan je nadležnoj ustrojbenoj jedinici Zavoda uz zahtjev za rješavanje o pripadajućem
    pravu priložiti i pisanu izjavu poslodavca iz članka 47. stavka 2. ovoga Zakona.

hm, ovako (neka i druge pametne glave pomognu jer mi se čini jako HITNO!!!), ako ti je termin poroda 22.09., 45 dana prije dana očekivanog poroda, novi rodiljni bi ti trebao započeti s datumom 8.8. (ako ne brojimo 22.09.) Po meni znaći da stari rodiljni završiš s datumom 7.8., minimalno trajanje roditeljskog dopusta (neprekidno) ti je 30 dana, tj. mora ti trajati od 09.07. kao prvi dan nastavka ostatka roditeljskog dopusta,te do 07.08 kao zadnji dan da ispuniš taj uvjet.
    Gore nisam našla tu stavku u zakonu ali koliko znam prekid/izmjena koja je duža od 30 dana ti za sobom nosi i novi obračun naknade, tako da bez obzira koliko ti imala godišnjeg odmora ne smiješ duže od 30 dana (ne radnih, nego i ranih i neradnih) prekidati roditeljski dopust jer ćeš morati donijeti novi R1, za proteklih 6mj, a što će ti na njemu pisati, kada nemaš isplačenih plača???
    znaći da godišnji odmor koristiš samo od 09.06. do 08.07. ukupno 30 dana, odnosno 20 radnih dana (bez subota i nedjelja). na tvoju sreću u trenutku prekida roditeljskog dopusta, ostaje ti onaj uvjet, točno 30 dana roditeljskog da ti je preostalo.
    ukratko gori ti pod nogama, i to sve točno u 1 dan, ovo jako dobro provjeri, i ne zaboravi da ne znam dali možeš iskoristiti samo 20 dana godišnjeg, i da moraš i zavod i poslodavca obavjestiti 30 dana prije korištenja prava, s obzirom da je sada već 4.5. ,ponedjeljak je već 7.5. a tebi je krajnji rok da 09.06.počmeš koristiti GO, požuri se.

ako negdje griješim nek me cure isprave
    želim ti sriću

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mislim da na kraju ipak odustajem od ove kombinacije jer mi je sve dosta komplicirano i prenaknap sa vremenom, pa bih onda pustila svoj roditeljski da istekne do kraja (08.07), mjesec dana kasnije (08.08) mi već dr može otvoriti novi porodiljni, a u ovoj rupi između bi iskoristila svoj go iz 2012.
    ako se ne varam, u tom bi mi slučaju hzzo trebao izračunati naknadu na temelju prosjeka 5 plaća prije odlaska na ovaj porodiljni i plaće za tih mjesec dana u kojem sam bila na go-u (između 08.07 i 08.08)

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam da li se nesto mijenjalo, ali se majke s malom razlikom padale na minimalac. Tocnije 831,5 kn komplikacije i 1663 kn porodiljski.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pa kako ako se gleda prosjek zadnjih 6 plaća?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Prosjek zadnjih 6 placa isplacenih do mjeseca u kojem ides na porodiljski.
    Znaci, ako otvaras rodiljni u 8. mj., onda se broje place isplacene u 2., 3., 4., 5., 6. i 7. mj.
    Uz napomenu da je dovoljno na obrascu imati 2 place da bi dobila punu naknadu.

Takodjer da napomenem, na hzzo su mi rekli da ne moram 30 dana unaprijed najaviti prekid roditeljskog. I ja sam bila na knap s datumima pa sam fulala najavu i nije bilo problema.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Prosjek zadnjih 6 placa isplacenih do mjeseca u kojem ides na porodiljski.
    Znaci, ako otvaras rodiljni u 8. mj., onda se broje place isplacene u 2., 3., 4., 5., 6. i 7. mj.
    Uz napomenu da je dovoljno na obrascu imati 2 place da bi dobila punu naknadu.
    ovo znam, ali ja ni u 2, 3,4,5,6 mj necu imati placu nego njihovu naknadu iz hzzo-a koja iznosi 2600kn, pa sam mislila da onda idu po prosjeku placa prije odlaska na prvi porodiljni

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bucka iako je komplicirano, znam jedan par koji su isto rekli pa su na kraju dobili minimalac, a to im nije bilo nikako isplativo. cure su ti sve rekle.
    sretno.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ako 8.8. otvaraš rodiljni zadnja plaća koja bi ti trebala ulaziti u prosjek je ona za lipanj (koja je isplaćena u srpnju) a ne za srpanj (koja će biti isplaćena u kolovozu). Nisam sigurna, ali mislim da zbog ovog ljudi padnu na minimalac.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

bucka, sve ovako kako je MarijaP napisala, i nine precizno razradila.

varijanta 1. vratolomno spojiš roditeljski i rodiljni - obračun je onda onaj stari iz 2011 za dijete 2.

varijanta 2. vratiš se na posao u svibnju umjesto u srpnju kad bi morala, ako budeš radila u periodu svibanj-lipanj ( ne moraš čitave mjesece) , ideš na novi obračun ali on se izračunava kao prosjek tvoje plaće za svibanj i lipanj - a to bi opet trebalo biti slično obračunu iz 2011 (?)

varijanta 3. ako se na posao vratiš kad ti istekne roditeljski u srpnju, pa otvoriš rodiljni u kolovozu, imaš novi obračun, nije baš minimalac od 831 kn, ali svejedno malo u usporedbi sa 6000 kn, dobijati ćeš cca 2100-2200 kn u startu pa kasnije 1660

( kad radnik ispunjava uvjet staža, a ne ispunjava uvjet min dvije isplate u zadnjih 6 mjeseci, onda se naknada računa kao prosjek plaće na koju radnik ima pravo po ugovoru ali ne više od min.osnovice za pl.doprinosa za zdravstveno=2714,60 minus porezi i doprinosi )

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

vidim još jedan detalj, svi su računali sa rodiljnim 45 dana prije termina.
    zakon to dozvoljava, ali čini mi se da u praksi doktori nisu skloni otvarati rodiljni 45 dana prije poroda osim ako nisu ranije korištene i komplikacije u trudnoći
    pa provjeri kod svog ginekologa i dr. opće prakse kad ti mogu otvoriti rodiljni 45 ili 28 dana prije termina

sunce moje malo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

meni su bez problema otvorili porodiljni 45 dana prije termina i to 2009. i 2011.
    radila sam normalno do kraja, tj. do tih 45 dana i niti jedan doktor mi oko toga nije radio pitanje (ni gin ni opće prakse)

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

dakle napravila ono što mi je nine i još vas par savjetovala
    jučer se prilično namučila, ali uspjela sve odradit na poslu, dobiti suglasnost za prekid roditeljskog i predala ju skupa sa zahtjevom u hzzo-u (od 9.6 sam na go-u)
    sad se samo nadam da se nisam nigdje zeznula u računici

hvala vam još jednom svima na pomoći
    btw. jučer sam x puta zvala hzzo i isto ili mi se nitko ne javlja ili me sele sa broja na broj

sammy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Samo jedna stvarčica iz iskustva obvezni rodiljni je 28 dana pred porod, a samo u iznimnim slučajevima 45 dana. Ja sam išla s roditeljskog na porodiljni i tako su mi rekli. Kao ako sam na komplikacijama (čitaj: iznimni slučajevi) onda idem na porodiljni 45 dana pred porod, a ovako samo 28 dana prije da bi ostvarivala prosjek plaće prije prvog porodiljnog.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj sammy prvotno napisa Vidi poruku
    Samo jedna stvarčica iz iskustva obvezni rodiljni je 28 dana pred porod, a samo u iznimnim slučajevima 45 dana. Ja sam išla s roditeljskog na porodiljni
    i da li ti je onda naknada na drugom bila kao i na prvom porodiljnom?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nisam bila na komplikacijama niti sam bila ikakav iznimni slučaj, a išla sam na porodiljni 40tak dana prije termina

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

btw, rodiljni se ne mora otvarati baš 45. ili baš 28. dan od termina, nego u rasponu od 45-28 dana, kako vam paše.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad sam baš računala, ja sam ga otvorila 43 dana od termina

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam 39 dan prije

bucka avatar
    Datum pristupanja