Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 64

Tema: korisne informacije za roditelje koji odbijaju cijepljenje

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno korisne informacije za roditelje koji odbijaju cijepljenje

Ovdje je objavljen prijevod letka SZO za roditelje koji odbijaju ciijepljenje.
    Baš mi se sviđa.
    Dobro ga je dati na čitanje nekome tko ne želi cijepiti svoje dijete.

http://zdravlje.hzjz.hr/clanak.php?id=13539

originalni letak je ovdje na engleskom jeziku.

http://www.euro.who.int/__data/asset...-Vaccinate.pdf

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Oni koji odbijaju cijepljenje ovo neće ni pročitati

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja vjerujem da hoće
    samo je pitanje hoće li ih se dojmiti

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

opet mi ne ide rečenica u glavu :

cjepivo protiv ospica se uglavnom ne preporučuje prije dobi od 9 do 12 mjeseci. Dojenče koje oboli od ospica ima veliku šansu razviti teški oblik bolesti, koji zahtijeva prijem u bolnicu.
    Posljednje uređivanje od apricot : 23.05.2012. at 09:32 Razlog: apricot editirala post

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    opet mi ne ide rečenica u glavu :

cjepivo protiv ospica se uglavnom ne preporučuje prije dobi od 9 do 12 mjeseci. Dojenče koje oboli od ospica ima veliku šansu razviti teški oblik bolesti, koji zahtijeva prijem u bolnicu.
    To su dvije rečenice.
    Svaka je istinita i posve su neovisne.

samo je pitanje hoće li ih se dojmiti
    Nije niti važno da ostavi veliki dojam, ali je važno da ih osvijesti da su time preuzeli rizik za svoje dijete, kojeg većina nije svjesna. Jer samo razmišljaju o rizicima od cjepiva.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemam pojma otkud ti ideja da nismo preuzeli odgovornost za svoje dijete. A ovo sto pise u letku je cisto zdravorazumska stvar. Preporuke od SZO uglavnom jesu zdravorazumske.
    Hocete li istu stvar napisati i za roditelj koji cijepe, a dijete svejedno oboli od hripavca, zausnjaka ili ospica?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da ali luči da bi se djeca po rođenju odma trebala cjepit protiv ospica

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    Oni koji odbijaju cijepljenje ovo neće ni pročitati
    Nažalost, vjerujem da si u pravu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Nemam pojma otkud ti ideja da nismo preuzeli odgovornost za svoje dijete. A ovo sto pise u letku je cisto zdravorazumska stvar. Preporuke od SZO uglavnom jesu zdravorazumske.
    Hocete li istu stvar napisati i za roditelj koji cijepe, a dijete svejedno oboli od hripavca, zausnjaka ili ospica?
    Drago mi je da si svjesna odgovornosti.
    Ali to ne znači da su svi koji odbijaju tako svjesni kao ti.
    Za roditelje koji cijepe je napisano bezbroj letaka koji govore o tome da ni jedno cjepivo ne štiti 100%.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da ali luči da bi se djeca po rođenju odma trebala cjepit protiv ospica
    Luči.
    Ali heb'ga, nemre.
    Ali isto tako to luči da je potrebno cijepiti kontinuirano i s visokim cjepnim obuhvatima, pa će trudnice imati protutijela protiv ospica, koja će preći transplacentarno na dijete, pa će dijete biti pasivno zaštićeno prvih 6-12 mjeseci.
    Također to luči da ako se zahvaljujući visokim cjepnim obuhvatima u populaciji postigne eliminacija ospica, eventualno nezaštićeno dojenče neće imati od koga dobiti ospice.

Tako sam to ja shvatio.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i onda kad dobiš jednu izvedenicu koju ja imam doma koja je alergična na sve i svakoga, ispada da bu jošu konačnosti bila i alergičnija još u trbuhu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde može još jedno a zašto se tek s 9 mjeseci može počet cjepit s ospicama, jel to nekaj u cjepivu da ne mre prije ili je priča sasvim drugačija,

moj doji ali nije dojenče, nego već veliko dete

Rivendell avatar
    Datum pristupanja
    May 2011

Početno

Ne razumijem, sto netko drugi preuzima odgovornost za moje dijete ako ga cijepim, a ono ipak oboli?!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

možda ni ne spada ovdje, ali pitam

klinac se cjepio u utorak s pedianešto to je diteper onaj koji je trebo ić s 18 mjeseci, ali kak se prije malo kasnije cjepil ispalo je i sad koji mjesec gore

pitanje> mali do jučer ko čigra, malo ga boli guzica, ali recimo ok, jučer navečer počeo teško disat baš mu je unutra pištalo i vrištalo ko parna lokomotiva s mlinčekom za kavu, tak da sam mu dala ventolin na haler, kroz nekih 30 min prodiso i nastavio disat ok. jel ipak ima šanse da to ima veze s cjeplenjem, inače nakon 2 doze nećeg sličnog je isto teže disal i imal u par navrata bronhitise, i bil u bolnici. mala je isto nakon 2 doze završila s ulapom pluča u bolnici. koincidencija ili ne.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inače pred 3 tjedna je bil na prvom antibiotiku amoksililu, i bila je pauza 2 tjena od zadnje antibiotika do cjepljenja, mada je doktorica tražila samo tjedan dana pauze, ovo malo više sam ja inzistirala
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 03.06.2012. at 05:33

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hajde može još jedno a zašto se tek s 9 mjeseci može počet cjepit s ospicama, jel to nekaj u cjepivu da ne mre prije ili je priča sasvim drugačija,

moj doji ali nije dojenče, nego već veliko dete
    jer dojenče do te dobi još uvijek ima transplacentarno prenesena protutijela od majke, pa neće na cjepivo stvoriti vlastita u potrebnoj mjeri.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pitanje> mali do jučer ko čigra, malo ga boli guzica, ali recimo ok, jučer navečer počeo teško disat baš mu je unutra pištalo i vrištalo ko parna lokomotiva s mlinčekom za kavu, tak da sam mu dala ventolin na haler, kroz nekih 30 min prodiso i nastavio disat ok. jel ipak ima šanse da to ima veze s cjeplenjem, inače nakon 2 doze nećeg sličnog je isto teže disal i imal u par navrata bronhitise, i bil u bolnici. mala je isto nakon 2 doze završila s ulapom pluča u bolnici. koincidencija ili ne.
    Nemoguće je znati sa sigurnošću. Moguće je da je cijepljenje izazvalo egzacerbaciju bronhitisa.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Rivendell prvotno napisa Vidi poruku
    Ne razumijem, sto netko drugi preuzima odgovornost za moje dijete ako ga cijepim, a ono ipak oboli?!
    Ne radi se uopće o prebacivanju odgovornosti za ishode cijepljenja ili ne cijepljenja s roditelja na nekog drugog.

Radi se o tome da roditelj može učiniti ono što je prema postojećem medicinskom znanju najbolje za smanjiti rizik od bolesti za svoje dijete, ili odbiti to učiniti i time preuzeti odgovornost za povećan rizik od bolesti djeteta.

Jednostavno. Nema tu nikakve velike filozofije, etičkih dvojbi, traženja odgovora u Bibliji, Kur'anu, spisima mudraca itd....

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja cu samo reci da je nasa medicinska sestra koja se ne slaže s roditeljima koji ne cijepe ipak naglasila da su im necijepljena djeca puno zdravija tj. da gotovo ne dolaze, jer nema potrebe, generalno im je imunitet puno bolji. Barem tako tvrdi naša zdravstv

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

zdravstvena djelatnica u vrlo gužvovitoj i traženoj ordinaciji. (ona poruka mi neplanski pobjegla prije kraja)

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj EvaMONA prvotno napisa Vidi poruku
    Ja cu samo reci da je nasa medicinska sestra koja se ne slaže s roditeljima koji ne cijepe ipak naglasila da su im necijepljena djeca puno zdravija tj. da gotovo ne dolaze, jer nema potrebe, generalno im je imunitet puno bolji. Barem tako tvrdi naša zdravstv
    jesmo mi u istoj ordinaciji? meni je to rekla pedijatrica kad sam zabrinuto dosla nakon godine i pol dana i pitala ju da li je normalno da moje dijete nikad nije bilo bolesno (izuzev povremenih prehlada)
    mujica- ja sam procitala tvoj tekst (netko je rekao da roditelji necijepisa ne citaju i da ih nije briga), svida mi se i pratim sve, eto!
    nedavno sam odlucila selektivno cijepiti, no jos proucavam literaturu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pa, logično da ne dolaze. Oni koji ne vjeruju u cijepljenje, ne vjeruju ni u klasično liječenje. Dođu samo kad je ....kritično.

A pedijatri na redovnim pregledima gledaju sve : težinu, visinu, razvoj fizički i psihički, govor, zube, poslušaju srce i pluća, popipa limfne čvorove, provjeri testise, opipa trbuh, gleda kičmu, vid, sluh...tko god to ne primijeti, znači da ne gleda dobro.
    Tek ako je dijete posve zdravo slijedi cijepljenje. Zar vaši pedijatri nisu takvi?

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, logično da ne dolaze. Oni koji ne vjeruju u cijepljenje, ne vjeruju ni u klasično liječenje. Dođu samo kad je ....kritično.
    Beti3 nisi u pravu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mnogo puta sam na ovom forumu pročitala ovako kako sam napisala.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    Beti3 nisi u pravu
    potpisujem
    Djeca su mi propisno pregledana više puta u životu i redovito idu na potrebne preglede, ali vidi čuda ne idem dr ako su mi djeca zdrava. Kao što rekoh imaju pedijatricu kod koje je gotovo nemoguće dobiti mjesto pa pretpostavljam da ne mislim samo ja da je kvalitetan liječnik.
    Ako to ikome išta znači dijete mi do sada nije popilo anibiotik, a da je i kad je kritično ide se na hitnu.
    I skidam se s ove teme jer možemo se prepucavati do preksutra.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    jesmo mi u istoj ordinaciji? meni je to rekla pedijatrica kad sam zabrinuto dosla nakon godine i pol dana i pitala ju da li je normalno da moje dijete nikad nije bilo bolesno (izuzev povremenih prehlada)
    Pa to je divno, a ne zabrinjavajuće. Zdrava djeca su valda jedina stvar koju žele baš svi roditelji.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Želiš li time nešto natuknuti?

Moja su djeca cijepljena prema kalendaru cijepljenja i bile su zdrave, tj. jako rijetko bolesne i jako rijetko smo ih vodili pedijatrici zbog bolesti. A imunitet super.

I kaj sad?

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    Moja su djeca cijepljena prema kalendaru cijepljenja i bile su zdrave, tj. jako rijetko bolesne i jako rijetko smo ih vodili pedijatrici zbog bolesti. A imunitet super.

I kaj sad?
    Baš ništa! I to je izvrsna vijest za tebe i cure .
    Samo sam rekla što mi je o vjerojatnostima iz vlastitog medicinskog iskustva rekla dugogodišnja pedijtrijska sestra koja zagovara cijepljenje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

"Meni je paronažna sestra rekla da su necijepljena djeca na njezinom području stalno bolesna (proljevi, gnojne bale iz nosa, bronhitisi), a cijepljena djeca su skroz zdrava i jedva da zimi malo šmrcaju"

Kaj ako napišem takvu izjavu?

Na žalost, takva izjava nema apsolutno nikakvog značenja, kao ni tvoja o iskustvima vaše medicinske sestre, niti moja o zdravlju moje djece.
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.06.2012. at 00:30

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne bi rekla da beti nije u pravu
    roditelji koji ne cijepe uglavnom su okrenuti "prirodnim" metodama liječenja, luku, češnjaku, homepatiji i takvim stvarima
    ne trče za svaku virozu pedijatru
    što ne mora uopće biti loše
    sa njihovim metodama liječenja bolesti prođu bez intervenicije moderne medicine
    jer su prošle same od sebe
    a ni medicina im ne bi puno pomogla
    naravno, ne želim reći da bi ti roditelji propustili reagirati da se s djetetom događa stvarno nešto ozbiljno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ima nekoliko studija koje pokazuju da se necijepljena djeca razlikuju od cijepljene po raznim osobinama (rasa, socijalni status, ekonomski status, edukacija roditelja, sklonost alternativnim metodama liječenja itd....). A sve te osobine mogu utjecati na zdravlje i na sklonost javljanja liječniku.

EvaMONA avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

baj,baj

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo novosti za sve koji misle da smo mi primitivci koji imaju obavezno cijepljenje, a da nitko u civiliziranom svijetu nema obavezno cijepljenje:
    http://www.eurosurveillance.org/View...rticleId=20183
    Vaccination against polio is mandatory for both children and adults in 12 countries; diphtheria and tetanus vaccination in 11 countries and hepatitis B vaccination in 10 countries
    http://www.eurosurveillance.org/imag...ncona_tab1.jpg

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jel ima šta novoga po pitanju cijepljenja protiv hepatitisa u osnovnoj školi?
    To nam predstoji, a pretražnik mi nije ništa izbacio.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislis ono u 6 razredu za djecu koja nisu cijepljena ranije¿

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a zar u 6. razredu nije docjepljivanje hepatitisa

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a zar u 6. razredu nije docjepljivanje hepatitisa
    Biti će za generaciju koja je primila hepatitis u rodilištu, ali djeca rođena prije 2003 nisu cijepljena u rodilštu nego je za njih bila predviđeno tek u 6. razredu prva doza.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Cathy prvotno napisa Vidi poruku
    Jel ima šta novoga po pitanju cijepljenja protiv hepatitisa u osnovnoj školi?
    To nam predstoji, a pretražnik mi nije ništa izbacio.
    Nema

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Je li već netko obavio ovo cijepljenje protiv hepatitisa B u 6. razredu?
    Reakcije i tako to?

(Mi smo naime, danas dobili obavijest da je sutra cijepljenje , prva doza, te da će se druga doza docijepiti za mjesec dana, a treća za šest mjeseci...)

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nema
    kako nema, mujice?
    (tek sad vidim da si ovo jutros pisao...)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nema novosti, sve je po starom. Znaci kako si ti napisala. Da li ti je dijete alergično na nešto od hrane? Ako je, neka kaže prije cijepljenja.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jer dojenče do te dobi još uvijek ima transplacentarno prenesena protutijela od majke, pa neće na cjepivo stvoriti vlastita u potrebnoj mjeri.

kako majka može prenjeti protutjela na dijete, kada cijepljenje ne daje "doživotni" imunitet? Nakon otprilike 10g od cjepljenja ako se čovjek ponovno ne cjepi više nije zaštićen ili....?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne cjepim dijete... vjerujem u lječenje kada je ono neophodno a ne za svaku sitnicu... ne lječimo se homeopatijom..jednako smo bolesni i zdravi kao i kad smo se cijepili....... Ja sam kao mala primila dva cjepiva...provela u bolnici prvih 5godina života....nema koji lijek na meni nisu isprobali a dijegnoze nisu dali - toliko o slijepom vjerovanju u medicinu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ali, pročitala si članak na linku u uvodnom postu? Važno je to znati u možebitnim hitnim slučajevima.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Nema novosti, sve je po starom. Znaci kako si ti napisala. Da li ti je dijete alergično na nešto od hrane? Ako je, neka kaže prije cijepljenja.
    Moja je alergična na jaja. Nije dokazano ali je bila ko mala, imala je reakciju. Cijepila se po specijalnom programu. Kaj sada?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    ne cjepim dijete... vjerujem u lječenje kada je ono neophodno a ne za svaku sitnicu... ne lječimo se homeopatijom..jednako smo bolesni i zdravi kao i kad smo se cijepili....... Ja sam kao mala primila SVA cijepiva...provela u bolnici prvih 5godina života....nema koji lijek na meni nisu isprobali a dijagnoze nisu dali - toliko o slijepom vjerovanju u medicinu
    ...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zato smo mi išli na cijepljenje u školski dispanzer. Nakon ispitivanja alergije na gljive. Nije bilo alergije, ali smo za svaki slučaj išli tamo, čekali nekih 20ak minuta nakon cijepljenja i kad nije bilo reakcije, išli doma. Sva tri puta. Sve je prošlo bez problema.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mujice kaj ti podižeš neku paniku tim tekstom kao i ovi novinari s ovim komarcima ... mislim protiv koliko bolesti ne postoji cijepivo a kojih bi se trebali itekako bojati pa nikom ništa ...jedino ak ovi iz laboratorija ne namjeravaju kakvu bolešćinu ponovno pustiti da bi zaradili na cjepivima....

Kaj da ja sad radim.... mi smo se cijepili do 1g nismo s Priorixom...imali su koma nus-pojave a i imali smo i autizam u obitelji i nisam mogla riskirati s daljnim cjpljenjem i tolikom živom.

Kad sam doktora pitala kaj sad, on je rekao; gle ta je cijepiva trebala primiti do 5g, kako ih nije primila više ni ne mora. Ono kaj dobivaju od 6g drugačije je cjepivo po sastvu od onog do 5g.

I sad ja tebe pitam što da ja radim kada mala krene u školu? Smije li se ona uopće cijepiti npr s 3u1 ili 5u1 kad je "sastva" drugčiji nego do 5g. I koliko bi npr. doza Priorixa morala primit da bude zaštićena i do koje godine života će ju štititi ta cijepiva ako računamo da zadnje primi s 14g, a predpostavimo da do 30g neće roditi?

Ja bih ju samo htjela cijepiti protiv rubeole, dječje paralize i eventualno ospica, (ali znam da su pojedine doze čak "gore" tj. imaju više konzervansa, žive itd. od normalne kombinacije cjepiva) sve ovo ostalo su mi idiotarije- pogotovo HepB- nema šanse da to genetski modificirano cijepivo dotakne moje djete više ikad!!!!
    Posljednje uređivanje od ivana zg : 13.09.2012. at 21:28

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

što nije u redu s cjepivom protiv hepatitisa B??

Beti3, vi ste bili?
    aj' daj par utješnih...

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •