Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 81 od 81

Tema: mediji i kreiranje javnog mišljenja

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jos da dodam novine su ceto poput mojih postova pune tipfelera i pravopisnih pogreski, ali meni se neda procitati i ispravljati, a kod njih bi to raditi prvo novinar a nakon njega lektor. cini mi se da niko od njih ne radi svoj posao, a o tome nikad nisu napislai niti jedan bombastican naslov. dakle imaju ljude koje ne rade posao za koji su placeni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bruto plaća je neki termin s kojim se normalno operira (barem poslodavac, iako je i meni pred xx godina bilo upitnik kad su mi stranci rekli plaću u bruto iznosu, radilo se o privat firmi), sad drugo što se javnost naučila na neto (uključivo i ja, bruto mi ne znači puno).

Vezano za konkretno plaće liječnika, ja sam mišljenja da su većina po državnim ustanovama potplaćeni, i ako treba negdje kresat, to nisu liječničke plaće.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar se ne dogovara, u pravilu, placa u netu, ali se u ugovoru upisuje bruto?
    samo sto je poanta ovog clanka stvoriti taj jaz o kojem se prica, jer ne zna svatko izracunati kojiko je neto placa, odnosno koliko djelatnik zaista dobiva ako u novinskom clanku pise bruto.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ina, MM poslodavac je strana firma i oni su ugovarali bruto, a MM je morao uracunati u to sve davanja drzavi da pi na kraju postigli vrijednost neto place koja ide njemu u "dzep".
    poslodavac je rekao do kojeg maksimuma mogu ici jer se za taj posao placa odredjena cifra i da je onda do zaposlenika koliku ce "placu" imati, da to nije njihova briga. tako na kraju isti zaposlenici koji obavljaju isti posao i jednako su rangirani, de facto, imaju razlicitu placu od drzave do drzave.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja mislim da je bruto plaća tendencizno korištena, jer situacija jest takva da ljudi razmišljaju u terminima neto plaće, ali to je ipak pogrešno, trebali bismo baratati bruto plaćama.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

protuzakonito je dogovarati neto.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

protuzakonito je da pise u ugovoru, ali kad se razgovara, zasto bi to bilo protuzakonito?
    znaci protuzakonito je ugovorarati neto.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Protuzakonito je i dogovarati neto. Jer se onda manipulira odbicima.
    Bruto plaća za tm-a je npr. xx000kn
    on ima veći neto jer ima 2 djece
    netko ima manji, jer nema takve odbitke
    to ne bi trebao biti poslodavčev posao.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I što kad ugovoriš neto, i stekneš pravo na neku poreznu olakšicu? Rezultat je da tebi neto plaća ostaje ista, a poslodavac isplaćuje manju bruto plaću, umjesto da na isti bruto dobiješ poreznu olakšicu i time veću neto plaću.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

istina...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

poslodavac isplacuje u tvoje ime, zar ne?
    to je porez zaposlenika kojeg kod nas u pravilu isplacuje poslodavac al u ime i za racun zaposlenika?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    I što kad ugovoriš neto, i stekneš pravo na neku poreznu olakšicu? Rezultat je da tebi neto plaća ostaje ista, a poslodavac isplaćuje manju bruto plaću, umjesto da na isti bruto dobiješ poreznu olakšicu i time veću neto plaću.
    ne jer ti u ugovoru pise bruto. i ravna se po brutu tako da tebi zapravo naraste placa.
    kad sam rekla dogovara, mislila sam na inicijalnim razovorima. iako, koliko cujem, i toga je sve manje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    poslodavac isplacuje u tvoje ime, zar ne?
    to je porez zaposlenika kojeg kod nas u pravilu isplacuje poslodavac al u ime i za racun zaposlenika?
    da

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne jer ti u ugovoru pise bruto. i ravna se po brutu tako da tebi zapravo naraste placa.
    kad sam rekla dogovara, mislila sam na inicijalnim razovorima. iako, koliko cujem, i toga je sve manje.
    Točno. Ja sam mislila o milijun verzija hrvatske realnosti, npr. kad ljudima stalno produžuju ugovore na mjesec, dva, tri, što je isto protuzakonito, ali i dalje uspijeva opstati. Recimo u takvoj nekoj situaciji je pametno dogovarati bruto plaću, jer ako si dogovorio neto, dobiješ novi ugovor s istom neto plaćom, iako si možda stekao pravo na olakšicu. To je samo primjer...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čitajte Novi list! Još nema crnila ni bombastičnih naslova. Još. I nagradna igra je, a glavni dobitak apartman.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I to u Fužinama! Jedva sam uvjerila muža da ne kupuje Novi List.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    I to u Fužinama! Jedva sam uvjerila muža da ne kupuje Novi List.

nisam mogla vjerovati da je takva kriza nastala, pa niti novine više nemaju stan za poklonit na nekoj poštenoj lokaciji .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

poštenoj lokaciji!? Pa Fužine su prekrasna, divna, sjajna lokacija.

Argument kojim sam odgovorila MM-a d sudjelovanja u nagradnoj igri je da bi kad bi dobili apartman u Fužinama zdrav razum nalagao da ga prodamo, a to bi nam bilo užasno teško napraviti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vid ove sirus , a što fali apartmanu u fužinama?
    ja bih baš voljela imati apartman u fužinama, pa svaki vikend šetati oko jezera, u šumi.
    čak ima ljudi koji žive u fužinama, a rade u rijeci, dvadesetak minuta autocestom.
    fužine su meni predivne.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    :

Argument kojim sam odgovorila MM-a d sudjelovanja u nagradnoj igri je da bi kad bi dobili apartman u Fužinama zdrav razum nalagao da ga prodamo, a to bi nam bilo užasno teško napraviti.
    prodaš stan u zagrebu

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku

nisam mogla vjerovati da je takva kriza nastala, pa niti novine više nemaju stan za poklonit na nekoj poštenoj lokaciji .
    Da li si bila kad u Fužinama? Ako nisi, odi, mogu ti iznajmiti apartman iznad jezera (ne ovaj iz novina) .
    Autocesta na minutu, vlak na pet, autobus, a ima i kočija ako netko želi...

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Istina, ovo se meni desilo. Kad sam stavila dijete na svoju poreznu karticu, neto plaća mi se nije povećala nego mi se bruto plaća smanjila. Ali sam se bunila, igrala gluhog telefona i na kraju dobila što sam htjela. Ali meni je i plaća u ugovoru bila u neto iznosu, nisam znala da je to protuzakonito.
    I sad mi je i to ispravljeno pa su mi napravili novi ugovor s iznosom bruto plaće.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ja sam isto malo pomalo počela bojkotirati skoro sve medije. Pratim H-alter,ciljano neke kolumniste i eventualno Monitor. I oni me dovoljno izdeprimiraju,ne lošim člancima koliko lošim vijestima.
    Senzacionalizam me još najmanje smeta, jer je njega najlakše profiltrirati. Seksizam... navikne se čovjek. Stvaranje panike..ma sva sam zen, ništa to više ne gutam.
    Ali ovo iz uvodnog posta, to je vrsta članaka koja je meni strašna. Tu se ne radi o neprofesionalizmu, nego o plaćenom članku s ciljem da se popljuje jedna struka i ostvare neki interesi. I to konstantno pljuvanje po radnicima (i studentima, i prosvjednicima i svakome tko traži svoja prava) je nešto što je meni jezivo, jer vidim da je vrlo uspješno. Već sam negdje spominjala, kod nas je toliko ljudi obespravljeno, i čini mi se da u svojoj muci i nemoći da se izbore kod onih koji ih obespravljuju, samo prebacuju bijes na neke druge radnike proglašavajući ih neradnicima koji samo sjede i primaju plaću.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ina, MM poslodavac je strana firma i oni su ugovarali bruto, a MM je morao uracunati u to sve davanja drzavi da pi na kraju postigli vrijednost neto place koja ide njemu u "dzep".
    poslodavac je rekao do kojeg maksimuma mogu ici jer se za taj posao placa odredjena cifra i da je onda do zaposlenika koliku ce "placu" imati, da to nije njihova briga. tako na kraju isti zaposlenici koji obavljaju isti posao i jednako su rangirani, de facto, imaju razlicitu placu od drzave do drzave.
    Pa da. Poslodavac ima neki "plafon" koji može potrošiti na to radno mjesto i to je to. Neto je pozicija primateljske strane, ali i bruto igra, konkretno za one koji, primjerice, putuju na posao u neki drugi grad, a žive u gradu manjih poreza i prireza i slično - poslodavac ne može uvjetovat mjesto stanovanja, tipa za dnevne migrante, a njihovi netoi se razlikuju... npr. Varaždin i ZG jako... a za možda isti bruto koji poslodavac u sistematizaciji poslova ima za jedno radno mjesto, na kojem, recimo, rade Luka i Ivan, od kojih jedan živi u ZG-u, a drugi u Vž-u, pogotovo u doba fleksibilnih poslova i rada od kuće.

To jest... bruto je ono di država ulijeće kreiranjem svoje politike (porezi/prirezi), a nije primarno poslodavčeva domena jer poslodavac ima trošak koji može/ne može "priuštiti" za neku profitabilnost koju želi održati.... kako ja to razumijem.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.09.2012. at 12:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Teško je baratat s netoima... Novinarka je mogla reći... to je otprilike neto ovaj za ZG, neto onaj za Vž, neto ovaj za Koprivnicu itd. Of kors da joj brutoi sad za poantu članka idu u korist, jer "dižu paru", ali nije sad nešto "tendenciozno" napravila samim korištenjem brutoa - bit će da samo te podatke ima, jer netoi su vezani za konkretnog dr. Ivana Ivića, s prebivalištem u Vž-u, 2 djece itd., radnog staža 20 godina, dok će dr. Ivana Ivić Ivanovski, u ZG-u bez djece, radnog staža 1 godina imat vjerojatno netrivijalno drugačiji neto itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.09.2012. at 12:29

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. navođenje netoa... bi, vjerojatno, kako ja to vidim, zahtijevalo malo više truda...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    vid ove sirus , a što fali apartmanu u fužinama?
    ja bih baš voljela imati apartman u fužinama, pa svaki vikend šetati oko jezera, u šumi.
    čak ima ljudi koji žive u fužinama, a rade u rijeci, dvadesetak minuta autocestom.
    fužine su meni predivne.
    i meni, rađe apartman u Fužinama nego uz more! još samo da počnem sudjelovati u nagradnim igrama. ali, zaista, čitav život nismo u kući od dnevnih novina kupovali niti čitali ništa osim NL.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...stafilica.html

ovo mi taman ide uz temu, mediji su citavu pricu prikazali kako se jadnoj djeci ne dozvoljava skolovanje a ta ista djeca nisu imala dovoljan minimum bodova za upis. da li ljenost i nerad treba nagraditi? sto se uopce porucuje djeci ako im se sve gleda kroz prste?

medii sve skupa prikazuju kao da su ta djeca zrtve zlog ministra. da su im se roditelji toliko bavili njima kad je trebalo odgajati i razvijati radne navike kao sto se sad trude da se djecu progura mimo zakona ne bi do ovoga ni doslo

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma ja ne znam što bih rekla o tim učenicima. sve je to uredu, zakon se treba poštovati, no ovo je ispalo zaista prekruto. pitanje je jesu li kriteriji za ta strukovna zvanja potpuno ispravno određeni (ne bih se čudila da nisu objektivno realni). ne znam zašto im ministarstvno nije odobrilo niži bodovni prag ako su već poslali zahtjev (vuče mi na politički obračun HDZ vs. svi ostali), a svejedno su ta mjesta prazna. žao mi je kada se djeci oduzima prilika da se dokažu, možda da se napravila nekakva iznimka, nekakav uvijet, tipa ako ne zadovolje zadane kriterije onda nagodinu gube pravo i sl. i naravno od sada pa na dalje strogo po propisima, inspekciju poslati na vrijeme itd... svega ima i svašta se radilo u ovoj našoj zemlji, a bome se još uvijek radi i onda kad vidim da je država profunkcionirala čisto mi bude žao što su u prvom redu popadala djeca, a ne oni koji su već odavno trebali. ti će zadnji. a da opet spomenem, očito je politički iskonstruirano.

no evo upravo traju ovi referendumi kod nastavnika. gledajući ovo ja se zaista pitam kakvim dogovorima se sindikati nadaju? pa ovi kolju sve po redu, poreznike, djecu....nema milosti

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne bi se složila, koliko god želim djeci dobro
    što onda, ako dođe dijete iz Kutine, ima isto bodova i mora ići u trogodišnju?
    Treba li očekivati da država otvori još 5000 četverogodišnjih školskih mjesta.
    Ne postoje džabe zakoni i pravila. Samo ona trebaju vrijediti za sve.
    E tu je kod nas problem.
    Raja bi, koliko god pravda ovu djecu, s pravom skočila da su guzonjini sinovi.
    I ovo je isto diskriminacija, samo ovaj put ne po moći i parama, nego, eto, slučajno-po mjestu boravka.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Slažem se sa stray i krumpiric, da su ih upisali, poruka bi bila: ne isplati se učiti, svejedno ćeš uspjeti.
    A priliku za naknadno dokazivanje imaju sad, neka stisnu pa će se moći prebaciti na četverogodišnju.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •